Φωτιά Εύβοια

Φωτιά Εύβοια: Η Εύβοια μετρά τις πληγές της και μαζί της η Ελλάδα θρηνεί. Εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καμένου δάσους, κοπάδια ζώων απανθρακωμένα και οι εργασίες όσων ασχολούνταν με την υλοτομεία, χαμένες στη στάχτη. Το παρακάτω βίντεο αποτυπώνει το μέγεθος της καταστροφής από τη φωτιά στην Εύβοια. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Η συνολική έκταση των καμένων εκτάσεων στη Βόρεια Εύβοια πλησιάζει το μισό εκατομμύριο στρέμματα

Eναέρια πλάνα με τη χρήση drone πάνω από καμένες εκτάσεις στη βόρεια Εύβοια κατέγραψε την Κυριακή 8 Αυγούστου 2021, η ομάδα UpStories σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr

Το βίντεο παρουσιάζει εικόνες καταστροφής από το εσωτερικό έως τις ακτές της Εύβοιας, καθώς και ενεργές εστίες πυρκαγιάς που μαίνονταν ανεξέλεγκτες για πέμπτη ημέρα.

Η συνολική έκταση των καμένων εκτάσεων στη βόρεια Εύβοια πλησιάζει το μισό εκατομμύριο στρέμματα.

Χιλιάδες κτήρια έχουν υποστεί ανυπολόγιστες ζημιές και πολλά από αυτά έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ: 

Φωτιά Εύβοια: Εικόνες… Αποκάλυψης

Η Εύβοια έχει μετατραπεί σε κόλαση επί γης, καθώς για έβδομη ημέρα φωτιές κατακαίουν τα πάντα στο πέρασμά τους.

«Ζούσαμε στον επίγειο παράδεισο και από το ένα λεπτό στο άλλο πλέον ζούμε μια κόλαση. Δεν έχουμε όνειρα, δεν έχουμε τίποτα. Φίλοι μας δεν έχουν σπίτια, δεν ξέρουν που θα πάνε αύριο για δουλειά. Η μεγάλη μας πίκρα, αυτό που δεν χωράει το μυαλό μας, είναι ότι όλο αυτό θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν την Πέμπτη απόγευμα όταν υπήρχε μια μικρή εστία δίπλα μας είχαν στείλει δύο εναέρια μέσα για να σωθεί όλη η Εύβοια», σημείωσε ο Στάμος Ηλιοδρομίτης, πρόεδρος της κοινότητας Αγίας Άννας Ευβοίας στο MEGA.

«Καήκαμε τσάμπα. Πώς θα φτιαχτεί ξανά αυτός ο τόπος; Έρχονται οι εθελοντές, φέρνουν φαγητά, ρούχα, αλλά δεν είμαστε επαίτες. Θέλουμε να είναι άλλο το αύριο για εμάς. Να έχουν τα παιδιά μας μεροκάματο. Η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη. Περιμένω κάποιον να πει ότι κάναμε λάθος, να φύγει κάποιος από τη θέση του. Αν φταίω εγώ, πρέπει να παραιτηθώ. Δεν ξέρω ποιος, αλλά κάποιος φταίει, δε γίνεται να μη φταίει κανείς», συνέχισε ο ίδιος.

«Δεν ξέρω γιατί δεν ήρθαν τα εναέρια. Μπορεί να ήταν σκόπιμο, μπορεί να ήταν κακός χειρισμός, δεν είμαι μάντης. Εγώ κοιτάζω το αποτέλεσμα. Αν είχαν έρθει, η Εύβοια δε θα καιγόταν και τώρα θα κάναμε μπάνιο στις παραλίες. Είναι αμαρτία από το Θεό αυτό που έγινε. Κρίμα. Δεν υπάρχουν λόγια», πρόσθεσε.

«Δε θέλουμε να είμαστε επαίτες. Για την επόμενη μέρα θέλω να μπουν βάσεις ουσίας οικονομικής ανάπτυξης. Υπάρχουν λύσεις. Ό,τι έγινε, έγινε. Πίσω να γυρίσουμε δε γίνεται. Πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά και τι μπορούμε να κάνουμε άμεσα. Από λόγια έχουμε χορτάσει. Αν έρθει ο χειμώνας, εδώ θα θέλουμε βάρκες. Πρέπει όλα να γίνουν άμεσα», τόνισε ο κ. Ηλιοδρομίτης.

«Θέλω να αναλάβει κάποιος την ευθύνη. Κάποιος να φύγει. Κάποιος φταίει. Νιώθω πως έτσι κοροϊδεύουμε τον κόσμο. Παρακαλώ ό,τι είναι να γίνει, να γίνει άμεσα. Εδώ βλέπω μόνο δάκρυα, όλοι θα πάθουμε κατάθλιψη.

