Πυρόπληκτοι – Επίδομα ΟΑΕΔ: 718 ευρώ εφάπαξ ενίσχυση και 2.000 τον άλλο μήνα – Κάντε εδώ την αίτηση

Πυρόπληκτοι – Επίδομα ΟΑΕΔ: Να ανακουφίσει τον πόνο από την καταστροφή και την αγωνία των πυρόπληκτων προσπαθεί η κυβέρνηση. Άμεση ενίσχυση προς τους εργαζόμενους με επίδομα ΟΑΕΔ 718,65 ευρώ. Πού και πώς θα κάνετε την αίτηση. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Ξεκινούν οι πληρωμές των έκτακτων ενισχύσεων για τους πυρόπληκτους εργαζομένους με το εφάπαξ έκτακτο επίδομα των 718 ευρώ, που θα δοθεί εντός των επόμενων ημερών από τον ΟΑΕΔ, ενώ σε ένα μήνα θα ακολουθήσει το δεύτερο πακέτο ενίσχυσης με την πληρωμή επιδομάτων 5 μηνών ύψους 1.996,25 ευρώ.

Δικαιούχοι των ενισχύσεων είναι όλοι οι εργαζόμενοι που έμειναν χωρίς δουλειά σε επιχειρήσεις που καταστράφηκαν μερικώς ή ολοσχερώς από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στην ελληνική επικράτεια στο διάστημα μεταξύ 27 Ιουλίου και 13 Αυγούστου 2021 (ημερομηνία δημοσίευσης της υπ. αριθμ. 143 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων).

Ο ΟΑΕΔ άνοιξε χθες την πλατφόρμα αιτήσεων για το επίδομα των 1.996,25 ευρώ, το οποίο αποτελεί έκτακτο επίδομα ανεργίας και θα πληρωθεί μέσα σε έναν μήνα μετά την υποβολή της αίτησης κάθε δικαιούχου.

Αμεσα όμως -όπως ανέφερε με δήλωσή του στον Ελεύθερο Τύπο ο διοικητής του ΟΑΕΔ, Σπύρος Πρωτοψάλτης- θα πληρωθεί η εφάπαξ ενίσχυση των 718 ευρώ σε όλους τους εργαζομένους που έχασαν τις δουλειές τους στις πυρόπληκτες περιοχές. Η ενίσχυση θα πληρωθεί μέσα σε λίγα 24ωρα από την υποβολή της σχετικής αίτησης. Η πλατφόρμα για τα 718 ευρώ θα ανοίξει αμέσως μόλις υπογραφεί η σχετική υπουργική απόφαση εντός της εβδομάδας.

Αιτήσεις τόσο για τα 1.996,25 ευρώ όσο και για τα 718 ευρώ μπορούν να υποβάλουν όλοι ανεξαιρέτως οι εργαζόμενοι πυρόπληκτων περιοχών που έμειναν χωρίς δουλειά επειδή οι επιχειρήσεις που απασχολούνταν κάηκαν μερικών ή ολοσχερώς από πυρκαγιά.

Το επίδομα ανεργίας των 1.996,25 ευρώ θα έχει τις προσαυξήσεις που ισχύουν για τα επιδόματα ανεργίας, δηλαδή 10% για κάθε εξαρτώμενο μέλος και αναλογία Δώρου Χριστουγέννων.

Οι πυρόπληκτοι εργαζόμενοι που πληρούν τις προϋποθέσεις για να είναι δικαιούχοι τακτικής επιδότησης ανεργίας θα ενισχυθούν με την έξτρα επιδότηση για 5 ως 12 μήνες, ενώ όσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις -π.χ. ως προς τον αριθμό ημερών ασφάλισης- για να είναι δικαιούχοι του επιδόματος ανεργίας θα λάβουν την ενίσχυση των 5 μηνών.

Πολύ σημαντικό -όπως αναφέρει η ΠΝΠ- είναι ότι το 5μηνο της επιδότησης δεν θα προσμετρηθεί στο ανώτατο όριο των 400 ημερών επιδότησης που λαμβάνονται υπόψη κατά την τελευταία 4ετία για τη χορήγηση του τακτικού επιδόματος ανεργίας στο μέλλον.

