Σάλος με τις τιμές των ενοικίων: Δείτε τι αυξήσεις ζητάνε οι ιδιοκτήτες

Ενοικίαση σπιτιού: Δεν έχει τέλος το ράλι ανόδου των τιμών στα ακίνητα προς ενοικίαση. Αυξήσεις ακόμη και 25% στην ανανέωση των μισθωτηρίων συμβολαίων. Σε απόγνωση οι πολίτες που δυσκολεύονται απίστευτα για την ενοικίαση σπιτιού. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Η ραγδαία αύξηση των ενοικίων αποτελεί το «μείζον» θέμα συζήτησης και προβληματισμού στο σύνολο των συμπολιτών μας. Τόσο οι γονείς που αναζητούν φοιτητική κατοικία για τη νέα Ακαδημαϊκή χρονιά σε περιοχές εκτός της κύριας – οικογενειακής κατοικίας, όσο και των νέων που σκέφτονται είτε να κάνουν το επόμενο βήμα στη ζωή τους δημιουργώντας οικογένεια και έχουν ξεκινήσει το «σαφάρι» αναζήτησης κατοικίας, είτε για τις οικογένειες που έχει λήξει ή/λήγει το μισθωτήριο συμβόλαιο τους επόμενους μήνες και αναμένουν να ενημερωθούν για τις νέες «απαιτήσεις» του ιδιοκτήτη.

Σήμερα το ποσοστό του εισοδήματος που δαπανά ο ενοικιαστής στην χώρα μας για το κόστος στέγασης αγγίζει το 60%-70% του μέσου μηνιαίου μισθού σύμφωνα με τα ζητούμενα μισθώματα, ενώ αν πρόκειται για οικογένεια ακόμη και έναν ολόκληρο «καλό» μισθό.

Το κόστος στέγασης στην Ελλάδα έχει εκτιναχθεί σε τέτοια επίπεδα που μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας αναγκάζεται να κάνει περικοπές ακόμη και σε βασικές ανάγκες του. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το 76,9% των ενοικιαστών, εφόσον πληρώσουν τα έξοδα του σπιτιού, κάνει περικοπές ή λαμβάνει οικονομική βοήθεια από τρίτους.

Ενοικίαση σπιτιού: Το κόστος μίσθωσης οικογενειακής κατοικίας

Η μέση κατώτατη ζητούμενη τιμή μίσθωσης σύμφωνα με τις αναρτημένες αγγελίες ακινήτων σε ιστοσελίδες στην Αθήνα διαμορφώνεται στα 8,15 €/τ.μ. και η μέση ανώτατη στα 11,4 €/τ.μ. , δηλαδή, μια οικογένεια θα πρέπει να καταβάλει μόνο για το ενοίκιο από 815€/μήνα έως και 1.140€/μήνα αν πρόκειται για κατοικία 100τμ άνω του 1ου ορόφου κατασκευής μετά το 2000.

Σάλος με τις τιμές των ενοικίων: Δείτε τι αυξήσεις ζητάνε οι ιδιοκτήτες
Στις περιοχές των Δυτικών Προαστίων, Περιστέρι και Πετρούπολη, το μέσο κόστος μίσθωσης κατοικίας 100τμ κυμαίνεται στα 730€/μήνα και 750€/μήνα αντίστοιχα.

Στις περιοχές του κέντρου της Αθήνας όπως στους Αμπελόκηπους το μηνιαίο κόστος μίσθωσης κυμαίνεται από 7,4€/τ.μ. έως 8,3€/τ.μ. , στο Παγκράτι από 9,2€/τ.μ. έως 11,6€/τ.μ. και στο Νέο Κόσμο από 7,2€/τ.μ. έως 8,6€/τ.μ.

Στα Νότια Προάστια, το κόστος μίσθωσης διαμορφώνεται κυρίως σύμφωνα με την απόσταση από τη θάλασσα και τη θέα. Άλλο κόστος μίσθωσης έχει η Άνω Γλυφάδα και άλλο η Κάτω Γλυφάδα στο κέντρο ή/και πλησίον του Γκολφ. Το μέσο κόστος μίσθωσης στη Γλυφάδα διαμορφώνεται στα 13€/τ.μ. , ενώ στη Βούλα στα 11,5€/τ.μ. . Στη Νέα Σμύρνη το μέσο κόστος μίσθωσης ενός διαμερίσματος 100τμ, άνω του 1ου ορόφου κατασκευής μετά το 2000 αγγίζει τα 945€/μήνα, στο Παλαιό Φάληρο τα 1.095€/μήνα και στη Καλλιθέα τα 850€/μήνα.

