Σάλος με το σκάνδαλο της Cosmote: Δείτε τι αποκαλύφθηκε

Cosmote: Βόμβα μεγατόνων για τον όμιλο ΟΤΕ – Cosmote. Πρόστιμα άνω των 9 εκατ. ευρώ για διαρροή προσωπικών δεδομένων το 2020. Τι απαντά ο Όμιλος ΟΤΕ. Έξαλλοι οι συνδρομητές. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Το ποσό των 6.000.000 ευρώ επέβαλλε με απόφασή της η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ως πρόστιμο στην εταιρεία Cosmote για παραβίαση προσωπικών δεδομένων και συγκεκριμένα για διαρροή δεδομένων κλήσεων χιλιάδων συνδρομητών της κατά το χρονικό διάστημα από 1/9/2020 έως 5/9/2020.

Επίσης, με την ίδια απόφαση της ανεξάρτητης Αρχής επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 3.250.000 ευρώ και στον ΟΤΕ.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, κατά τη διερεύνηση των συνθηκών κάτω από τις οποίες έλαβε χώρα το περιστατικό, «προέκυψε παράβαση, εκ μέρους της COSMOTE, της αρχής της νομιμότητας (άρθρα 5 και 6 ν. 3471/2006) και της αρχής της διαφάνειας, λόγω ασαφούς και ελλιπούς ενημέρωσης των συνδρομητών (άρθρο 5 παρ. 1 α) και 13-14 Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων – ΓΚΠΔ), παράβαση του άρθρου 35 παρ. 7 ΓΚΠΔ λόγω πλημμελούς διεξαγωγής της εκτίμησης αντικτύπου, παράβαση των άρθρων 25 παρ. 1 λόγω πλημμελούς υλοποίησης της διαδικασίας ανωνυμοποίησης, παράβαση του άρθρου 12 παρ. 1 ν. 3471/2006 λόγω ελλιπών μέτρων ασφαλείας και παράβαση του άρθρου 5 παρ. 2 σε συνδυασμό με τα άρθρα 26 και 28 λόγω μη κατανομής των ρόλων των δύο εταιρειών σε σχέση με την υπό κρίση επεξεργασία».

Ακόμη σύμφωνα με την Αρχή, «διαπιστώθηκε, εκ μέρους του ΟΤΕ, παράβαση του άρθρου 32 ΓΚΠΔ λόγω ελλιπών μέτρων ασφάλειας σε σχέση με τις υποδομές που χρησιμοποιήθηκαν στο πλαίσιο του περιστατικού».

Για τις παραπάνω παραβάσεις «και λαμβανομένων υπόψη των κριτηρίων του άρθρου 83 παρ. 2 ΓΚΠΔ», η Αρχή επέβαλε στην COSMOTE πρόστιμο συνολικού ύψους 6.000.000 €, καθώς και κύρωση διακοπής της επεξεργασίας και καταστροφής δεδομένων, ενώ στον ΟΤΕ επέβαλε πρόστιμο ύψους 3.250.000 €.».

Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη υπόθεση είχε λάβει εκτενή δημοσιότητα και σύμφωνα με ανακοίνωση που είχε εκδώσει, τότε, η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, η διαρροή δεδομένων κλήσεων συνδρομητών, ήταν αποτέλεσμα κυβερνοεπίθεσης.

Cosmote: H απάντηση του ΟΤΕ

Σε συνέχεια της ανακοίνωσης της ΑΠΔΠΧ για την απόφασή της για το περιστατικό κυβερνοεπίθεσης με θύμα την COSMOTE που έλαβε χώρα τον Σεπτέμβριο του 2020, η εταιρεία σημειώνει ότι εφάρμοζε και εφαρμόζει όλα τα διαθέσιμα μέτρα για τη θωράκιση των υποδομών της.

Η ίδια ανίχνευσε την κυβερνοεπίθεση, έλαβε όλα τα αναγκαία μέτρα και ενημέρωσε από την πρώτη στιγμή τις αρμόδιες Αρχές, όπως προβλέπεται.

Όπως αναγνωρίζει και η Αρχή, η εταιρεία συνεργάστηκε πλήρως με την ΑΠΔΠΧ και έλαβε μέτρα για την αντιμετώπιση του περιστατικού.

πό την πλευρά των πελατών, δεν χρειάστηκε και δεν χρειάζεται να γίνει καμία ενέργεια. Σε κάθε περίπτωση, η εταιρεία επιφυλάσσεται κάθε νόμιμου δικαιώματός της.

