Καλοριφέρ: Καθώς ο χειμώνας πλησιάζει οι καταναλωτές προσπαθούν να βρουν τρόπους καλύτερης απόδοσης της θέρμανσης.
Οι ενεργειακές τιμές πάνε από ρεκόρ σε ρεκόρ και «γονατίζουν» τους καταναλωτές που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στην ανελέητη ακρίβεια. Τη μία είναι πιο φθηνό το πετρέλαιο για θέρμανση, την άλλη το φυσικό αέριο, ενώ το ρεύμα σταθερά προκαλεί… τρόμο.
Συγκεκριμένα για όσους έχουν -και χρησιμοποιούν ακόμα- καλοριφέρ στο σπίτι τους, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε και να γλιτώσετε λίγα καύσιμα παραπάνω.
Μαγική λύση δεν υπάρχει, όμως μπορείτε να κάνετε κάποιες απλές κινήσεις που θα μπορέσουν να σας εξοικονομήσουν κάποια επιπλέον ευρώ τη δύσκολη περίοδο που θα διανύσουμε.
Το λάθος που κάνουμε όλοι με το καλοριφέρ
Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, πολλοί από εμάς χρησιμοποιούμε το καλοριφέρ μας ως τρόπον τινά… στεγνωτήριο, σκεπτόμενοι ότι με αυτό τον τρόπο θα εκμεταλλευτούμε τα χρήματα που ξοδεύουμε για τη θέρμανση ακόμα καλύτερα.
Εντούτοις, όπως προειδοποιούν οι ειδικοί της εταιρίας «Plumb Nation», στην πραγματικότητα η ιδέα αυτή κάθε άλλο παρά εξοικονόμηση καυσίμου επιτυγχάνεται, αφού τα ρούχα που τοποθετούμε στην κορυφή του καλοριφέρ παρεμποδίζουν τη ζέστη από το να κυκλοφορήσει στο χώρο.
«Προτείνουμε να σταματήσετε να κρεμάτε τα ρούχα σας στο καλοριφέρ για να στεγνώσουν, επειδή τα ρούχα αυτά μπλοκάρουν την κυκλοφορία της ζέστης και έτσι το μπόιλερ χρειάζεται να δουλεύει περισσότερο -καίγοντας έτσι περισσότερο καύσιμο και αυξάνοντας το κόστος», αναφέρουν οι ειδικοί του Plumb Nation.
Παράλληλα, όπως εξηγεί και σχετικό ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας «Express», «η αύξηση της υγρασίας του αέρα μπορεί να προκαλέσει υγροποίηση της ατμόσφαιρας του σπιτιού σας, κάτι που θα μπορούσε να επιφέρει προβλήματα υγρασίας ή ακόμα και μούχλας».
«Στην πραγματικότητα, τα μοντέρνα σπίτια είναι πιο επιρρεπή στην υγροποίηση, επειδή έχουν καλύτερη μόνωση. Η μόνωση μπορεί να κρατάει τη ζέστη μέσα, αλλά ‘παγιδεύει’ και τον αέρα, ο οποίος δεν κυκλοφορεί εξίσου καλά με τα παλαιότερα σπίτια», σύμφωνα με το δημοσίευμα της Express.
«Έτσι, ποσότητες υγρασίας μπορεί να εγκλωβιστούν στο εσωτερικό του σπιτιού σας, κάνοντας την ατμόσφαιρα αποπνικτική. Παράλληλα, είναι πιθανό να σχηματιστεί ακόμα και μούχλα, η οποία ορισμένες φορές μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα υγείας, όπως είναι τα αναπνευστικά προβλήματα. Τέλος, η μούχλα μπορεί να προκαλέσει ξεφλούδισμα στη μπογιά των τοίχων», καταλήγουν οι ειδικοί.
Εξαέρωση καλοριφέρ: Ο σωστός τρόπος
Θα χρειαστείτε:
- Ένα κλειδί για καλοριφέρ
- Ένα ζευγάρι χοντρά γάντια
- Ένα μεγάλο δοχείο
- Μία πετσέτα
Στη συνέχεια πρέπει να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα:
- Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να εντοπίσετε ποια σώματα χρειάζονται εξαέρωση, ανοίγοντας τη θέρμανση του σπιτιού σας. Όταν η θέρμανση είναι πλέον σε πλήρη λειτουργία, παρατηρήστε εάν ακούτε κάποιον περίεργο ήχο και φορέστε τα γάντια σας. Έπειτα, εξετάστε το κάθε σώμα ξεχωριστά, προσπαθώντας να εντοπίσετε εάν κάποιο καλοριφέρ έχει κρύα σημεία (τα γάντια θα προστατεύσουν τα χέρια σας από την θερμότητα).