Πριν την αίτηση για τα 1.996,25 ευρώ απαιτείται η εγγραφή των πληγέντων εργαζομένων στο μητρώο ανέργων ΟΑΕΔ με κωδικούς TAXISnet ή ΟΑΕΔ. Οσοι κάνουν εγγραφή από 16 Αυγούστου θα επιλέξουν την κατηγορία «Διακοπή λειτουργίας λόγω ανωτέρας βίας».

Η εγγραφή στο μητρώο ανέργων γίνεται ηλεκτρονικά στη διεύθυνση https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/anergia/ekdose-deltiou-anergias, με επιλογή των πεδίων «Εργασία και ασφάλιση → Ανεργία → Εκδοση δελτίου ανεργίας».

Μετά την εγγραφή τους, οι δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση για επιδότηση της ανεργίας με κωδικούς TAXISnet ή ΟΑΕΔ και να επισυνάψουν βεβαίωση μερικής ή ολικής καταστροφής της επιχείρησης ή τουλάχιστον έγγραφο με τα στοιχεία της επιχείρησης (ΑΦΜ, επωνυμία, διεύθυνση).

Η διεύθυνση για την αίτηση επιδόματος ανεργίας είναι https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/anergia/aitese-epidomatos-anergias, με επιλογή των πεδίων «Εργασία και ασφάλιση → Ανεργία → Αίτηση επιδόματος ανεργίας».

Πυρόπληκτοι – Επίδομα ΟΑΕΔ: «Τρέχουν» οι αυτοψίες στις πληγείσες περιοχές

Συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι έλεγχοι από τους μηχανικούς του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Μέχρι χθες είχαν γίνει συνολικά 1.794 αυτοψίες στις πληγείσες περιοχές της Αττικής (Αχαρνές, Ωρωπό, Διόνυσο), στην Πελοπόννησο (Ηλεία, Μεσσηνία, Λακωνία, Αρκαδία), στην Εύβοια (Μαντούδι, Λίμνη, Αγ. Αννα, Ιστιαία – Αιδηψό), καθώς και στον Δήμο Λοκρών Φθιώτιδας και στον Δήμο Δωρίδος Φωκίδας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των αυτοψιών:

1.153 αφορούν σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 423 έχουν κριθεί κατάλληλες για χρήση (κατοικήσιμες), 384 προσωρινά ακατάλληλες για χρήση (χρήζουν επισκευών) και 346 επικίνδυνες για χρήση και οι οποίες θα επανελεγχθούν.
82 σε επαγγελματικούς χώρους, εκ των οποίων 19 είναι κατάλληλοι για χρήση, 37 προσωρινά ακατάλληλοι και 26 επικίνδυνοι για χρήση, οι οποίοι θα επανελεγχθούν.

Ελέγχθηκαν 542 αποθήκες/στάβλοι κ.λπ., εκ των οποίων οι 37 κρίθηκαν κατάλληλοι για χρήση, 206 είναι προσωρινά ακατάλληλοι για χρήση και 299 επικίνδυνοι για χρήση, οι οποίοι θα επανελεγχθούν.

Τέλος, ελέγχθηκαν 17 δημόσια κτίρια ή/και ιεροί ναοί, εκ των οποίων 4 κρίθηκαν κατάλληλοι για χρήση, 8 κρίθηκαν προσωρινά ακατάλληλοι για χρήση και 5 επικίνδυνοι για χρήση και θα επανελεγχθούν.

Μέχρι χθες είχαν γίνει επανέλεγχοι σε 175 κτίρια, εκ των οποίων 127 κρίθηκαν οριστικά ακατάλληλα για χρήση και 48 κρίθηκαν επισκευάσιμα.

Από αυτούς, στην Αττική έχουν γίνει 33 επανέλεγχοι, στη Φωκίδα 10 και στην Εύβοια 134.

Από σήμερα, Τρίτη 17 Αυγούστου 2021, ξεκινούν οι αυτοψίες στον Δήμο Γορτυνίας της Π.Ε. Αρκαδίας, ενώ στη Βόρεια Εύβοια, στην Πελοπόννησο και στην Αττική συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί, εντός της εβδομάδας ο επανέλεγχος όσων κτιρίων έχουν χαρακτηριστεί ακατάλληλα για χρήση.