Στα Βόρεια Προάστια, το μέσο κόστος μίσθωσης διαμορφώνεται στα 11,3€/τ.μ.. Συγκεκριμένα, στο Μαρούσι το κόστος μίσθωσης κυμαίνεται από 9€/τ.μ. έως 11,8€/τ.μ. , στο Χολαργό από 10€/τ.μ. έως 14€/τ.μ. , στο Χαλάνδρι από 10€/τ.μ. έως 13,6€/τ.μ. και στη Κηφισιά από 10€/τ.μ. έως 12€/τ.μ.

Σάλος με τις τιμές των ενοικίων: Δείτε τι αυξήσεις ζητάνε οι ιδιοκτήτες

Τα διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα με ζητούμενο μίσθωμα έως 600€ σύμφωνα με τις αναρτημένες αγγελίες σε ιστοσελίδες στις περιοχές του κέντρου της Αθήνας, αποτελούν το 19,96% του συνόλου των προς μίσθωση κατοικιών, στα Βόρεια Προάστια μόλις το 0,71%, στα Νότια Προάστια το 4,03%, στα Δυτικά Προάστια το 35,58%, στο Υπόλοιπο Αττικής το 27,20% και στον Πειραιά το 35,46%.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα Βόρεια Προάστια όπου το 93,11% των διαθέσιμων προς μίσθωση ακινήτων, το ζητούμενο μίσθωμα είναι άνω των 800€/μήνα. Στα Νότια προάστια αγγίζει το 81,44% και στο κέντρο της Αθήνας το 65,66% αφορά ακίνητα με ζητούμενο μίσθωμα άνω των 700€/μήνα.

Ένας «καλός» μισθός το κόστος ενοικίασης οικογενειακής κατοικίας
Τα άνωθεν δεδομένα, αναδεικνύουν ότι στο σύνολο των περιοχών της Αθήνας, απαιτείται σχεδόν ένας ολόκληρος «καλός» μισθός για το κόστος του ενοικίου.

Μη ξεχνάμε ότι το κόστος στέγασης δεν είναι μόνο το κόστος μίσθωσης της κατοικίας, αλλά τα κοινόχρηστα και οι λοιποί λογαριασμοί ΔΕΚΟ.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή, η χώρα μας είναι αντιμέτωπη με ραγδαίες αυξήσεις στο κόστος ενέργειας. Κοστολόγια που επιβαρύνουν καθοριστικά τον είδη επιβαρυμένο οικογενειακό προϋπολογισμό.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί διαμέρισμα 85τμ στη Νέα Σμύρνη, 3ου ορόφου, σε πολυκατοικία 10 διαμερισμάτων, όπου το κόστος των κοινοχρήστων με κοινόχρηστη θέρμανση (φυσικό αέριο) για τον μήνα Δεκέμβριο 2021 και Ιανουάριο 2022, ανήλθε στο ποσό των 200€/μήνα, χωρίς να συνυπολογίσουμε το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος και λοιπών λογαριασμών.

Η ραγδαία αύξηση του κόστους στέγασης, απασχολεί πλέον όχι μόνο τις ευάλωτες οικονομικά ομάδες ή/και τους νέους ηλικιακά, αλλά, σχεδόν το σύνολο των πωλητών που ανήκουν στη μεσαία οικονομική τάξη της χώρας μας.
Το κόστος στέγασης στην Ελλάδα έχει εκτιναχθεί σε τέτοια επίπεδα που μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας αναγκάζεται να κάνει περικοπές ακόμη και σε βασικές ανάγκες του.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το 76,9% των ενοικιαστών, εφόσον πληρώσουν τα έξοδα του σπιτιού, κάνει περικοπές ή λαμβάνει οικονομική βοήθεια από τρίτους.

Σε «απόγνωση» οι ενοικιαστές τη φετινή χρονιά λόγω των νέων αυξήσεων που ζητούν οι ιδιοκτήτες στην ανανέωση.

Είθισται μεγάλο μέρος μισθωτηρίων συμβολαίων που αφορούν κατοικίες να έχουν «γενέθλια» τον Αύγουστο. Ο Αύγουστος και ο Φεβρουάριος, αποτελούν τους μήνες που πραγματοποιούνται οι περισσότερες μετακομίσεις, ανανεώσεις μισθωτηρίων συμβολαίων αλλά και έναρξη νέων.