Το φαινόμενο των κυβερνοεπιθέσεων αποτελεί καθημερινότητα παγκοσμίως για όλα τα συστήματα τεχνολογίας εταιρειών, οργανισμών και θεσμών. Ο Όμιλος ΟΤΕ αποκρούει κάθε μήνα πάνω από 500.000 κακόβουλες επιθέσεις τρίτων σε συστήματα.

Υπενθυμίζεται πως η εταιρεία τον Οκτώβριο του 2020 όταν είχε πραγματοποιηθεί το συμβάν, είχε αναφέρει πως ατά τη διάρκεια ελέγχου των συστημάτων της, ανιχνεύτηκε μη εξουσιοδοτημένη εξαγωγή αρχείου από σύστημα της εταιρείας, ως αποτέλεσμα κυβερνοεπίθεσης.

Στην ανακοίνωσε τότε αναφέρονταν πως το εν λόγω αρχείο περιελάμβανε στοιχεία, χωρίς ονοματεπώνυμο, των κλήσεων που πραγματοποίησαν ή δέχθηκαν συνδρομητές κινητής το πενθήμερο 1 έως 5/9/2020 και συγκεκριμένα: αριθμό τηλεφώνου, ημέρα και ώρα πραγματοποίησης της κλήσης και διάρκειά της.

Εμφανίζονταν, επιπλέον, τύπος συσκευής, IMSI1, ηλικία, φύλο, ARPU2, συντεταγμένες σταθμού βάσης και πρόγραμμα κινητής των συνδρομητών COSMOTE. Τα στοιχεία αυτά χρησιμοποιούνται από την εταιρεία για τη βελτιστοποίηση του δικτύου και των παρεχόμενων υπηρεσιών.

«Το αρχείο δεν περιελάμβανε περιεχόμενο κλήσεων (συνομιλίες) ή περιεχόμενο μηνυμάτων, ονοματεπώνυμα ή διευθύνσεις, ούτε κωδικούς πρόσβασης ή δεδομένα πιστωτικών καρτών ή τραπεζικών λογαριασμών.

Η εταιρεία απέκλεισε άμεσα την πρόσβαση, έλαβε όλα τα αναγκαία μέτρα και ενημέρωσε από την πρώτη στιγμή τις αρμόδιες Αρχές, όπως προβλέπεται», τονίζονταν μεταξύ άλλων.

Cosmote: Δείτε τι ετοιμάζεται να κάνει η εταιρεία

Καθώς μπαίνουμε στην εποχή του 5G και των υπερυψηλών ταχυτήτων που προσφέρουν οι συνδέσεις οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (Fiber To The Home – FTTH) ο ΟΤΕ και η θυγατρική του OTEGLOBE αναβαθμίζουν τις τηλεπικοινωνιακές τους υποδομές.

Όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές στο Capital.gr βασικός στόχος του ομίλου είναι να προετοιμαστεί για την έκρηξη του όγκου μεταφοράς δεδομένων που αναμένεται τα επόμενα χρόνια λόγω της αυξημένης χρήσης του διαδικτύου για εργασία, εκπαίδευση και ψυχαγωγία αλλά και των νέων εφαρμογών που σχεδιάζονται.

Μια πρώτη γεύση αυτής της αύξησης πήραμε τα τελευταία χρόνια. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας καταγράφηκε άνοδος της κίνησης αυτής κατά 30%-40% ετησίως, με την εφαρμογή της τηλεργασίας και της τηλεκπαίδευσης.

Η ανοδική τάση αναμένεται όχι μόνο να συνεχιστεί αλλά και να ενταθεί, καθώς τα επόμενα χρόνια θα αναπτυχθούν και νέες τεχνολογικές εφαρμογές (τηλεϊατρική, αυτόνομη οδήγηση κλπ), περισσότερες επιχειρήσεις και οργανισμοί θα μεταφέρουν τις εργασίες τους στο cloud, ενώ θα συνεχίσουν να επεκτείνονται και οι μορφές ψυχαγωγίας όπως το Netflix.

Μόνο οι τεχνολογίες εικονικής πραγματικότητας πάνω στις οποίες δουλεύουν όλοι οι τεχνολογικοί κολοσσοί όπως η Meta (Facebook), Alphabet (Google), Amazon κλπ θα πολλαπλασιάσουν την κίνηση δεδομένων για να υποστηριχθεί αυτό που αποκαλούμε “metaverse”.

