Επιχειρήσεις: Σοκ και ανησυχία έχει προκαλέσει στην αγορά η είδηση πως Jumbo και Πλαίσιο προχωρούν σε απολύσεις!
Την καταγγελία έκανε ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας τονίζοντας πως στα Jumbo απολύθηκε εργαζόμενη μητέρα, με δικαστικό κλητήρα και ενώ βρισκόταν με αναρρωτική στο σπίτι της ενώ στο Πλαίσιο, δύο εργολαβικοί εργαζόμενοι απολύθηκαν, λόγω «συμμετοχής τους στην 4ωρη στάση εργασίας στις 22 Απρίλιου και στην απεργία στις 6 Μαΐου».
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΕΑ:
«Συναδελφισσες, Συνάδελφοι
Οι εργοδότες μας κηρύσσουν τον πόλεμο!
Με αέρα στα πανιά τους από το νέο νομοσχέδιο – έκτρωμα που ετοιμάζεται να φέρει η Κυβέρνηση στη Βουλή, σχεδιάζουν ένα πογκρόμ στα δικαιώματα μας με απολύσεις και αλλαγές συμβάσεων.
Στον σχεδιασμό τους πρωταγωνιστές για άλλη μια φορά είναι οι γνωστοί λαγοί των μεγαλεμπόρων, οι εργοδοσίες των Jumbo & Πλαίσιο. Αυτοί που εφαρμόζουν χρόνια το 10ωρο και τα ευέλικτα ωράρια, αυτοί που καιρό πριν παρήγγειλαν με δηλώσεις τους τη 7ήμερη εργασία & τα 12ωρα. Σήμερα, προχωρούν ένα βήμα παραπέρα.
Καταγγέλλουμε την εργοδοσία των Jumbo γιατί, την ώρα που η κυβέρνηση παρουσιάζει το νομοσχέδιο – έκτρωμα ως «ευκαιρία» για τις εργαζόμενες μητέρες και υπόσχεται περισσότερο χρόνο της μάνας με το παιδί της, η Jumbo απολύει εργαζόμενη μητέρα!
Το έκανε μάλιστα στέλνοντάς της την καταγγελία της σύμβασής της με δικαστικό κλητήρα και ενώ η συναδέλφισσα βρισκόταν με αναρρωτική στο σπίτι της!
Αφού δεν κατάφερε στο παρελθόν μέσω συνεχόμενων επιπλήξεων να την «ξεφορτωθεί», τώρα το κάνει με συνοπτικές διαδικασίες. Οι νόμοι τους δεν απαγορεύουν ούτε τις απολύσεις σε αναρρωτική! Όταν δεν μπορείς να εργαστείς γιατί αρρώστησες, τότε τους είσαι βάρος.
Πολύ περισσότερο δε, όταν είσαι μέλος του σωματείου και αγωνίζεσαι ενάντια στην εργοδοτική ασυδοσία.
Την ίδια ακριβώς ημέρα, η εργοδοσία στο Πλαίσιο απέλυσε 2 εργαζόμενους που εργάζονταν με το άθλιο καθεστώς των εργολαβικών. Το επιχείρημα: «Έχει πέσει η δουλειά», την ίδια ώρα που τα 10ωρα είναι καθημερινό φαινόμενο!
Ο πραγματικός λόγος είναι η συμμετοχή των εργαζομένων στην 4ωρη στάση εργασίας στις 22 Απρίλιου και στην απεργία στις 6 Μαΐου, το γεγονός ότι δεν αποδέχονται να εργάζονται σε σύγχρονα κάτεργα με τους όρους των δουλεμπορικών. Αυτό για την εργοδοσία σημαίνει πως «οι συνάδελφοι δημιουργούν κάποια προβλήματα»!
Οι απολύσεις σε Jumbo & Πλαίσιο δεν θα περάσουν! Απαιτούμε να γυρίσουν οι συνάδελφοι στην δουλειά τους και να καταργηθούν τα δουλεμπορικά! Απαντάμε με Απεργία για να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο – έκτρωμα που θα δώσει κι άλλη δύναμη στους εργοδότες να ξεμπερδεύουν με δικαιώματα κι «ενοχλητικές φωνές» μέσα στους χώρους δουλειάς.
