Προσλήψεις στο Δημόσιο 2022: Έρχονται χιλιάδες θέσεις εργασίας – Μπαράζ αποχωρήσεων

Προσλήψεις στο Δημόσιο 2022: Ποια υπουργεία εγκαταλείπουν μαζικά λόγω συνταξιοδότησης. Πού και πότε θα γίνουν προσλήψεις. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Σχεδόν διπλάσιες αναμένονται οι συνταξιοδοτήσεις των δημοσίων υπαλλήλων το 2021 σε σχέση με το 2019, ενώ αυξημένες σε σχέση με το 2019 θα είναι οι αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης και το 2022.

Συγκεκριμένα, για το 2021 εκτιμάται πως θα προχωρήσουν σε συνταξιοδότηση 15.174 υπάλληλοι του Δημοσίου, όταν το 2019 αποχώρησαν 8.191 εργαζόμενοι και το 2020 είχε αποχωρήσει 11.367 εργαζόμενοι.

Άλλοι 9.652 εκτιμάται πως θα είναι οι εργαζόμενοι που θα αποχωρήσουν το 2022.

Κατά τα τελευταία έτη, όπως αναφέρεται στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού, παρατηρείται μεγάλο κύμα αποχωρήσεων λόγω συνταξιοδότησης από τους φορείς της Κεντρικής Διοίκησης.

Οι περισσότεροι συνταξιούχοι που «ανοίγουν την πόρτα» της συνταξιοδότησης, προέρχονται κυρίως από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και το υπουργείο Υγείας, από όπου και προέρχεται το 66% από το σύνολο των αποχωρήσεων της Κεντρικής Διοίκησης κατά το έτος 2020 (44% και 22% αντίστοιχα για τα δύο υπουργεία).

Επιπλέον, σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία, οι αποχωρήσεις στα δύο αυτά υπουργεία εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στο 73% (53% και 20% αντίστοιχα) του συνόλου των αποχωρήσεων του 2021.

Ως αποτέλεσμα, οι προσλήψεις που θα γίνουν το επόμενο διάστημα και το 2022 θα αφορούν κυρίως τη στελέχωση των υπηρεσιών και των υπουργείων αυτών.

Προσλήψεις στο Δημόσιο 2022: Ποιες προσλήψεις θα γίνουν

Το 2020, λόγω των έκτακτων συνθηκών που προκλήθηκαν από την πανδημία Covid-19, παρατηρήθηκε το φαινόμενο των αυξημένων αποχωρήσεων, αλλά και της καθυστέρησης στην εφαρμογή των διαδικασιών για την ολοκλήρωση των νέων διορισμών και προσλήψεων λόγω των έκτακτων περιορισμών (π.χ. εξ αποστάσεως εργασία).

Συνεπώς, παρόλο που οι νέες προσλήψεις στην κεντρική διοίκηση, με βάση τον κανόνα 1:1, για το 2020 ανέρχονταν σε 10.500, τελικά πραγματοποιήθηκαν 4.819 προσλήψεις, οι οποίες αφορούσαν κυρίως νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό του Υπουργείου Υγείας (νοσοκομεία ΕΣΥ), καθώς και εισαγωγές στις παραγωγικές σχολές ένστολων των υπουργείων Εθνικής Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Πέραν όμως των προγραμματισμένων αυτών προσλήψεων, στο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων πραγματοποιήθηκαν 4.500 διορισμοί για τη στελέχωση των σχολικών μονάδων Ειδικής Αγωγής.

Το έτος 2021, οι νέοι διορισμοί και προσλήψεις αναμένεται να ανέλθουν σε 26.000, περιλαμβάνοντας τις εκτιμώμενες προς υλοποίηση προσλήψεις του Προγραμματισμού 2021, έκτακτες περιπτώσεις, καθώς και σημαντικό αριθμό προσλήψεων (εντός του κανόνα προσλήψεων) που δεν υλοποιήθηκε τα προηγούμενα έτη.

Ειδικότερα, λόγω του μεγάλου αριθμού αποχωρήσεων από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, κατά τον Σεπτέμβριο του 2021 πραγματοποιήθηκαν διορισμοί 11.700 εκπαιδευτικών για τη στελέχωση της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαιδευτικής βαθμίδας.

Το έτος 2022, οι νέοι διορισμοί και προσλήψεις προβλέπεται να ανέλθουν σε 20.641, περιλαμβάνοντας τις εγκρίσεις προσλήψεων βάσει του Προγραμματισμού 2022, καθώς και τις προσλήψεις από προηγούμενα έτη που δεν υλοποιήθηκαν.

