Σάλος στην αγορά: Συγχωνεύθηκαν δύο μεγάλες ελληνικές τράπεζες – Τι αλλάζει

Έσκασε η βόμβα στην αγορά, με μία μεγάλη συγχώνευση δύο ελληνικών τραπεζών.

Πλέον Attica Bank και Παγκρήτια γίνονται ένα και συγχωνεύονται, υπό την πίεση του “τελεσιγράφου” της ΤτΕ.

Το ΤΧΣ και η Thrivest των Καϋμενάκη-Μπάκου-Εξάρχου κατέληξαν σε συμφωνία για τα κεφάλαια που θα εισφέρει κάθε πλευρά και για τους λοιπούς όρους συγχώνευσης των δύο τραπεζών. Πλεόν το μόνο που απομένει είναι οι νομικές αποσαφηνίσεις στους όρους της συμφωνίας, που θα αποτυπωθεί σε πλήρες κείμενο.

Για να φτάσουμε όμως σε αυτή τη συγχώνευση, δεν ήταν μία άκοπη διαδικασία. Προηγήθηκαν επίπονες διαπραγματεύσεις όλη την εβδομάδα με συνεχείς πιέσεις από την   ΤτΕ, η οποία έθεσε πενθήμερη προθεσμία, ζητώντας  με επιστολή της από την Attica Bank να της υποβάλλει σχέδιο συμφωνίας των βασικών μετόχων «τόσο επί της αρχής, όσο και επί του τρόπου εξεύρεσης των απαραίτητων κεφαλαίων».

Ζήτησε επίσης σχέδιο συγχώνευσης Attica Bank-Παγκρήτιας με αποσαφηνίσεις ότι η νέα τράπεζα που θα προκύψει, θα καλύπτει τους μίνιμουμ εποπτικούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, λαμβανομένων υπόψη και των ζημιών που θα προκύψουν σε περίπτωση υπαγωγής δανειακών χαρτοφυλακίων της στο πρόγραμμα «Ηρακλής 3».

Υπολογίζεται ότι το συνολικό χαρτοφυλάκιο προβληματικών δανείων της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας ανέρχεται σε 3,3 δισ. ευρώ

Η Attica Bank έχει έτοιμο το σχέδιο συγχώνευσης με την Παγκρήτια, όπως και την τιτλοποίηση για την οποία θα υποβάλλει αίτημα ένταξης  στο πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής 3».

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας μετόχων θα διαβιβαστεί και η έκθεση αξιολόγησης της DBRS, που καθορίζει το ύψος των απαιτούμενων κεφαλαίων για την εξυγίανση της Attica Bank και για την κάλυψη των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας από τη νέα τράπεζα.

Έκτακτη είδηση: Η μεγάλη «διάσπαση» της Alpha Bank – Τι θα γίνει με τα λεφτά σας;

Μία ανακοίνωση έκανε η τράπεζα Alpha Bank για μία διάσπαση που έρχεται…

Συγκεκριμένα, όπως μας πληροφορεί η Alpha Bank το επόμενο διάστημα θα προχωρήσει στην αναδιοργάνωση της θυγατρικής εταιρείας, Alpha Leasing. Αυτό θα γίνει μέσω διάσπασης και μεταβίβασης του χαρτοφυλακίου Andros στην εταιρεία Hellas Capital Leasing, ελληνική εταιρεία χρηματοδοτικών μισθώσεων που ανήκει εξ ολοκλήρου σε επενδυτικά κεφάλαια που διαχειρίζεται ή συμβουλεύει η Bain Capital.

Φυσικά, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για τα χρήματα και τις καταθέσεις που έχετε στην τράπεζα.

Η ανακοίνωση:

Η Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών Α.Ε. ανακοινώνει την αναδιοργάνωση της θυγατρικής εταιρείας του Ομίλου Alpha Bank (ο «Όμιλος»), ΑΛΦΑ ΛΗΣΙΝΓΚ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΗΣ ΜΙΣΘΩΣΕΩΣ (η “Alpha Leasing”), η οποία θα πραγματοποιηθεί μέσω κοινής διάσπασης της Alpha Leasing (η «Διάσπαση»).

Η ολοκλήρωση της Διάσπασης θα περιλαμβάνει (i) τη μεταβίβαση των εξυπηρετούμενων συμβάσεων χρηματοδοτικής μίσθωσης μαζί με τα σχετικά ακίνητα σε νεοϊδρυθείσα εταιρεία χρηματοδοτικής μίσθωσης, η οποία θα παραμείνει εντός του Ομίλου, (ii) τη μεταβίβαση συγκεκριμένων ακίνητων περιουσιακών στοιχείων σε άλλες Εταιρείες του Ομίλου και (iii) τη μεταβίβαση περιμέτρου μη εξυπηρετούμενων συμβάσεων χρηματοδοτικής μίσθωσης μαζί με τα σχετικά ακίνητα, με Μεικτή Λογιστική Αξία ύψους περίπου Ευρώ 0,24 δισ., (το «Χαρτοφυλάκιο Andros») στην εταιρεία HELLAS CAPITAL LEASING ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜH ΕΤΑΙΡΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΩΝ ΜΙΣΘΩΣΕΩΝ (η “HCL”), ελληνική εταιρεία χρηματοδοτικών μισθώσεων που ανήκει εξ ολοκλήρου σε επενδυτικά κεφάλαια που διαχειρίζεται ή συμβουλεύει η Bain Capital.