Υπ’ αυτό το πλαίσιο ο ΟΤΕ προχώρησε στην αύξηση της χωρητικότητας των δικτύων κορμού που διαχειρίζεται η ΟΤEGLOBE τετραπλασιάζοντας την ταχύτητα επικοινωνίας από τα 100Gbps σε 400Gbps.

Η τεχνολογία αυτή χρησιμοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και θα αξιοποιηθεί από την COSMOTE για τις διασυνδέσεις στο δίκτυο κορμού εντός της χώρας, καθώς ο όμιλος ΟΤΕ επεκτείνει το δίκτυο οπτικών ινών μέχρι το σπίτι, ενώ θα προχωρήσει και στην αναβάθμιση των υπόλοιπων συνδέσεων εντός του 2022.

Η αναβάθμιση των τηλεπικοινωνιακών υποδομών όμως ενισχύει και τη θέση της ΟΤΕGLOBE, η οποία παρέχει διεθνείς τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες χονδρικής τόσο σε τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, όσο και σε πολυεθνικές επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.

Η θυγατρική του ομίλου ΟΤΕ διαχειρίζεται ένα δίκτυο που βασίζεται σε μισθωμένες οπτικές ίνες συνολικού μήκους άνω των 21.000 χιλιομέτρων που διασυνδέει τα μεγαλύτερα κέντρα τηλεπικοινωνιών της Ευρώπης με περισσότερες από τέσσερις διακριτές διαδρομές.

Πέρα από το χερσαίο δίκτυο οπτικών ινών η OTEGLOBE συμμετέχει στην κοινοπραξία του υποθαλασσίου καλωδίου Asia-Africa-Europe 1 (AAE-1), συνολικούς μήκους άνω των 25.000 χιλιομέτρων που συνδέει την Ασία, τη M. Ανατολή και την Αφρική με την Ευρώπη.

Το 2020 ο κύκλος εργασιών της OTEGLOBE διαμορφώθηκε στα 346,4 εκατ. ευρώ και τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (Ebitda) διαμορφώθηκαν σε 24,3 εκατ. ευρώ.

Cosmote: Τεράστια κόντρα με την ΔΕΗ!

Το 2022 φέρνει τον μεγαλύτερο… πόλεμο που έχουμε δει στις τηλεπικοινωνίες καθώς ΔΕΗ και ΟΤΕ βρίσκονται στα χαρακώματα! Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr

Πολεμική ατμόσφαιρα θα επικρατήσει το 2022 στις τηλεπικοινωνίες, καθώς η ΔΕΗ κινείται μεθοδικά προς την υλοποίηση του σχεδίου για την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών, ενώ ήδη έχουν αρχίσει προκαταρκτικές συζητήσεις με τους μεγάλους της αγοράς τηλεπικοινωνιών (Vodafone, Wind/Nova), με τη ΔΕΗ να υπόσχεται, σύμφωνα με πληροφορίες, πολύ μεγάλες εκπτώσεις σε σχέση με τις τιμές χονδρικής που προσφέρονται από τον ΟΤΕ.

Η ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών από τη ΔΕΗ θα είναι ένα γεγονός καταλυτικής σημασίας για την πορεία του τηλεπικοινωνιακού κλάδου, καθώς για πρώτη φορά θα ενεργοποιηθούν οι δυνάμεις του ανταγωνισμού με τέτοιο τρόπο και με τέτοια ένταση.

Δεν είναι ασφαλώς τυχαίο ότι αμέσως μόλις «κλείδωσε» το επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ για τις τηλεπικοινωνίες, ύψους 680 εκατ. ευρώ, ο διευθύνων σύμβουλος της μητρικής του ΟΤΕ, Deutsche Telekom έσπευσε να υποσχεθεί στον πρωθυπουργό μεγάλες επενδύσεις στα δίκτυα οπτικών ινών, οι οποίες καθυστερούσαν για χρόνια από τον γερμανικό όμιλο, με αποτέλεσμα να βρίσκεται σταθερά στις τελευταίες θέσεις της ευρωπαϊκής κατάταξης η Ελλάδα, σε ότι αφορά τις ταχύτητες σύνδεσης στο ίντερνετ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΕΗ έχει υπολογίσει ότι μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες χονδρικής στους μεγάλους παρόχους με τιμές ακόμη και 40% χαμηλότερες από τις αντίστοιχες του ΟΤΕ, καθώς η ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών πάνω στο υφιστάμενο ηλεκτρικό δίκτυο έχει πολύ χαμηλότερο επενδυτικό κόστος από τις παραδοσιακές επενδύσεις στα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, όπως αυτό του ΟΤΕ.

