Προσωπικός γιατρός: Έκτακτη ανακοίνωση – Αλλάζουν τα πρόστιμα, τι ισχύει

Προσωπικός γιατρός: Συνεχίζεται το μπέρδεμα με την υπόθεση του Προσωπικού Γιατρού με την κυβέρνηση να ανακοινώνει αλλαγές.

Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που προβλέπει την επίσημη παράταση στην εφαρμογή των ποινών (αντικινήτρων) για τη μη εγγραφή των πολιτών στον «Προσωπικό Γιατρό».

Επομένως η παράταση από 1 Δεκεμβρίου 2022 που αρχικά προβλεπόταν μεταφέρθηκε για 1 Απριλίου 2023.

Τη νέα υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως υπογράφουν οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωνσταντίνος Χατζηδάκης και Υγείας Αθανάσιος Πλεύρης καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Έτσι όσοι δεν έχουν εγγραφεί στον «Προσωπικό Γιατρό» μέχρι την 1η Απριλίου, θα επιβαρύνονται με πρόσθετη συμμετοχή κατά ποσοστό 10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής του, στη φαρμακευτική δαπάνη, στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις, στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές.

Αντιθέτως όσοι εγγραφούν θα έχουν προτεραιότητα από 1/1/2023 κατά τον προγραμματισμό των επισκέψεών τους στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία σε δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα ο αρμόδιος υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης έως τώρα έχουν εγγραφεί στο σύστημα 4.700.000 πολίτες και 3.400 γιατροί.

Προσωπικός γιατρός: Πώς κλείνετε ραντεβού

Μεταφέρεστε στη σελίδα της ΓΓΠΣ, μέσω της οποίας γίνεται η πιστοποίηση των στοιχείων σας, ώστε στη συνέχεια να επιτραπεί η είσοδός σας στο σύστημα των ραντεβού.

Εισάγετε το username και password που χρησιμοποιείτε στο σύστημα TaxisNet και πατάτε το πλήκτρο «Είσοδος».

Αφού δώσετε την εξουσιοδότησή σας, καλείστε να εισάγετε τον ΑΜΚΑ σας για να γίνει διασταύρωση με τα στοιχεία που ανακτήθηκαν από τη ΓΓΠΣ.

Αφού εισάγετε τον ΑΜΚΑ σας ή τον ΑΜΚΑ του ασφαλιστικά εξαρτώμενου μέλους επιλέγετε «Είσοδος».

Εμφανίζεται μια σύνοψη των στοιχείων σας. Αφού ελέγξετε την ορθότητά τους, επιλέγετε «Επιβεβαίωση».

Μπορείτε να αποκτήσετε στοιχεία πρόσβασης (όνομα χρήστη και κωδικό) στην εφαρμογή μέσω του οικογενειακού σας ιατρού.

Κατά την πρώτη σύνδεση σας, σας ζητείτε να αλλάξετε τα στοιχεία αυτά και να ορίσετε νέα.

Προσωπικός γιατρός: Πώς θα κλείσετε νέο ραντεβού

Στην επιλογή «Νέο Ραντεβού» μεταφέρεστε στην οθόνη μέσα από την οποία μπορείτε να πραγματοποιήσετε την αναζήτηση ενός νέου ραντεβού.

Η αναζήτηση και δέσμευση του ραντεβού αποτελείται από συνολικά 4 βήματα.

Στο πρώτο βήμα, όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα, συμπληρώνεται τα εξής κριτήρια της αναζήτησης:

Ημερομηνία από-έως: συμπληρώνεται το χρονικό διάστημα για το οποίο επιθυμείτε να αναζητήσετε ραντεβού.

Το μέγιστο επιτρεπόμενο χρονικό διάστημα είναι μέχρι και 2 μήνες από την τρέχουσα ημέρα.

Νομός: επιλέγετε τον επιθυμητό νομό, σε περίπτωση που έχετε καταχωρήσει τα στοιχεία διεύθυνσης στα ατομικά σας στοιχεία, τότε το πεδίο αυτό συμπληρώνεται αυτόματα με τον αντίστοιχο νομό. Ωστόσο, σε περίπτωση που επιθυμείτε να αναζητήσετε ραντεβού σε διαφορετικό νομό, υπάρχει η δυνατότητα της επιλογής νέας τιμής. Οι νομοί οι οποίοι εμφανίζονται ως διαθέσιμοι προς επιλογή είναι
εκείνοι στους οποίους υπάρχει καταχωρημένη διαθεσιμότητα ραντεβού.