Είμαστε μες στη μαυρίλα. Οι ζημιές είναι τεράστιες. Η καταγραφή τους πρέπει να γίνει από ειδικούς. Είναι κατεστραμμένες καλλιέργειες, σπίτια, τα πάντα. Εδώ δεν υπάρχει μεροκάματο πια για τους ρητινοκαλλιεργητές, πρέπει να μεταναστεύσουν.

Τουλάχιστον για μία πενταετία θα πρέπει η κυβέρνηση να φροντίζει για αυτούς τους ανθρώπους, θα τους στηρίζει οικονομικά. Εγώ έχω δουλειά, όλοι οι φίλοι μου δε θα έχουν. Κάνω έκκληση να μην μας ξεχάσετε», κατέληξε ο κ. Ηλιοδρομίτης.

Φωτιά Εύβοια: Παλεύουν μόνοι τους οι κάτοικοι με τις φλόγες!

Η κάμερα του MEGA βρέθηκε στη Γερακιού Ευβοίας, όπου οι κάτοικοι, μόνοι και αβοήθητοι, ρίχτηκαν στη μάχη με το πύρινο μέτωπο.

«Το πρόγραμμα για να μας κάψουν είναι μακροχρόνια. Τα εναέρια μέσα για αλλού τα στέλνανε και αλλού πηγαίναν. Οι πυροσβέστες δουλεύουν κανονικά, φταίνε τα μεγάλα τα κεφάλια», είπε κάτοικος της περιοχής.

«Το ηθικό μας αναπτερώθηκε γιατί ακούγαμε τα αεροπλάνα που πήγαιναν και γέμισαν νερό στη θάλασσα. Αυτό κράτησε για 1 – 2 ώρες, κι από εδώ δεν πέρασε τίποτα. Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι στον Δρυμώνα είναι ότι έχουν καεί τα πάντα, εκτός από το Μοναστήρι.

Το Μοναστήρι ήταν άθικτο, γιατί όπως έμαθα, τα ελικόπτερα έριχναν νερό γύρω από το μοναστήρι», είπε άλλος κάτοικος και άφησε αιχμές πως η εκκλησία έδωσε εντολή για να σωθεί η μονή.

Στα χωριά Γερακιού και Γαλατσώνα οι κάτοικοι παρέμειναν στα χωριά και ρίχτηκαν στη μάχη με τις φλόγες, διακινδυνεύοντας να εγκλωβιστούν.

Φωτιά Εύβοια: Οι εθελοντές στην πρώτη γραμμή της μάχης – «Ήταν θέμα συνείδησης»

Στο MEGA μίλησε ο εθελοντής δασοπυροσβέστης Γιώργος Μυκονιάτης, ένας από τους δεκάδες ανθρώπους που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης στις πυρκαγιές, και έκαναν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να περιορίσουν τα πύρινα μέτωπα και να σώσουν τις περιουσίες των πολιτών.

«Εμείς έχουμε έρθει από Κρήτη. Φτάσαμε χτες το πρωί στα διόδια των Αφιδνών. Δεν έχουμε έρθει μεγάλη δύναμη, τρία άτομα είμαστε. Μας τοποθέτησαν στην Ιπποκράτειο Πολιτεία από εχθές το πρωί και σήμερα μας είπαν ότι θα πάμε πάλι στο ίδιο σημείο», εξήγησε ο κ. Μυκονιάτης.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, στην απόφασή του να έρθει να συνδράμει με όποιο τρόπο μπορεί τον οδήγησε η συνείδησή του.

«Ήταν θέμα συνείδησης το να έρθουμε να βοηθήσουμε. Όταν φτάσαμε είδαμε καταστροφή. Δεν μπορεί να το περιγράψει κάποιος. Έχουν καταστραφεί περιουσίες, χιλιάδες στρέμματα δάσους. Υπάρχει ακόμα πρόβλημα γιατί υπάρχουν πολλές αναζωπυρώσεις. Δεν υπάρχει μέτωπο, αλλά είναι πολλές οι αναζωπυρώσεις. Έχουμε ξαναζήσει τέτοιες καταστάσεις, αλλά όχι σε τέτοιο μέγεθος, δεν έχουμε τόσο δάσος στην περιοχή μας», είπε χαρακτηριστικά.

«Έχουν έρθει εθελοντές από όλη την Ελλάδα, νομίζω ότι είναι το λιγότερο που μπορεί να κάνει κάποιος όταν βλέπει τέτοια καταστροφή. Οι περισσότεροι πάνε με την ψυχή τους, και δεν παίρνουν κάτι μαζί τους», πρόσθεσε.

Ο κ. Μυκονιάτης τόνισε και ότι η συνεργασία με την πυροσβεστική ήταν συνεχής.

«Δεν μπορεί να πει κανείς ότι έδρασαν μόνο οι εθελοντές. Υπάρχει συνεργασία με την πυροσβεστική. Είναι μαζί και οι δύο. Ούτε οι εθελοντές μπορούν να λειτουργήσουν μόνοι τους, ούτε η πυροσβεστική. Χρειάζεται ο ένας τη βοήθεια του άλλου», εξήγησε.