Σάλος! O εξοργιστικός νόμος που πέρασε κρυφά ο Γεωργιάδης για τους εργαζόμενους

Εργασία: Όσοι κάνουν του… κεφαλιού τους θα δουν πρόστιμα έως 10.500 ευρώ. Οι αλλαγές που παιρνούν για τους εργαζόμενους στα xristika.gr.

Το νομοσχέδιο που ψήφισε η κυβέρνηση και συμπεριλαμβάνει την ψηφιακή κάρτα εργασίας αλλάζει τα πάντα στο ωράριο των εργαζόμενων.

Μία από τις μεγάλες αλλαγές στον νόμο του Άδωνι Γεωργιάδη είναι η δυνατότητα που έχουν οι επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στο σύστημα της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας να μην καταχωρίζουν τις αλλαγές ή την τροποποίηση του ωραρίου εργασίας ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας ή την υπερωριακή απασχόληση, πριν από την έναρξη πραγματοποίησής τους.

Αυτό δηλαδή που πλέον ψηφίστηκε είναι οι εταιρείες να μην δηλώνουν από πριν το ωράριο των εργαζόμενων τους, αλλά σε πραγματικό χρόνο.

Το καλύτερο είναι πως έρχονται και πρόστιμα για όσους δεν το τηρούν. Και δεν αναφερόμαστε στους εργοδότες, αλλά στους εργαζόμενους.

Συγκεκριμένα προβλέπεται επιβολή προστίμου, ύψους 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο, σε περιπτώσεις όπου έχει διαπιστωθεί αναντιστοιχία της πραγματικής απασχόλησης με τις καταχωρήσεις της Ψηφιακής Κάρτας Απασχόλησης.

Σε ποιες εταιρείες θα ισχύει η αλλαγή με το ωράριο

Το capital μίλησε με αρμόδια στελέχη του Υπ. Εργασίας, τα οποία ανέφεραν τα εξής:

Η δήλωση ωραρίου στον τρέχοντα χρόνο του θα αποτελέσει μία εναλλακτική στην υπάρχουσα υποχρέωση των επιχειρήσεων που ανήκουν στους κλάδους στους οποίους ήδη εφαρμόζεται η ψηφιακή κάρτα εργασίας (σούπερ μάρκετ, τράπεζες, ασφαλιστικές επιχειρήσεις, εταιρείες security, τέως ΔΕΚΟ) να υποδηλώνουν το ωράριο των μισθωτών τους και με βάση αυτό το ωράριο οι μισθωτοί να “χτυπούν” την ψηφιακή κάρτα τους.

Αυτό σημαίνει πως όποια επιχείρηση το επιθυμεί θα μπορεί να συνεχίσει να προδηλώνει το ωράριο εργασίας των μισθωτών της.

Για τις επιχειρήσεις θα ισχύσουν τα εξής για το ωράριο:

1) είτε να προδηλώνουν (όπως ήδη ισχύει) το ωράριο των μισθωτών τους

2) είτε να δηλώνεται το ωράριο σε πραγματικό χρόνο.

Η δεύτερη εναλλακτική (δηλαδή η δήλωση σε πραγματικό χρόνο αντί της προδήλωσης) θα είναι διαθέσιμη για τις επιχειρήσεις στις οποίες είναι ήδη διαθέσιμη η ψηφιακή κάρτα προς το τέλος του τρέχοντος έτους.

Επίσης, τονίζεται  πως δεν μπορεί καμία επιχείρηση η οποία δεν ανήκει στους κλάδους στους οποίους ήδη εφαρμόζεται η ψηφιακή κάρτα εργασίας, να κάνουν χρήση της δεύτερης εναλλακτικής εθελοντικά.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο επόμενος κλάδος ο οποίος θα ενταχθεί -μέχρι τέλος του τρέχοντος έτους-  στο σύστημα της ψηφιακής κάρτας εργασίας θα είναι η βιομηχανία.

Θα προηγηθεί διάλογος μεταξύ του Υπουργείου Εργασίας και των εκπροσώπων της μεταποίησης.

