WhatsApp: Σάλος! «Βρείτε άλλους τρόπους επικοινωνίας»

WhatsApp: Σε εναλλακτικές του WhatsApp επενδύει η ΕΕ. Δείτε στο xristika.gr ποιες προτείνει.

H πρόσφατη… πρόθεση αλλαγής των όρων χρήσης της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων WhatsApp του Facebook έφερε για άλλη μια φορά στο προσκήνιο τα θέματα αξιοποίησης των προσωπικών δεδομένων των χρηστών, οδηγώντας πολλούς σε εναλλακτικές επιλογές όπως το Telegram και το Signal.

Η πραγματικότητα είναι όμως πως οι επιλογές για εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων είναι πολύ περισσότερες, καθώς αρκετές εταιρείες αλλά και μη κυβερνητικοί οργανισμοί αξιοποιούν ειδικά πρωτόκολλα επικοινωνίας για κρυπτογραφημένες συνομιλίες με πολύ πιο αυστηρούς όρους σε ό,τι αφορά την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Μάλιστα η πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής “Διαδίκτυο Επόμενης Γενιάς” (Νext Generation Internet – NGI) που δημιουργήθηκε για την έρευνα και ανάπτυξη τεχνολογικών εφαρμογών με “επίκεντρο των άνθρωπο”, με κοινοτικά κονδύλια ύψους 250 εκατ. ευρώ χρηματοδοτεί αρκετές νέες εφαρμογές που όπως αναφέρεται προστατεύουν πλήρως την ιδιωτικότητα, χωρίς να συλλέγουν δεδομένων των χρηστών τους.

WhatsApp: Οι επιλογές

Όπως αναφέρει το NGI, μια εναλλακτική επιλογή μπορούν να αποτελέσουν οι εφαρμογές που αξιοποιούν το πρότυπο XMPP ή Jabber που ουσιαστικά λειτουργεί με τις ίδιες βασικές αρχές όπως το email. “Το NGI χρηματοδοτεί αρκετές πρωτοβουλίες στο XMPP έτσι ώστε οι χρήστες να έχουν τη δυνατότητα επιλογής εφαρμογών προκειμένου να επιλέξουν και να μάθουν τι τους ταιριάζει καλύτερα: Πρόκειται για τις εφαρμογές Kaidan και Conversations (για Android), Dino (για υπολογιστές ), Movim (για υπολογιστές) και Libervia (όλες οι συσκευές). Όλες αυτά είναι δωρεάν και ανοιχτού κώδικα εφαρμογές”, αναφέρει το NGI.

Ακόμη το Deltachat είναι μια ισχυρή και φιλική προς τον χρήστη εφαρμογή. Φαίνεται και μοιάζει με μια κανονική εφαρμογή, συμπεριλαμβανομένων κρυπτογραφημένων ιδιωτικών μηνυμάτων, συζητήσεων και ομαδικών συνομιλιών – αλλά αντί να κάνουν εγγραφή σε έναν άγνωστο διακομιστή στο εξωτερικό, οι χρήστες χρησιμοποιούν έναν διακομιστή τον οποίον ήδη εμπιστεύονται: τον διακομιστή ηλεκτρονικής αλληλογραφίας(email).

Ένα άλλο ενδιαφέρον πρωτόκολλο είναι το Matrix. Το NGI χρηματοδοτεί το Fractal, μια εφαρμογή ομαδικής ανταλλαγής μηνυμάτων για λειτουργικά συστήματα Linux. H κοινότητα έχει δημιουργήσει πολλές ακόμη εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένου του , που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κινητά τηλέφωνα, επιτραπέζιους υπολογιστές και στον ιστό.

Το Sylk Suite είναι μια εφαρμογή βιντεοκλήσεων με πολλές λειτουργίες. Το Sylk πρόκειται να προσφέρει ομαδική ανταλλαγή μηνυμάτων βάσει του απλού προτύπου SIP, που σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί έναντι άλλων δημοφιλών υπηρεσιών ανταλλαγής μηνυμάτων με ένα εναλλακτικό σύστημα για την προστασία της ιδιωτικότητας.

Για να αλληλεπιδράσουν με μια πιο μεγάλη κοινότητα, οι χρήστες μπορεί να θέλουν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν ένα “διαμάντι του παρελθόντος”: Το γνωστό IRC. Το NGI υποστηρίζει το KiwiIRC, που διευκολύνει τη συνομιλία με μεγαλύτερο αριθμό συμμετεχόντων αλλά οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν έναν από τους πολλούς δωρεάν παρόχους IRC που κυκλοφορούν ή να έχουν τον δικό τους.

Σε περίπτωση που απαιτείται πλήρης ανωνυμία, είναι δυνατή η χρήση του Ricochet Refresh: μια εφαρμογή ανοικτού κώδικα που επιτρέπει την ανταλλαγή ιδιωτικών και ανώνυμων άμεσων μηνυμάτων. “Το Ricochet Refresh είναι project ενός διεθνούς οργανισμού που υποστηρίζει μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος” αναφέρει το NGI στην ανακοίνωσή του.

Ακόμη η πρωτοβουλία της ΕΕ αναφέρει πως υπάρχουν και συστήματα που λειτουργούν χωρίς σύνδεση στο διαδίκτυο. Πρόκειται για το Manyverse, μια εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης για κινητές συσκευές, που αξιοποιεί το πρωτόκολλο SSB (Secure Scuttlebutt), κι όχι μια τυπική υπηρεσία cloud. Η εφαρμογή για κινητές συσκευές φιλοξενεί τοπικά τη βάση δεδομένων του χρήστη, δίνοντάς του τη δυνατότητα να έχει την πλήρη ιδιοκτησία των προσωπικών του δεδομένων.

Επίσης, το Briar είναι μια ασφαλής εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων που έχει σχεδιαστεί για ακτιβιστές, δημοσιογράφους και ομάδες της κοινωνίας των πολιτών. Αντί να χρησιμοποιούν έναν κεντρικό διακομιστή, τα κρυπτογραφημένα μηνύματα συγχρονίζονται απευθείας μεταξύ των συσκευών των χρηστών, προστατεύοντας τους χρήστες και τις σχέσεις τους από τυχόν παρακολούθηση.

WhatsApp: Μια δύσκολη μετάβαση

Παρά τους τριγμούς που έχει προκαλέσει διεθνώς η αλλαγή των όρων χρήσης του WhatssApp, η πραγματικότητα είναι πως η μετάβαση σε εφαρμογές που δεν αξιοποιούνται από πολλούς χρήστες είναι δύσκολη. Και αυτό το αναγνωρίζει και το NGI σημειώνοντας πως “εάν πολλά άτομα έχουν εγκαταστήσει μια δημοφιλή εμπορική εφαρμογή ανταλλαγής άμεσων μηνυμάτων, που μάλιστα είναι διαθέσιμη δωρεάν, χρειάζεται πραγματικά να καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια ώστε μια ομάδα να στραφεί σε ένα εναλλακτικό σύστημα”.

“Η λειτουργικότητα που χρειαζόμαστε δεν είναι τόσο πολύπλοκη, όπως αποδεικνύεται από την παραπάνω λίστα εναλλακτικών συστημάτων, και υπάρχουν ακόμα περισσότερα. Εάν θέλουμε ένα υγιές διαδίκτυο, δεν μπορούμε να αφήσουμε τον “νικητή να τα πάρει όλα”, σημειώνει η ανακοίνωση της πρωτοβουλίας.

Διαβάστε όλα τα νέα στο topics.gr