ΠΡΟΣΟΧΗ: Τι άλλαξε από σήμερα σε Jumbo, Zara και ΙΚΕΑ – Τι δεν πρέπει να κάνετε

Επιχειρήσεις: Τι ανακοίνωσε η κυβέρνηση για πολυκαταστήματα και μικρά εμπορικά. Τι θα ισχύει σε Jumbo, IKEA και Zara. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Αλλαγές στα μικρά, αλλά και στα μεγάλα καταστήματα όπως τα Jumbo, τα Zara, τα IKEA, το Πλαίσιο, το Public, τον Κωτσόβολο, φέρνουν όσα ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση, καθώς δεν καταργούνται μόνο τα ραντεβού και τα SMS στο 13032.

Αλλαγές έρχονται από αύριο Παρασκευή 14/5 σε μικρά, αλλά και στα μεγάλα καταστήματα όπως τα Jumbo, τα Zara, τα IKEA, το Πλαίσιο, το Public, τον Κωτσόβολο.

Όπως ανακοινώθηκε καταργούνται τα μηνύματα προς το 13033 και το 13032 όπως και οι περιορισμοί στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις.

Έτσι για την επίσκεψη στα καταστήματα δεν θα χρειάζεται κανένα ραντεβού και κανένα SMS.

Επίσης αλλάζει η χωρητικότητα των καταστημάτων. Αυτό αφορά τα μικρότερα καταστήματα, αλλά κυρίως τα μεγαλύτερα.

Ειδικότερα, το λιανεμπόριο επιστρέφει από τις 14/5 στη λειτουργία με τα υγειονομικά πρωτόκολλα χωρητικότητας 1 πελάτη/25 τ.μ., χωρίς πλέον το click-in-a shop ή το click away.

Σε κάθε περίπτωση σε νέα σελίδα μπαίνει η καθημερινότητά μας από αύριο, Παρασκευή 14 Μαΐου, με την άρση και των τελευταίων περιοριστικών μέτρων να γίνεται πλέον πραγματικότητα.

Το χρονοδιάγραμμα άρσης των περιορισμών ανακοίνωσε επισήμως χθες ο υφυπουργός παρά των πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος. Σύμφωνα με αυτό, από την Παρασκευή το ωράριο κυκλοφορίας επεκτείνεται έως τις 00.30 αντί για τις 11 το βράδυ που ισχύει έως τώρα, καταργείται η υποχρέωση αποστολής μηνυμάτων στο 13033, ενώ επιτρέπονται εκ νέου οι μετακινήσεις από περιφέρεια σε περιφέρεια.

Άμεση ενημέρωση τώρα και στο Google News – Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News

Έπειτα από τα πρώτα βήματα, που ήταν η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, της εκπαίδευσης και της εστίασης, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι από την Παρασκευή 14 Μαΐου:

-Η απαγόρευση κυκλοφορίας μετακινείται πλέον στις 12.30 το βράδυ

-Καταργούνται τα γραπτά μηνύματα προς το 13033 και το 13032

-Καταργούνται οι περιορισμοί στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις

-Καθώς καταργούνται τα sms για τις μετακινήσεις, το λιανεμπόριο επιστρέφει στη λειτουργία με τα υγειονομικά πρωτόκολλα χωρητικότητας 1 πελάτη/25 τμ, δηλαδή καταργείται η μέθοδος του click-in-a shop και του click away.

-Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός των κοινόχρηστων χώρων των εμπορικών κέντρων (malls), εκπτωτικών χωριών, ορίζεται ως εξής: ένας πελάτης για κάθε 10 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου και τα οριζόμενα στο σημείο 25 της παρ. 1Β της ΚΥΑ Β’ 1441/10.04.21.

-Απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών κατά τον χρόνο αναμονής στα ταμεία.

Επιχειρήσεις: Απίθανη προσφορά από τα IKEA – Στη μισή τιμή όλα τα έπιπλα

Να περιορίσει το αποτύπωμά της στο περιβάλλον επιχειρεί η εταιρεία IKEA, αποσύροντας όλα τα παλιά έπιπλα. Μοναδική ευκαιρία για τους πελάτες να προμηθευτούν έπιπλα σε άπιστευτα χαμηλές τιμές. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Πρόγραμμα «απόσυρσης» των επίπλων της ξεκινά η IKEA, δίνοντας στους πελάτες της τη δυνατότητα να επιστρέψουν προϊόντα τα οποία δεν θέλουν πια και να πάρουν πίσω το 30-50% της αρχικής αξίας τους. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που εντάσσεται στις προσπάθειες της σουηδικής εταιρείας να περιορίσει το αποτύπωμά της στο περιβάλλον.

Το σχέδιο, που επρόκειτο να τεθεί σε εφαρμογή τον Νοέμβριο αλλά αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας, ξεκινά ήδη στα καταστήματα της IKEA στη Βρετανία και σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου, θα εφαρμοστεί σε 26 ακόμα χώρες.

Εταιρείες που πουλάνε φθηνά έπιπλα, συχνά με περιορισμένη διάρκεια ζωής, αλλά και οι αλυσίδες του λεγόμενου «fast-fashion», δέχονται έντονες επικρίσεις για τις σοβαρές επιπτώσεις που έχει για το περιβάλλον αυτό το μοντέλο της κατανάλωσης.