Μείζον ζήτημα σε σχέση με την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας στον εν λόγω κλάδο είναι η διαφοροποίηση μεταξύ των βιομηχανιών 8ωρης λειτουργίας και εκείνων που λειτουργούν σε 25ωρη βάση.

Κατά τ’ άλλα, δεν έχουν ακόμη καθοριστεί οι προθέσεις της ηγεσίας του Υπ. Εργασίας σε σχέση με το αν θα εφαρμοστεί η ψηφιακή κάρτα εργασίας πρώτα στις βιομηχανίες με πολυπληθές προσωπικό και έπειτα σε εκείνες με λιγότερο προσωπικό.

Υπενθυμίζεται πως η ψηφιακά κάρτα έχει εφαρμοστεί μεν στα σούπερ μάρκετ αλλά μόνο σε όσα έχουν πάνω από 250 άτομα προσωπικό.

Στα μέσα του 2024 θα ακολουθήσει ο κλάδος του λιανεμπορίου.

Ούτε σε αυτή την περίπτωση έχει, προς το παρόν, αποσαφηνιστεί αν η κάρτα θα εφαρμοστεί πχ πρώτα στις μεγάλες αλυσίδες λιανεμπορίου (πχ ηλεκτρονικών ειδών, ειδών ένδυσης κλπ.) και έπειτα στις μικρότερες.

Έρχεται αύξηση σοκ στον λογαριασμό του νερού – Αρχίζει ο εφιάλτης

Μαύρα τα μαντάτα για το νερό σε μία χώρα της Ευρώπης. Σε λίγα χρόνια οι λογαριασμοί του νερού θα πάρουν αύξηση έως και 35% πάνω! Ο εφιάλτης της ακρίβειας δεν έχει αρχίσει ακόμα.

Ευτυχώς δεν μιλάμε ακόμα για την Ελλάδα. Οι σοκαριστικές αυξήσεις θα έρθουν στην Αγγλία σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου. Ο λόγος για αυτή την αύξηση κατά 35% (μέσος όρος) που θα έρθει μέχρι το τέλος της δεκαετίας στους λογαριασμούς νερού για τα νοικοκυριά στην Αγγλία, είναι πως οι προμηθευτές αυξάνουν τις επενδύσεις για την επέκταση και την αποκατάσταση του δικτύου υδάτων.

Οι εταιρείες σχεδιάζουν να δαπανήσουν 96 δισ. στερλίνες (117 δισ. δολάρια) την πενταετία έως το 2030 για μια σειρά έργων και θα ζητήσουν άδεια από τη ρυθμιστική αρχή Ofwat προκειμένου να αυξήσουν τους λογαριασμούς των νοικοκυριών. Το πρόγραμμα δαπανών θα είναι διπλάσιο από τα σημερινά επίπεδα και θα είναι το μεγαλύτερο που έχει γίνει ποτέ, σύμφωνα με την εμπορική ένωση WaterUK.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, ο κλάδος βρίσκεται αντιμέτωπος με μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις στην ιστορία του, καθώς οι διαρκείς εκκλήσεις καταναλωτών και πολιτικών για τον καθαρισμό των υδάτινων οδών του Ηνωμένου Βασιλείου συνέπεσαν με την εκτίναξη του χρέους σε ορισμένους από τους μεγαλύτερους προμηθευτές. Χρειάζονται τεράστιες επενδύσεις, αλλά η αύξηση των λογαριασμών δεν θα είναι εύκολη υπόθεση για τους καταναλωτές που «παλεύουν» με την ακρίβεια.

Οι εταιρείες υποβάλλουν τις επιμέρους προτάσεις τους στην Ofwat. Τη Δευτέρα, η United Utilities Group – η οποία δραστηριοποιείται στη βόρεια Αγγλία – και η Pennon Group ανακοίνωσαν σχέδια δαπανών ύψους 13,7 και 2,8 δισεκατομμυρίων λιρών αντίστοιχα, ενώ η Severn Trent κατέθεσε το πρόγραμμά της την περασμένη εβδομάδα.