Πυρόπληκτοι – Επίδομα ΟΑΕΔ: Με αίτηση τα λεφτά

Για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης απαιτείται η υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης από τους δικαιούχους εγγεγραμμένους στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, στο ΚΠΑ 2 του τόπου εργασίας τους, στην οποία αναγράφονται τα εξής στοιχεία:

α) Το ονοματεπώνυμο, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο του δικαιούχου.

β) Στοιχεία ταυτοπροσωπίας.

γ) Ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής του Ασφάλισης (AMΚΑ).

δ) Ο Αριθμός του Φορολογικού του Μητρώου (ΑΦΜ).

ε) Ο αριθμός λογαριασμού σε μορφή IBAN οποιασδήποτε εμπορικής τράπεζας που δραστηριοποιείται στον ελληνικό χώρο, συμπεριλαμβανομένου και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

στ) Οποιοδήποτε πρόσφορο στοιχείο δημόσιας αρχής, στην οποία εργαζόταν ο δικαιούχος, από το οποίο να προκύπτει η ολική ή μερική καταστροφή της επιχείρησης του εργοδότη.

Σε περίπτωση που δεν είναι εφικτή η προσκόμιση του ανωτέρω δικαιολογητικού, η ολική ή μερική καταστροφή της επιχείρησης του εργοδότη θα διαπιστώνεται από Έκθεση Επιτόπιου Ελέγχου των αρμοδίων Υπηρεσιών ΚΠΑ2 του ΟΑΕΔ της πληγείσας επιχείρησης (έδρα ή υποκατάστημα).

Η καταβολή θα γίνει, μετά τον έλεγχο και έγκριση των αρμοδίων Υπηρεσιών ΚΠΑ2 του ΟΑΕΔ του τόπου εργασίας τους.

Η λήξη της καταβολής ορίζεται σε 60 ημέρες από την ημερομηνία έναρξης καταβολής της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης.

Την Κοινή Υπουργική Απόφαση υπογράφουν ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης.

Πυρόπληκτοι – Επίδομα ΟΑΕΔ: Πότε θα μπουν τα λεφτά

Να παρακαμφθεί η γραφειοκρατία και να πάρουν οι πληγέντες άμεσα τα χρήματα για να ξεκινήσουν ξανά τη ζωή τους από το μηδέν, επιθυμείς το υπουργείο Οικονομικών. Πού και πώς θα κάνετε την αίτηση για αποζημίωση. Όσα πρέπει να γνωρίζετε, στο xristika.gr.

Το τελευταίο που χρειάζεται ο πολίτης που είδε την περιουσία του να καταστρέφεται από τις φλόγες -είτε πρόκειται για σπίτι, είτε για επιχείρηση, είτε για ζώα είτε για καλλιέργειες- είναι να βρεθεί αντιμέτωπος με την ατέλειωτη γραφειοκρατία προκειμένου να λάβει τη στήριξη που δικαιούται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Γι’ αυτό και στο υπουργείο Οικονομικών έχει ξεκινήσει ένας αγώνας δρόμου με δύο στόχους: πρώτον να εκδοθούν άμεσα οι υπουργικές αποφάσεις που απαιτούνται για να «ξεκλειδώσουν» τα μέτρα στήριξης που απαιτούνται.

Και δεύτερον, η υποβολή των αιτήσεων να γίνει μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας ώστε να μην χρειαστεί η προσκόμιση δικαιολογητικών σε υπηρεσίες του δημοσίου οι οποίες -πέραν όλων των άλλων- αντιμετωπίζουν και τα γνωστά προβλήματα λειτουργίας λόγω COVID.

Μέσα σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα, οι επιτελείς του υπουργείου πρέπει να εκδώσουν τις υπουργικές αποφάσεις που θα ορίζουν ποιοι θα είναι δικαιούχοι των μέτρων και ποιοι όχι. Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξουν άμεσα ανακοινώσεις οι οποίες θα γίνουν από τον πρωθυπουργό το αργότερο μέχρι αύριο.

