Ρεύμα: Οι κερδισμένοι των πράσινων και κίτρινων τιμολογίων. Η αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου και ο ήπιος χειμώνας που τελειώνει και μαζί του οι φόβοι για αύξηση των τιμών δημιουργούν μεγαλύτερα περιθώρια για ανταγωνιστικές τιμές και αποτελούν ευκαιρία για τις εταιρείες να ενισχύσουν τα μερίδιά τους. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.
Nέος γύρος πτωτικών προσφορών στα τιμολόγια ρεύματος αναμένεται από τις αρχές Μαρτίου, καθώς συνεχίζουν να αποκλιμακώνονται τόσο οι τιμές στη χονδρεμπορική όσο και οι τιμές του φυσικού αερίου.
Το «σήμα» για τις νέες χαμηλότερες τιμές στα τιμολόγια, θα δοθεί με την ανακοίνωση του πράσινου τιμολογίου για το μήνα Μάρτιο, που θα γίνει την 1η του μηνός όπως υποχρεούνται όλες οι εταιρείες προμήθειας.
Ρεύμα: Xαμηλά η μέση τιμή χονδρεμπορικής
Καθώς η μέση τιμή χονδρεμπορικής του Φεβρουαρίου κινήθηκε χαμηλότερα από τη μέση τιμή του Ιανουαρίου, αντίστοιχα χαμηλότερα κατά τουλάχιστον 10% αναμένονται τα πράσινα τιμολόγια του Μαρτίου που θα τα δούμε πλέον κατά των 10 λεπτών/κιλοβατώρα.
Ρεύμα: Ο στόχος των εταιρειών
Στόχος των εταιρειών προμήθειας είναι να προσελκύσουν καταναλωτές από τα πράσινα στα κίτρινα και τα μπλε τιμολόγια, και εκτιμάται, ότι αμέσως μετά θα έρθουν και νέες προσφορές και κίτρινα και μπλε τιμολόγια σε πιο ελκυστικές τιμές.
Η αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου και ο ήπιος χειμώνας που τελειώνει και μαζί του οι φόβοι για αύξηση των τιμών δημιουργούν μεγαλύτερα περιθώρια για ανταγωνιστικές τιμές και αποτελούν ευκαιρία για τις εταιρείες να ενισχύσουν τα μερίδιά τους.
Ρεύμα: Σταθερά πτωτικές τάσεις
Η τιμή της χονδρεμπορικής στο Χρηματιστήριο Ενέργειας κινείται από τα 65 ευρώ/ μεγαβατώρα μέχρι τα 80 ευρώ/μεγαβατώρα με τις προβλέψεις να τη βλέπουν να κινείται πτωτικά από τον επόμενο μήνα.
Η μέση τιμή εκκαθάρισης (ΤΕΑ) το περασμένο επταήμερο (12-18 Φεβρουαρίου) υποχώρησε στα 67,82 ευρώ/MWh, κατά 9,97% κάτω από τη μέση τιμή της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας, καθώς τα χαμηλά φορτία, οι ενισχυμένες ΑΠΕ και οι χαμηλές διεθνείς τιμές φυσικού αερίου διαμόρφωσαν το κατάλληλο περιβάλλον για περαιτέρω καθοδικές πιέσεις στις τιμές του ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας.
Οι μονάδες ΑΠΕ, με μέση ημερήσια παραγωγή 74 GWh, είδαν τη συνεισφορά τους στο εβδομαδιαίο μείγμα καυσίμου να διαμορφώνεται στο 55%.
Η εβδομαδιαία παραγωγή των ΑΠΕ διαμορφώθηκε στις 516 GWh, καταγράφοντας ιστορικό υψηλό. Οι υδροηλεκτρικές μονάδες κάλυψαν το 5% της ζήτησης, εγχέοντας στο σύστημα 52 GWh (-11% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα).
Οι μονάδες φυσικού αερίου είχαν εβδομαδιαία παραγωγή 279 GWh καλύπτοντας το 30% της ζήτησης, ενώ η λιγνιτική παραγωγή με 52 GWh είχε συνεισφορά 5% στο εβδομαδιαίο μείγμα της αγοράς επόμενης ημέρας.
Οι τάσεις αυτές φαίνεται πως θα συνεχιστούν, καθώς το φυσικό αέριο έχει σταθερά πτωτκή τιμή ενώ η συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα αυξάνεται.