Στόχος της ΔΕΗ είναι να έχει έσοδα 120 εκατ. ευρώ τον χρόνο από αυτές τις υπηρεσίες, που θα αλλάξουν ριζικά το τοπίο στην αγορά, καθώς:

  • Ο ΟΤΕ για πρώτη φορά θα χάσει τα προνόμια του πρώην μονοπωλιακού παρόχου σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες χονδρικής, έχοντας να αντιμετωπίσει ένα νέο δίκτυο πολύ υψηλής ταχύτητας και με χαμηλότερες χρεώσεις για τις τηλεπικοινωνιακές εταιρείες.
  • Με τη σειρά τους, οι ανταγωνιστές του ΟΤΕ θα είναι σε θέση να προσφέρουν υπηρεσίες λιανικής στους καταναλωτές με χαμηλότερο κόστος, «πατώντας» στο φθηνό δίκτυο της ΔΕΗ, ώστε να «ροκανίσουν» με ταχύτερους ρυθμούς τη συνδρομητική βάση του ΟΤΕ -ήδη ο ΟΤΕ ανήγγειλε ότι θα διπλασιάσει τις ταχύτητες για τους πελάτες του, όπου είναι τεχνικά εφικτό, με την ίδια χρέωση, ενώ έχει στείλει στην ΕΕΤΤ νέα, μειωμένα τιμολόγια προς έγκριση.

Μέσα στο 2022 θα μπει το σχέδιο της ΔΕΗ για τις τηλεπικοινωνίες στην τελική φάση του, καθώς ήδη έχουν συμφωνηθεί και εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ οι όροι δανεισμού από τις τράπεζες, ενώ το αμέσως επόμενο βήμα, που είναι και το σπουδαιότερο, θα είναι η προκήρυξη του διαγωνισμού για να επιλεγεί η εταιρεία που θα αναλάβει να αναπτύξει το νέο δίκτυο της ΔΕΗ. Ως μια «πρόγευση» του μέλλοντος, η ΔΕΗ θα στήσει μέσα στους πρώτους μήνες του 2022 ένα πιλοτικό δίκτυο στο Περιστέρι.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο ενημερωτικό δελτίο για την πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 1,35 δισ. ευρώ, το σχέδιο της ΔΕΗ είναι αρκετά φιλόδοξο, καθώς, όπως τονίζεται «θα επιδιώξει να επενδύσει σε δίκτυο οπτικών ινών, στοχεύοντας στη δημιουργία πελατειακής βάσης με περίπου 1 εκατ. πελάτες και με έσοδα περίπου 120 εκατ. ευρώ».

Η απόδοση για τη ΔΕΗ από την είσοδο στις τηλεπικοινωνίες προβλέπεται εξαιρετικά υψηλή, καθώς από έσοδα 120 εκατ. ευρώ εκτιμά ότι θα εξασφαλίζει λειτουργικά κέρδη της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό, «αξιολογούμε την περαιτέρω ανάπτυξη των υποδομών καλωδίων οπτικών ινών στο δίκτυο διανομής (το οποίο θα παραμείνει στην ιδιοκτησία της ΔΕΗ). Κατά την εκτέλεση αυτής της επένδυσης, θα χρησιμοποιήσουμε τις υπάρχουσες διευκολύνσεις και τα δικαιώματά μας με σκοπό την ανάπτυξη προσφοράς υπηρεσιών δικτύου χονδρικής.

Αυτή τη στιγμή εκτελούμε πιλοτικό έργο κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021, το οποίο, εάν επιτύχει, θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκτεταμένη ανάπτυξη δικτύου από το 2022».

Όσον αφορά τις επενδύσεις, τονίζεται ότι «με τη δέσμευση επενδύσεων περίπου 680 εκατ. έως το 2026, στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε τις υπάρχουσες υποδομές μας για μια εθνική πλατφόρμα υποδομής οπτικών ινών και να γίνουμε ο κορυφαίος εθνικός πάροχος χονδρικής πρόσβασης σε συνδέσεις δεδομένων οπτικών ινών και υψηλής ταχύτητας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα».