Ραγδαίες εξελίξεις: Νέα πανδημία εξελίσσεται στην Κίνα

Κορωνοϊός: Κατά τις τελευταίες 14 ημέρες, 14 επαρχιακές περιοχές στην Κίνα ανέφεραν νέα κρούσματα εγχώριας μετάδοσης ή ασυμπτωματικούς φορείς του ιού. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Ραγδαία εξελίσσεται ξανά ο κορωνοϊός στην Κίνα, σύμφωνα με αξιωματούχο της χώρας στον τομέα της Υγείας.

Όπως ανέφερε, οι Αρχές ζητούν αυξημένη επαγρύπνηση στα λιμάνια, καθώς τα κρούσματα αυξάνονται συνεχώς σε μια πόλη στο βορειοανατολικό σύνορο, γεγονός που αποδίδεται στην εισαγωγή του ιού από το εξωτερικό.

Περίπου 377 κρούσματα από εγχώρια μετάδοση με επιβεβαιωμένα συμπτώματα έχουν καταγραφεί από τις 17 ως τις 29 Οκτωβρίου, όπως προκύπτει από στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής Υγείας.

Μέσα στο 2021 η Κίνα έχει αντιμετωπίσει μια σειρά από ξεσπάσματα της πανδημίας, ενώ στις αρχές του 2020 είχε περιορίσει σε μεγάλο βαθμό την εξάπλωση του κορωνοϊού σε εθνικό επίπεδο.

Ωστόσο, ο αριθμός των κρουσμάτων σε σχέση με άλλες χώρες παραμένει χαμηλός.

Πάντως, ενώ ο υπόλοιπος κόσμος ερευνά τους τρόπους συνύπαρξης με τον κορωνοϊό, η Κίνα έχει διατηρήσει την πολιτική της μηδενικής ανοχής και κάνει έκκληση για επαγρύπνηση στις περιοχές γύρω από τα σύνορά της και στα λιμάνια, προκειμένου να προληφθεί η εισαγωγή κρουσμάτων από ταξιδιώτες που εισέρχονται στο έδαφός της.

«Κατά τις τελευταίες 14 ημέρες, 14 επαρχιακές περιοχές ανέφεραν νέα κρούσματα εγχώριας μετάδοσης ή ασυμπτωματικούς φορείς του ιού», ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μι Φενγκ.

Κορωνοϊός: Σε επαγρύπνιση για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες

Η Χέιχε, μια μικρή βορειοανατολική πόλη με 1,3 εκατ. κατοίκους, που βρίσκεται στην κινεζική πλευρά του ποταμού Αμούρ στο σύνορο με τη Ρωσία, κατέγραψε στις 29 Οκτωβρίου 26 κρούσματα εγχώριας μετάδοσης, μια σημαντική αύξηση από τα 9 που είχε καταγράψει στις 28 Οκτωβρίου, και από το μόλις ένα στις 27 του μήνα.

Πολλές εγχώριες περιπτώσεις νόσησης που έχουν εντοπιστεί στα βόρεια και βορειοδυτικά τμήματα της Κίνας από τις 17 Οκτωβρίου μπορούν να αποδοθούν σε μια πηγή του ιού που μεταφέρθηκε στη χώρα από το εξωτερικό, ανακοίνωσε η Επιτροπή την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της κρατικής τηλεόρασης, για την ασφαλή διεξαγωγή των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων τον Φεβρουάριο, οι Κινέζοι αθλητές και όσοι θα εργαστούν στη διοργάνωση θα πρέπει να εμβολιαστούν με μια ενισχυτική δόση, ενώ επιπλέον δόσεις του εμβολίου συστήνονται και στους ξένους αθλητές, χωρίς ωστόσο να είναι υποχρεωτικές.

Η Κίνα στοχεύει στην ολοκλήρωση του εμβολιασμού παιδιών ηλικίας από τριών έως 11 ετών μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, με εξαίρεση όσους έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας που καθιστά πιθανόν επικίνδυνο τον εμβολιασμό τους.

Ήδη η χώρα έχει εμβολιάσει πλήρως περίπου το 75,8% του πληθυσμού του 1,4 δισ. κατοίκων και χορηγεί αναμνηστική δόση σε όσους πληρούν τα κριτήρια.

Κορωνοϊός: Έρχεται και 4η δόση – Δείτε ποια εμβόλια αφορά

Επικαιροποιημένες οδηγίες του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών προτείνουν τον εμβολιασμό με τέταρτη δόση ορισμένων ανοσοκατεσταλμένων ατόμων, ηλικίας 18 ετών και άνω.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του CDC, «ορισμένα ανοσοκατεσταλμένα άτομα που έχουν κάνει το εμβόλιο κατά της νόσου Covid – είτε της Pfizer είτε της Moderna – θα μπορούν να κάνουν και τέταρτη δόση».

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του CNN, το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών προτείνει την διενέργεια 4ης δόσης – έξι μήνες μετά την 3η- είτε με τα εμβόλια των Pfizer και Moderna, είτε με το εμβόλιο Johnson & Johnson.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι για τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα, η αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά της νόσου COVID-19 ταξινομείται ως «ενισχυτική δόση» από το CDC, ενώ η τέταρτη δόση του εμβολίου κατά της Covid θεωρείται «αναμνηστική».

Η ποσότητα που θα χορηγείται, μάλιστα, θα είναι η μισή από αυτήν που χορηγείται στις τρεις πρώτες δόσεις.

Κορωνοϊός: Τέλος τα εμβόλια; Φέρνει χάπι κατά του ιού η Pfizer

Την ώρα που ο πλανήτης προσπαθεί να αναχαιτίσει τον κορονοϊό, η Pfizer ετοιμάζεται να φέρει το τέλος στα εμβόλια με ένα νέο χάπι!

H Pfizer ανακοίνωσε ότι άρχισε κλινική δοκιμή μεγάλης κλίμακας για το χάπι της κατά της Covid, προκειμένου να ελέγξει την ικανότητά του να μειώνει προληπτικά τους κινδύνους λοίμωξης στο περιβάλλον ενός ατόμου που προσβλήθηκε από τη νόσο.

Αρκετές εταιρίες, όπως οι Merck και Roche, εργάζονται πάνω σε φάρμακα αυτού του τύπου, που ονομάζονται αντιρετροϊκά. Αυτά δρουν εμποδίζοντας τον ιό να αναπαραχθεί. Η εφαρμογή τους μπορεί να είναι διπλή: να επιτρέπουν στα άτομα που έχουν ήδη προσβληθεί από τη νόσο να μην υποφέρουν από σοβαρά συμπτώματα, αλλά και στα άτομα που ήρθαν σε στενή επαφή να μην αναπτύξουν την ασθένεια.

Σε περίπτωση οριστικών αποτελεσμάτων, «πιστεύουμε ότι αυτή η θεραπευτική αγωγή μπορεί να βοηθήσει να σταματήσει ο ιός πολύ νωρίς — προτού να έχει τη δυνατότητα να αναπαραχθεί ευρέως — εμποδίζοντας δυνητικά τα συμπτωματικά κρούσματα της νόσου σε αυτούς που είχαν εκτεθεί και σταματώντας την έναρξη της λοίμωξης στους άλλους», δήλωσε σε ανακοίνωση Μίκαελ Ντόλστεν, ο επιστημονικός διευθυντής της Pfizer.

Η προσέγγιση αυτή είναι «συμπληρωματική» των εμβολίων κατά της Covid, πρόσθεσε.

Αυτή η θεραπευτική αγωγή, που ονομάζεται PF-07321332, αναπτύχθηκε σε μορφή χαπιού που λαμβάνεται από το στόμα με ένα ποτήρι νερό.

Στην κλινική δοκιμή φάσης 2/3 που ανακοινώθηκε σήμερα θα μετάσχουν περισσότεροι από 2.600 εθελοντές ηλικίας 18 ετών και άνω. Ορισμένοι θα παίρνουν το χάπι, που χορηγείται δύο φορές ημερησίως για 5 έως 10 ημέρες, και οι άλλοι θα παίρνουν ψευδοφάρμακο.

Το φάρμακο δοκιμάστηκε ήδη σε δεκάδες ανθρώπους για να αποδειχθεί ότι δεν είναι επικίνδυνο για την υγεία.

Δύο άλλες κλινικές δοκιμές είναι επίσης σε εξέλιξη από φέτος το καλοκαίρι με χιλιάδες συμμετέχοντες για να αποτιμηθεί η αποτελεσματικότητα του προϊόντος στους ανθρώπους που έχουν ήδη προσβληθεί από την Covid-19, η μια γι αυτούς που παρουσιάζουν υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρή μορφή της νόσου, η άλλη για τους χαμηλούς κινδύνους.

Για όλα τα άτομα που έχουν ήδη προσβληθεί, το φάρμακο αυτό θα είναι κυρίως αποτελεσματικό τις πρώτες ημέρες της λοίμωξης, προτού ο ιός αναπαραχθεί ήδη σε μεγάλο βαθμό.

Η θεραπευτική αγωγή της Pfizer, σε αντίθεση με τους ανταγωνιστές της, δεν έχει αναπροσαρμοστεί από άλλο φάρμακο αλλά αναπτύχθηκε ειδικά κατά του ιού SARS-CoV-2.

Θα χορηγείται ωστόσο σε συνδυασμό με μια «μικρή δόση» ριτοναβίρης, φαρμάκου που χρησιμοποιείται κατά του ιού του AIDS.