Το φυσικό αέριο ήδη είναι κάτω των 25 ευρώ κάτι που αποτελεί δείκτη για τη τάση στις τιμές ενέργειας από τον επόμενο μήνα, που πλέον θα φέρουν τα τιμολόγια ρεύματος στα προ κρίσης επίπεδα.
Ρεύμα: Στο επίκεντρο το πράσινο και το κίτρινο τιμολόγιο
Ο Μάρτιος, στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να κινηθεί χαμηλότερα από το Φεβρουάριο και στα τιμολόγια όλων των χρωμάτων, με τις προοπτικές να δείχνουν ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί.
Ωστόσο, καθώς πλέον ο φόβος για μια ενδεχόμενη απότομη αύξηση των τιμών έχει υποχωρήσει, κύκλοι της αγοράς βλέπουν το πράσινο και το κίτρινο τιμολόγιο να συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των καταναλωτών.
Σε μια πτωτική αγορά, οι περισσότεροι δεν θέλουν να δεσμευθούν σε μια τιμή, αφού αν δεν έχουν σταθερή σύμβαση, μπορούν να επωφελούνται κάθε μήνα από τις όλο και χαμηλότερες τιμές των κυμαινόμενων τιμολογίων.
Ταυτόχρονα, από το Μάρτιο, αναμένεται να ανακοινωθούν οι τελικές τιμές των κίτρινων τιμολογίων, κάτι που όπως εκτιμάται θα αναδείξει την ανταγωνιστικότητά τους, προσελκύοντας καταναλωτές.
Και τα κίτρινα όμως είναι δύο κατηγοριών.
- Τα ex ante αυτά που η τιμή τους καθορίζεται στην αρχή του μήνα και δεν μειώνεται αν τελικά η τιμή κινηθεί χαμηλότερα στη χονδρεμπορική αγορά, και
- τα ex post αυτά που η τιμή τους καθορίζεται με βάση την πορεία της τιμής της χονδρεμπορικής και ουσιαστικά είναι cost plus, δηλαδή το κόστος της τιμής ενέργειας συν ένα εύλογο κέρδος.
Με τις τιμές σταθερά πτωτικές τα πιο φθηνά τιμολόγια της αγοράς θα αποδειχθούν τα κίτρινα ex postюю.
Ωστόσο, όλα τα παραπάνω αποτελούν γενικές κατευθύνσεις, και οι ακριβείς όροι του κάθε τιμολογίου, από το πάγιο και τις εκπτώσεις μέχρι το πώς καθορίζεται η τιμή του περιγράφεται στους όρους της σύμβασης, στην οποία πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη σημασία.
Ρεύμα: Τρελάθηκαν οι πάροχοι! Ποιοι δίνουν ακόμα και κάτω από 11 ευρώ την κιλοβατόρα
Χρεώσεις ακόμη και κάτω από 11 λεπτά την κιλοβατώρα ετοιμάζουν οι πάροχοι για τα σταθερά συμβόλαια. Χαμηλά ο πήχης και για τα κίτρινα τιμολόγια. Πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές στα πράσινα για τον Φεβρουάριο. Ο ρόλος των εκπτώσεων. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.
Από το ύψος των εκπτώσεων των προμηθευτών ενέργειας θα καθοριστούν οι χρεώσεις στα πράσινα τιμολόγια του Φεβρουαρίου, την ίδια ώρα που φουντώνει η μάχη για τα μπλε τιμολόγια μικρής διάρκειας αλλά και για τα κίτρινα λόγω της κάθετης πτώσης της τιμής της χονδρεμπορικής.
Στελέχη της αγοράς αναφέρουν ότι όπως διαμορφώνονται σήμερα οι τιμές στα προθεσμιακά συμβόλαια, θα μπορούσαν να προσφερθούν στην αγορά ακόμη και τιμολόγια οκτάμηνης διάρκειας κάτω από τα 110 ευρώ η μεγαβατώρα (11 λεπτά η κιλοβατώρα) και κάτω από 120 ευρώ η μεγαβατώρα για 12μηνα συμβόλαια (12 λεπτά η κιλοβατώρα).
Σημαντική πτώση αναμένεται και στα κίτρινα τιμολόγια με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι υπάρχουν πάροχοι που για τον επόμενο μήνα σχεδιάζουν να ρίξουν τις τιμές ακόμη και κάτω από τα 10 λεπτά την κιλοβατώρα!