Η IKEA έχει δεσμευτεί να στραφεί σε ένα πιο κυκλικό μοντέλο, όπου θα πουλά είδη τα οποία μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, να ανακυκλωθούν ή να αναβιώσουν με κάποιο τρόπο, αντί να πεταχτούν στα σκουπίδια.

Έτσι, οι καταναλωτές μπορούν τώρα να επιστρέψουν βιβλιοθήκες, ράφια, τραπέζια, τραπεζαρίες, συρταριέρες, γραφεία, καρέκλες και σκαμνιά που έχουν αγοράσει από την IKEA, αφότου συμπληρώσουν το σχετικό αίτημα online. Δεν χρειάζεται να ψάξουν για τα κατσαβίδια που βρίσκονταν μέσα στην αρχική συσκευασία, καθώς τα έπιπλα αυτά θα μεταπωληθούν συναρμολογημένα.

Οι υπάλληλοι της IKEA πραγματοποιούν ποιοτικό έλεγχο στα είδη, προκειμένου να διαπιστώσουν την κατάστασή τους. Εάν είναι σαν καινούργια, ο πελάτης παίρνει δικαίωμα αγοράς ίσο με το 50% της αρχικής αξίας του είδους που επέστρεψε. Το ποσό του δικαιώματος αγοράς διαμορφώνεται στο 40% της αρχικής αξίας για τα έπιπλα που έχουν λίγες γρατζουνιές και στο 30% για εκείνα που έχουν πολλές γρατζουνιές.

Το πρόγραμμα αυτό δοκιμάστηκε στην Αυστραλία και στην Πορτογαλία, καθώς και σε καταστήματα της Σκωτίας, όπου οι πελάτες επέστρεψαν 10.000 είδη σε λιγότερο από ένα μήνα.

Επιχειρήσεις: Το μεγάλο ρίσκο – Η νέα κίνηση στα Intersport και ο κίνδυνος

Δυναμικές κινήσεις από τον όμιλο Fourlis, αλλά υπάρχουν και… λακούβες. Έμφαση στο e-commerce. Πώς προχωρά το πλάνο για το νέο logistics center στα Οινόφυτα

Την ανάπτυξη μεσαίου μεγέθους ΙΚΕΑ (5-10 χιλ. τετραγωνικά) αλλά και των «city ΙΚΕΑ» (1-2 χιλ. τετραγωνικά) θα επιταχύνει ο Όμιλος Fourlis στις αγορές όπου δραστηριοποιείται.

Όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, η διοίκηση του Ομίλου στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης με τους επενδυτές μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων για την περυσινή χρήση, το πρώτο μεσαίου μεγέθους κατάστημα ΙΚΕΑ (8.000 τ.μ. περίπου) ξεκίνησε τη λειτουργία του στο τρίτο τρίμηνο του 2020 στη Βάρνα της Βουλγαρίας, ενώ το πρώτο μικρού μεγέθους κατάστημα ΙΚΕΑ (επιφάνειας 1.850 τ.μ.) στον Πειραιά, ξεκίνησε τη λειτουργία του στις αρχές του 2021.

Τα αποτελέσματα για αυτό το νέο τύπο καταστημάτων ΙΚΕΑ ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά – για το διάστημα που έμεινε ανοικτό, πριν από τη νέα απαγόρευση λειτουργίας στην Ελλάδα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της COVID-19 – και μέσα στο επόμενο διάστημα το μοντέλο των… «μικρομεσαίων« ΙΚΕΑ θα επεκταθεί, με στόχο να φέρουν την ΙΚΕΑ πιο κοντά στον καταναλωτή.

Αρχικά, το concept των «ΙΚΕΑ πόλης» που θα φιλοξενεί περί τους 1.000 κωδικούς, μετά τον Πειραιά αναμένεται να επεκταθεί στην Πάτρα, την Κρήτη (Ηράκλειο), στη Σόφια, αλλά και στην Αθήνα και άλλα σημεία. Όπως αναφέρθηκε στη τηλεδιάσκεψη, μέσα στο 2021 αναμένονται δύο city IKEA, σε Σόφια και Αθήνα.

Παράλληλα, υπάρχει πρόβλεψη μείωσης κατά το ήμισυ της επιφάνειας των δύο ΙΚΕΑ σε Λάρισα και Γιάννενα, στο πλαίσιο της νέας φιλοσοφίας για ορισμένα καταστήματα του δικτύου. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως μέρος της επιφάνειας θα υπενοικιαστεί, όπως ήδη συμβαίνει με την Η&Μ στο κτίριο που στεγάζει τα ΙΚΕΑ στα Γιάννενα.

Με βάση το πλάνο ανάπτυξης στις τρεις χώρες που ο Όμιλος λειτουργεί τα καταστήματα ΙΚΕΑ, θα ανοίξουν πέντε καταστήματα ΙΚΕΑ μεσαίου μεγέθους 5.000 -12.000 τ.μ. και δέκα καταστήματα μικρού μεγέθους 1.000 –2.000 τ.μ την επόμενη πενταετία.