- Στη συνέχεια, κλείστε την κεντρική θέρμανση εντελώς (χωρίς όμως να κλείνετε και τις βαλβίδες εισαγωγής) και ξεκινήστε τη διαδικασία της εξαέρωσης από το ισόγειο προς τα πάνω, εάν το σπίτι σας έχει περισσότερους από έναν ορόφους. Θα πρέπει να περιμένετε για αρκετή ώρα, έτσι ώστε όλα τα καλοριφέρ να κρυώσουν πλήρως.
- Ξεκινήστε με το καλοριφέρ που βρίσκεται πιο κοντά στο λέβητα και αναζητήστε την βίδα εξαέρωσης του σώματος. Βρίσκεται σε ένα από τα άκρα του καλοριφέρ (συνήθως στην κορυφή) και μοιάζει με μια στρογγυλή τρύπα με μια τετράγωνη μεταλλική ράβδο μέσα σε αυτό.
- Προτού προχωρήσετε, μία καλή ιδέα είναι να στρώσετε μία πετσέτα στο πάτωμα, κάτω από το καλοριφέρ σας, καθώς υπάρχει η πιθανότητα για μία μικρή διαρροή νερού. Μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε ένα κενό δοχείο κάτω από το σημείο που βρίσκεται η βαλβίδα, για να συλλέξει τυχόν διαρροές.
- Τοποθετήστε ένα κλειδί για καλοριφέρ στη βαλβίδα (μέσα από την τετράγωνη εγκοπή) και περιστρέψτε αριστερόστροφα με αργές κινήσεις. Για να αποφύγετε μία μεγαλύτερη διαρροή του νερού, μην ανοίξετε τη βαλβίδα εντελώς, αλλά ολοκληρώστε περίπου το ¼ με ½ της περιστροφής, μέχρι να ακούσετε ένα σφύριγμα, το οποίο προκαλείται από τον αέρα, που φεύγει από το καλοριφέρ.
- Όταν ο αέρας σταματήσει, είναι πιθανό να τρέξει νερό, στην αρχή σε έναν άτακτο ρυθμό, αλλά μετά από περίπου 30 δευτερόλεπτα θα παρατηρήσετε ότι έχει αρχίσει να υπάρχει μία πιο σταθερή ροή. Αυτό είναι σημάδι πως η εξαέρωση έχει ολοκληρωθεί.
- Χρησιμοποιήστε το κλειδί για να κλείσετε εντελώς τη βαλβίδα του καλοριφέρ και στη συνέχεια σκουπίστε καλά το θερμαντικό σώμα, μέχρι να στεγνώσει εντελώς, έτσι ώστε να αποφύγετε το σχηματισμό σκουριάς. Επαναλάβετε τη διαδικασία στα υπόλοιπα καλοριφέρ του σπιτιού.
- Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία και αφού είστε σίγουροι πως όλες οι βαλβίδες έχουν κλείσει καλά, μην παραλείψετε να ελέγξετε πως η πίεση του λέβητα εξακολουθεί να βρίσκεται στα συνιστώμενα επίπεδα. Στο τέλος, μπορείτε να ανοίξετε και πάλι τη θέρμανση, για να βεβαιωθείτε πως όλα τα σώματα ζεσταίνονται ομοιόμορφα.
Πώς καθαρίζω το καλοριφέρ
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε για να καθαρίσετε με ασφάλεια το καλοριφέρ σας, είναι να κλείσετε τη θέρμανση.
Στη συνέχεια, αφαιρέστε το καπάκι, που βρίσκεται στην κορυφή, καθώς και εκείνα που υπάρχουν στη δεξιά και την αριστερή πλευρά του καλοριφέρ.
Ξεσκονίστε τα καπάκια και έπειτα καθαρίστε τα με ένα ήπιο αντιβακτηριδιακό διάλυμα, αφήνοντάς τα να στεγνώσουν καλά, τουλάχιστον για ένα 24ωρο, προτού τα επανατοποθετήσετε στη θέση τους.
Όσο περιμένετε, μπορείτε να χρησιμοποιήστε ένα πιστολάκι μαλλιών για να «σπρώξετε» τη σκόνη από το εσωτερικό του καλοριφέρ στο πάτωμα. Στρέψτε το πιστολάκι έτσι ώστε να φυσάει κάθετα, πάνω στην κορυφή του θερμαντικού σώματος και μην ξεχάσετε να τοποθετήσετε μία πετσέτα στο πάτωμα για να απομακρύνετε τη βρωμιά πιο εύκολα.
Μετά, μπορείτε αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε ένα μακρόστενο «φτερό» ξεσκονίσματος από μικροΐνες για να αφαιρέσετε οποιαδήποτε υπολείμματα σκόνης από το καλοριφέρ. Τέλος, απλώς τοποθετήστε τα πάνελ και πάλι στη θέση τους.