Προσωπικός γιατρός: Απίστευτη εξέλιξη – Τι γίνεται με την εγγραφή

Προσωπικός γιατρός: Νέα δεδομένα δείχνουν τι γίνεται με τις εγγραφές. Τι πρέπει να ξέρετε για τα πρόστιμα.

Παρά τα προβλήματα που συνεχίζουν να υπάρχουν με τον προσωπικό γιατρό, τα νέα στοιχεία που έρχονται δείχνουν θετικές εξελίξεις. Οι εγγραφές συνεχίζονται, καθώς τα άτυπα «πέναλτι» που ξεκινούν σε πολύ λίγο καιρό, οδηγούν τους πολίτες να ολοκληρώνουν τη διαδικασία.

Τα τελευταία στοιχεία από το υπουργείο Υγείας αναφέρουν ότι οι πολίτες που έχουν σπεύσει να εγγραφούν έχουν αισίως φτάσει το 50% του πληθυσμού, δηλαδή σε αριθμούς τα 4,4, εκατομμύρια.

Υπενθυμίζεται πως έχει αλλάξει η προθεσμία για την εγγραφή στον προσωπικό γιατρό. Σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ, ο χρόνος έναρξης του συστήματος συνεπειών («αντικινήτρων»), δηλαδή το πέναλτι, σε όσους δεν εγγραφούν, μετατέθηκε από την 1η Οκτωβρίου 2022 για την 1η Δεκεμβρίου 2022.

Στα αντικίνητρα που πλέον θα ισχύσουν από 1η Δεκεμβρίου, περιλαμβάνεται πρόσθετη συμμετοχή κατά ποσοστό 10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής του, στη φαρμακευτική δαπάνη, στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις, στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές. Από την 1/1/2023 τα ανωτέρω προβλεπόμενα προσαυξάνονται κατά ποσοστό 10%.

Είναι υποχρεωτικός ο προσωπικός γιατρός;

Όχι. Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι μέσω της εγγραφής σε προσωπικό γιατρό να προωθηθεί η αλλαγή κουλτούρας σε θέματα υγείας και οι πολίτες να αναπτύξουν σχέση εμπιστοσύνης με τον γιατρό τους ανάλογη με εκείνη που διατηρούν συνήθως ως γονείς με τους παιδίατρους των παιδιών τους. Επομένως, δεν υπάρχει υποχρεωτικότητα εγγραφής, όμως, δίνονται κίνητρα για τους πολίτες ώστε να επιλέγουν την εγγραφή.

Προσωπικός γιατρός: Πώς κάνετε εγγραφή ηλεκτρονικά

Απαραίτητη προϋπόθεση για να εγγραφεί κάποιος μέσω του ehealth.gov.gr είναι να έχει συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας του.

Ο πολίτης εγγράφεται σε προσωπικό γιατρό με τους εξής τρόπους:

  • μέσω της πλατφόρμας εγγραφής σε προσωπικό γιατρό (https://ehealth.gov.gr/p-rv/p), όπου η είσοδος γίνεται με τους κωδικούς taxisnet και τον ΑΜΚΑ του πολίτη.
  • αυτοπροσώπως σε δομή υγείας Π.Φ.Υ. ή σε προσωπικό γιατρό, φέροντας μαζί του τον ΑΜΚΑ του και προς απλή επίδειξη, έγγραφο ταυτοποίησης (π.χ. Δελτίο Ταυτότητας) ή φωτοαντίγραφο.

Όλες οι αιτήσεις των πολιτών γίνονται αποδεκτές, μέχρι τη συμπλήρωση του νόμιμου ορίου των 2.000 εγγεγραμμένων πολιτών ανά γιατρό. Στην περίπτωση των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτών γιατρών γίνονται αποδεκτές οι αιτήσεις των πολιτών για εγγραφή αναλόγως του καθορισμένου ορίου που ο κάθε ιατρός έχει επιλέξει κατά τη σύμβασή του.