Οι βασικές πτυχές του σχεδιασμού, είναι οι εξής:

  • Θα χρησιμοποιηθεί το μέτρο της ηλεκτρονικής υπεύθυνης δήλωσης ώστε να υπάρξει καταβολή προκαταβολής τόσο για την ανοικοδόμηση των σπιτιών όσο και για την αποκατάσταση των πρώτων ζημιών στις επιχειρήσεις.
  • Οι διαδικασίες των λίγων βημάτων θα αφορούν στο σύνολο των μέτρων στήριξης που έχουν ανακοινωθεί: παροχή στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση κτηρίων, προκαταβολές για την αποκατάσταση των ζημιών στις επιχειρήσεις κλπ.

Υπουργικές αποφάσεις χρειάζονται για τα ακόλουθα μέτρα στήριξης:

Για την αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων. Έχει ανακοινωθεί ότι στις περιοχές που κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, θα ανασταλεί η πληρωμή όλων των εκκρεμών βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων φορολογικών υποχρεώσεων τόσο για φυσικά πρόσωπα όσο και για επιχειρήσεις για έξι μήνες.

Η υπουργική απόφαση θα πρέπει να ορίζει το ποια φυσικά πρόσωπα και ποια νομικά πρόσωπα θα δικαιούνται της εξάμηνης αναστολής και ποια όχι.

Επιδότηση ενοικίου/συγκατοίκησης. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Μεταφορών και Υποδομών, δύναται, σε συνέχεια της οριοθέτησης των πληγεισών περιοχών, να δοθεί επιδότηση ενοικίου/συγκατοίκησης για την κάλυψη δαπανών προσωρινής στέγασης των μόνιμων κατοίκων, οι κατοικίες των οποίων επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

Για την παροχή στεγαστικής συνδρομής. Είναι ένα από τα πιο ουσιαστικά μέτρα στήριξης καθώς προβλέπει 80% δωρεάν κρατική αρωγή για την επισκευή ή ανακατασκευή. Θα απαιτηθεί ΚΥΑ όλων των εμπλεκόμενων υπουργείων προκειμένου να οριοθετηθούν οι πληγείσες περιοχές και η διαδικασία για την υλοποίηση του μέτρου.

Για την ρύθμιση και αναστολή ασφαλιστικών εισφορών, επίσης θα χρειαστεί η έκδοση υπουργικής απόφασης.

Έχει ανακοινωθεί ότι θα ισχύσουν τρεις παρεμβάσεις:

-κεφαλαιοποίηση των καθυστερούμενων μέχρι το τέλος του προηγούμενου της φυσικής καταστροφής μήνα ασφαλιστικών εισφορών (μετά τον προσθέτων τελών, τόκων, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων),

-αναστολή καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών για έξι (6) μήνες, αρχής γενομένης από την 1η του μήνα κατά τον οποίο συνέβη η φυσική καταστροφή (χωρίς υπολογισμό κατά το διάστημα αυτό προσθέτων τελών ή άλλων προσαυξήσεων), και

δοσοποίηση των οφειλομένων μετά το 6μηνο σε 12-24 μηνιαίες δόσεις.

Το πακέτο στήριξης, περιλαμβάνει και τα ακόλουθα μέτρα:

Αποζημιώσεις για τις πρώτες ανάγκες των νοικοκυριών και για οικοσκευή. Στα πληττόμενα από την πυρκαγιά νοικοκυριά θα καταβληθούν, σε συνεργασία με τους δήμους, χρηματικά ποσά ανάλογα με την καταγραφή των ζημιών μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών, από έκτακτη χρηματοδότηση από το Υπουργείο Οικονομικών. Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Εσωτερικών είναι αρμόδιο για την καταβολή αποζημιώσεων, που είναι (α) οικονομική ενίσχυση, ποσού 600 ευρώ, σε κάθε νοικοκυριό που έχει πληγεί η κύρια κατοικία του, για την κάλυψη των πρώτων αναγκών του, (β) εκτός αυτού του ποσού, οι οικογένειες που υπέστησαν ζημιά και είναι πολύτεκνες ενισχύονται με επιπλέον 600 ευρώ, (γ) επιπλέον οικονομική ενίσχυση 600 ευρώ λαμβάνουν οι πληγείσες οικογένειες για κάθε μέλος τους που είναι άτομο με ειδικές ανάγκες, (δ) οικονομική ενίσχυση ποσού μέχρι 6.000 ευρώ ανά νοικοκυριό, για την επισκευή ή την αντικατάσταση οικοσκευής της κύριας πληγείσας οικίας, και (ε) οικονομική ενίσχυση 4.500 ευρώ σε άτομα που υπέστησαν αναπηρία από τραυματισμό στη φυσική καταστροφή. Αυτές οι οικονομικές ενισχύσεις πληγέντων από φυσικές καταστροφές είναι ακατάσχετες.

