ΕΦΕΤ: Άμεση ανάκληση και κατεπείγουσα έκκληση στους καταναλωτές να μην το φάνε. Ποια εταιρεία το παρήγαγε. ΌΛες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.
Σαλμονέλα εντοπίστηκε σε ένα σουβλάκι κοτόπουλο με πιπεριά με τον ΕΦΕΤ να το ανακαλεί από την αγορά.
Ο ΕΦΕΤ και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Ηπείρου, κατά τη διενέργεια ελέγχων προέβη σε δειγματοληψία κατεψυγμένου παρασκευάσματος κρέατος από κρέας πουλερικών, με την εμπορική ονομασία «ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΣΤΗΘΟΣ ΣΟΥΒΛΑΚΙ ΜΕ ΠΙΠΕΡΙΑ ΚΤΨ» με αριθμό παρτίδας 2024230221, ημερομηνία παραγωγής/κατάψυξης 23/02/21 και ημερομηνία ανάλωσης 23/02/23.
Στο συγκεκριμένο προϊόν, το οποίο παράγεται και διακινείται από την επιχείρηση ΓΟΓΓΑΚΗΣ ΑΕΒΕ, διαπιστώθηκε η παρουσία σαλμονέλας (Salmonella spp.)
Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας του εν λόγω προϊόντος και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.
Παράλληλα, καλεί τους καταναλωτές, που έχουν προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν να μην το καταναλώσουν.
ΕΦΕΤ: Νέες αποκαλύψεις για τη νοθευμένη φέτα στα σούπερ μάρκετ
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το σκάνδαλο με τη νοθευμένη φέτα καθώς μετά τις ποινές-χάδι αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο. Διαβάστε στο xristika.gr όλες τις εξελίξεις.
Ανατροπές στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει την Επιτροπή Εξέτασης Παρατυπιών και Παραβάσεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, η οποία επιβάλλει τις ποινές για τις παραβάσεις, όπως τη νοθεία, στα Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης και Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΟΠ-ΠΓΕ), σχεδιάζει η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινή Αραμπατζή.
Όπως επισήμαναν στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων στελέχη του ΥΠΑΑΤ η θεσμοθέτηση τού, κατά κοινή παραδοχή, αυστηρότερου θεσμικού πλαισίου για την αποτροπή των ελληνοποιήσεων, το 2020, πρέπει να τύχει της πιστής και κυρίως έγκαιρης εφαρμογής του όπως επαναλαμβάνει στο δημόσιο λόγο της η κ. Αραμπατζή, χωρίς να κρύβει τον έντονο προβληματισμό της για το μεγάλο χρονικό διάστημα, που παρατηρείται μέχρι τώρα μεταξύ της διαπίστωσης της παράβασης και της επιβολής των κυρώσεων.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως σημείωσαν, είναι η τελευταία, υπό εξέταση υπόθεση με τη νοθευμένη φέτα στη Γερμανία, όταν η εταιρεία που διαπιστώθηκε να χρησιμοποιεί αγελαδινό γάλα στην παραγωγή φέτας είχε παραπεμφθεί υπό άλλο διακριτικό τίτλο στην Επιτροπή για ανάλογη παράβαση χρόνια πριν.
Ωστόσο, η μη σύγκληση της σχετικής συνεδρίασης τότε, είχε ως αποτέλεσμα να μην επιβληθούν κυρώσεις, να μην θεωρείται επομένως υπότροπη και να μην κινδυνεύει με την αφαίρεση της άδειας ΠΟΠ, όπως προβλέπει ο Νόμος 4691/2020.
ΕΦΕΤ: «Τέλος στα φαινόμενα ατιμωρησίας»
Προκειμένου να μην επαναληφθούν φαινόμενα όπως αυτό της φέτας αλλά και για να σταλεί ένα μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις, η πρωτοβουλία που έχει αναλάβει η κ. Αραμπατζή κινείται προς δύο κατευθύνσεις.
Αρχικά θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το στοκ των παλαιών υποθέσεων, κάτι που έχει ζητήσει από τον πρόεδρο της Επιτροπής να γίνει με τάχιστους ρυθμούς. Επίσης, με ερώτημα που απηύθυνε στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους η αρμόδια υφυπουργός ζητά να αποσαφηνισθούν ζητήματα που άπτονται της εκκαθάρισης των εκκρεμών υποθέσεων και συγκεκριμένα:
- Αν προβλέπεται παραγραφή υποθέσεων
- Αν μπορεί να προηγηθεί η εξέταση από την Επιτροπή των σοβαρότερων υποθέσεων
- Αν μπορεί να υπάρξει ομαδοποίηση των υποθέσεων, με βάση το είδος της παράβασης (όπως μη ένταξη στο μητρώο, παρατυπίες στην επισήμανση, παραβάσεις στην παραγωγική διαδικασία) προκειμένου να επιταχυνθεί ο ρυθμός εξέτασής τους.
