Τρόφιμα: Μαγειρέψατε ένα ολόκληρο κοτόπουλο και έχετε αρκετά περισσεύματα, αλλά τελικά πόσο κρατάει το ψητό κοτόπουλο στο ψυγείο; Οι περισσότερες κοπές του κοτόπουλου δεν συντηρούνται για όσο καιρό μπορεί να φαντάζεστε και τα τρόφιμα μπορεί να γίνουν επικίνδυνα. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.
Το κοτόπουλο είναι αγαπημένη μας πρωτεΐνη και ένα από τα βασικά τρόφιμα. Είναι απλό στο μαγείρεμά του και ταιριάζει σχεδόν με τα πάντα: σαλάτες, σάντουιτς, τάκος, σούπες, ορεκτικά και φυσικά κυρίως πιάτα.
Συνηθίζουμε να ψήνουμε ολόκληρο το κοτόπουλο και το κρέας του μας περισσεύει για αρκετά γεύματα. Για πόσο όμως κρατάει στο ψυγείο το κοτόπουλο και τα τρόφιμα; Όχι όσο νομίζετε.
Παρακάτω ακολουθούν συστάσεις των ειδικών σε θέματα ασφάλειας τροφίμων, ανάλογα με τον τύπο του κοτόπουλου.
Τρόφιμα: Στο ψυγείο
Ολόκληρο κοτόπουλο, στήθη κοτόπουλου ή κιμάς κοτόπουλου
Βάλτε στο ψυγείο μέσα σε δύο ώρες από την ώρα του μαγειρέματος και καταναλώστε το μέσα σε τρεις με τέσσερις ημέρες.
Κοτοσαλάτα
Βάλτε τη στο ψυγείο αμέσως μετά την παρασκευή της και καταναλώστε τη μέσα σε τρεις με πέντε ημέρες.
Ξεκινήστε το μέτρημα από την ημέρα που ψήθηκε το κοτόπουλο και όχι τη μέρα που φτιάχτηκε η σαλάτα.
Η μαγιονέζα δεν παγώνει καλά, οπότε μην την καταψύξετε.
Κοτόπουλο αλλαντικό σε φέτες
Συντηρήστε στο ψυγείο αμέσως μόλις γυρίσετε σπίτι από το κατάστημα αλλαντικών. Χρησιμοποιήστε μέσα σε τρεις με πέντε ημέρες.
Κοτόπουλο αλλαντικό, σε αεροστεγή συσκευασία
Τοποθετήστε το στο ψυγείο και χρησιμοποιήστε το μέσα σε δύο εβδομάδες από την αγορά του ή μέσα σε μία εβδομάδα της ημερομηνίας λήξης. Από τη στιγμή που θα ανοιχθεί η συσκευασία, καταναλώστε το μέσα σε τρεις με πέντε ημέρες.
Τρόφιμα: Στην κατάψυξη
Όλα τα μέρη του κοτόπουλου κρατάνε περίπου το ίδιο χρονικό διάστημα στην κατάψυξη: περίπου έναν χρόνο.
Ωστόσο, υπάρχει ένα όριο μετά το οποίο η ποιότητα αρχίζει να μειώνεται. Για το ψητό κοτόπουλο αυτό είναι περίπου μετά τον τέταρτο μήνα.
Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα, το κοτόπουλο θα χάσει τη γεύση του και την υφή του όταν ξαναζεσταθεί.
Τρόφιμα: Πέντε πράγματα που πρέπει να πετάξετε από την κατάψυξή σας
Η κατάψυξη είναι ο καλύτερός μας φίλος όταν έχουμε να κάνουμε με τη συντήρηση στα τρόφιμα, αλλά κάποιες φορές ξεχνάμε ότι δεν μπορεί να κρατά τα πράγματά μας φρέσκα για πάντα.
Αυτοί είναι 5 τύποι τροφίμων στην κατάψυξή σας που πιθανότατα πρέπει να πεταχτούν.
Δεν θα μπορούσαμε να ζήσουμε χωρίς κατάψυξη. Αποθηκεύουμε τα πάντα εκεί, από ψωμί και λαχανικά, μέχρι περισσεύματα.