Προσωπικός γιατρός: Εγγραφή στα φαρμακεία

Η διαδικασία είναι δωρεάν για τους πολίτες και συνήθως ολοκληρώνεται σε λίγα λεπτά. Τι πρέπει να έχουν μαζί τους οι πολίτες:

«Η κίνηση στα φαρμακεία μας έχει αυξηθεί. Κυρίως έρχονται ηλικιωμένοι που δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία ή δεν έχουν κάποιον δικό τους άνθρωπο να τους βοηθήσει, αλλά και μεσήλικες. Τις πρώτες ημέρες καταγράφηκαν κάποια προβλήματα στη λειτουργία της πλατφόρμας, στην οποία εισέρχονται οι φαρμακοποιοί μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, αλλά σταδιακά ξεπεράστηκαν. Οι πολίτες πρέπει να έχουν μαζί τον ΑΜΚΑ τους και ένα έγγραφο ταυτοποίησης, όπως για παράδειγμα την αστυνομική ταυτότητά τους, που το επιδεικνύουν στον φαρμακοποιό. Φυσικά, η όλη διαδικασία είναι δωρεάν για τους συμπολίτες μας» δηλώνει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσιος Ευγενίδης.

Ποιοι εγγράφονται στον προσωπικό γιατρό

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και του γγ ΠΦΥ Μάριος Θεμιστοκλέους επιστημονική ημερίδα που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), με θέμα «Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας-Προσωπικός Ιατρός», εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πορεία των εγγραφών και μίλησαν για βελτιωτικές κινήσεις μέχρι την πλήρη εφαρμογή του συστήματος.

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, από την ανάλυση των εγγραφών στον προσωπικό γιατρό υπάρχουν πολύ καλά στοιχεία στις ηλικιακές ομάδες που γίνεται χρήση των υπηρεσιών υγείας, όπως στα άτομα άνω των 65 ετών, όπου καταγράφεται ποσοστό άνω του 70% και στα άτομα 40 έως 64 ετών με ποσοστό γύρω στο 60%.

Υπάρχουν 3330 γιατροί ενταγμένοι στο σύστημα, με τη συμμετοχή των ιδιωτών να ξεπερνά τους 1100 γιατρούς. Η κάλυψη με αυτό το δυναμικό φτάνει στο 70% του πληθυσμού, αλλά δεν καλύπτεται ομοιογενώς και όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, αυτή τι στιγμή έχουμε 2 εκατ. κενές θέσεις στην επικράτεια.

Ανοίγουμε τα ιδιωτικά ιατρεία σε όλο τον πληθυσμό της χώρας και στους υγιείς πολίτες, δίνοντας την δυνατότητα για μια επιπλέον υπηρεσία δωρεάν, ανέφερε ο κ. Πλεύρης. Πρόσθεσε επίσης ότι πρόκειται για το πιο ελεύθερο σύστημα που υπάρχει, καθώς ο κάθε πολίτης μπορεί να συνεχίσει να έχει το καθεστώς που έχει και σήμερα, δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στην κινητικότητα της Πρωτοβάθμιας Υγείας και κανένας περιορισμός στο επίπεδο δευτεροβάθμιας και δεν υπάρχει και καμία κύρωση στο γιατρό.

Πρόσθεσε ότι διορθώσεις θα υπάρξουν στις επόμενες φάσεις και αφού το σύστημα ξεκινήσει να λειτουργεί.

Προσωπικός γιατρός – Παραμένουν τα προβλήματα με έλλειψη γιατρών

Όπως ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους, προβλήματα εντοπίζονται λόγω του μικρού αριθμού των γιατρών που συμμετέχουν στο σύστημα, σε Αττική, Θεσσαλονίκη και νησιά του Νοτίου Αιγαίου.

Γι’ αυτό το υπουργείο Υγείας προχώρησε στην ένταξη στο σύστημα του προσωπικού γιατρού και 10 παθολογικών ειδικοτήτων, σε περιοχές στις οποίες δεν υπάρχει επάρκεια στις ειδικότητες της γενικής ιατρικής και της παθολογίας.

