Σάλος με τους λογαριασμούς ρεύματος: Εντοπίστηκαν κρυφές χρεώσεις – Έτσι θα δείτε αν σας κλέβουν κι εσάς

Ρεύμα: Επεκτείνονται οι κρυφές χρεώσεις και στα τέλη διανομής του νυχτερινού τιμολογίου. Τι επιβαρύνσεις φέρνουν οι αυξήσεις στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις που εφαρμόζονται από την 1 Μαΐου. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Kαι στο νυχτερινό ρεύμα μεταφέρoνται τα αυξημένα τέλη στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις που τέθηκαν σε εφαρμογή από την 1 Μαΐου.

Πρόκειται για τις χρεώσεις που δεν συνδέονται με το κόστος της ενέργειας που καταναλώνουμε αλλά με χρεώσεις που επιβαρύνονται όλοι οι καταναλωτές για την χρήση του εθνικού ηλεκτρικού συστήματος και εφαρμόζουν ενιαία όλοι οι προμηθευτές.

Οι αυξήσεις αυτές είναι αποτέλεσμα της αναπροσαρμογής των τελών χρήσης του δικτύου διανομής που πληρώνουν κάθε μήνα για λογαριασμό του ΔΕΔΔΗΕ, οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας.

Με τα τέλη χρήσης, ο Διαχειριστής καλύπτει τις δαπάνες λειτουργίας, συντήρησης και ανάπτυξης του ελληνικού δικτύου διανομής και το ετήσιο ρυθμιζόμενο έσοδο που ενέκρινε πρόσφατα η ΡΑΑΕΥ (πρώην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας), με το οποίο ανακτά από τους καταναλωτές ένα εύλογο μέρος του κόστους των επενδύσεων.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ιστοσελίδας σύγκρισης τιμών allazorevma.gr, με το νέο καθεστώς «επιβαρύνεται με χρέωση δικτύου διανομής και η νυκτερινή κατανάλωση, για την οποία μέχρι τώρα η επιβάρυνση ήταν μηδενική».

Υπολογίζεται ότι ένας μέσος οικιακός καταναλωτής με τριφασική παροχή (και με κατανάλωση 3,75MWh τον χρόνο) που καλύπτει με την νυχτερινή κατανάλωση το 30% των αναγκών του, με τα νέα τιμολόγια θα επιβαρυνθεί με 101 ευρώ τον χρόνο.

Αν ο καταναλωτής δεν είχε νυχτερινό μετρητή και το σύνολο των 3,75 MWh αφορούσαν σε ημερήσια κατανάλωση, η ετήσια επιβάρυνσή του θα ήταν 75 ευρώ.

Συνολικά, με τη νέα μέθοδο υπολογισμού των χρεώσεων δικτύου διανομής, η αύξηση στον λογαριασμό του καταναλωτή με νυχτερινό τιμολόγιο θα είναι πάνω από 8% (8,1%) ενώ του καταναλωτή με μόνο ημερήσια κατανάλωση περίπου 7% (6,72%).

Σύμφωνα με την ανάλυση, η επιβολή χρεώσεων δικτύου διανομής στο νυχτερινό ρεύμα των οικιακών καταναλωτών αυξάνει τα έσοδα του ΔΕΔΔΗΕ και αντίστοιχα την επιβάρυνση των καταναλωτών κατά λίγες δεκάδες εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο (20-30 εκατομμύρια ευρώ).

Κάτι που θα μπορούσε να υπολογιστεί με ακρίβεια αν υπήρχαν στοιχεία για τον αριθμό των νυκτερινών οικιακών τιμολογίων.

Οι αυξήσεις αυτές εγκρίθηκαν στα τέλη Μαρτίου από τη ΡΑΑΕΥ ως αποτέλεσμα της αναθεώρησης του εγκεκριμένου ετήσιου εσόδου του ΔΕΔΔΗΕ από τα 744 εκατ. ευρώ στα 981 εκατ. ευρώ το 2023, ποσό που θα πρέπει να ανακτηθεί μέσω των λογαριασμών ρεύματος.