Σήμερα, στα τιμολόγια με σταθερή τιμή για ένα οκτάμηνο την χαμηλότερη χρέωση της αγοράς προσφέρει το προϊόν «Ρεύμα MAXI Home Fixed» της «Φυσικό Αέριο», θυγατρικής της ΔΕΠΑ Εμπορίας με 12,3 λεπτά η κιλοβατώρα αλλά με πάγιο 9 ευρώ, το οποίο μέσα σε τρεις εβδομάδες έχει προσελκύσει πάνω από 10.000 καταναλωτές.
Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει ζητήσει από την εταιρεία να αποσύρει το τιμολόγιό της καθώς θεώρησε ότι αντίκειται στους όρους και τους κανόνες της αγοράς που όριζαν το πλαίσιο της σταθερής τιμολόγησης με «κλειδωμένη» τιμή για 12 μήνες.
Η εταιρεία, αντέκρουσε τους ισχυρισμούς υποστηρίζοντας ότι ο Κώδικας Προμήθειας δεν το απαγορεύει εφόσον υπάρχει η συναίνεση του πελάτη.
Την δημόσια αντιπαράθεση που κλιμακώθηκε τις προηγούμενες μέρες «έσβησε» ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, με την τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου ώστε να γίνονται αποδεκτά ως σταθερά και τιμολόγια 6 έως 12 μηνών.
Στο θέμα επανήλθε και χθες ο κ. Σκυλακάκης, λέγοντας ότι η υπουργική απόφαση που πρόκειται να υπογράψει διευκολύνει τους καταναλωτές να έχουν πρόσβαση σε φθηνότερα προϊόντα, θεσπίζοντας αυτά που θα έχουν μικρότερη διάρκεια.
Ρεύμα: Γιατί σταθερό βραχείας διάρκειας
Έχουν όμως ρίσκο και σε ποιο βαθμό τα μπλε τιμολόγια; Η απάντηση που δίνουν στελέχη εταιρειών είναι ότι έχουν και μάλιστα μεγάλο.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να εγκλωβιστεί κανείς σε ένα ακριβό τιμολόγιο που για να σπάσει θα χρειαστεί να καταβάλλει ρήτρα αποχώρησης ή να παραμείνει σε αυτό με αντίτιμο να πληρώνει μια τιμή μεγαλύτερη από την τρέχουσα χονδρεμπορική τιμή.
«Σήμερα δεν είναι σε θέση ένας καταναλωτής να αξιολογήσει αν μία τιμή στα 123 ευρώ η μεγαβατώρα (12,3 λεπτά η κιλοβατώρα) ή στα 140 ευρώ (14 λεπτά η κιλοβατώρα) είναι κάτι που θα τον συμφέρει και τους επόμενους έξι μήνες», λέει παράγοντας του κλάδου της προμήθειας.
Όπως κατρακυλούν οι τιμές στο ρεύμα, ήδη αυτοί που επέλεξαν σταθερό τιμολόγιο τον προηγούμενο μήνα το πληρώνουν ακριβότερα καθώς οι τιμές έχουν πέσει. Υπενθυμίζεται ότι η αρχική τιμή που δόθηκε για τα μπλε ήταν 17,9 λεπτά, στις αρχές Δεκεμβρίου.
Στην πορεία, οι τιμές έπεσαν κατά 30% μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα, χωρίς όμως να υπολογίζεται το ύψος του παγίου που στο φθηνότερο μπλε είναι 9 ευρώ και στο ακριβότερο 3,5 ευρώ.
Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι ένα μακροπρόθεσμο συμβόλαιο ηλεκτρικής ενέργειας ειδικά σε μια πτωτική αγορά τιμών όπως είναι η σημερινή, ενδεχομένως να μην συμφέρει και να γίνει πολύ ακριβό.
Τα τιμολόγια επομένως που έχουν τις λιγότερες δεσμεύσεις είναι και αυτά που λειτουργούν προς όφελος του καταναλωτή σε συνδυασμό πάντα και με το ύψος της κατανάλωσης ενέργειας. Αυτό σημαίνει ότι σε μια μικρή κατανάλωση πιθανώς να μην συμφέρει ένα σταθερό συμβόλαιο όσο σε μια μεγάλη.