Καλούμε το Σωματείο Εργαζομένων στο Πλαίσιο να πάρει θέση και να απαιτήσουν την επιστροφή των εργαζόμενων στη δουλειά τους».
Επιχειρήσεις: Τώρα δίνουν αποζημίωση απόλυσης με 4μηνη καθυστέρηση!
Ενώ σήμερα ο εργοδότης υποχρεούται να καταβάλλει την νόμιμη αποζημίωση κατά την απόλυση – διατηρώντας φυσικά το δικαίωμα να την καταβάλλει και σε δόσεις όταν το ποσό υπερβαίνει τις αποδοχές δυο μηνών – με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, που βρίσκεται ακόμη σε δημόσια διαβούλευση, παρέχεται η δυνατότητα ο εργοδότης να καταβάλλει την αποζημίωση έως και 4 μήνες μετά την απόλυση. Εφόσον τηρηθεί το χρονικό διάστημα του 4μήνου η απόλυση δεν είναι άκυρη.
Ειδικότερα το νομοσχέδιο αναφέρει στο άρθρο 65 πως εάν κατά την καταγγελία της σύμβασης εξαρτημένης εργασίας δεν τηρήθηκαν οι προϋποθέσεις των νόμων 3198/1955 και 3863/2010, δηλαδή με άλλα λόγια δεν έχει τηρηθεί ο έγγραφος τύπος ή / και δεν έχει καταβληθεί η οφειλόμενη αποζημίωση, το κύρος της καταγγελίας ισχυροποιείται, εφόσον ο εργοδότης καλύψει την τυπική παράλειψη εντός προθεσμίας 4 μηνών και τυγχάνει εφαρμογής η ρύθμιση που προβλέπει πως ο μισθωτός έχει 3 μήνες περιθώριο για να εγείρει αξιώσεις μετά την απόλυσή του.
Όπως ερμήνευσαν οι ειδικοί καθηγητές στην συζήτηση που διοργάνωσε η «Ημερησία»:
- Ο εργαζόμενος απολύεται αλλά δεν του καταβάλλεται η νόμιμη αποζημίωση
- Ο εργαζόμενος προσφεύγει εντός 3 μήνου στο Δικαστήριο ώστε η απόλυσή του να καταστεί άκυρη
- Ο εργοδότης μπορεί να καταβάλλει την αποζημίωση εντός 4μήνου από την απόλυση διορθώνοντας έτσι εκ των υστέρων την ακυρότητα και καθιστώντας ισχυρή την καταγγελία
Με την ίδια διάταξη παρέχεται εμμέσως η δυνατότητα στον εργοδότη να κουρεύει έως και 10% την νόμιμη αποζημίωση χωρίς η απόλυση να καθίσταται άκυρη. Σε τέτοιες περιπτώσεις ο εργαζόμενος θα μπορεί να προσφεύγει στο δικαστήριο μόνο για την συμπλήρωση της αποζημίωσης και όχι ζητώντας την επαναπρόσληψή του.
Όπως αναφέρεται στο ίδιο άρθρο του νομοσχεδίου, «εάν η αποζημίωση απόλυσης υπολείπεται της νόμιμης κατά ποσοστό μέχρι 10%, θεωρείται ότι έγινε λόγω συγγνωστής πλάνης και ο απολυθείς μπορεί να αιτηθεί με αγωγή μόνο τη συμπλήρωσή της».
Όπως ανέλυσαν οι ειδικοί στο στρογγυλό τραπέζι που διοργάνωσε η «Ημερησία», η μειωμένη αποζημίωση ανεξάρτητα από το ύψος της μείωσης, ήταν λόγος ακυρότητας της απόλυσης και υπερημερίας του εργοδότη. Μόνο αν ο εργοδότης αποδείξει ότι η μη καταβολή της πλήρους αποζημίωσης απόλυσης οφείλεται σε συγγνωστή πλάνη του μπορεί να απαλλαγεί από τις συνέπειες της ακυρότητας και της υπερημερίας του.