Πρέπει, όμως, να ομολογήσουμε ότι μερικές φορές παραφορτώνουμε την κατάψυξή μας με πράγματα που δεν έχουν θέση στο ψυγείο ή στην τροφοθήκη μας.
Αυτό σημαίνει ότι μπορεί πολλά τρόφιμα να ξεχαστούν για πολύ περισσότερο καιρό από όσο είναι ασφαλές.
Αν ανήκετε κι εσείς σε αυτή την κατηγορία τότε πιθανότατα να πρέπει να κάνετε μια εκκαθάριση.
Αυτοί είναι οι 5 τύποι τροφίμων που πρέπει μάλλον να πετάξετε από την κατάψυξή σας.
Έχετε ποτέ ξεπαγώσει ένα πακέτο κρέας ή λαχανικά και τελικά αποφασίζετε τελευταία στιγμή να βγείτε έξω για φαγητό;
Αν ρίξατε αυτά τα πακέτα πάλι στην κατάψυξη καλό είναι να τα βρείτε και να τα πετάξετε. Κάθε φορά που ξεπαγώνετε και έπειτα ξαναπαγώνετε ένα τρόφιμο αυξάνετε τις πιθανότητες να αναπτυχθούν βακτήρια.
Μην ξαναπαγώνετε φαγητό που έχει μείνει σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερο από δύο ώρες. Καλό είναι να χωρίζετε το φαγητό σας σε μερίδες πριν το βάλετε στην κατάψυξη και να αφαιρείτε από αυτή μόνο ότι πρόκειται να καταναλώσετε.
Ξεχασμένα περισσεύματα
Το να γυρίζεις στο σπίτι με ταπεράκια από τη μαμά ή τη γιαγιά είναι αγαπημένη συνήθεια. Όμως, μερικές φορές τα ξεχνάμε και καταλήγουν στην κατάψυξή μας για μήνες και περισσότερο.
Δυστυχώς, τα μαγειρεμένα φαγητά θα πρέπει να καταναλώνονται μέσα σε τρεις με τέσσερις μήνες σύμφωνα με τους ειδικούς στην ασφάλεια τροφίμων. Αν λοιπόν, έχετε περισσεύματα για περισσότερο από έξι μήνες είναι καιρός να τα πετάξετε.
Παγάκια με μυρωδιές
Μπορεί να σκεφτείτε ότι τα παγάκια δεν μυρίζουν και φυσιολογικά δεν έχουν κάποια ιδιαίτερη οσμή.
Ωστόσο, ο πάγος παίρνει με την πάροδο του χρόνου τις μυρωδιές που έχουν τα τρόφιμα γύρω τους. Από τη στιγμή που ο πάγος θα απορροφήσει τις μυρωδιές, δεν υπάρχει τρόπος να τις αποβάλλει.
Το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να τα πετάξετε και να τα ξαναγεμίσετε. Για να αποφύγετε εντελώς το πρόβλημα επενδύστε σε θήκες με καπάκια.
Παλιό παγωτό
Αν καταφέρνετε να φυλάσσετε στην κατάψυξή σας παγωτό για περισσότερο από τρεις μήνες τότε καλύτερα να μην το καταναλώσετε.
Σε γενικές γραμμές, το παγωτό, όπως και άλλα γαλακτοκομικά διατηρείται φρέσκο για τρεις μήνες. Έχετε το νου σας και στην ημερομηνία λήξης που αναγράφεται στη συσκευασία.
Γλυκά με γέμιση κρέμας ή τυριού
Όσο πλησιάζουν οι γιορτές μας αρέσει να φτιάχνουμε γλυκά, αλλά πολλές φορές το παρακάνουμε με αποτέλεσμα να βάζουμε μερικά στην κατάψυξη.
Τα περισσότερα γλυκά αντέχουν για τρεις με έξι μήνες, αλλά όσα έχουν τυρί ή κρέμα στο εσωτερικό τους θα πρέπει να καταναλωθούν μέσα σε ένα μήνα.
Τρόφιμα: Τα 7 πράγματα που δεν πρέπει να αποθηκεύετε ποτέ – Τι μπορεί να πάθετε
Για να επιμηκύνετε τη ζωή τους και να αποφύγετε τη σπατάλη, αυτά είναι τα 7 τρόφιμα που θα πρέπει να διατηρείτε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη αντί για το ντουλάπι των τροφίμων σας.