Η πτωτική πορεία των τιμών πάντως, είναι ευνοϊκή αυτή την περίοδο και για τα κίτρινα τιμολόγια (με τιμολόγηση στο τέλος του μήνα).
Λόγω της υποχώρησης των τιμών του φυσικού αερίου που πλέον είναι σταθερά κάτω από τα 30 ευρώ η μεγαβατώρα (χθες η τιμή ήταν στα 28,3 ευρώ η μεγαβατώρα), η χονδρική τιμή του ρεύματος εξακολουθεί να ακολουθεί την χαμηλή καμπύλη.
Ο Ιανουάριος «τρέχει» με 93,24 ευρώ ανά μεγαβατώρα, όταν ο Δεκέμβριος έκλεισε με 102,2 ευρώ.
Είναι ενδεικτικό ότι για τη ΔΕΗ ο μηχανισμός διακύμανσης στο πράσινο τιμολόγιο, με βάση τις παραμέτρους του σχετικού μαθηματικού τύπου ενεργοποιείται, όταν η τιμή χονδρικής ξεπερνά τα 95 ευρώ/MWh.
Αυτό σημαίνει ότι ο μηχανισμός δεν θα ενεργοποιηθεί παρά μόνο εάν στις δυο επόμενες ημέρες υπάρξει μια μεγάλη αύξηση της χονδρικής που θα ανατρέψει τον μέσο όρο.
Πάντως ο μηχανισμός διακύμανσης σε άλλους προμηθευτές ενεργοποιείται σε χαμηλότερη μέση τιμή χονδρικής και σε άλλους σε υψηλότερη.
Αν η μέση τιμή χονδρικής διαμορφωθεί σε επίπεδο χαμηλότερο, από αυτή που έχει υπολογίσει ο κάθε προμηθευτής για την ενεργοποίηση του μηχανισμού διακύμανσης, τότε κερδισμένος παραμένει ο προμηθευτής, καθώς δεν επηρεάζει τον μηχανισμό.
Οι τρέχουσες τιμές επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς ότι σε σχέση με τον Δεκέμβριο θα δούμε ακόμη πιο ανταγωνιστικά προϊόντα καθώς από τις τιμές του τρέχοντα μήνα και τις αντίστοιχες του Δεκεμβρίου θα υπολογιστούν οι χρεώσεις Φεβρουαρίου των πράσινων τιμολογίων, στα οποία έχει μεταπέσει το 95% των νοικοκυριών.
Πρακτικά σχεδόν το σύνολο των καταναλωτών της ΔΕΗ και περί το 75% των ιδιωτών προμηθευτών καθώς το υπόλοιπο 20% έως 25% έχει μετακινηθεί στα κίτρινα και ένα μικρότερο ποσοστό στα μπλε.
Ρεύμα: Τι θα καθορίσει τις τιμές
Τον προηγούμενο μήνα, τα ποσοστά των εκπτώσεων που ανακοίνωσαν οι πάροχοι κινήθηκαν από 10% έως 36% και ήταν αυτά που έριξαν τις τιμές.
Μένει να φανεί αν οι εταιρείες θα συνεχίσουν την πολιτική ή θα θελήσουν να χαμηλώσουν τον πήχη για να αυξήσουν τα περιθώρια του κέρδους τους.
Οι καταναλωτές οφείλουν να εξετάσουν σε βάθος τις τιμές που θα ανακοινωθούν και τους όρους που τις συνοδεύουν καθώς σε πολλές περιπτώσεις οι εκπτώσεις συνοδεύονται με δεσμεύσεις από την πλευρά των καταναλωτών (π.χ, εμπρόθεσμη πληρωμή λογαριασμού ρεύματος) που αν δεν τηρηθούν τότε τα τιμολόγια μπορεί να είναι πολύ ακριβά.
Ωστόσο. λόγω της πτώσης των τιμών, οι εταιρείες υποστηρίζουν, ότι τα πράσινα είναι πιο δύσκολο να τιμολογηθούν για τον επόμενο μήνα καθώς θα πρέπει να γίνει μια πρόβλεψη τιμής την 1η του μήνα με αυξημένο ρίσκο.
Μια λάθος εκτίμηση, λένε θα είχε επίπτωση στο περιθώριο κέρδους των παρόχων, δεδομένου ότι η μεγαλύτερη πελατειακή βάση είναι σήμερα στο πράσινο τιμολόγιο.