Τρόφιμα: Μερικές φορές για να γνωρίζουμε τι μας βολεύει να αποθηκεύουμε στα ντουλάπια της κουζίνας, πρέπει να ξέρουμε τι δεν πρέπει να αποθηκεύουμε. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.
Υπάρχουν έξι αντικείμενα που καλό είναι να βρείτε άλλο σημείο για την αποθήκευσή τους, ώστε να εξοικονομήσετε χώρο, αλλά και χρόνο.
Δίσκοι σερβιρίσματος
Οι δίσκοι σερβιρίσματος είναι συνήθως πολύ μεγάλοι και γι’ αυτό είναι δύσκολο να αποθηκευτούν κάπου, χωρίς να πιάσουν πολύ χώρο.
Αν ο χώρος στα ντουλάπια σας είναι περιορισμένος, τότε σίγουρα ένας δίσκος σερβιρίσματος δεν θα βοηθήσει.
Προτιμήστε να τους βάλετε σε κάποιο από τα χαμηλότερα ντουλάπια, εκεί που έχετε τις πλαστικές σακούλες σας ή κάποια λαχανικά, που δεν χρειάζονται ψυγείο.
Υφάσματα
Πετσέτες κουζίνας, τραπεζομάντηλα, υφασμάτινα σουπλά, δεν έχουν θέση στα ντουλάπια της κουζίνας σας. Μπορούν να μεταφερθούν στο ντουλάπι με τα υπόλοιπα λευκά είδη.
Ωστόσο, αν σας βολεύει να βρίσκονται στον χώρο, τότε προτιμήστε να είναι σε ένα ψηλό ντουλάπι, ώστε να μειώσετε τις πιθανότητες κάτι να πέσει ή να στάξει πάνω τους και να τα λεκιάσει.
Βάζα και τάπερ με τρόφιμα
Βάζα και τάπερ με τρόφιμα, που δεν χρειάζονται ψυγείο, μπορούν να πιάσουν πολύ χώρο στα ντουλάπια.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την τροφοθήκη σας, ώστε να είναι πιο οργανωμένα, όμως αν τα θέλετε στα ντουλάπια σας, τότε προτιμήστε τετράγωνα τάπερ, ώστε όλα να έχουν το ίδιο μέγεθος και να είναι πιο εύκολα στην οργάνωσή τους.
Βάζα με ζάχαρη ή καφέ, μπορείτε να τοποθετήσετε πάνω στον πάγκο, ειδικά αν τα χρησιμοποιείτε καθημερινά.
Σκεύη που χρησιμοποιείτε σπάνια
Αν έχετε σκεύη που χρησιμοποιείτε σπάνια, τότε μπορείτε να τα απομακρύνετε από την κουζίνα.
Σκεύη που χρησιμοποιείτε μία φορά τον χρόνο, είναι καλύτερα να αποθηκεύονται στην αποθήκη ή στο πατάρι σας.
Μάλιστα, αν έχετε κάποια που δεν τα έχετε χρησιμοποιήσει πάνω από πέντε χρόνια, τότε σκεφτείτε αν πραγματικά έχουν θέση στην κουζίνα σας.
Σκεύη που χρησιμοποιείτε καθημερινά
Αντίθετα, τα σκεύη που χρησιμοποιείτε καθημερινά -όπως μία καφετιέρα- μπορείτε να τα μεταφέρετε πάνω στον πάγκο της κουζίνας.
Διακοσμητικά για πάρτι
Αν διοργανώνετε συχνά πάρτι στο σπίτι σας, τότε ναι, κρατήστε τα στην κουζίνα. Σε αντίθετη περίπτωση, προτιμήστε να τα έχετε σε μία σακούλα στην αποθήκη ή στο πατάρι σας.
Το να πάρετε χρόνο να ξεκαθαρίσετε τα ντουλάπια της κουζίνας σας μπορεί να σας πάρει αρκετή ώρα, όμως σίγουρα στο τέλος θα αξίζει, γιατί θα έχετε ντουλάπια πρακτικά και εύχρηστα.