Δεύτερον, να επανεξετάσει το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την Επιτροπή με στόχο τη σύντμηση του χρόνου μεταξύ της διαπίστωσης της παράβασης και της επιβολής κυρώσεων.
Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες η ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας, η οποία, μεταξύ άλλων θα προβλέπει:
- Την αναμόρφωση της σύνθεσης της Επιτροπής με πληροφορίες να αναφέρουν συμμετοχή ακαδημαϊκού ή δικαστικού λειτουργού
- και τον προσδιορισμό ρητού χρονοδιαγράμματος, εντός του οποίου θα έχουν επιβληθεί οι κυρώσεις.
ΕΦΕΤ: Έλεγχοι από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ
Τα στοιχεία της καταγγελίας επιβεβαιώθηκαν από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού διατάχθηκε η διενέργεια επιτόπιου, αιφνιδιαστικού ελέγχου στις εγκαταστάσεις της καταγγελλόμενης εταιρείας παραγωγής τυροκομικών προϊόντων.
Για το σκοπό αυτό οργανώθηκε τριμελές κλιμάκιο από έμπειρους ελεγκτές του Οργανισμού, το οποίο την Παρασκευή 12 Μαρτίου διενήργησε επιτόπιο έλεγχο στις εγκαταστάσεις της υπό έλεγχο εταιρείας. Το κλιμάκιο συνέλεξε στοιχεία και δείγματα προϊόντων, σύμφωνα με το σχέδιο ελέγχου που είχε συνταχθεί με βάση το περιεχόμενο της καταγγελίας.
Η αξιολόγηση των στοιχείων και των ευρημάτων είναι υπό εξέλιξη και πολύ σύντομα αναμένονται τα σχετικά αποτελέσματα, τα οποία θα καθορίσουν τις επόμενες ενέργειες.
Από την πλευρά της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας ζητήθηκε από την καταγγελθείσα εταιρεία να τοποθετηθεί επίσημα επί του θέματος, το οποίο και έκανε. Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε, σύμφωνα με την Οργάνωση, η σύσταση 3μελούς επιτροπής η οποία θα διερευνήσει σε βάθος το θέμα με ειλικρίνεια και σεβασμό απέναντι στο σύνολο του κλάδου και θα καταλήξει σε πόρισμα το αμέσως επόμενο διάστημα.
Να σημειωθεί ότι η καταγγελλόμενη εταιρεία συμμετείχε στη Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας και της ζητήθηκε η παραίτηση της, η οποία και τελικά υποβλήθηκε.
Μάλιστα σε δήλωση του ο Πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας, Ιωάννης Βιτάλης ανέφερε: «Επιδίωξή μας είναι η διασφάλιση του καταναλωτή και η προστασία του εθνικού μας προϊόντος στην Ελλάδα και το Εξωτερικό και κυρίως η βιωσιμότητα των υγιών ελληνικών κτηνοτροφικών και τυροκομικών μονάδων που παλεύουν να επιβιώσουν σε έναν δυσμενή αθέμιτο ανταγωνισμό. Ο ρόλος μας είναι και θα είναι πάντοτε άμεσος στην αντιμετώπιση των νοθευμένων προϊόντων και σύννομος με τους κανόνες».
ΕΦΕΤ: Ποινές… χάδι!
Να αυστηροποιηθούν οι κυρώσεις για τις εταιρίες που παραβιάζουν την νομοθεσία παραγωγής φέτας και άλλων ΠΟΠ προϊόντων, ζητά με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος των Εργαζόμενων στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ (ΣΥΛΕΕΓΟ), με αφορμή τη νομική έρευνα για νοθεία της φέτας που έγινε στο εξωτερικό.
Ο ΣΥΛΕΕΓΟ αναφέρεται στις «ελληνοποιήσεις» και στη νοθεία, ζητά να μη δίνεται πιστοποίηση για την παραγωγή φέτας και ΠΟΠ προϊόντων σε γαλακτοβιομηχανίες που έχουν μηχανήματα εφαρμογής της μεθόδου της υπερδιήθησης (θα πρέπει να προστεθούν και τα μηχανήματα CreamoProt, συμπληρώνουμε εμείς), αλλά ούτε να επιτρέπεται η παραγωγή φέτας στην ίδια γραμμή παραγωγής με άλλα προϊόντα.
Όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο ο κ. Παναγιώτης Κάτσαρης, πρόεδρος των εργαζομένων και μέλος του ΔΣ στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, «από τους υπηρεσιακούς παράγοντες υπάρχουν εισηγήσεις για την επιβολή προστίμων στην συγκεκριμένη γαλακτοβιομηχανία. Σύμφωνα με την σχετική νομοθεσία, ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ δεν μπορεί να επιβάλει πρόστιμα αλλά το ΥπΑΑΤ. Επίσης έγινε μια προσωρινή άρση του ΠΟΠ με προσωρινή ανάκληση της άδειας πιστοποίησης για την παραγωγή της από την συγκεκριμένη επιχείρηση. Εκείνη όμως έκανε προσφυγή στα δικαστήρια και με απόφαση την πήρε πίσω. Έτσι δεν μπορούμε να αποτρέψουμε τη νοθεία στην χώρα μας».
Η ανακοίνωση των εργαζομένων του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ αναφέρει τα εξής:
«Η υπόθεση που βρίσκεται στην επικαιρότητα, γνωστής γαλακτοβιομηχανίας που πουλούσε σαν φέτα ΠΟΠ, λευκό τυρί από αγελαδινό γάλα, δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Έρχεται να προστεθεί σε παλαιότερα περιστατικά παραβίασης της νομοθεσίας από τις μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες. Ίσως κάποιοι να έχουν σοκαριστεί με το μέγεθος της νοθείας (στα δείγματα «φέτας» ανιχνεύθηκε αγελαδινό γάλα σε ποσοστό 60-90%), αλλά αυτό είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής της ατιμωρησίας που εφαρμόζουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις. Είναι κοινό μυστικό ότι υπάρχει ασυδοσία στην παραγωγική διαδικασία γαλακτοκομικών προϊόντων από μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες για τα προϊόντα ΠΟΠ.
Ο μεταξύ τους ανταγωνισμός για την «κατάκτηση» των αγορών, με την πώληση ΦΕΤΑΣ ΠΟΠ στο εξωτερικό σε εξευτελιστικές τιμές και τη μεγιστοποίηση του κέρδους τους, στην πράξη σημαίνει αφενός μείωση του κόστους παραγωγής, άρα μείωση της τιμής του γάλακτος με συνέπεια την «εξαφάνιση» των μικρών και μεσαίων παραγωγών και αφετέρου την ποιοτική υποβάθμιση ακόμη και νοθεία του ΠΟΠ προϊόντος με τη χρήση συμπυκνωμένου ή νωπού εισαγομένου γάλακτος και την εφαρμογή των παράνομων τεχνικών όπως της υπερδιήθησης στην παραγωγική διαδικασία.
Η καπιταλιστική ασυδοσία είχε διαχρονικά την ανοχή των πράσινων, μπλε και ροζ κυβερνήσεων, οι οποίες δεν δίσταζαν, όταν το επέτρεπαν οι συγκυρίες, να την νομιμοποιήσουν. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα η ψήφιση της ΚΥΑ Μπόλαρη – Αλεξιάδη (υιοθέτηση «εργαλειοθήκης» ΟΟΣΑ και τροποποίηση Κώδικα Τροφίμων και Ποτών τον Αύγουστο του 2016), όταν και επέτρεψαν τη χρήση συμπυκνωμένου γάλακτος στο γιαούρτι.
Το ίδιο ισχύει και για τα τυριά που ενώ ο κώδικας τροφίμων δεν επιτρέπει την χρήση συμπυκνωμένου για την παραγωγή τους και παρά τις παραπομπές των ελεγκτών μας για αυτό, υπάρχει σιωπηρή αποδοχή της χρήσης του. Είναι ξεκάθαρο ότι η πολιτική των μνημονιακών κυβερνήσεων αφενός έχει νομιμοποιήσει επί της ουσίας την ασυδοσία των γαλακτοβιομηχανιών, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο τη δυνατότητα παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων ΠΟΠ και αφετέρου έχει επιφέρει ένα σημαντικό πλήγμα στην εγχώρια γαλακτοπαραγωγή και την κτηνοτροφία.
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, οι εργαζόμενοι του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ δεν μπορούμε να μείνουμε απλοί θεατές των γεγονότων και απλώς να προσπαθούμε να κάνουμε όσο πιο καλά μπορούμε τη δουλειά μας. Δηλώνουμε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι θα αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν για να αναδείξουμε το πρόβλημα. Θα πάρουμε τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για συμπόρευση με τους κτηνοτρόφους στη βάση (αποφεύγοντας τους κάθε λογής δήθεν εκπροσώπους τους, που στην ουσία στηρίζουν τις κυβερνητικές επιλογές). Θα προτείνουμε – απαιτήσουμε άμεσα τις λύσεις που θα αντιστρέψουν την κατάσταση και θα στηρίξουν τη γαλακτοπαραγωγή και την κτηνοτροφία.