Συνολικά, οι βρετανικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας επιδιώκουν να τριπλασιάσουν τις επενδύσεις για τη μείωση των διαρροών λυμάτων και να μειώσουν τις διαρροές κατά περισσότερο από το ένα τέταρτο μέχρι το 2030, σύμφωνα με το WaterUK. Τα σχέδια περιλαμβάνουν 10 νέες δεξαμενές – οι πρώτες στη Βρετανία που αναπτύσσονται από το 1991.

Σοκ με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ: Δείτε τι θα συμβεί από τον Δεκέμβριο

Λογαριασμοί ρεύματος«Φουσκωμένους» λογαριασμούς ρεύματος θα δουν οι καταναλωτές προς το τέλος του 2023, εκτιμούν ειδικοί της αγοράς ενέργειας.

Αναλύοντας τις τιμές που θα κληθούν να πληρώσουν οι πολίτες το επόμενο διάστημα, ο Νικήτας Μακρίδης, ηλεκτρολόγος μηχανικός και αναλυτής του «Αλλάζω Ρεύμα», ανέφερε ότι από τον Δεκέμβριο αλλά και τον ερχόμενο Φεβρουάριο θα σημειωθεί αύξηση στην τιμή του φυσικού αερίου, γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει και τις τιμές του ρεύματος.

Μέχρι το τέλος του 2023, οι πολίτες δεν πρόκειται να δουν διαφορά, ωστόσο από το νέο έτος η αύξηση θα είναι της τάξης του 7-12%, ποσοστό που ανέρχεται σε 5 με 10 ευρώ και θα αφορά τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις, δηλαδή τις πάγιες χρεώσεις που πληρώνουμε για καλώδια, υπηρεσίες κοινής ωφέλειας κτλ.

Ο κ. Μακρίδης, μιλώντας στο Open, είπε μεταξύ άλλων πως από το 2024 θα υπάρξουν αλλαγές και στα είδη των τιμολογίων ρεύματος, τα οποία θα χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: αυτά της σταθερής τιμής ενός μήνα, της σταθερής τιμής για μεγαλύτερη διάρκεια και της μεταβλητής τιμής.

Το μεγάλο ζήτημα που τίθεται αυτή την ώρα είναι αν θα υπάρξουν νέες κρατικές παρεμβάσεις με επιδοτήσεις και πώς αυτές θα δοθούν στους πολίτες.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης είχε δηλώσει ότι θα επανασχεδιαστεί το πλαίσιο προστασίας των ευάλωτων καταναλωτών ενέργειας αλλά και η αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών.

Όπως είπε ο κ. Σκυλακάκης: «Θα βελτιστοποιήσουμε το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και θα προχωρήσουμε στην παραγωγή πράσινης ενέργειας από ΟΤΑ για την στήριξη της κατανάλωσης των ευάλωτων δημοτών τους μέσα από Ενεργειακές Κοινότητες. Επίσης, πρόκειται να θεσμοθετηθεί ειδικό τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος για τις πολύτεκνες οικογένειες, με βάση και τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ταυτόχρονα, οι πόροι από την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση όσων υιοθετούν την ασυνέπεια σε σχέση με το νόμο ή τις πληρωμές ως στρατηγική πλουτισμού, θα φροντίσουμε να φτάνουν, επιτέλους, στους συνεπείς πολίτες και καταναλωτές, αποζημιώνοντάς τους κάπως, για τη διαχρονική κακομεταχείρισή τους».

Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας όσον αφορά στον Αύγουστο, είχε προχωρήσει σε ενισχύσεις για την ηλεκτρική ενέργεια σε οικιακά τιμολόγια και για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου. Συγκεκριμένα ισχούν τα εξής

  • Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500kWh, η ενίσχυση θα είναι 10€/MWh. Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.

= Την ίδια ενίσχυση θα λάβουν και όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 kWh, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειώσουν κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή.

  • Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η ενίσχυση ανέρχεται στα 50 €/MWh και απορροφά το σύνολο του αυξημένου κόστους.
  • Επιπλέον για τους αγρότες, ανεξαρτήτως ισχύος παροχής και επιπέδου τάσης, η ενίσχυση ανέρχεται στα 10€/MWh.