Μόλις οργανώσετε κατάλληλα την κουζίνα σας, θα δείτε πως θα σας γλυτώσει πολύ χρόνο από το να ψάχνετε αντικείμενα που χρειάζεστε, αλλά θα έχετε και περισσότερο χώρο.
Τρόφιμα: Το μεγάλο λάθος που κάνουμε όλοι με το ελαιόλαδο – Εσείς που το φυλάτε;
Το ελαιόλαδο με την αψάδα του και τα πλούσια αρώματά του, με την εγγραφή του στη γευστική μας μνήμη από τα παιδικά μας χρόνια, αλλά και με τους ισχυρισμούς υγείας που μπορεί ύστερα από τόσες και τόσες έρευνες δικαίως να επικαλείται, είναι το νούμερο ένα λάδι της ελληνικής κουζίνας.
Για να διατηρήσει όμως τις γευστικές, αρωματικές και θρεπτικές του αρετές αναλλοίωτες, και να μην ταγγίσει με αποτέλσμα τη δυσάρεστη οσμή και γεύση, έχει τα «όχι» και τα «ναι» του στο φύλαγμά του. Ωστόσο φαίνεται ότι υιοθετούμε μόνο μερικά από αυτά.
Τρόφιμα: Το συνηθισμένο λάθος στη φύλαξη του ελαιολάδου
Ενώ, λόγου χάρη στη συντριπτική τους πλειονότητα (95%) των νοικοκυριών αποθηκεύουν σωστά σε σκιερό και δροσερό μέρος το ελαιόλαδο, όπως κατέδειξε έρευνα που είχε κάνει ο ΕΦΕΤ πέρυσι τέτοια εποχή, τα περισσότερα σπίτια το φυλούν στα πλέον ακατάλληλα δοχεία: τους τενεκέδες.
Συγκεκριμένα μόλις το 16% των νοικοκυριών που συμμετείχαν δήλωσε ότι χρησιμοποιεί σκούρα γυάλινα μπουκάλια, όπως ενδείκνυται, ενώ το 61% χρησιμοποιεί μεταλλικές συσκευασίες και τενεκέδες που οξειδώνονται.
Τρόφιμα: Τα «όχι» στη συντήρηση του ελαιολάδου
Όχι στους ντενεκέδες και το πλαστικό. Οι ντενεκέδες λαδιού κάνουν μόνο για τη μεταφορά του και για τίποτε άλλο, καθώς είναι φτιαγμένοι από υλικά που οξειδώνονται τα ίδια και ευνοούν την οξείδωση.
Ούτε το πλαστικό είναι καλή επιλογή, καθώς αφήνει ίχνη.
Όχι στο φως. Το ελαιόλαδο που αφέθηκε στον ήλιο μπορεί να ταγγίσει ακόμη και σε μια εβδομάδα.
Κρατήστε το ελαιόλαδο σε σκοτεινά μέρη.
Όχι στο οξυγόνο. Το ελαιόλαδο θα πρέπει να διατηρείται καλά κλεισμένο γιατί η επαφή με τον αέρα και το οξυγόνο θα επισπεύσουν την οξείδωσή του.
Όχι στη ζέστη. Οι υψηλές θερμοκρασίες δεν ευνοούν την καλή συντήρηση του λαδιού.
Τρόφιμα: Τα «ναι» στη συντήρηση του ελαιολάδου
Ναι στις ανοξείδωτες συσκευασίες και τις inox δεξαμενές λαδιού, αν πρόκειται για φύλαξη αρκετών λίτρων λαδιού (π.χ. του ελαιολάδου της χρονιάς).
