Σάλος με τα Praktiker – Στα «κάγκελα» οι εργαζόμενοι

Praktiker: Σάλος έχει προκληθεί στα Praktiker με τους εργαζόμενους να είναι στα… κάγκελα αλλάζοντας πλήρως τις εργασιακές ισορροπίες στη γνωστή αλυσίδα. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr

Η αλυσίδα προχώρησε στην απόλυση εργαζόμενου – συνδικαλιστή, ανοίγοντας «μέτωπο» με τους εργαζόμενους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Αυτή η απόλυση δεν θα μείνει αναπάντητη. Η τρομοκρατία δεν θα περάσει, πάρτε πίσω την απόλυση».

Η ενέργεια αυτή, τονίζει το ΕΚ, «έρχεται ως συνέχεια της επίθεσης που έχει εξαπολύσει η επιχείρηση τις προηγούμενες ημέρες με τις αλλαγές στις ατομικές συμβάσεις εργαζομένων της επιχείρησης. Στην περίπτωση του συναδέλφου προχώρησε καταχρηστικά και μονομερώς, χωρίς τη συγκατάθεσή του σε τροποποίηση της σύμβασης και την αλλαγή της ειδικότητάς του από «πωλητή – χειριστή κλαρκ» σε «πωλητή». Αυτό πρακτικά σημαίνει για το συνάδελφο την απένταξή του από το καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών που ήταν από την αρχή της εργασιακής τους σχέσης με την εταιρεία, με άμεση συνέπεια στα ασφαλιστικά του δικαιώματα. Κι επειδή ο συνάδελφος αντέδρασε όπως όφειλε στην επίθεση αυτή, με περίσσιο θράσος επιχειρεί να τον απολύσει».

Παράλληλα, την αγωνιστική απόφαση του Σωματείου Εργαζομένων στην επιχείρηση «Praktiker» στηρίζει το ΠΑΜΕ. Σε ανακοίνωση του σημειώνει:

«Η απόλυση του συνδικαλιστή είναι καταχρηστική και εκδικητική. O συνάδελφος αρνήθηκε βλαπτική μεταβολή της σύμβασής του και μάλιστα δικαιώθηκε και από την Επιθεώρηση Εργασίας. Η εταιρεία «Praktiker» «τιμώρησε» τον συνδικαλιστή για τη στάση απειθαρχίας που κράτησε, ως όφειλε να κάνει, απέναντι στις ορέξεις της εργοδοσίας που εφαρμόζει τον νόμο-έκτρωμα του Χατζηδάκη.

Καλούμε τους συναδέλφους στα «Praktiker» να συμμετάσχουν στην πανελλαδική κινητοποίηση και να στείλουν μήνυμα απειθαρχίας και σύγκρουσης στην εργοδοσία και στη συγκεκριμένη επιχείρηση και σε άλλους χώρους εργασίας. Κυβέρνηση και εργοδοσία να σπάσουν τα μούτρα τους στην αποφασιστικότητα των εργαζομένων, να καταργήσουν τον νόμο-έκτρωμα στην πράξη. Φωτεινό παράδειγμα η πρόσφατη καθολική συμμετοχή των εργαζομένων στην «e-food», στις κινητοποιήσεις τους και τα αποτελέσματα αυτής της συλλογικής μαζικής οργανωμένης δράσης τους.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους σε καθολική συμμετοχή στην πανελλαδική κινητοποίηση στα «Praktiker». Καλούμε τα Εργατικά Κέντρα των περιοχών που υπάρχουν καταστήματα «Praktiker» να στηρίξουν τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων.

Να ακυρωθεί η απόλυση του συνδικαλιστή, ο νόμος-έκτρωμα να μείνει στα χαρτιά. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους σε κάθε χώρο δουλειάς να οργανωθούν στα συνδικάτα τους. Ο δρόμος της συλλογικής πάλης και διεκδίκησης και της μαζικής συμμετοχής μας δείχνει το δρόμο για να βάλουμε εμπόδια στην επίθεση εργοδοτών και κυβερνήσεων στα δικαιώματά μας, τη ζωή μας. Αλληλεγγύη στους εργαζόμενους στα «Praktiker»».

Αναφορά για το θέμα κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης και Χρήστος Κατσώτης.

Praktiker: «Εγκεφαλικό» από τα ΙΚΕΑ

Την ίδια ώρα. νέα επένδυση ύψους 11 εκατ. ευρώ σε logistics για τις ανάγκες του κλάδου αθλητικών ειδών ανακοίνωσε πριν από μερικές μέρες ο Όμιλος Fourlis, ο οποίος παράλληλα αναπτύσσει το δίκτυο των μικρών και μεσαίων καταστημάτων ΙΚΕΑ εντός του αστικού ιστού σε διάφορες πόλεις.

Όπως επισημαίνει στο insider.gr σχετικά με τη νέα επένδυση o οικονομικός διευθυντής του ομίλου Fourlis, Γιώργος Αλεβίζος, από τη μία πλευρά η ανάπτυξη του δικτύου του ΙΚΕΑ και από την άλλη η άνοδος του e-commerce για τα Intersport καθώς και οι αποθηκευτικές ενδο-μετακινήσεις που απαιτούνται για την εξυπηρέτηση ολόκληρου του δικτύου σε 4 χώρες, δημιουργούν πλέον νέες ανάγκες.

Έτσι το logistics center στο Σχηματάρι της Βοιωτίας που εξυπηρετεί αυτή τη στιγμή ΙΚΕΑ και Intersport θα καλύπτει πλέον τις ανάγκες των καταστημάτων ΙΚΕΑ ενώ με την νέα επένδυση από το 2022 το Intersport θα εξυπηρετείται από το κέντρο που θα διαμορφωθεί στο ακίνητο του Ομίλου στα Οινόφυτα Βοιωτίας.