Με την νέα διάταξη, αν η αποζημίωση υπολείπεται της νόμιμης έως 10% τότε θα θεωρείται αυτόματα πως οφείλεται σε συγγνωστη πλάνη, ανεξάρτητα από το μέγεθος της επιχείρησης. Αυτό σημαίνει πως στην περίπτωση που ο εργαζόμενος λάβει το 90% της αποζημίωσης θα μπορεί να προσφύγει στο δικαστήριο μόνο για να διεκδικήσει το υπόλοιπο 10% και όχι για να ακυρώσει την απόλυση.
Επιχειρήσεις: Πανικός στην αγορά – Έρχονται χιλιάδες λουκέτα
Δυσοίωνο προβλέπεται το μέλλον χιλιάδων επιχειρήσεων μετά το πέρας της πανδημίας καθώς οι προβλέψεις κάνουν λόγο για μαζικά λουκέτα στην αγορά.
Ακόμα και υγιείς μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν δυσκολίες, καθώς τα ίδια κεφάλαια που διέθεταν, κυρίως για επενδύσεις μικρής κλίμακας, φαίνεται πως έχουν αναλωθεί για την απορρόφηση των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης, παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τη στήριξη τους.
Χωρίς να μπορεί να αποτιμηθεί με ασφάλεια όλο το εύρος των επιπτώσεων της πανδημίας, περισσότερο ευάλωτες είναι οι επιχειρήσεις που ανέστειλαν την λειτουργία τους με κρατική εντολή, οι οποίες «πνίγονται» από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Η έρευνα κλίματος του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ για το β’ εξάμηνο το 2020 και τις προοπτικές για το 2021 αποτυπώνει δυσοίωνα μηνύματα για λουκέτα, απολύσεις και δυσκολία στην πληρωμή των υποχρεώσεων.
Τι έδειξε η έρευνα
- 4 στις 10 (38,2%) μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις εκφράζουν τον φόβο για λουκέτο το επόμενο διάστημα
- Το 53,6% των επιχειρήσεων περιμένει μείωση του κύκλου εργασιών, το 52,8% μείωση της ζήτησης, το 54,6% μείωση των παραγγελιών, το 56,7% μείωση της ρευστότητας, ενώ μόλις το 6% των επιχειρήσεων προτίθεται να κάνει κάποιου είδους επένδυση
- Το 7,4% των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων εκτιμά πως θα κάνει προσλήψεις το β’ εξάμηνο του 2021 έναντι του 3,4% που δηλώνει πως θα προχωρήσει σε μειώσεις προσωπικού και του 84,1% που δήλωσε πως θα το κρατήσει σταθερό
- Το 63,1% των επιχειρήσεων θεωρεί πως η οικονομική κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία θα διαρκέσει για τουλάχιστον 2 χρόνια με τους επιχειρηματίες της εστίασης να καταγράφουν τα μεγαλύτερα προβλήματα
Τα ποσοστά των επιχειρήσεων που εκτιμούν πως δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις το επόμενο διάστημα παρουσιάζουν σημαντική αύξηση σε όλες τις κατηγορίες υποχρεώσεων σε σύγκριση με την αντίστοιχη εξαμηνιαία έρευνα του Ιουλίου του 2020.
Περίπου 1 στις 3 επιχειρήσεις δήλωσε πως δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί:
- στις ασφαλιστικές της υποχρεώσεις (31,3% προς τον πρώην ΟΑΕΕ και 24,2% προς το ΙΚΑ)
- στις φορολογικές της υποχρεώσεις (30,1%)
- στις υποχρεώσεις ενοικίου (35,2%)
Περίπου 1 στις 4 επιχειρήσεις δήλωσε πως δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί:
- στις υποχρεώσεις προς προμηθευτές (26,6%)
- στις υποχρεώσεις για λογαριασμούς ενέργειας (26,3%) και λοιπούς λογαριασμούς (25,1%)
- Σχεδόν 1 στις 2 (44,6%) από τις επιχειρήσεις που έχουν τραπεζικό δάνειο δήλωσε πως δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του το επόμενο διάστημα