Το φετινό καλοκαίρι και κυρίως τον Αύγουστο, μεγάλο μέρος των μισθωτηρίων συμβολαίων που υπογράφηκαν προς τριετίας, το 2019, θα πρέπει να ανανεωθούν ή οι ενοικιαστές να προβούν σε αναζήτηση νέας κατοικίας προς μίσθωση.

Όλοι μας κατανοούμε ότι η αλλαγή κατοικίας και κυρίως για μια οικογένεια δεν είναι εύκολο πράγμα και μάλιστα αν υπάρχουν και παιδιά.

Ήδη από αρχές Ιουνίου του τρέχοντος έτους, μέρος των ιδιοκτητών που εκμισθώνουν ακίνητα έχουν προβεί σε επικοινωνία με τους ενοικιαστές για την ανανέωση της τριετούς μισθωτικής σύμβασης που επίκειται να λήξει εντός των επομένων 2-3 μηνών.

Μέρος των ιδιοκτητών ακινήτων για να πραγματοποιήσουν την ανανέωση της μισθωτικής σύμβασης στον ίδιο ενοικιαστή, ζητούν αύξηση του ενοικίου ακόμη και 25% σε σχέση με το ενοίκιο του 2019.

Σε περίπτωση που ο ενοικιαστής δεν δεχθεί την ραγδαία αύξηση ακόμη και 25%, θα πρέπει να εντάξει την οικογένεια του στη δίνη της αναζήτησης κατοικίας και να ζήσει όσα βιώνουν τα τελευταία 2-3 χρόνια πλήθος των συμπολιτών μας που αναζητούν κατοικία.

Ενοικίαση σπιτιού: Φοιτητική στέγη – Αυξήσεις ακόμη και 26% σε σχέση με το 2021

Τη φετινή χρονιά καταγράφεται αύξηση των ζητούμενων μισθωμάτων ακόμη και 26% σε σχέση με τη περσινή χρονιά και μικρή διαθεσιμότητα ακινήτων προς μίσθωση.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα που προκύπτουν από τις αναρτημένες αγγελίες ακινήτων σε ιστοσελίδες, η αναζήτηση φοιτητικής κατοικίας άνω του 1 ου ορόφου έως 50τμ με ζητούμενο μίσθωμα έως 300€ στην Αθήνα και ιδιαίτερα στις φοιτητικές περιοχές φαντάζει ¨Όνειρο Θερινής Νυτκός’’.

Σύμφωνα με τις αναρτημένες αγγελίες σε ιστοσελίδες ακινήτων, στις περιοχές του κέντρου των Αθηνών, οι κατοικίες άνω του 1ου ορόφου έως 50τμ που διατίθενται με ζητούμενο μίσθωμα έως 300€, αποτελούν μόλις το 12,47% (κυρίως γκαρσονιέρες 21τμ-30τμ) επί του συνόλου των διαθέσιμων προς μίσθωση κατοικιών άνω του 1ου ορόφου έως 50τμ. Δηλαδή 1 στις 10 κατοικίες κατάλληλες για φοιτητές διατίθενται με μίσθωμα έως 300€ στην Αθήνα.

Το κόστος μίσθωσης γκαρσονιέρας έως 35τμ στον Νέο Κόσμο κυμαίνεται από 300€/μήνα, έως και 500€/μήνα αν πρόκειται για πλήρως επιπλωμένο και εξοπλισμένο με οικοσυκευές διαμέρισμα.

Στην ίδια περιοχή, το ζητούμενο κόστος μίσθωσης κατοικίας 40τμ-50τμ, κυμαίνεται από 430€ έως 650€ αν πρόκειται για κατοικία πλήρως ανακαινισμένη, επιπλωμένη και με το σύνολο των οικοσυσκευών.

Στην Καλλιθέα το κόστος μίσθωσης διαμερίσματος 40τμ-50τμ κυμαίνεται από 380€/μήνα έως και 650€/μήνα αν πρόκειται για επιπλωμένο και πλήρως εξοπλισμένο με οικοσυκευές,

Το ζητούμενο μίσθωμα για γκαρσονιέρα έως 35τμ στη Καλλιθέα κυμαίνεται από 380€/μήνα έως 550€/μήνα αν πρόκειται για κατοικία πλήρως ανακαινισμένη, επιπλωμένη και με το σύνολο των οικοσυσκευών.