Η «allazorevma.gr» σημειώνει ότι πρόκειται για μεγάλες αυξήσεις, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι αυξήσεις που «έπαιρνε» ο ΔΕΔΔΗΕ από τη ΡΑΕ τα προηγούμενα χρόνια κυμαίνονταν από 0,77% (2022) έως 3,2% (2021) ενώ η τελευταία έφτασε το 25%.

Τα αυξημένα τέλη δικτύου επέδειξε όμως και η ραγδαία μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας λόγω της έκρηξης τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και της δυσκολίας των καταναλωτών να πληρώσουν τους λογαριασμούς.

Τα τιμολόγια χρήσης δικτύου υπολογίζονται με βάση το απαιτούμενο έσοδο και τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και στην περίπτωση που το απαιτούμενο έσοδο παρέμενε σταθερό, από μόνος του ο παράγοντας μείωσης της ζήτησης θα οδηγούσε σε αυξήσεις.

Ρεύμα: Πόσα θα πληρώσουμε τον Μάιο – Αναλυτικά οι χρεώσεις

Λογαριασμοί ρεύματος: Οι χρεώσεις θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας καθώς και στο παρατηρητήριο τιμών. Αναλυτικά οι χρεώσεις, στο xristika.gr.

Μειώσεις στις χρεώσεις ηλεκτρικής ενέργειας για τον μήνα Μάιο ανακοίνωσε η πλειονότητα των προμηθευτών ρεύματος, σε συνέχεια των ανακοινώσεων της ΔΕΗ η οποία επίσης προχώρησε σε μείωση του τιμολογίου.

Τα τιμολόγια του επόμενου μήνα διαμορφώνονται πολύ κοντά στομ στόχο που θέτει η κυβέρνηση για τις τελικές χρεώσεις των καταναλωτών.

Οι χρεώσεις θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας καθώς και στο παρατηρητήριο τιμών.

Αναλυτικότερα οι νέες χρεώσεις είναι:

ΔΕΗ: 15,9 σεντς ανά κιλοβατώρα για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες (έναντι 16,5 σεντς τον Απρίλιο) και 17,1 σεντς για κατανάλωση πάνω από 500 κιλοβατώρες (από 17,7 σεντς τον Απρίλιο). Για το νυχτερινό ρεύμα η χρέωση θα είναι 11,8 σεντς, από 12,4 τον Απρίλιο.

Protergia Οικιακό Value: 13,96 σεντς ανά κιλοβατώρα (από 14)

Ήρων PROTECT 4 Home: 18,7 σεντς ανά κιλοβατώρα

Elpedison Economy: 12,5 σεντς ανά κιλοβατώρα (αμετάβλητο)

NRG on time: 14 σεντς ανά κιλοβατώρα (από 16,4)

Watt&Volt Value: 13,96 σεντς ανά κιλοβατώρα (από 14)

Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας MAXI Free: 13,9 σεντς ανά κιλοβατώρα (αμετάβλητο)

Volterra: 18,8 σεντς ανά κιλοβατώρα (αμετάβλητο)

Ζenith Home Now: 11,5 σεντς ανά κιλοβατώρα (από 11,9)

Volton Home: 16,63 σεντς ανά κιλοβατώρα (από 17,26)

Ρεύμα: Παράδειγμα τριφασικής παροχής 25 kVA με ετήσια κατανάλωση 4.000 kwh

Σήμερα: Πάγιο εγκατεστημένης ισχύος 0,52€ * 25 KVA = 13€

Ρυθμιζόμενη χρέωση 0,021€ * 4.000 KWh = 84€

Ποσό πληρωμής: 97€

Από 1η Μαΐου 2023: Πάγιο εγκατεστημένης ισχύος 4,43€ * 25 KVA = 110,75€

Ρυθμιζόμενη χρέωση 0,014€ * 4.000 KWh = 56€

Ποσό πληρωμής: 166,75€

Ποσοστό αύξησης 72%