Φορέας Ραντεβού: το συγκεκριμένο πεδίο αφορά, αν το ραντεβού που επιθυμείτε να αναζητήσετε, θα είναι σε κάποια Δημόσια Δομή (π.χ. Κέντρα Υγείας, ΤΟ.ΜΥ κ.α.) ή σε Ιδιώτη Ιατρό.

Ειδικότητα: τελευταίο κριτήριο της αναζήτησης είναι η επιλογή της επιθυμητής ειδικότητας. Οι ειδικότητες που εμφανίζονται προς επιλογή είναι εκείνες για τις οποίες έχει οριστεί διαθεσιμότητα ραντεβού.

Στην συνέχεια, επιλέγοντας «Αναζήτηση», προχωράτε στο δεύτερο βήμα της διαδικασίας αναζήτησης.

Σε αυτό το βήμα, όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα, εμφανίζονται συνοπτικά τα κριτήρια που είχαν επιλεγεί στο προηγούμενο βήμα, ενώ παρακάτω υπάρχουν και δύο ακόμη πεδία τα οποία είναι:

• Μονάδα Υγείας: οι τιμές που περιλαμβάνονται είναι το σύνολο τον μονάδων για τις οποίες, σύμφωνα με τα κριτήρια αναζήτησης, υπάρχει διαθεσιμότητα σε ραντεβού.

Επομένως, μέσα από το συγκεκριμένο πεδίο, έχετε την δυνατότητα να επιλέξετε την Μονάδα Υγείας που επιθυμείτε και στο κάτω μέρος της ίδιας οθόνης θα εμφανιστεί η διαθεσιμότητα για κάθε ζώνη ώρας σε επίπεδο εβδομάδας.

• Νομός: σε περίπτωση που θέλετε να αλλάξετε τον νομό, για την αναζήτηση ραντεβού, μπορείτε να επιλέξετε την νέα τιμή και στην συνέχεια θα ανανεωθεί η λίστα με τις διαθέσιμες μονάδες υγείας που βρίσκονται στον συγκεκριμένο νομό.

Ακόμη, στο δεύτερο μέρος της ίδιας οθόνης, εμφανίζονται οι ζώνες ώρας για κάθε ημέρα, σε διάστημα μιας εβδομάδας, με τον ανάλογο χρωματισμό. Το χρώμα της κάθε ζώνης ώρας, αντιστοιχεί στο ποσοστό των διαθέσιμων ραντεβού που υπάρχουν για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα 3 ωρών της κάθε ζώνης ώρας.

Η τιμές των χρωματισμών που αφορούν την διαθεσιμότητα μιας ζώνης ώρας είναι οι εξής:

• Πολλά διαθέσιμα: Πράσινο χρώμα
• Αρκετά διαθέσιμα: Κίτρινο χρώμα
• Περιορισμένα: Πορτοκαλί χρώμα
• Μη διαθέσιμα ραντεβού: Γκρι χρώμα

Εφόσον, η επιθυμητή ζώνη ώρας είναι διαθέσιμη, την επιλέγετε κάνοντας «κλικ» πάνω της και μεταβαίνετε στο τρίτο βήμα της διαδικασίας.

Προσωπικός γιατρός: Ποιοι είναι υπόχρεοι εγγραφής

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και του γγ ΠΦΥ Μάριος Θεμιστοκλέους επιστημονική ημερίδα που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), με θέμα «Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας-Προσωπικός Ιατρός», εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πορεία των εγγραφών και μίλησαν για βελτιωτικές κινήσεις μέχρι την πλήρη εφαρμογή του συστήματος.

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, από την ανάλυση των εγγραφών στον προσωπικό γιατρό υπάρχουν πολύ καλά στοιχεία στις ηλικιακές ομάδες που γίνεται χρήση των υπηρεσιών υγείας, όπως στα άτομα άνω των 65 ετών, όπου καταγράφεται ποσοστό άνω του 70% και στα άτομα 40 έως 64 ετών με ποσοστό γύρω στο 60%.