Στο Γουδή, οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης για κατοικία έως 35τμ κυμαίνονται από 380€/μήνα έως 480€, ενώ για κατοικία 40τμ-50τμ διαμορφώνεται από 450€/μήνα έως 500€/μήνα.

Στο Παγκράτι, τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά, το κόστος μίσθωσης κατοικίας έως 35τμ κυμαίνεται από 350€/μήνα έως 450€/μήνα, ενώ για κατοικία 40τμ-50τμ κυμαίνεται από 400€/μήνα έως 600€/μήνα. Στη περιοχή Ζωγράφου, το κόστος μίσθωσης κατοικίας έως 35τμ τη φετινή χρονιά κυμαίνεται από 320 €/μήνα έως 420€/μήνα, ενώ για κατοικία 40τμ-50τμ κυμαίνεται από 430€/μήνα έως 560€/μήνα.

Άμεση ανάγκη η υλοποίηση του σχεδίου στεγαστικής πολιτικής με διεύρυνση των δικαιούχων

Την άμεση ανάγκη «χάραξης» στεγαστικής πολιτικής στη χώρα μας, την έχουμε τονίσει πολλάκις και ιδιαίτερα μετά την επισήμανση τόσο του ΔΝΤ όσο και της Eurostat όπου κατάτασσε την Ελλάδα πρωταθλήτρια στο κόστος στέγασης στην Ευρώπη.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή, οι οικονομικές προκλήσεις (κόστος ενέργειας, η αύξηση των ενοικίων, πληθωρισμός, αύξηση των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια) επηρεάζουν άμεσα το κόστος διαβίωσης.

Θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι το προσαυξημένο κόστος στέγασης, δεν αφορά πλέον αποκλειστικά τα κατώτερα οικονομικά στρώματα που βρίσκονται κοντά στον κίνδυνο φτώχειας ή/τα ευάλωτα οικονομικά νοικοκυριά ή μόνο τους νέους ηλικιακά, πλήττει και άτομα των οποίων τα εισοδήματα είναι, αφενός υψηλότερα, αφετέρου όμως, πολύ χαμηλά για να μπορούν να στεγαστούν υπό τις συνθήκες της ιδιωτικής αγοράς.

Η Ελλάδα άργησε να εφαρμόσει πολιτικές αναχαίτησης του κόστους στέγασης, δεν είναι λίγες οι χώρες της Ε.Ε που από το 2019 έχουν εντάξει και υιοθετούν μέτρα προσιτής στέγασης.

Η χώρα μας πλέον, χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στεγαστικής πολιτικής με διεύρυνση των δικαιούχων. Θα πρέπει να υιοθετηθούν μέτρα και πολιτικές που θα στοχεύσουν άμεσα – την επόμενη ημέρα στην αναχαίτηση του κόστους στέγασης, καθώς και πολιτικές με υλοποίηση 2-3 ετών, που θα στοχεύουν στην εξάλειψη ιδίων δεδομένων στο μέλλον.

Η πολιτεία θα πρέπει άμεσα να μεριμνήσει στο μέγιστο δυνατόν. Η κατοικία είναι δικαίωμα και κοινωνικό αγαθό του πολίτη. Η παροχή της στέγης αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας και υπάγεται στον τομέα της κρατικής κοινωνικής πολιτικής.

Ενοικίαση σπιτιού: Τέλος τα μικρά και φθηνά – Όλες οι νέες τιμές για περιοχές της Αθήνας

Oσο πιο μικρό τόσο πιο ακριβό. Στο Ηράκλειο, σε καινούρια πολυκατοικία πέντε μικρά ακίνητα επιφάνειας 50 τετραγωνικών μέτρων νοικιάστηκαν αμέσως μόλις βγήκαν στην αγορά, με συνοπτικές διαδικασίες μέσα σε μόλις μία εβδομάδα, εν μέσω θέρους, στην τιμή των 600 ευρώ τον μήνα έκαστο.

Στην Κηφισιά, δύο τετράγωνα από τον ΗΣΑΠ, το ενοίκιο «ΤΕΛΙΚΟΤΑΤΟ» και «ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΟ», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται με κεφαλαία γράμματα στην αγγελία, είναι 1.000 ευρώ τον μήνα για επιπλωμένο studio μόλις 35 τετραγωνικών μέτρων σε ρετιρέ 4ου ορόφου, με μεγάλη όμως βεράντα 150 τ.μ. και μία θέση σκεπαστού πάρκινγκ στον κήπο σε ακίνητο του 1985.