Ναι στα αδιαφανή, γυάλινα μπουκάλια, αν πρόκειται για ελαιόλαδο που θα καταναλωθεί σύντομα (αυτό που έχουμε δηλαδή στην κουζίνα μας για το καθημερινό μαγίρεμα, τις σαλάτες μας κ.λπ.).
Τρόφιμα: Αυτά είναι τα 5 τρόφιμα που δεν πρέπει να βάζετε ποτέ στην πόρτα του ψυγείου
Το να τακτοποιείς τα πράγματα που μόλις αγόρασες στο ψυγείο μπορεί να φαίνεται απλή διαδικασία, όμως στην πραγματικότητα δεν είναι. Έχει τεράστια σημασία το πού και πώς τα τοποθετούμε. Ποια είναι τα λάθη που δεν πρέπει να κάνεις. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.
Το πού τοποθετούμε τα διάφορα προϊόντα, από τα ράφια και τα συρτάρια μέχρι την πόρτα έχει να κάνει με την ασφάλεια τροφίμων και τη σωστή διατήρησή τους.
Οπότε καλό είναι να είμαστε προσεχτικοί, ιδίως με ότι βάζουμε στην πόρτα.
Ενώ η θερμοκρασία στα ράφια και στα συρτάρια του ψυγείου μας συνήθως παραμένει σταθερή, η πόρτα του ψυγείου υπόκειται σε διακυμάνσεις θερμοκρασίας.
Κάθε φορά που ανοίγουμε την πόρτα του ψυγείου, το περιεχόμενό της εκτείθεται σε θερμό αέρα.
Οπότε, τα τρόφιμα που βάζουμε εκεί έχουν υψηλότερο ρίσκο να χαλάσουν, γι’ αυτό καλό είναι να αποθηκεύουμε εκεί όσα μπορούν να δεχθούν αλλαγές στη θερμοκρασία.
Γάλα
Μπορεί να είναι πιο βολικό να τοποθετούμε στην πόρτα τα μεγάλα μπουκάλια του γάλακτος, αλλά δεν πρέπει να το κάνουμε. Οι χαμηλές θερμοκρασίες κάνουν τα μικρόβια να αναπτύσσονται, οπότε το να φυλάσσουμε το γάλα στην πόρτα σημαίνει ότι θα είναι διαρκώς εκτεθειμένα στον κίνδυνο να χαλάσουν. Αντίθετα, το γάλα πρέπει να αποθηκεύεται στο πίσω μέρος του ψυγείου, εκεί όπου οι θερμοκρασίες είναι πιο χαμηλές.
Αυγά
Παρόλο που τα περισσότερα ψυγεία έχουν τις αυγοθήκες τους στην πόρτα του ψυγείου, ούτε αυτά είναι καλό να φυλάσσονται εκεί.
Τα αυγά θα πρέπει να διατηρούνται σε ένα εσωτερικό ράφι, όπου η θερμοκρασία είναι πιο σταθερή.
Μάλιστα, ακόμα καλύτερα είναι να παραμένουν μέσα στο αρχικό τους χάρτινο κουτί, που θα τα προστατέψει από την απώλεια υγρασίας και από το να πάρουν μυρωδιές από άλλα τρόφιμα.
Κρέας και πουλερικά
Κάθε φορά που έχετε να κάνετε με ωμό κρέας ή πουλερικά, είναι σημαντικό να τα χειρίζεστε σωστά, ώστε κανείς να μην αρρωστήσει.
Το ωμό κρέας και τα πουλερικά έχουν υγρά στη συσκευασία τους, τα οποία μπορεί να μολύνουν άλλα τρόφιμα, αν έρθουν σε επαφή μαζί τους.
Έτσι, δεν τα βάζουμε ποτέ στην πόρτα, γιατί τα ζουμιά αυτά μπορεί εύκολα να χυθούν.
Επιπλέον, ισχύει ότι δεν είναι ασφαλή στην πόρτα, η οποία ανοιγοκλείνει και έχει διακυμάνσεις θερμοκρασίας.
