Πρόστιμο 50.000 ευρώ σε ελληνική τράπεζα: Δείτε τι έκανε σε δανειολήπτη

Τράπεζες: Μια κίνηση που ανοίγει το δρόμο για χιλιάδες δανειολήπτες έγινε από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, καθώς έριξε… καμπάνα 50.000 σε τράπεζα επειδή χρέωσε έξοδα δανείου χωρίς ενημέρωση!

Μετά από παρέμβαση της Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ., με αφορμή καταγγελία μέλους της για επιβολή εξόδων δανείου σε σύμβαση στεγαστικού δανείου, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων (ΓΓΕ&ΠΚ) επέβαλλε πρόστιμο στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος συνολικού ποσού 50.000 ευρώ, για παραβίαση της νομοθεσίας για την προστασία Καταναλωτή.

Ειδικότερα, η προμήθεια για την εκταμίευση του ποσού του στεγαστικού δανείου, η οποία συχνά καλύπτεται από τον τίτλο «έξοδα δανείου», «έξοδα φακέλου», «έξοδα έγκρισης δανείου» κλπ. έχει κριθεί καταχρηστική με βάση την απόφαση 5253/2003 του Εφετείου Αθηνών μετά από συλλογική αγωγή της Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ.

Ομοίως, καταχρηστική έχει κριθεί και η επιβολή ποινής προεξόφλησης σε στεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο, σύμφωνα με την απόφαση 430/2005 του Αρείου Πάγου.

Στις ανωτέρω αποφάσεις βασίστηκε και η Υπουργική Απόφαση Ζ1-798/2008, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.

Με βάση επανειλημμένες έρευνες διαχρονικά αλλά και πρόσφατα που διενήργησε η Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ., για το θέμα των καταχρηστικών, παράνομων και άδικων χρεώσεων των τραπεζών, την οποία και παρουσίασε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, διαπιστώθηκε μεταξύ άλλων ότι παρά την ισχύουσα νομοθεσία, που απαγορεύει στις τράπεζες την είσπραξη εξόδων κατά τη σύναψη στεγαστικών δανείων, οι τέσσερις συστημικές Τράπεζες εξακολουθούν να μην συμμορφώνονται και παρόλα αυτά να επιβαρύνουν τους καταναλωτές με έξοδα κατά τη σύναψη των δανειακών συμβάσεων.

Η Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ., αλλά και όλες οι Ενώσεις Καταναλωτών μέλη της Π.ΟΜ.Ε.Κ. «Η Παρέμβαση» θεωρούν ότι η επιβολή προστίμου στην Εθνική Τράπεζα κινείται στη σωστή κατεύθυνση ως προς την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και την εφαρμογή της νομοθεσίας.

Οι παραβατικές συμπεριφορές πρέπει να τιμωρούνται άμεσα και αποτελεσματικά, ώστε να προστατεύονται τα δικαιώματά των καταναλωτών και να διασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.

Είναι απαραίτητη η συμμόρφωση των τραπεζών, όταν δεν τηρούν τη νομοθεσία δεν σέβονται και δεν διαφυλάσσουν τα δικαιωμάτων και τα οικονομικά συμφέροντα των καταναλωτών όπως οφείλουν.

Η Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. καλεί τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή να επιβάλει την εφαρμογή της νομοθεσίας στον τραπεζικό χώρο, ώστε να παύσουν οι Τράπεζες να χρεώνουν «έξοδα στεγαστικού δανείου».

Τέλος, η Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. καλεί τους καταναλωτές να καταγγέλλουν κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σχετικά με τις παράνομες, άδικες και καταχρηστικές χρεώσεις στα στεγαστικά τους δάνεια αλλά και σε πλήθος άλλων χρεώσεων που επιβάλλουν σε βάρος των καταναλωτών οι τράπεζες.

Τράπεζες: Η Eurobank… σαρώνει!

Σε κυρίαρχο του τραπεζικού σκηνικού εξελίσσεται η Eurobank, καθώς την ώρα που 3 ανταγωνιστικές τράπεζες κάνουν εθελούσιες, εκείνη επεκτείνεται!

Σε εξαγορά μιας σερβικής τράπεζας προχωρά η Eurobank, με στόχο να ενδυναμώσει περαιτέρω την παρουσία της σε μικρές αλλά υποσχόμενες αγορές της περιοχής, σύμφωνα με τον στρατηγικό σχεδιασμό του Ομίλου και το πρόγραμμα “Eurobank 2030”.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία βρίσκεται ήδη στο στάδιο της ολοκλήρωσης και θεωρείται θέμα εικοσιτετραώρων η επίσημη ανακοίνωση.

Ήδη, η Eurobank έχει παρουσία στη Σερβία με έξι καταστήματα που εξυπηρετούν κυρίως επιχειρήσεις και private banking, απασχολεί 1.250 άτομα, ενώ τα έσοδά της στο πρώτο τρίμηνο ανήλθαν σε 8,3 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι από τα καθαρά κέρδη 72 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε ο Όμιλος της Eurobank στο πρώτο τρίμηνο, τα 34,5 εκατ. ευρώ προήλθαν από τις διεθνείς της δραστηριότητες, δηλαδή από την παρουσία της σε Βουλγαρία, Κύπρο, Λονδίνο, Λουξεμβούργο και Σερβία.