Στην περιοχή του Χαλανδρίου, από τα προάστια της Αθήνας με τη μεγαλύτερη ζήτηση, διαμέρισμα ισόγειο 35 τ.μ., κατασκευής του 1980 αλλά ανακαινισμένο φέτος, διαθέτοντας και πάρκινγκ, νοικιάζεται στο Ανω Χαλάνδρι με τιμή στα 590 ευρώ, με την επισήμανση ότι βρίσκεται κοντά σε στάση λεωφορείου και Προαστιακού.

Οι αγγελίες για τα ακίνητα που δημοσιεύονται αυτή την περίοδο από τους ιδιοκτήτες ενίοτε στα όρια του παραλογισμού, έρχονται να αποτυπώσουν τη μεγάλη ζήτηση αυτή τη στιγμή στην αγορά -εκτός μάλιστα των πολύ ακριβών νοτίων προαστίων που αποτελούν πλέον μια κατηγορία από μόνα τους- για μικρά διαμερίσματα των 50-60 τ.μ., τα οποία πραγματικά γίνονται ανάρπαστα εντός και εκτός του κέντρου της πρωτεύουσας. Το ενοίκιο μάλιστα αυξάνεται κατά πολύ αν πρόκειται για επιπλωμένα διαμερίσματα, τα οποία έχουν αυξηθεί στις αγγελίες το τελευταίο διάστημα.

Ενοικίαση σπιτιού: Ο λόγος;

Το γεγονός ότι έχουν αυξηθεί οι ιδιοκτήτες που αναθέτουν, κατόπιν της σχετικής συμφωνίας, σε τρίτες εταιρείες την εκμίσθωση/ ανακαίνιση/συντήρηση ενός διαμερίσματος ειδικά στις καλές περιοχές του κέντρου, των βορείων ή και των νοτίων προαστίων, είτε ακόμη από πρώην οικοδεσπότες βραχυχρόνιων τουριστικών μισθώσεων που μετά τη δύσκολη διετία 2020-2021, εν μέσω πανδημίας, πήραν την απόφαση να στραφούν σε μεσοχρόνια- μακροχρόνια μίσθωση. Είναι χαρακτηριστικό ως προς το τελευταίο ότι σε σχέση με την προ πανδημίας περίοδο, το 2019, πλέον πάνω από 1 στα 4 σπίτια έχει φύγει από την αγορά, με τον αριθμό των καταχωρήσεων να είναι τώρα μειωμένος κοντά στις 8.400, από τα σχεδόν 10.900 προ πανδημίας.

Ενοικίαση σπιτιού: Στο «μενού» το στεγαστικό εν όψει ΔΕΘ

Δεν είναι τυχαίο ότι σε αυτή τη συγκυρία και εν όψει των εξαγγελιών της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, το κυβερνητικό πλάνο εστιάζει στο στεγαστικό πρόγραμμα ειδικά για τους νέους, τους φοιτητές και τα νέα ζευγάρια, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, επιχορηγήσεις και άτοκα δάνεια, με κεντρικό άξονα την ανακαίνιση παλαιών ακινήτων ειδικά στο κέντρο της Αθήνας, το οποίο κατά δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών θα πρέπει να «επανακατοικηθεί, να προστατευτούν πολλές και διαφορετικές χρήσεις ώστε να μη γίνει το κέντρο μια απέραντη τουριστική ζώνη».

Παράλληλα, η προσδοκία είναι ότι με αυτό τον σχεδιασμό θα εξισορροπήσει το δίπολο ζήτησης / προσφοράς ώστε να υπάρξει και η συγκράτηση των τιμών που έχουν πάρει την ανιούσα.

Σάλος με τις τιμές των ενοικίων: Δείτε τι αυξήσεις ζητάνε οι ιδιοκτήτες

Στη συζήτηση, με τις δικές της προτάσεις προς την κυβέρνηση εν όψει ΔΕΘ, έχει μπει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), χαρακτηρίζοντας μεν ως καλοδεχούμενη κάθε σχετική πρωτοβουλία και δράση από την Πολιτεία, εκτιμώντας ωστόσο ότι μια επιτυχημένη παρέμβαση θα πρέπει να περιλαμβάνει σοβαρά κίνητρα ώστε να αυξηθούν οι εκμισθωτές, βελτιώνοντας το πλαίσιο λειτουργίας του ιδιωτικού τομέα, και τα διαθέσιμα σπίτια στην αγορά, βοηθώντας ουσιαστικά την ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση των υπαρχουσών κατοικιών που σταδιακά έχουν τεθεί εκτός αγοράς από αδυναμία των ιδιοκτητών τους να τις ανακαινίσουν.