Το καλύτερο μέρος για αυτά τα τρόφιμα είναι το κάτω ράφι του ψυγείου και θα πρέπει να είναι τυλιγμένα πολύ καλά με μεμβράνη ή να είναι κλεισμένα σε αεροστεγές δοχείο, για να μην υπάρχουν διαρροές υγρών.
Φρούτα και λαχανικά
Μπορεί να είναι πιο εύκολο να παίρνετε τα φρούτα σας από την πόρτα του ψυγείου αλλά σίγουρα υπάρχει καλύτερο μέρος για τα φρούτα και τα λαχανικά σας.
Τα ειδικά συρτάρια του ψυγείου σας. Και αν έχετε ένα ψυγείο σύγχρονης τεχνολογίας, μπορείτε να ρυθμίσετε και την υγρασία των συρταριών (τα φρούτα χρειάζονται χαμηλότερη υγρασία, ενώ τα λαχανικά υψηλότερη).
Οπότε αν έχετε δύο χωριστά συρτάρια, μπορείτε να έχετε ένα για φρούτα και ένα για λαχανικά.
Αν έχετε ενιαίο συρτάρι μπορείτε να φυλάσσετε τα φρούτα εκτός συρταριού και τα λαχανικά εντός ρυθμίζοντας το συρτάρι, ώστε να έχει έξτρα υγρασία.
Τυρί
Όπως και με τα φρούτα και τα λαχανικά, τα σύγχρονα ψυγεία έχουν ένα ειδικό συρτάρι για τα τυριά, όπου περνάει έξτρα κρύος αέρας, ώστε να τα διατηρεί πολύ κρύα, χωρίς να τα παγώνει, κάτι που είναι ιδανικό για τα τυριά.
Σε αυτό το συρτάρι αποθηκεύουμε και τα φρεσκοκομμένα αλλαντικά μας.
Τι να βάζουμε τελικά στην πόρτα του ψυγείου;
Είναι το κατάλληλο μέρος για σάλτσες και σιρόπια, από κέτσαπ, μαγιονέζα και μουστάρδα μέχρι σιρόπια, σόγια σος και πίκλες.
Επίσης, μπορείτε να βάλετε εκεί αναψυκτικά, που προτιμάτε να απολαύσετε κρύα.
Όλα αυτά έχουν το κοινό ότι έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής στο ράφι του σούπερ μάρκετ, οπότε αντίστοιχα αντέχουν στις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας της πόρτας του ψυγείου που ανοιγοκλείνει.
Τρόφιμα: Πέντε πράγματα που πρέπει να πετάξετε από την κατάψυξή σας
Η κατάψυξη είναι ο καλύτερός μας φίλος όταν έχουμε να κάνουμε με τη συντήρηση στα τρόφιμα, αλλά κάποιες φορές ξεχνάμε ότι δεν μπορεί να κρατά τα πράγματά μας φρέσκα για πάντα.
Αυτοί είναι 5 τύποι τροφίμων στην κατάψυξή σας που πιθανότατα πρέπει να πεταχτούν.
Δεν θα μπορούσαμε να ζήσουμε χωρίς κατάψυξη. Αποθηκεύουμε τα πάντα εκεί, από ψωμί και λαχανικά, μέχρι περισσεύματα.
Πρέπει, όμως, να ομολογήσουμε ότι μερικές φορές παραφορτώνουμε την κατάψυξή μας με πράγματα που δεν έχουν θέση στο ψυγείο ή στην τροφοθήκη μας.
Αυτό σημαίνει ότι μπορεί πολλά τρόφιμα να ξεχαστούν για πολύ περισσότερο καιρό από όσο είναι ασφαλές.
Αν ανήκετε κι εσείς σε αυτή την κατηγορία τότε πιθανότατα να πρέπει να κάνετε μια εκκαθάριση.
Αυτοί είναι οι 5 τύποι τροφίμων που πρέπει μάλλον να πετάξετε από την κατάψυξή σας.