Σύμφωνα με το στρατηγικό σχέδιο της Eurobank, όπως έχει αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλός της Φωκίων Καραβίας σε παρουσιάσεις προς διεθνείς αναλυτές και επενδυτές, ο στόχος είναι το 30% του ενεργητικού και της κερδοφορίας να προέρχεται από τις διεθνείς δραστηριότητες.

Σύμφωνα με τον στρατηγικό σχεδιασμό της Τράπεζας, η κερδοφορία θα στηρίζεται κατά βάση στην οργανική ανάπτυξη σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης θα επιφέρουν άνοδο των εργασιών στην Ελλάδα και στις ευρωπαϊκές χώρες όπου δραστηριοποιείται, κυρίως σε Βουλγαρία, Σερβία και Κύπρο.

Ταυτόχρονα, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε χώρας, όπως είναι ο δρόμος προς την ευρωπαϊκή σύγκλιση για τη Βουλγαρία (και Σερβία αργότερα) επιφέρουν επιπλέον δυναμικές.

Ακόμη, η διασύνδεση κάτω από μία ψηφιακή πλατφόρμα των υπηρεσιών wealth management των θυγατρικών σε Λονδίνο, Λουξεμβούργο και Κύπρο θα συμβάλει στην αναλογική άνοδο των εσόδων από το εξωτερικό σε σχέση με την Ελλάδα, σε αναλογία περίπου ένα προς τρία.

Ήδη, η Eurobank ολοκλήρωσε το πρώτο σκέλους του σχεδιασμού για τις διεθνείς δραστηριότητες, όπου βασικός στόχος ήταν ο περιορισμός της παρουσίας σε μεγάλες αγορές της περιοχής (πχ Ρουμανία) και η συγκέντρωση των επενδύσεών της σε μικρότερες και αναπτυσσόμενες χώρες.

Στη Βουλγαρία και τη Σερβία, το σχέδιο επικεντρώνεται στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στη δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας εξυπηρέτησης για επιχειρήσεις προκειμένου να αξιοποιηθούν τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης και της ανάπτυξης λόγω της ευρωπαϊκής σύγκλισης.

Σε ό,τι αφορά στις υπόλοιπες στρατηγικές, η Eurobank θα διατηρήσει τη θυγατρική της στο Λονδίνου, η οποία εξειδικεύεται στο asset management, wealth management και private banking.

Θεωρεί ότι το Brexit δημιουργεί ευκαιρίες, ενώ η ίδια δραστηριότητα, δηλαδή της διαχείρισης περιουσίας διαφοροποιείται και ενισχύεται από τις θυγατρικές σε Λουξεμβούργο και Κύπρο.

Μάλιστα, το κομμάτι του wealth management/private banking αποκτά και ενιαία ψηφιακή οντότητα. Κάτω από μία ψηφιακή πλατφόρμα, την Temenos, θα ενταχθούν οι υπηρεσίες από Λονδίνο, Λουξεμβούργο, και Κύπρο. Δηλαδή, η κάθε θυγατρική θα προσφέρει τις συγκεκριμένες υπηρεσίες της στην τοπική αγορά, αλλά ταυτόχρονα και όλου του Ομίλου.

Και αυτή η ψηφιακή πλατφόρμα είναι διαθέσιμη και στην Ελλάδα.

Οι στόχοι του Ομίλου για το εξωτερικό είναι οι εξής:

– Κέρδη προ φόρων 150-200 εκατ. ευρώ μέχρι το 2023. Τα κέρδη προ προβλέψεων θα κυμαίνονται γύρω στα 250-300 εκατ. το χρόνο.

– Νέα δάνεια άνω των 2 δισ. ευρώ την περίοδο 2021-2023. Οι χρηματοδοτήσεις αφορούν κυρίως σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην περιοχή, με το μεγαλύτερο μερίδιο στη Βουλγαρία. Στο τέλος του 2023, τα συνολικά δάνεια προς την περιοχή θα έχουν φτάσει τα 10 δισ. ευρώ από 8 δισ. σήμερα.

– Αύξηση καταθέσεων κατά 1,5 δισ. ευρώ με στόχο να ανέλθουν στα 15 δισ. μέχρι το 2023 (από περίπου 13,5 δισ. σήμερα).

– Το συνολικό ενεργητικό θα αγγίξει τα 18 δισ. ευρώ από 17 δισ. σήμερα, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 30% του ομίλου.

– Το κόστος κεφαλαίου (συγκεκριμένα το cost of risk) θα κυμαίνεται μεταξύ 0,5% και 1%. Σημειώνεται ότι στη μείωση του κόστους από κινδύνους συμβάλουν τα χαμηλά ποσοστά κόκκινων δανείων και το χαμηλό κόστος χρηματοδότησης. Η κεντρική τράπεζα της Βουλγαρίας έχει ήδη ενταχθεί στην ΕΚΤ, ενώ η χώρα γίνεται μέλος του ESM το 2023. Επίσης, ο συναλλαγματικός κίνδυνος που μπορεί να προέρχεται από τη Σερβία είναι μικρός, διότι η χώρα έχει “συνδέσει” (peg) το νόμισμά της με το ευρώ.