Ψηφιακή σύνταξη

Ψηφιακή σύνταξη: Mια νέα σελίδα άρχισε να γράφεται από χθες στο υπουργείο Εργασίας για το μέλλον του ασφαλιστικού συστήματος με την έκδοση των πρώτων 3.099 ψηφιακών συντάξεων για αιτήσεις που είχαν υποβληθεί από 17 Μαΐου ως 22 Ιουλίου.

Τη νέα διαδικασία εγκαινίασε στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πατώντας «το κουμπί» του e-ΕΦΚΑ για την έκδοση των ψηφιακών συντάξεων που πλέον θα εκδίδονται εντός λίγων λεπτών από την υποβολή της αίτησης!

Οι χειρόγραφες αιτήσεις ανήκουν οριστικά στο παρελθόν, πλην όμως παραμένουν οι περίπου 200.000 εκκρεμείς συντάξεις από το 2016 και μετά, για τις οποίες ο χρόνος απονομής φτάνει ως τις αρχές του 2022, καθώς όσο θα αυξάνονται οι ψηφιακές συντάξεις τόσο θα μειώνεται η λίστα των εκκρεμοτήτων.

«Το γνωρίζετε καλά, το γνωρίζουν και οι συνταξιούχοι οι οποίοι μας ακούν, το πρόβλημα με τις συντάξεις είναι μεγάλο, είναι διαχρονικό αλλά έπρεπε από κάπου να ξεκινήσουμε», ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Θέλω να πιστεύω ότι θα είναι η αρχή του τέλους ταλαιπωρίας εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων και μία πολύ καλή πρακτική απόδειξη του πώς η τεχνολογία μπορεί να κάνει τη ζωή μας πολύ πιο εύκολη», ενώ τόνισε ότι η ψηφιακή σύνταξη ΑΤΛΑΣ ήταν προσωπική του δέσμευση τον Σεπτέμβριο του 2019 που γίνεται πράξη.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της ψηφιακής σύνταξης που παρουσίασε ο πρωθυπουργός:

  • Από σήμερα, μία στις τρεις νέες συντάξεις θα εκδίδεται αμέσως και ηλεκτρονικά.
  • Το πρόγραμμα ξεκινά με τις αιτήσεις για συντάξεις γήρατος των αγροτών και της μεταβίβασης λόγω θανάτου.
  • Εντός του έτους θα επεκταθεί και στις συντάξεις αναπηρίας και γήρατος υγειονομικών (ΤΣΑΥ).
  • Στα μέσα του 2021, ψηφιακά θα διεκπεραιώνονται και οι συντάξεις των μισθωτών ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, όπως π.χ. των μηχανικών.
  • Μέχρι το τέλος του 2021, θα έχουν ενσωματωθεί οι συντάξεις ελευθέρων επαγγελματιών, νομικών και δημοσιογράφων.
  • Στις αρχές του 2022 στόχος είναι να μην υπάρχουν παλιές εκκρεμείς συντάξεις πέραν των τριών μηνών.

Ψηφιακή σύνταξη: Βήμα-βήμα η διαδικασία

«Εγκαινιάζουμε την ψηφιακή απονομή των συντάξεων, κατά την πρώτη φάση της οποίας θα απονέμονται κατά μέσο όρο 4.000 συντάξεις το μήνα και θα καλύπτεται το 40% των νέων συνταξιοδοτικών αιτημάτων», τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης. Η εφαρμογή ξεκινά με τις αιτήσεις συντάξεων χηρείας και τις αιτήσεις για σύνταξη γήρατος ΟΓΑ πλην διαδοχικής. Σταδιακά θα ενταχθούν και οι υπόλοιπες κατηγορίες συντάξεων και «θα φτάσουμε στο τέλος του 2021 να απονέμουμε ψηφιακά το 80-85% των συντάξεων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Με την ψηφιακή σύνταξη καταργούνται τα 9 διαφορετικά δικαιολογητικά που έπρεπε να αναζητούν οι ασφαλισμένοι, ούτε θα χρειάζεται να τρέχουν από τη μια υπηρεσία στην άλλη γιατί μέσω του «gov.gr» υπάρχει ηλεκτρονική διασύνδεση των κρατικών υπηρεσιών για έκδοση δεκάδων βεβαιώσεων και πιστοποιητικών. Η απόφαση της συνταξιοδότησης θα βγαίνει εντός λίγων λεπτών μετά την αίτηση και θα την παίρνει άμεσα στο e-mail του ο συνταξιούχος.

Οι εκκρεμείς συντάξεις θα αντιμετωπιστούν πιο γρήγορα, είπε ο κ. Βρούτσης, γιατί μέσα από την αυτοματοποιημένη διαδικασία απονομής ψηφιακών συντάξεων απελευθερώνεται ανθρώπινο δυναμικό που θα απασχολείται αποκλειστικά και μόνο στα τμήματα απονομής των εκκρεμών συντάξεων.

«Ανά 5 λεπτά έκδοσης ψηφιακής σύνταξης οι εργαζόμενοι κερδίζουν μια ώρα απασχόλησης για να βγάζουν τις εκκρεμείς συντάξεις», είπε ο διοικητής του e-ΕΦΚΑ Χρήστος Χάλαρης, δίνοντας με αυτό το παράδειγμα την εξοικονόμηση χρόνου που επιτυγχάνεται με την ψηφιακή σύνταξη ΑΤΛΑΣ.

Αναλυτικά τα βήματα:

 

Ψηφιακή σύνταξη: Το χρονοδιάγραμμα των ψηφιακών συντάξεων

Συντάξεις χηρείας (όλα τα Ταμεία)Μάιος-Ιούλιος 2020
Συντάξεις γήρατος ΟΓΑ
Συντάξεις αναπηρίας (όλα τα Ταμεία)Δεκέμβριος 2020-Μάρτιος 2021
Συντάξεις γήρατος ΤΣΑΥ
Συντάξεις γήρατος ΙΚΑΑπρίλιος -Ιούλιος 2021
Συντάξεις γήρατος Δημοσίου
Συντάξεις γήρατος Μηχανικών (ΤΣΜΕΔΕ )
Συντάξεις γήρατος ΟΑΕΕΙούλιος -Νοέμβριος 2021
Συντάξεις γήρατος Νομικών (ΤΑΝ)
Συντάξεις γήρατος ΕΤΑΠ-ΜΜΕ

(*) Για νέες αιτήσεις, χωρίς διαδοχική ασφάλιση.

Πηγή: Εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος»

Διαβάστε όλα τα νέα στο topics.gr