Έχετε ποτέ ξεπαγώσει ένα πακέτο κρέας ή λαχανικά και τελικά αποφασίζετε τελευταία στιγμή να βγείτε έξω για φαγητό;
Αν ρίξατε αυτά τα πακέτα πάλι στην κατάψυξη καλό είναι να τα βρείτε και να τα πετάξετε. Κάθε φορά που ξεπαγώνετε και έπειτα ξαναπαγώνετε ένα τρόφιμο αυξάνετε τις πιθανότητες να αναπτυχθούν βακτήρια.
Μην ξαναπαγώνετε φαγητό που έχει μείνει σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερο από δύο ώρες. Καλό είναι να χωρίζετε το φαγητό σας σε μερίδες πριν το βάλετε στην κατάψυξη και να αφαιρείτε από αυτή μόνο ότι πρόκειται να καταναλώσετε.
Ξεχασμένα περισσεύματα
Το να γυρίζεις στο σπίτι με ταπεράκια από τη μαμά ή τη γιαγιά είναι αγαπημένη συνήθεια. Όμως, μερικές φορές τα ξεχνάμε και καταλήγουν στην κατάψυξή μας για μήνες και περισσότερο.
Δυστυχώς, τα μαγειρεμένα φαγητά θα πρέπει να καταναλώνονται μέσα σε τρεις με τέσσερις μήνες σύμφωνα με τους ειδικούς στην ασφάλεια τροφίμων. Αν λοιπόν, έχετε περισσεύματα για περισσότερο από έξι μήνες είναι καιρός να τα πετάξετε.
Παγάκια με μυρωδιές
Μπορεί να σκεφτείτε ότι τα παγάκια δεν μυρίζουν και φυσιολογικά δεν έχουν κάποια ιδιαίτερη οσμή.
Ωστόσο, ο πάγος παίρνει με την πάροδο του χρόνου τις μυρωδιές που έχουν τα τρόφιμα γύρω τους. Από τη στιγμή που ο πάγος θα απορροφήσει τις μυρωδιές, δεν υπάρχει τρόπος να τις αποβάλλει.
Το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να τα πετάξετε και να τα ξαναγεμίσετε. Για να αποφύγετε εντελώς το πρόβλημα επενδύστε σε θήκες με καπάκια.
Παλιό παγωτό
Αν καταφέρνετε να φυλάσσετε στην κατάψυξή σας παγωτό για περισσότερο από τρεις μήνες τότε καλύτερα να μην το καταναλώσετε.
Σε γενικές γραμμές, το παγωτό, όπως και άλλα γαλακτοκομικά διατηρείται φρέσκο για τρεις μήνες. Έχετε το νου σας και στην ημερομηνία λήξης που αναγράφεται στη συσκευασία.
Γλυκά με γέμιση κρέμας ή τυριού
Όσο πλησιάζουν οι γιορτές μας αρέσει να φτιάχνουμε γλυκά, αλλά πολλές φορές το παρακάνουμε με αποτέλεσμα να βάζουμε μερικά στην κατάψυξη.
Τα περισσότερα γλυκά αντέχουν για τρεις με έξι μήνες, αλλά όσα έχουν τυρί ή κρέμα στο εσωτερικό τους θα πρέπει να καταναλωθούν μέσα σε ένα μήνα.
Τρόφιμα: Τα 7 πράγματα που δεν πρέπει να αποθηκεύετε ποτέ – Τι μπορεί να πάθετε
Για να επιμηκύνετε τη ζωή τους και να αποφύγετε τη σπατάλη, αυτά είναι τα 7 τρόφιμα που θα πρέπει να διατηρείτε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη αντί για το ντουλάπι των τροφίμων σας.
Πολλές φορές δεν έχετε παρατηρήσει τα ψιλά γράμματα που λένε «διατηρήστε στο ψυγείο μετά το άνοιγμα» στην ετικέτα ενός βάζου.
