Προσοχή: Αλλάζουν όλα από σήμερα στο WhatsApp – Τι πρέπει να ξέρεις

WhatsApp: Μεγάλες αλλαγές φέρνει η εφαρμογή του WhatsApp, καθώς ισχύουν νέοι όροι χρήσης της υπηρεσίας. Διαβάστε στο xristika.gr τι ισχύει από εδώ και στο εξής.

Έτσι από το Σάββατο 15 Μαΐου οι νέοι όροι χρήσης τίθενται σε ισχύ, κάτι το οποίο προκάλεσε την αντίδραση του κόσμου, αφού η εταιρεία θα μοιράζεται περισσότερες πληροφορίες χρηστών με την Facebook.

Παλαιότερα, είχε ακουστεί το ενδεχόμενο διαγραφής ή απενεργοποίησης λογαριασμών, οι οποίοι δεν θα συμφωνούσαν με τη νέα πολιτική, όπως ανέφερε η ίδια η εταιρεία, όμως, δεν θα πραγματοποιήσει την απειλή της.

Αν και είχε ακουστεί ότι δεν θα υπάρξει διαγραφή, πάντως, φαίνεται ότι όσοι δεν αποδεχτούν τους όρους χρήσης που θέτει το WhatsApp, ενδέχεται να δουν τους λογαριασμούς τους να υπολειτουργούν.

Το WhatsApp ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να προβεί σε διαγραφές λογαριασμών, που δεν έχουν κάνει δεκτούς τους όρους χρήσης του.

Απλώς, θα τους στερήσει λειτουργικότητας, όπως σημειώνει η εφαρμογή.

To χρονικό όριο για να δεχτεί κανείς τους όρους χρήσης της πλατφόρμας είναι η 15η Μαΐου.

Ο μόνος λόγος για τον οποίο το WhatsApp διαγράφει ένα λογαριασμό, είναι όταν αυτός μένει ανενεργός για 120 συνεχόμενες μέρες.

Επομένως, όσοι επιλέξουν να συνεχίσουν να έχουν την εφαρμογή εγκατεστημένη στο κινητό τους, αλλά δεν θέλουν να κάνουν αποδοχή των ανανεωμένων όρων χρήσης, θα έχουν μειωμένη λειτουργικότητα της εφαρμογής διαθέσιμη.

WhatsApp: Τι θα συμβεί αν ο χρήστης ΔΕΝ αποδεχτεί τους νέους όρους

Οι νέοι όροι θα ισχύουν από τις 15 Μαΐου και όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Guardian, όσοι χρήστες του WhatsApp δεν τους αποδεχθούν θα αρχίσουν μετά την ημερομηνία αυτή να αντιμετωπίζουν περιορισμούς, όπως το να μην μπορούν να κάνουν ή να δέχονται κλήσεις αλλά και να στείλουν ή λάβουν γραπτά μηνύματα.

Κάποια στιγμή, μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων, θα ειδοποιηθούν ότι αν δεν αποδεχθούν τους νέους όρους, η χρήση της υπηρεσίας διακόπτεται οριστικά.

Αν και οι χρήστες του Whats App έχουν ειδοποιηθεί από τον Φεβρουάριο για αυτή την εξέλιξη, η μητρική εταιρεία αποφάσισε να δώσει μια μικρή παράταση σε όσους χρήστες της υπηρεσίας δεν έχουν ακόμη προχωρήσει στην αποδοχή των νέων όρων.

Η κίνηση αυτή εξέπληξε τους αναλυτές της αγοράς, αφού το Facebook δεν έδινε κανένα περιθώριο στους χρήστες του σε ανάλογες περιπτώσεις και ζητούσε την αποδοχή νέων όρων λειτουργίας σε οποιαδήποτε υπηρεσία του εντός 24 ωρών.