Τα κίνητρα που προτείνουν οι ιδιοκτήτες για αύξηση από τον ιδιωτικό τομέα της προσφοράς κατοικιών για χρήση κύριας κατοικίας εστιάζουν σε τέσσερα βασικά σημεία και συγκεκριμένα:

α) Επιδότηση στο πλαίσιο του προγράμματος «Εξοικονομώ» της ενεργειακής αναβάθμισης των ενοικιαζόμενων κατοικιών με τους ίδιους όρους όπως και των ιδιοκατοικούμενων,

β) επιστροφή του 40% του κόστους των υλικών, και όχι μόνο των εργασιών, ενεργειακής και λειτουργικής αναβάθμισης των υπαρχουσών κατοικιών, εφόσον διατεθούν αποκλειστικά για χρήση τους ως κύρια κατοικία ιδιοκτητών ή ενοικιαστών (και όχι για βραχυχρόνια μίσθωση ή άλλες χρήσεις),

γ) μείωση του φόρου εισοδήματος στα μισθώματα κύριας κατοικίας κατά δέκα μονάδες και στα τρία ισχύοντα φορολογικά κλιμάκια, ώστε «η φορολογία να είναι όχι μόνο δικαιότερη αλλά και ακαταμάχητο κίνητρο για διάθεση των κατοικιών στη μόνιμη, αντί τη βραχυχρόνια μίσθωση»,

δ) ρητή ένταξη των εκμισθωτών ακινήτων στις κατηγορίες των ιδιωτών που θα μπορούν να αντλούν πληροφορίες για τη φερεγγυότητα των υποψήφιων ενοικιαστών τους από την υπό σύσταση -με σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών- Ανεξάρτητη Αρχή Πιστοληπτικής Αξιολόγησης.

Ενοικίαση σπιτιού: Στα ύψη η ζήτηση και οι τιμές

Αυτή τη στιγμή, πάντως, και ελλείψει μεγάλης προσφοράς, τα μικρά διαμερίσματα, παλιά, καινούρια, επιπλωμένα και μη, γίνονται ανάρπαστα στην Αθήνα, «πολύ περισσότερο σε αυτή την περίοδο, όπου παραδοσιακά οι υποψήφιοι ενοικιαστές είναι περισσότεροι λόγω και της αναζήτησης φοιτητικής κατοικίας, επομένως το πρόβλημα γίνεται πιο έντονο», επισημαίνει στο «business stories» ο κ. Λευτέρης Ποταμιάνος, πρόεδρος Μεσιτών Aθηνών Αττικής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μια περιοχή με υψηλή ζήτηση για φοιτητική κατοικία, όπως αυτή στου Ζωγράφου, ένα σπίτι, π.χ,. 50 τ.μ. το 2018 νοικιαζόταν στα 350 ευρώ τον μήνα αυτή τη στιγμή είναι στα 450-500 ευρώ, μια μεγάλη, ποσοστιαία αύξηση με το μηνιαίο κόστος να ανεβαίνει περαιτέρω λόγω της αύξησης του ρεύματος.

Ο ίδιος εκτιμά ως πολύ θετικό το γεγονός ότι το στεγαστικό έχει μπει για τα καλά στο τραπέζι των συζητήσεων σε κυβερνητικό επίπεδο «αν και πάντα, τα αποτελέσματα από τις όποιες αλλαγές των συνθηκών στην κτηματαγορά παίρνουν χρόνο, δεδομένου ότι η αγορά ακινήτων κινείται με σαφώς πιο αργούς ρυθμούς σε σύγκριση με το λιανεμπόριο, την κατανάλωση ή άλλες αγορές όπου ο αντίκτυπος είναι πιο άμεσος.

Αυτό άλλωστε έχει φανεί και σε αυτή τη συγκυρία με την αύξηση των τιμών στην ενέργεια και τις πληθωριστικές πιέσεις που ασκούν πιέσεις στα εισοδήματα των νοικοκυριών, ενώ οι τιμές των ακινήτων εξακολουθούν να αυξάνονται.