Υπάρχουν 3330 γιατροί ενταγμένοι στο σύστημα, με τη συμμετοχή των ιδιωτών να ξεπερνά τους 1100 γιατρούς. Η κάλυψη με αυτό το δυναμικό φτάνει στο 70% του πληθυσμού, αλλά δεν καλύπτεται ομοιογενώς και όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, αυτή τι στιγμή έχουμε 2 εκατ. κενές θέσεις στην επικράτεια.

Ανοίγουμε τα ιδιωτικά ιατρεία σε όλο τον πληθυσμό της χώρας και στους υγιείς πολίτες, δίνοντας την δυνατότητα για μια επιπλέον υπηρεσία δωρεάν, ανέφερε ο κ. Πλεύρης.

Πρόσθεσε επίσης ότι πρόκειται για το πιο ελεύθερο σύστημα που υπάρχει, καθώς ο κάθε πολίτης μπορεί να συνεχίσει να έχει το καθεστώς που έχει και σήμερα, δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στην κινητικότητα της Πρωτοβάθμιας Υγείας και κανένας περιορισμός στο επίπεδο δευτεροβάθμιας και δεν υπάρχει και καμία κύρωση στο γιατρό.

Πρόσθεσε ότι διορθώσεις θα υπάρξουν στις επόμενες φάσεις και αφού το σύστημα ξεκινήσει να λειτουργεί.

Προσωπικός γιατρός: Ζητούν αλλαγές οι γιατροί

Επιμένουμε στην βελτίωση θεμάτων που σχετίζονται με την υλοποίηση του θεσμού του προσωπικού γιατρού, των συνθηκών εργασίας και των αμοιβών των γιατρών, ώστε να μπορέσει το κουρασμένο από την πανδημία και τις χρόνιες ανεπάρκειες του συστήματος υγειονομικό προσωπικό να αναταχθεί και να αποδώσει, διεκδικώντας καλύτερη υγεία για τους πολίτες , αλλά και για τον λειτουργό της υγείας, τόνισε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης.

Ο θεσμός του προσωπικού γιατρού που θα χτίσει το μονοπάτι της πρόσβασης στο σύστημα υγείας του ασθενούς είναι μια δυναμική διαδικασία που θα πρέπει συνεχώς να βελτιώνουμε και να διορθώνουμε, ώστε το σύστημα να γίνει πιο ελκυστικό για τους γιατρούς και πιο εύκολο και προσβάσιμο για τους πολίτες, είπε ο κ. Πατούλης.

Επανέλαβε την πρόταση για ελεύθερη πρόσβαση των γιατρών στο σύστημα, τονίζοντας ότι «ο εξειδικευμένος γιατρός είναι ένας πλούτος. Δεν γίνεται να μην μπορεί να συμμετέχει».

Πρότεινε να δοθεί η δυνατότητα να ορίζεται προσωπικός ιατρός και μη συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ, «ακόμα και ο πιστοποιημένος γιατρός να μπορεί να αποτελεί έναν οικογενειακό γιατρό» είπε, σημειώνοντας ότι είναι μία πρόταση απεμπλοκής και μεγαλύτερης λειτουργικότητας.

Ο στόχος είναι να εξυπηρετείται ο πολίτης και να παραμείνει στην Ελλάδα ο γιατρός με αξιοπρεπείς συνθήκες, σημείωσε ο κ. Πατούλης.

Μίλησε για «τεράστιο τραύμα» στη χώρα που επέφερε η φυγή χιλιάδων γιατρών στο εξωτερικό, κάτι που, όπως είπε, πρέπει όλοι μαζί να διαχειριστούμε.

«Ζητάμε συνεννόηση στα αυτονόητα» είπε, σημειώνοντας ότι ο ΙΣΑ διεκδικεί μια καλή περίθαλψη που θα προηγείται η ΠΦΥ που σημαίνει πρόληψη και προσυμπτωματικό έλεγχο και μια δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια αναβαθμισμένη περίθαλψη.

Κλείνοντας ο υπουργός αναφέρθηκε και στο ζήτημα του claw back , την κατάργηση του οποίου ζητά το Συντονιστικό Όργανο ιδιωτικών φορέων ΠΦΥ και όπως είπε έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για την λήψη θεσμικών μέτρων το 2023, αλλά θα υπάρξουν και επιπλέον παρεμβάσεις, ειδικά για τους