Επιχορήγηση επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πυρκαγιά. Σύμφωνα με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο [ν. 4797/2021 (ΦΕΚ Α΄ 66/23-04-2021)], το Υπουργείο Οικονομικών είναι αρμόδιο για την αποζημίωση επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από θεομηνίες, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, η οποία και συστήνει σχετικές επιτροπές που προχωρούν στην εκτίμηση των ζημιών σε κάθε επιχείρηση. Ειδικότερα, η επιχορήγηση μέρους της εκτιμηθείσας ζημιάς περιλαμβάνει τη ζημιά σε κτιριακές εγκαταστάσεις, μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα και κατεστραμμένα οχήματα της επιχείρησης, ενώ στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Έτσι, με την προώθηση, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με την Περιφέρεια, της διαδικασίας εκτίμησης των ζημιών στις επιχειρήσεις και τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις δύναται να χορηγηθεί άμεσα μία προκαταβολή επί της εκτιμηθείσας ζημίας και – αφού ολοκληρωθεί η εκτιμητική διαδικασία – να χορηγηθεί και το τελικό ποσοστό επιχορήγησης επί της εκτιμηθείσας ζημιάς.

Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ. Τα κτίσματα μετά του αναλογούντος σε αυτά οικοπέδου, τα οποία βρίσκονται σε περιοχές που θα κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της πυρκαγιάς και έχουν αποδεδειγμένα ολοσχερώς καταστραφεί ή υποστεί λειτουργικές ζημιές που τα καθιστούν μη κατοικήσιμα, δύναται να απαλλαγούν από τον ΕΝΦΙΑ του έτους εντός του οποίου επήλθε η καταστροφή, με την προϋπόθεση ότι κατά τον χρόνο αυτόν η κυριότητα ή το εμπράγματο δικαίωμα στο ακίνητο ανήκει στον υπόχρεο σε φόρο του έτους αυτού. Σε αυτό το πλαίσιο, το Υπουργείο Οικονομικών συνεργάζεται στενά με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για τη διευκόλυνση και επιτάχυνση της σχετικής διαδικασίας.

Αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης. Σε συνέχεια σχετικής διάταξης στον ν. 4797/2021, δύναται να εκδοθεί Υπουργική Απόφαση για την αναστολή διενέργειας κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας των πληττόμενων από την πυρκαγιά. Ειδικότερα, για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, καθώς και τις νομικές οντότητες που δικαιούνται το συγκεκριμένο μέτρο, αναστέλλεται, για έξι (6) μήνες, η διενέργεια κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας τους, εξαιρουμένων των απαιτήσεων για διατροφή. Η αναστολή καταλαμβάνει, ιδίως, τη διενέργεια πλειστηριασμών, κατασχέσεων, αποβολών και προσωπικών κρατήσεων. Κατά το χρονικό διάστημα του εξαμήνου, αναστέλλονται οι προθεσμίες άσκησης ενδίκων μέσων και βοηθημάτων που αφορούν σε εκκρεμείς διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης.

Στήριξη αγροτών από τον ΕΛ.Γ.Α. Ο ΕΛ.Γ.Α., σε συνέχεια και της έκτακτης χρηματοδότησης από το Υπουργείο Οικονομικών, θα στηρίξει τους αγρότες, των οποίων η παραγωγή επλήγη από τις πυρκαγιές, ενώ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θα διαμορφωθούν χρηματοδοτικά εργαλεία για να καλυφθούν και άλλες περιπτώσεις πληττόμενων αγροτών και παραγωγών του πρωτογενούς τομέα, που δεν εντάσσονται στο πλαίσιο αποζημιώσεων του κανονισμού του ΕΛ.Γ.Α.