Διόρθωση αυτή την περίοδο δεν βλέπουμε, γιατί ούτως ή άλλως η κτηματαγορά λειτουργεί με χρονοκαθυστέρηση.

Το αν θα διατηρηθούν τελικά οι ανοδικές τάσεις στα ενοίκια και οι αξίες πώλησης των κατοικιών στα ίδια επίπεδα ή θα υπάρξει επιβράδυνση μένει να φανεί μέσα στον χειμώνα κι αυτό θα είναι κι ένα μεγάλο στοίχημα: το ενεργειακό κόστος και γενικότερα το μηνιαίο κόστος διαβίωσης είναι δύο παράμετροι που θα παίξουν σημαντικό ρόλο σε σχέση με τα ενοίκια, γιατί ο κάθε ενοικιαστής πλέον σκέφτεται πολύ περισσότερο το θέμα της ενέργειας στο σπίτι και αν τεθεί το δίλημμα να πληρωθεί το ρεύμα ή το ενοίκιο, πρωτεύον θα είναι το ρεύμα που είναι ζωτικής σημασίας για την καθημερινότητα».

Εξ ου και οι συστάσεις σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία από τους μεσίτες προς τους ιδιοκτήτες ακολουθούν μια πιο εκλογικευμένη τακτική έχοντας πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα γιατί ακόμη και αν γίνει αποδεκτό ένα υψηλό μίσθωμα, μπορεί πολύ γρήγορα στην πορεία να βρεθούν με απλήρωτα ενοίκια κι αυτό όχι απαραίτητα λόγω αφερεγγυότητας του μισθωτή.

Μια απλή ματιά στις δημοσιευμένες αγγελίες σε επιλεγμένες περιοχές της Αθήνας από το δίκτυο του Spitogatos (www.spitogatos.gr) για τις ενοικιάσεις μικρών διαμερισμάτων έως 60 τ.μ., συμπεριλαμβανομένων και των αρκετών πλέον επιπλωμένων σπιτιών, δείχνουν την… εκτίναξη των μέσων τιμών των μισθωμάτων στα σπίτια αυτή την περίοδο και συνακόλουθα τις υψηλές προσδοκίες των ιδιοκτητών τους: ένα μέσο ενοίκιο, όπως αυτό προκύπτει από τις αγγελίες, επιπλωμένου ή μη διαμερίσματος στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας, ξεκινά αυτή τη στιγμή από 8 ευρώ ανά τ.μ. τον μήνα -στην καλύτερη περίπτωση- όταν πρόκειται για ένα σπίτι στη Νίκαια ή στην Πατησίων, κάτι που μεταφράζεται σε 400 ευρώ τον μήνα για ένα σπίτι 50 τ.μ. και φτάνει τα 18 ευρώ ανά τ.μ. τον μήνα ή αλλιώς στα 900 ευρώ όταν πρόκειται για την Κηφισιά ή τη Βουλιαγμένη.

Ειδικά για τα διαμερίσματα που είναι επιπλωμένα και έχουν ανέβει το τελευταίο διάστημα στις προτιμήσεις μιας συγκεκριμένης μερίδας ενοικιαστών, είτε πρόκειται γι’ αυτούς που προτιμούν να μην έχουν δικό τους οικιακό εξοπλισμό προτού αποκτήσουν το δικό τους… κεραμίδι είτε ακόμη και για στελέχη επιχειρήσεων, οι τιμές ξεφεύγουν κατά πολύ.

Είναι ενδεικτικό ότι στο Μαρούσι, από τις περιοχές που συγκεντρώνουν πλέον αρκετά ανακαινισμένα και επιπλωμένα διαμερίσματα, δεδομένου ότι βρίσκονται κοντά στον επιχειρηματικό άξονα της λεωφόρου Κηφισίας και άρα εξυπηρετούν μεγάλες εταιρείες για τα στελέχη τους, τα ενοίκια σε αυτή την κατηγορία ξεπερνούν τα 20 ευρώ ανά τ.μ., ενώ η τιμή μπορεί να διπλασιαστεί και να φτάσει ακόμη και τα 2.000 ευρώ για επιπλωμένο και ανακαινισμένο διαμέρισμα 50 τ.μ., όταν πρόκειται για την περιοχή της Νέας Φιλοθέης.