Από σήμερα θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για να υπογράψουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ και αναμένεται μετά από 20 ημέρες να γνωρίζουμε πόσοι γιατροί έχουν ενταχθεί, είπε ο κ. Θεμιστοκλέους. Σημειώνεται ότι εάν έχουν παλαιότερη σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να συμβληθούν εκ νέου με τον Οργανισμό, με τους όρους του θεσμού του προσωπικού γιατρού.

Προσωπικός γιατρός: Ζητούν αλλαγές οι γιατροί

Επιμένουμε στην βελτίωση θεμάτων που σχετίζονται με την υλοποίηση του θεσμού του προσωπικού γιατρού, των συνθηκών εργασίας και των αμοιβών των γιατρών, ώστε να μπορέσει το κουρασμένο από την πανδημία και τις χρόνιες ανεπάρκειες του συστήματος υγειονομικό προσωπικό να αναταχθεί και να αποδώσει, διεκδικώντας καλύτερη υγεία για τους πολίτες , αλλά και για τον λειτουργό της υγείας, τόνισε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης.

Ο θεσμός του προσωπικού γιατρού που θα χτίσει το μονοπάτι της πρόσβασης στο σύστημα υγείας του ασθενούς είναι μια δυναμική διαδικασία που θα πρέπει συνεχώς να βελτιώνουμε και να διορθώνουμε, ώστε το σύστημα να γίνει πιο ελκυστικό για τους γιατρούς και πιο εύκολο και προσβάσιμο για τους πολίτες, είπε ο κ. Πατούλης.

Επανέλαβε την πρόταση για ελεύθερη πρόσβαση των γιατρών στο σύστημα, τονίζοντας ότι «ο εξειδικευμένος γιατρός είναι ένας πλούτος. Δεν γίνεται να μην μπορεί να συμμετέχει».

Πρότεινε να δοθεί η δυνατότητα να ορίζεται προσωπικός ιατρός και μη συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ, «ακόμα και ο πιστοποιημένος γιατρός να μπορεί να αποτελεί έναν οικογενειακό γιατρό» είπε, σημειώνοντας ότι είναι μία πρόταση απεμπλοκής και μεγαλύτερης λειτουργικότητας. Ο στόχος είναι να εξυπηρετείται ο πολίτης και να παραμείνει στην Ελλάδα ο γιατρός με αξιοπρεπείς συνθήκες, σημείωσε ο κ. Πατούλης.

Προσωπικός γιατρός – Κραυγή αγωνίας από τον ΙΣΑ

Μίλησε για «τεράστιο τραύμα» στη χώρα που επέφερε η φυγή χιλιάδων γιατρών στο εξωτερικό, κάτι που, όπως είπε, πρέπει όλοι μαζί να διαχειριστούμε.

«Ζητάμε συνεννόηση στα αυτονόητα» είπε, σημειώνοντας ότι ο ΙΣΑ διεκδικεί μια καλή περίθαλψη που θα προηγείται η ΠΦΥ που σημαίνει πρόληψη και προσυμπτωματικό έλεγχο και μια δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια αναβαθμισμένη περίθαλψη.

Κλείνοντας ο υπουργός αναφέρθηκε και στο ζήτημα του claw back , την κατάργηση του οποίου ζητά το Συντονιστικό Όργανο ιδιωτικών φορέων ΠΦΥ και όπως είπε έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για την λήψη θεσμικών μέτρων το 2023, αλλά θα υπάρξουν και επιπλέον παρεμβάσεις, ειδικά για τους κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς για το 2022.

Ο αντιπρόεδρος του ΙΣΑ και πρόεδρος του Συντονιστικού Οργάνου Φορέων ΠΦΥ Φώτης Πατσουράκος ανέφερε ότι η Ομάδα Εργασίας που έχει συσταθεί για τη λήψη θεσμικών μέτρων, με στόχο την εξάλειψη του claw back το 2023, θα ξεκινήσει τις εργασίες της από αύριο Πέμπτη.