Η εταιρεία υποστηρίζει ότι οι νέοι όροι έχουν να κάνουν μόνο με την αποδοχή ενός νέου σετ εργαλείων που αφορούν μια νέα εφαρμογή ανταλλαγής επαγγελματικού χαρακτήρα μηνυμάτων. Όμως υπήρξε έντονη φημολογία ότι η αποδοχή των νέων όρων κρύβει από πίσω την αποδοχή από μέρους των χρηστών ότι οι υπάλληλοι του WhatsApp θα μπορούν να διαβάζουν τα μηνύματα των χρηστών και να στέλνουν στην μητρική εταιρεία.

Το Facebook έχει διαψεύσει κατηγορηματικά ότι υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο. Στη Γερμανία, πάντως, η Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων του Αμβούργου δεν ενέκρινε τη χρήση των νέων όρων, αναφέροντας ότι είναι γενικόλογοι, ασαφείς και έχουν ανακολουθίες.

Το Facebook απάντησε ότι πρόκειται για παρεξήγηση και ότι η μη έγκριση στηρίζεται σε κακή ερμηνεία της τελευταίας ανακοίνωσής του.

WhatsApp: Σύντομα δυνατή η μεταφορά δεδομένων από IOS σε Android

Σύντομα είναι πιθανό να είναι δυνατή η μεταφορά του ιστορικού των συνομιλιών από συσκευή iOS σε Android, στον κώδικα της επόμενης beta έκδοσης, αλλά μέχρι στιγμής είναι ανενεργό, σύμφωνα με την ομάδα της ιστοσελίδας WΑΒetlnfo που εντόπισε το νέο εργαλείο.

Δεν αποκλείεται μέσα στις επόμενες να “γυρίσουν τον διακόπτη” και να ξεκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία του, επομένως, θα έρθουν στη δημοσιότητα ευρήματα για τον τρόπο λειτουργίας.

Η υπηρεσία WhatsApp βρέθηκε στο επίκεντρο τις προηγούμενες εβδομάδες κυρίως λόγω της επικείμενης αλλαγής στους Όρους Χρήσης, μιας και θα διαμοιράζεται κάποια περισσότερα προσωπικά δεδομένα των χρηστών με τη “μαμά” Facebook.

Εδώ και αρκετούς μήνες οι εφαρμογές WhatsApp προσφέρουν στους χρήστες end-to-end κρυπτογράφηση των συνομιλιών τους, με αποτέλεσμα να προστατεύεται η ιδιωτικότητα τους από ξένες παρεμβάσεις – παρακολουθήσεις.

Αυτή η κρυπτογράφηση πραγματοποιείται στις συσκευές των χρηστών και γι’ αυτό το ιστορικό των συνομιλιών αποθηκεύεται σε αυτές και δεν αποστέλλεται σε κάποιο cloud server.

Φυσικά, η υπηρεσία προσφέρει τη δυνατότητα να κρατάς backup των συνομιλιών στο cloud, αλλά δεν λειτουργεί πάντοτε με απόλυτη ακρίβεια και αρκετά πράγματα χάνονται στις όταν αλλάζεις συσκευή ή/και πλατφόρμα (π.χ. από Android σε iOS).

WhatsApp: «Συναγερμός» σε εκατομμύρια χρήστες Android

Μεγάλη ανησυχία για εκατομμύρια χρήστες Android συσκευών σε όλο τον πλανήτη καθώς η εμφάνιση ενός νέου κακόβουλου λογισμικού προκαλεί συνεχόμενες κυβερνοεπιθέσεις!

Οι ειδικοί της Kaspersky εντόπισαν κακόβουλο κώδικα στην έκδοση 3.17.18 του APKPure. Μέχρι σήμερα, προϊόντα που ανήκουν σε 9.380 χρήστες της Kaspersky έχουν εντοπίσει και αποκλείσει την απειλή.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο κώδικας βρέθηκε στη διαφημιστική βιβλιοθήκη της εφαρμογής.