Άλλωστε όπως δείχνουν και οι πωλήσεις κατά την περίοδο της πανδημίας το ηλεκτρονικό κανάλι, σύμφωνα με τον κ. Αλεβίζο, φαίνεται ότι συνεχίζει «κρατάει» ένα μέρος των πελατών που μέχρι πρόσφατα έκανε αγορές σε φυσικά καταστήματα ακόμη και τις περιόδους που η αγορά λειτούργησε κανονικά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι προ πανδημίας, το ποσοστό των ηλεκτρονικών καναλιών ΙΚΕΑ και Intersport ήταν περίπου 10% και 5% αντίστοιχα. Τις περιόδους των lockdown το ποσοστό για τα ΙΚΕΑ τριπλασιάστηκε ενώ για τα Intersport αυξήθηκε κατά 5-6 φορές. Όταν τα καταστήματα άνοιξαν τις 12 μέρες του Ιανουαρίου, το ΙΚΕΑ είχε ένα ποσοστό ηλεκτρονικών πωλήσεων 18% και το Ιntersport κοντά στο 9%. Ο Ιανουάριος γενικότερα ήταν πολύ καλός και για τα δύο δίκτυα καταστημάτων, ενώ και η μέθοδος click inside που εφαρμόστηκε για μία εβδομάδα στο δίκτυο των Intersport λειτούργησε θετικά.

Όσον αφορά τέλος τα καταστήματα ΙΚΕΑ, το πρώτο μικρού μεγέθους ΙΚΕΑ (2.000 τ.μ) άνοιξε στα τέλη του Ιανουαρίου στον Πειραιά ενώ αντίστοιχα καταστήματα αναμένεται δημιουργηθούν σε Πάτρα και Κρήτη. Στο πλάνο του Ομίλου περιλαμβάνεται και η ανάπτυξη μεσαίου μεγέθους καταστημάτων, δηλαδή 5.000 – 12.000 τ.μ., με το πρώτο να έχει ανοίξει ήδη στη πόλη Βάρνα της Βουλγαρίας το φθινόπωρο του 2020.

Praktiker: Βλέπει τα ΙΚΕΑ να… μεγαλώνουν

Παράλληλα, σε μια κίνηση που θα φέρει… εκατομμύρια στα ταμεία και «σεισμό» στην αγορά, προχωράει η ΙΚΕΑ! Διαβάστε στο xristika.gr τι ετοιμάζουν…

Η ΙΚΕΑ, εταιρεία του Ομίλου FOURLIS, συνεχίζει να ενισχύει περαιτέρω την omnichannel εμπειρία, καλωσορίζοντας το Φθινόπωρο του 2021 στο δίκτυό της, το δεύτερο κατάστημα «νέας γενιάς» στο The Mall Athens στο Μαρούσι.

Tα καταστήματα «νέας γενιάς», εντός του αστικού ιστού, έρχονται να αναδείξουν στην πράξη τη δέσμευση της ΙΚΕΑ να βρίσκεται πιο κοντά στους πελάτες, διευκολύνοντας ακόμα περισσότερο τις καθημερινές αγορές. Το κατάστημα ΙΚΕΑ στο The Mall Athens έκτασης 2.000 τ.μ., θα προσφέρει πάνω από 1.000 άμεσα διαθέσιμους κωδικούς, που ανανεώνονται διαρκώς και χαρίζουν έμπνευση κάθε φορά, σε κάθε επίσκεψη. Όλα τα προϊόντα θα βρίσκονται διαθέσιμα για παραγγελία και παράδοση στο χώρο των πελατών ή παραλαβή από τα καταστήματα ΙΚΕΑ Κηφισός ή ΙΚΕΑ Αεροδρόμιο.

Το νέο κατάστημα «νέας γενιάς» ΙΚΕΑ στο The Mall Athens έρχεται να συμπληρώσει το δίκτυο της εταιρείας, προσφέροντας στους καταναλωτές ακόμα ένα κανάλι επικοινωνίας, βασισμένο στις δικές τους ανάγκες.

Με αυτόν τον τρόπο γίνεται αναπόσπαστο κομμάτι του The Mall Athens, με πάνω από 200 διαφορετικές επιλογές για αγορές, διασκέδαση και φαγητό. Πρόκειται για ένα κατάστημα που έρχεται να προσφέρει τη νέα εμπειρία ΙΚΕΑ, σε ένα πολυσύχναστο σημείο, όπου χιλιάδες κόσμου καθημερινά εργάζονται, μετακινούνται και κάνουν τις αγορές τους.

Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Πάνου Κατηφόρη, Διευθύνοντα Συμβούλου IKEA Ελλάδας/Κύπρου/Βουλγαρίας: «Πρόκειται για μία δυναμική συνεργασία, που θα μας φέρει ακόμα πιο κοντά σε ένα μεγάλο αριθμό καταναλωτών που έχουν το The Mall Athens ως τον αγαπημένο τους προορισμό».

Αντίστοιχα, o κ. Χρήστος Νικολόπουλος, Chief Asset Management Officer της Lamda Development δήλωσε: «Καλωσορίζουμε την ΙΚΕΑ, που εγκαινιάζει μια νέα εποχή στις αγοραστικές αλλά και ψυχαγωγικές μας επιλογές».

Το κατάστημα «νέας γενιάς» στο The Mall Athens ανοίγει τις πόρτες του το Φθινόπωρο του 2021.