Διαχρονικά ο Σύλλογος μας και ο αιρετός εκπρόσωπος μας στο ΔΣ του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ έχουν στηλιτεύσει αυτή την κατάσταση ατιμωρησίας και έχουν κάνει προτάσεις για να μπει φρένο στις «ελληνοποιήσεις» και στη νοθεία, αλλά οι πολιτικές ηγεσίες, ενώ στα λόγια υπόσχονταν πάταξη, στην πράξη έκαναν τις πλάτες στους γαλακτοβιομήχανους.
Στόχος της προσπάθειας μας είναι:
- Να μπει φρένο στην ασυδοσία στην παραγωγική διαδικασία γαλακτοκομικών προϊόντων
- Να καθοριστεί μια ξεκάθαρη διαδικασία που θα διασφαλίζει ουσιαστικούς ελέγχους από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς (ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, ΕΦΕΤ, Περιφέρειες), χωρίς επικαλύψεις και «γκρίζες» ζώνες για το έργο και τις αρμοδιότητές τους (γεγονός που χρησιμοποιείται ως άλλοθι για την ατιμωρησία και ως κλείσιμο του ματιού προς τις γαλακτοβιομηχανίες για μη τήρηση της νομοθεσίας),
- Να ενισχύσουμε τους δεσμούς μας με τους μικρούς και μεσαίους κτηνοτρόφους, που κινδυνεύουν με «εξαφάνιση» από την κυβερνητική πολιτική και την τακτική των γαλακτοβιομηχανιών.
Προτείνουμε – απαιτούμε
- Να προσληφθεί άμεσα το αναγκαίο προσωπικό για να λειτουργήσει αποτελεσματικά ο υποστελεχωμένος ελεγκτικός μηχανισμός (ειδικότερα για τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ που η υποστελέχωση τείνει να πάρει δραματικές διαστάσεις).
- Να συμπεριληφθεί ο ΕΛΓΟ στον επίσημο σχεδιασμό των ελέγχων για τις ελληνοποιήσεις, γιατί ενώ είναι ο κύριος μηχανισμός ελέγχου των ελληνοποιήσεων απουσιάζει από τον νόμο 4691/20.
- Να αυστηροποιηθούν οι κυρώσεις για τις εταιρίες που παραβιάζουν την νομοθεσία παραγωγής φέτας και ΠΟΠ προϊόντων. Στο βαθμό που η διεπαγγελματική είναι ανύπαρκτη, η πολιτεία πρέπει να βάζει τους κανόνες.
- Να εξουσιοδοτηθεί το εμπορικό τμήμα των πρεσβειών μας για τακτικούς και αιφνιδιαστικούς δειγματοληπτικούς ελέγχους αγοράς με τους απαραίτητους κανόνες δειγματοληψίας.
- Να μην δίνεται πιστοποίηση για την παραγωγή φέτας και ΠΟΠ προϊόντων σε γαλακτοβιομηχανίες που έχουν μηχανήματα εφαρμογής της μεθόδου της υπερδιήθησης, αλλά ούτε να επιτρέπεται η παραγωγή φέτας στην ίδια γραμμή παραγωγής με άλλα προϊόντα.
- Ο ΕΛΓΟ έχει την οικονομική δυνατότητα πρόσληψης προσωπικού για την συνεχή καταγραφή των εισαγωγών γαλακτοκομικών προϊόντων στις πύλες εισόδου της χώρας, ώστε να διασταυρώνονται με τις δηλώσεις τους στα ισοζύγια.
- Το ΥΠΑΑΤ να αναθέσει σε επιστημονικούς φορείς σε συνεργασία με πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς την εκπόνηση οικονομοτεχνικής μελέτης, αν δεν έχει ήδη έτοιμη, σε ό,τι αφορά το κόστος παραγωγής του γάλακτος και την βιωσιμότητα της αιγοπροβατοτροφίας.
- Να θεσμοθετηθεί άμεσα η μοναδική αποτελεσματική λύση στήριξης της εγχώριας κτηνοτροφίας και γαλακτοπαραγωγής, που είναι η κατάργηση της ΚΥΑ Μπόλαρη – Αλεξιάδη και η απαγόρευση χρήσης συμπυκνωμένου γάλακτος στην παρασκευή του γιαουρτιού και των γαλακτοκομικών προϊόντων».