Υπό το πρίσμα των ανωτέρω, η Alpha Leasing και η μοναδική της μέτοχος Alpha Συμμετοχών Α.Ε. προέβησαν στη σύναψη δεσμευτικής συμφωνίας με την HCL και τη μέτοχό της για την πώληση από την Alpha Συμμετοχών Α.Ε. στη μέτοχο της HCL της συμμετοχής επί του μετοχικού κεφαλαίου της HCL που θα αποκτήσει η Alpha Συμμετοχών Α.Ε. , κατόπιν ολοκλήρωσης της Διάσπασης έναντι της μεταβίβασης του Χαρτοφυλακίου Andros στην HCL.

Το τίμημα για τη μεταβίβαση της ως άνω συμμετοχής επί του μετοχικού κεφαλαίου της HCL (η «Συναλλαγή») υπερβαίνει το 36% της Μεικτής Λογιστικής Αξίας του Χαρτοφυλακίου Andros

Η Συναλλαγή δεν αναμένεται να έχει ουσιαστική επίπτωση στα κεφάλαια και στη ρευστότητα του Ομίλου. Η ολοκλήρωση της Συναλλαγής αναμένεται περί τα τέλη του 2024, κατόπιν λήψης των απαιτούμενων εποπτικών εγκρίσεων για τη Διάσπαση.

Η PricewaterhouseCoopers Business Solutions S.A. (PwC) ενεργεί ως αποκλειστικός χρηματοοικονομικός σύμβουλος και η Δικηγορική Εταιρεία Κουταλίδη ως νομικός σύμβουλος του Ομίλου για τη Συναλλαγή.

1.000 ευρώ «δωρεάν» από Alpha, Πειραιώς, Εθνική: Η ανακοίνωση

Σκέψεις του υπ. Εθνικής Οικονομίας να αλλάξουν τα όρια του IRIS, ώστε γίνονται ακόμη μεγαλύτερες συναλλαγές.

Μέχρι στιγμής το Iris, το οποίο έχει μπει καλά στις ζωές μας, τόσο για τους ατομικούς λογαριασμούς όσο και για τους επαγγελματικούς,προβλέπει τη μεταφορά μετρητών από τράπεζα σε τράπεζα χωρίς χρεώσεις. Ωστόσο, μέχρι στιγμής το όριο της δωρεάν ανταλλαγής χρημάτων ανεξαρτήτως συστημικής τράπεζας (Εθνική, Eurobank, Περαιώς, Alpha) και όχι μόνο ήταν στα 500 ευρώ.

Τώρα, υπάρχουν σκέψεις για την αύξηση των ορίων στα 1.000 ευρώ δωρεάν.

Περίπου το 25% των πολιτών είναι εγγεγραμμένοι στην υπηρεσία άμεσων πληρωμών IRIS, η οποία τους δίνει τη δυνατότητα να μεταφέρουν χρήματα άμεσα και χωρίς επιβάρυνση, χρησιμοποιώντας μόνο τον αριθμό κινητού του παραλήπτη. Επιπλέον, τόσο οι επαγγελματίες όσο και οι επιτηδευματίες είναι πλέον υποχρεωμένοι να αποδέχονται πληρωμές μέσω IRIS, με τη χρήση του ΑΦΜ ή του κινητού τους τηλεφώνου.

Τα όρια

Σημαντική άνοδος στον όγκο συναλλαγών στην υπηρεσία ήρθε με τη νομοθέτηση της υποχρέωσης των επαγγελματιών και των επιτηδευματιών να αποδέχονται πληρωμές μέσω IRIS. Και για τους επαγγελματίες τα οφέλη είναι σημαντικά, καθώς τα κόστη είναι χαμηλότερα από τις συναλλαγές με κάρτες.

Και για τις δύο παραπάνω περιπτώσεις, το ημερήσιο όριο ανέρχεται σήμερα αθροιστικά στα 500 ευρώ. Αυτό που ζήτησε με πρόσφατες δηλώσεις του ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών είναι να εφαρμοστούν δύο διακριτά όρια για αυτές τις συναλλαγές.

Ο υπουργός ζήτησε αντί για ένα όριο των 500 ευρώ ανά συναλλαγή, να υπάρχουν δύο. 500 ευρώ για μεταφορά σε άλλα πρόσωπα και άλλα 500 ευρώ για μεταφορές σε επαγγελματίες, σύνολο 1.000 ευρώ.

Ωστόσο, το ζήτημα δε φαίνεται να προχωράει. Κάτι που οφείλεται στην ανάγκη να προσαρμοστούν ανάλογα οι υποδομές των τραπεζών, καθώς και να αντιμετωπιστούν πιθανές αδυναμίες σε επίπεδο απάτης, οι οποίες όμως, υποστηρίζονται πανευρωπαϊκά από το σύστημα TIPS της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σε κάθε περίπτωση, το θέμα έχει πέσει στο τραπέζι και συζητιέται μεταξύ των τραπεζών τόσο στο πλαίσιο της Ελληνικής Ένωσης Τράπεζων όσο και της ΔΙΑΣ.

Σημαντική άνοδος στον όγκο συναλλαγών στην υπηρεσία ήρθε με τη νομοθέτηση της υποχρέωσης των επαγγελματιών και των επιτηδευματιών να αποδέχονται πληρωμές μέσω IRIS. Και για τους επαγγελματίες τα οφέλη είναι σημαντικά, καθώς τα κόστη είναι χαμηλότερα από τις συναλλαγές με κάρτες.

Υπενθυμίζεται ότι τα έσοδα από προμήθειες, μόνο για τις συστημικές τράπεζες, έφτασαν το πρώτο τρίμηνο του έτους στα 477 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 13,57%