Σάλος με τη φέτα: Εκτόξευση τιμής και κίνδυνος ελλείψεων

Φέτα: Δυσεύρετη θα γίνει στην εγχώρια αγορά η φέτα μετά τον Daniel. Οι κίνδυνοι για νέα εκτόξευση των τιμών. Περίπου 80.000 αιγοπρόβατα χάθηκαν στην περιοχή που παράγει το 40% των μαλακών τυριών. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Νέες αυξήσεις στην τιμή της φέτας και ελλείψεις στην αγορά θα αντιμετωπίσουν οι καταναλωτές, ως αποτέλεσμα των… απόνερων της κακοκαιρίας Daniel, που έπληξε Θεσσαλία και Μαγνησία, σημειώνουν σε εκτενές άρθρο τους οι Financial Times.

Η Ελλάδα παλεύει με τον καταστροφικό αντίκτυπο της κακοκαιρίας Daniel σε ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα εξαγωγικά προϊόντα της: τη φέτα, σημειώνει το δημοσίευμα.

Περίπου το 40% των μαλακών τυριών της χώρας παρασκευάζεται από αιγοπρόβειο γάλα που παράγεται στην κεντρική περιοχή της Θεσσαλίας, η οποία καταστράφηκε από τις πλημμύρες που έπληξαν πολλές μεσογειακές χώρες αυτόν τον μήνα.

Οι Έλληνες κτηνοτρόφοι έχασαν περίπου 80.000 κατσίκες και πρόβατα στην καταστροφή – και η διατήρηση των επιζώντων ζώων είναι δύσκολη, καθώς πολλές περιοχές είανι ακόμα πλημμυρισμένες και οι ζωοτροφές σπανίζουν.

Καθώς οι αγρότες υποφέρουν από την καταστροφή των μέσων διαβίωσής τους, οι επιπτώσεις των χειμάρρων έχουν επίσης αντίκτυπο στη βιομηχανία της περιοχής.

«Το μεγαλύτερο πλήγμα είναι ότι πολλοί κτηνοτρόφοι της περιοχής δηλώνουν ότι μετά την πλημμύρα δεν θέλουν να επιστρέψουν στο επάγγελμά τους», δήλωσε στους FT, ο Χρήστος Αποστολόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γάλακτος.

Οι αγρότες αναμένουν ζημιές εκατομμυρίων ευρώ από την κακοκαιρία Daniel, τη χειρότερη που έπληξε τη χώρα εδώ και σχεδόν έναν αιώνα.

Περισσότεροι από 700 τόνοι βροχής ανά στρέμμα έπεσαν σε μόλις 12 ώρες στις 7 Σεπτεμβρίου – σχεδόν διπλάσια ποσότητα από αυτή που συνήθως πέφτει στην Αθήνα σε ένα χρόνο.

Φέτα: Μακροχρόνιες επιπτώσεις

Στην Ελλάδα, 16 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις πλημμύρες.

Περίπου το ένα τέταρτο της γης που χρησιμοποιείται για τη γεωργία και τη βιομηχανική παραγωγή στη Θεσσαλία πλημμύρισε – και πιθανότατα δεν θα είναι γόνιμη για τα επόμενα χρόνια – μαζί με εκατοντάδες κτίρια, ενώ πολλές γέφυρες και τμήματα του σιδηροδρομικού και οδικού δικτύου της χώρας καταστράφηκαν.

Οι αναλυτές προειδοποιούν για τις μακροχρόνιες επιπτώσεις της καταιγίδας στην οικονομία. «Όλοι μιλούν για το κόστος των πλημμυρών … σε λίγους μήνες, θα υπάρξουν αλυσιδωτές αντιδράσεις [που θα οδηγήσουν] κυρίως τις μικρές επιχειρήσεις σε κατάρρευση», δήλωσε ο Γιάννης Καραστέργιος, σύμβουλος γεωργίας στην περιοχή. Εκτός από το χαμένο ζωικό κεφάλαιο, είπε ότι πολλές αποθήκες δεν μπόρεσαν να επισκευαστούν, με τους αγρότες να χάνουν τόνους ζωοτροφών.

«Χρόνια σκληρής δουλειάς καταστράφηκαν μέσα σε δύο ημέρες. Δεν είναι εύκολο να ξαναδημιουργήσεις αποθήκες και να στήσεις ένα κοπάδι από το μηδέν» σημείωσε ο κ. Καραστέργιος.

Φέτα: Τι θα γίνει με τις εξαγωγές

Η Ελλάδα παράγει περίπου 140.000 τόνους φέτας ετησίως, εξάγοντας περίπου το 65% της παραγωγής.

«Οι παραγωγοί θα αντιμετωπίσουν σύντομα ένα δίλημμα, καθώς θα έχουν λιγότερη παραγωγή γάλακτος- θα πρέπει να επιλέξουν πού θα στείλουν τα προϊόντα τους», δήλωσε ο κ. Αποστολόπουλος, ο οποίος εκτιμά ότι οι παραγωγοί φέτας θα επικεντρωθούν στις εξαγωγικές αγορές. «Οι ελλείψεις θα είναι πιο εμφανείς στην Ελλάδα», είπε.

Και συνεχίζει το δημοσίευμα: «Το μεγαλύτερο εργοστάσιο φέτας στην Ελλάδα είναι η Ελληνική Γαλακτοβιομηχανία, η οποία εδρεύει στα Τρίκαλα στη βορειοδυτική Θεσσαλία χρειάστηκε να κλείσει για δύο εβδομάδες, καθώς το νερό και η λάσπη κάλυψαν τα μηχανήματα, με εκτιμώμενες ζημιές ύψους 25 εκατ. ευρώ. Το εργοστάσιο έχει έκτοτε επαναλειτουργήσει.

Ο Στέλιος Σαράντης, εμπορικός διευθυντής της Hellenic Diaries, αναγνώρισε ότι μεγάλες επιχειρήσεις όπως η δική του θα πρέπει να αναλάβουν μέρος των ζημιών. «Κάθε χρόνο χρηματοδοτούμε τους κτηνοτρόφους. Αυτή τη φορά, το ποσό που θα δώσουμε θα είναι μεγαλύτερο, δεν έχουμε άλλη επιλογή».

Φέτα: Εκτόξευση των τιμών

Οι τιμές της φέτας είχαν ήδη εκτοξευθεί κατά περίπου 40% τα τελευταία δύο χρόνια λόγω του πληθωρισμού, οδηγώντας σε πτώση της τοπικής ζήτησης κατά 10%. Για τον κ. Σαράντη, αυτή η μείωση θα είναι αρκετή για να αποτρέψει τις ελλείψεις. «Θα υπάρχει λιγότερη φέτα, αλλά δεν νομίζω ότι θα υπάρξουν ελλείψεις».

Ένας άλλος παραγωγός φέτας, ο Νικόλαος Μπίζιος, της γαλακτοβιομηχανίας Μπίζιος, δήλωσε ότι οι τιμές του τυριού θα μπορούσαν να εκτοξευθούν ακόμη περισσότερο αν αυξηθεί το κόστος των ζωοτροφών. «Είναι μια δύσκολη εξίσωση που πρέπει να λυθεί, καθώς οι καλλιέργειες και τα εργοστάσια με ζωοτροφές έχουν πλημμυρίσει», είπε.

Φέτα συνεταιρισμός
Πηγή: Eurokinissi

Ενώ διαμορφώνεται μια σαφέστερη εικόνα του συνολικού κόστους των ζημιών από την καταιγίδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι η Αθήνα θα μπορούσε να αντλήσει έως και 2,25 δισ. ευρώ σε έκτακτη χρηματοδότηση και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι η ισχυρή οικονομία της χώρας θα τη βοηθήσει να «αντέξει το κόστος της ανοικοδόμησης».

Η Ελλάδα διαθέτει επιπλέον 600 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό για την αντιμετώπιση των άμεσων χρηματοδοτικών αναγκών που προκλήθηκαν από τις ζημιές της καταιγίδας.

Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι ένας ειδικός λογαριασμός αποθεματικού για εθνικές καταστροφές θα διπλασιαστεί από το επόμενο έτος σε 600 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτούμενος μέσω ενός υψηλότερου φόρου πληρότητας στα πολυτελή ξενοδοχεία.

Ωστόσο, η υπόσχεση για βοήθεια προσφέρει ελάχιστη παρηγοριά στις γεωργικές επιχειρήσεις που έχουν αρχίσει να μην εμπιστεύονται τους χειρισμούς των αρχών στις φυσικές καταστροφές.

Η Ελλάδα διέθεσε 200 εκατ. ευρώ για την περιφερειακή ανοικοδόμηση και την πρόληψη πλημμυρών σε περιοχές όπως η Θεσσαλία, όταν χτυπήθηκε από μια ηπιότερη καταιγίδα το 2020.

«Κάποιος πρέπει να λογοδοτήσει- ποιος έφταιγε για την καταστροφή αυτή και τι συνέβη με τα κονδύλια που δόθηκαν πριν από μερικά χρόνια και υποτίθεται ότι θα μας προστάτευαν από μελλοντικές καταιγίδες;», διερωτηθηκε  ο Βασίλης Πατσιαλής, ένας μεγάλος παραγωγός σιταριού και βαμβακιού με έδρα την πόλη της Καρδίτσας στη δυτική Θεσσαλία.

Αυτό το αίσθημα αδυναμίας απηχείται σε όλη την περιοχή.«Είναι η δεύτερη φορά που καλούμαστε να ξαναφτιάξουμε τα κοπάδια μας», δήλωσε ο Φώτης Πατούνης, πρόεδρος του συλλόγου κτηνοτρόφων του Παλαμά, του ελληνικού χωριού που επλήγη περισσότερο από την καταιγίδα  Daniel. «Στην προηγούμενη πλημμύρα, τα ζώα μας πνίγηκαν και τα χωράφια μας πλημμύρισαν, αλλά καταφέραμε να επιβιώσουμε.

Εκτός από τις χαμένες κατσίκες και τα πρόβατα, οι ντόπιοι έχουν τώρα να αντιμετωπίσουν σοβαρές ζημιές στα σπίτια τους και κατεστραμμένο γεωργικό εξοπλισμό και μηχανήματα. Πολλοί από τους συναδέλφους μου μου λένε ότι δεν έχουν τη δύναμη να ξεκινήσουν ξανά, δήλωσε ο Πατούνης.

“Αυτή τη φορά η καταστροφή μπορεί να είναι ανεπανόρθωτη”, πρόσθεσε. “Πολλοί ντόπιοι παραγωγοί είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν τα χωριά τους και να μετακομίσουν στις πόλεις. Όλα εξαρτώνται από το πόση βοήθεια θα τους παράσχει η κυβέρνηση”.