Όμως, θα πρέπει να είμαστε πιο προσεχτικοί όταν φυλάσσουμε τα τρόφιμά μας.
Αν διατηρήσετε αυτά τα κοινά υλικά στο ψυγείο ή στην κατάψυξη, θα μειώσετε τη σπατάλη φαγητού και θα τα συντηρήσετε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
1. Ξηροί καρποί
Τα φυσικά έλαια που έχουν οι ξηροί καρποί μπορεί να ταγγίσουν όταν έρθουν σε επαφή με ζεστές θερμοκρασίες, δίνοντάς τους μια μπαγιάτικη γεύση. Κι όταν εκτεθούν σε υγρασία, οι ξηροί καρποί μπορούν να φιλοξενήσουν μη ασφαλή βακτήρια. Τους αποθηκεύετε στην κατάψυξη σε αεροστεγές δοχείο για έως έναν χρόνο.
2. Επεξεργασμένα κρέατα
Τα σφραγισμένα επεξεργασμένα κρέατα μπορεί να διατίθενται στα σούπερ μάρκετ σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, αλλά μόλις ανοίξουν, θα πρέπει να μπουν κατευθείαν στο ψυγείο. Τυλίξτε τα υπολείμματα με μεμβράνη, για να μην έρθει το κρέας σε επαφή με τον αέρα και διατηρήστε τα στο συρτάρι για τα τυριά.
3. Μουστάρδα
Είτε είναι Dijon, είτε απλή, η μουστάρδα δεν θα διατηρήσει την ένταση της γεύσης της για περισσότερο από έναν μήνα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, αφού ανοιχθεί η συσκευασία. Το να τη διατηρείτε στο ψυγείο θα παρατείνει αυτόν τον χρόνο για έως έναν χρόνο.
4. Φιστικοβούτυρο
Όπως και με τους ολόκληρους ξηρούς καρπούς, έτσι και εδώ τα φυσικά έλαια μπορεί να ταγγίσουν αν μείνουν στην τροφοθήκη. Οι δροσερές θερμοκρασίες του ψυγείου όχι μόνο θα κρατήσουν αυτά τα προϊόντα φρέσκα, αλλά θα σταθεροποιήσουν αυτά τα έλαια, ώστε να μην χρειάζεται να τα ανακατεύετε τόσο συχνά.
5. Ψωμί
Βαρεθήκατε να μπαγιατεύει το ψωμί πριν προλάβετε να τελειώσετε τη φρατζόλα; Διατηρήστε το στην κατάψυξη. Τυλίχτε ολόκληρη τη φρατζόλα ή φέτες της σε λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο για να μην ξεραθούν. Το κατεψυγμένο ψωμί ξεπαγώνει γρήγορα στο ψυγείο, ή απλώς βάλτε τις κατεψυγμένες φέτες στην τοστιέρα κατευθείαν από την κατάψυξη.
6. Σοκολάτα
Το να αποθηκεύετε πλάκες σοκολάτας στο ψυγείο ή στην κατάψυξη μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια ζωής τους, αλλά χρειάζεται προσοχή. Η σοκολάτα δεν πρέπει να εκτεθεί σε υγρασία, οπότε θα πρέπει να είναι καλά τυλιγμένη και σε αεροστεγές δοχείο. Ξεπαγώστε τη στη συντήρηση του ψυγείου και έπειτα αφήστε τη να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου πριν τη χρησιμοποιήσετε σε κάποια συνταγή.
7. Cookies με κομμάτια σοκολάτας
Μπορείτε κάλλιστα να βάλετε τα ψημένα μπισκότα σας στην κατάψυξη. Αφήστε τα να κρυώσουν τελείως πριν τα κλείσετε σε αεροστεγές δοχείο. Θα διατηρηθούν τόσο φρέσκα, όσο όταν τα βγάλατε από τον φούρνο.