Πολλές φορές δεν έχετε παρατηρήσει τα ψιλά γράμματα που λένε «διατηρήστε στο ψυγείο μετά το άνοιγμα» στην ετικέτα ενός βάζου.
Όμως, θα πρέπει να είμαστε πιο προσεχτικοί όταν φυλάσσουμε τα τρόφιμά μας.
Αν διατηρήσετε αυτά τα κοινά υλικά στο ψυγείο ή στην κατάψυξη, θα μειώσετε τη σπατάλη φαγητού και θα τα συντηρήσετε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
1. Ξηροί καρποί
Τα φυσικά έλαια που έχουν οι ξηροί καρποί μπορεί να ταγγίσουν όταν έρθουν σε επαφή με ζεστές θερμοκρασίες, δίνοντάς τους μια μπαγιάτικη γεύση. Κι όταν εκτεθούν σε υγρασία, οι ξηροί καρποί μπορούν να φιλοξενήσουν μη ασφαλή βακτήρια. Τους αποθηκεύετε στην κατάψυξη σε αεροστεγές δοχείο για έως έναν χρόνο.
2. Επεξεργασμένα κρέατα
Τα σφραγισμένα επεξεργασμένα κρέατα μπορεί να διατίθενται στα σούπερ μάρκετ σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, αλλά μόλις ανοίξουν, θα πρέπει να μπουν κατευθείαν στο ψυγείο. Τυλίξτε τα υπολείμματα με μεμβράνη, για να μην έρθει το κρέας σε επαφή με τον αέρα και διατηρήστε τα στο συρτάρι για τα τυριά.
3. Μουστάρδα
Είτε είναι Dijon, είτε απλή, η μουστάρδα δεν θα διατηρήσει την ένταση της γεύσης της για περισσότερο από έναν μήνα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, αφού ανοιχθεί η συσκευασία. Το να τη διατηρείτε στο ψυγείο θα παρατείνει αυτόν τον χρόνο για έως έναν χρόνο.
4. Φιστικοβούτυρο
Όπως και με τους ολόκληρους ξηρούς καρπούς, έτσι και εδώ τα φυσικά έλαια μπορεί να ταγγίσουν αν μείνουν στην τροφοθήκη. Οι δροσερές θερμοκρασίες του ψυγείου όχι μόνο θα κρατήσουν αυτά τα προϊόντα φρέσκα, αλλά θα σταθεροποιήσουν αυτά τα έλαια, ώστε να μην χρειάζεται να τα ανακατεύετε τόσο συχνά.
5. Ψωμί
Βαρεθήκατε να μπαγιατεύει το ψωμί πριν προλάβετε να τελειώσετε τη φρατζόλα; Διατηρήστε το στην κατάψυξη. Τυλίχτε ολόκληρη τη φρατζόλα ή φέτες της σε λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο για να μην ξεραθούν. Το κατεψυγμένο ψωμί ξεπαγώνει γρήγορα στο ψυγείο, ή απλώς βάλτε τις κατεψυγμένες φέτες στην τοστιέρα κατευθείαν από την κατάψυξη.
6. Σοκολάτα
Το να αποθηκεύετε πλάκες σοκολάτας στο ψυγείο ή στην κατάψυξη μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια ζωής τους, αλλά χρειάζεται προσοχή. Η σοκολάτα δεν πρέπει να εκτεθεί σε υγρασία, οπότε θα πρέπει να είναι καλά τυλιγμένη και σε αεροστεγές δοχείο. Ξεπαγώστε τη στη συντήρηση του ψυγείου και έπειτα αφήστε τη να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου πριν τη χρησιμοποιήσετε σε κάποια συνταγή.
7. Cookies με κομμάτια σοκολάτας
Μπορείτε κάλλιστα να βάλετε τα ψημένα μπισκότα σας στην κατάψυξη. Αφήστε τα να κρυώσουν τελείως πριν τα κλείσετε σε αεροστεγές δοχείο. Θα διατηρηθούν τόσο φρέσκα, όσο όταν τα βγάλατε από τον φούρνο.