Ο κώδικας πιθανότατα εμφανίστηκε εκεί λόγω της συνεργασίας των προγραμματιστών εφαρμογών με έναν κακόβουλο διαφημιζόμενο.

Υπήρχε παρόμοια περίπτωση με το περιστατικό CamScanner, όταν εφαρμόστηκε ένα νέο SDK διαφήμισης από μια μη επαληθευμένη πηγή.

Ο αναγνωρισμένος κακόβουλος κώδικας που είναι ενσωματωμένος στο APKPure λειτουργεί με τον ακόλουθο τρόπο: κατά την έναρξη της εφαρμογής, το ωφέλιμο φορτίο αποκρυπτογραφείται και τίθεται σε λειτουργία.

Στη συνέχεια, συλλέγει πληροφορίες σχετικά με τη συσκευή χρήστη και τις στέλνει στον C&C server.

Έπειτα, φορτώνεται ένα Trojan που έχει πολλά κοινά με το διαβόητο κακόβουλο λογισμικό Triada, καθώς μπορεί να εκτελέσει μια σειρά ενεργειών – από την εμφάνιση και το κλικάρισμα σε διαφημίσεις μέχρι την εγγραφή σε επί πληρωμή συνδρομές και τη λήψη άλλων κακόβουλων προγραμμάτων.

Ανάλογα με την απόκριση που ελήφθη, το κακόβουλο λογισμικό μπορεί:

  • Να εμφανίζει διαφημίσεις όταν η συσκευή είναι ξεκλείδωτη.
  • Να ανοίγει επανειλημμένα διαφημίσεις στις σελίδες του προγράμματος περιήγησης.
  • Να φορτώνει πρόσθετες, εκτελέσιμες λειτουργίες.

«Ανάλογα με την έκδοση του λειτουργικού συστήματος, το Trojan μπορεί να προκαλέσει διάφορες μορφές ζημιάς στο θύμα. Οι χρήστες του APKPure με τρέχουσες εκδόσεις Android διατρέχουν κυρίως τον κίνδυνο να πληρώσουν συνδρομές και να τους εμφανίζονται από το πουθενά παρεμβατικές διαφημίσεις. Οι χρήστες smartphone που δεν λαμβάνουν ενημερώσεις ασφαλείας είναι λιγότερο τυχεροί: σε ξεπερασμένες εκδόσεις του λειτουργικού συστήματος, το κακόβουλο λογισμικό είναι ικανό όχι μόνο να φορτώνει επιπλέον εφαρμογές, αλλά να τις εγκαθιστά στο system partition. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να εισέλθει στη συσκευή ένα Trojan που δεν θα υπάρχει δυνατότητα να αφαιρεθεί, όπως το xHelper. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ενημερώσουμε την αγορά σχετικά με το ζήτημα, το οποίο οδήγησε σε μια διόρθωση για την έκδοση. Προτρέπουμε όλους τους χρήστες του APKPure να ενημερώσουν αμέσως την εφαρμογή στην έκδοση 3.17.19», σχολιάζει ο Igor Golovin, ειδικός ασφαλείας στην Kaspersky.

Η Kaspersky ανέφερε το ζήτημα στο marketplace στις 8 Απριλίου. Την επόμενη μέρα, η Kaspersky έλαβε ενημέρωση ότι το ζήτημα θα επιλυθεί στη νέα έκδοση. Η επιδιόρθωση έγινε στην έκδοση 3.17.19, η οποία είναι ήδη διαθέσιμη για λήψη.

Προκειμένου να παραμείνουν ασφαλείς, συνιστάται στους χρήστες του APKPure:

  • Ενημερώστε αμέσως την εφαρμογή στην έκδοση 3.17.19.
  • Σαρώστε το σύστημα για άλλα Trojan χρησιμοποιώντας μια αξιόπιστη λύση ασφάλειας, όπως το Kaspersky Internet Security για Android.