Οι περισσότερες προσλήψεις, το 2022, αναμένεται να γίνουν από το υπουργείο Υγείας. Οι συνολικές προσλήψεις για το 2022 στο εν λόγω υπουργείο προβλέπεται να ανέλθουν στο 29% του συνολικού αριθμού των προσλήψεων, εκ των οποίων οι 4.712 αφορούν στον Προγραμματισμό του 2022, ενώ οι υπόλοιπες αφορούν σε προγραμματισμούς προηγούμενων ετών, προκειμένου να στελεχωθούν επαρκώς οι δομές του υπουργείου με ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό. Το 7% των προσλήψεων αφορά το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Όσον αφορά την προκαλούμενη δαπάνη από τους νέους διορισμούς και προσλήψεις για τα έτη 2021 και 2022, ένα μέρος της δαπάνης έχει ήδη συμπεριληφθεί στα ανώτατα όρια δαπανών των φορέων και το υπόλοιπο στον ειδικό φορέα «Γενικές Κρατικές Δαπάνες» του Υπουργείου Οικονομικών στη μείζονα κατηγορία 29 «Πιστώσεις υπό κατανομή».

Προσλήψεις στο Δημόσιο 2022: Πόσο αυξάνονται

Μετά από 10 και πλέον χρόνια περικοπών, ήρθε η ώρα οι δημόσιοι υπάλληλοι να πάρουν αυξήσεις. Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση και από ποτέ θα δουν περισσότερα χρήματα στους λογαριασμούς οι εργαζόμενοι του Δημοσίου τομέα. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Στα σχέδια της κυβέρνησης η μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης από την επόμενη χρονιά, η καθιέρωση μπόνους παραγωγικότητας, καθώς και αλλαγές στα βαρέα και τα επιδόματα εργασίας

Αυξήσεις μισθών και στο Δημόσιο από τις αρχές του 2022 φέρνει η επόμενη μέρα της πανδημίας. Ενώ μέσα στην υγειονομική κρίση και την ύφεση η κυβέρνηση έδωσε προτεραιότητα στην επιβίωση των επιχειρήσεων και τη στήριξη του ιδιωτικού τομέα, ο καλπασμός της οικονομίας υποχρεώνει το οικονομικό επιτελείο να επισπεύσει τα σχέδιά του και για τους εργαζομένους του Δημοσίου.

Με βασικό επιχείρημα ότι η οικονομία έχει επιδείξει αντοχές, πολλές μεταρρυθμίσεις προχώρησαν και νέες προωθούνται, αλλά και ότι «κανείς δεν πρέπει να μείνει πίσω» στη νέα εποχή ανάπτυξης που οδηγεί η πολιτική της, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να πείσει τους θεσμούς για το τριπλό σχέδιο αυξήσεων που θέλει να εφαρμόσει για τους δημοσίους υπαλλήλους.

Και το σχέδιο αυτό μπαίνει σε εξέλιξη τις επόμενες εβδομάδες έως το τέλος του έτους και περιλαμβάνει – συνδυαστικά ή και εναλλακτικά ενδεχομένως:

  1. Μείωση ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης από το 2022, που αυξάνει οριζόντια τους μισθούς στο Δημόσιο.
  2. Μπόνους παραγωγικότητας και επίτευξης συγκεκριμένων στόχων, όπως και στον ιδιωτικό τομέα, με αρχή την πιλοτική εφαρμογή σε 6.000 υπαλλήλους των δήμων.
  3. Αλλαγές στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και τα επιδόματα εργασίας στο Δημόσιο. Με την ολοκλήρωση του έργου της Επιτροπής Αξιολόγησης Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας και την υποβολή τελικής γνωμοδότησης στους συναρμόδιους υπουργούς, θα εκδοθεί η απαιτούμενη υπουργική απόφαση με την οποία θα προσδιοριστούν οι δικαιούχοι, το ύψος, οι όροι και οι προϋποθέσεις καταβολής του επιδόματος.

Προσλήψεις στο Δημόσιο 2022:  Αποφάσεις τον Δεκέμβριο

Όλα εξαρτώνται από την τελική εκτίμηση για ανάπτυξη υψηλότερη και από 6% φέτος, αλλά και τη συμφωνία των θεσμών για το κατά πόσο αυτή η ανάπτυξη δεν είναι απλώς συγκυριακή, αλλά πραγματικά διατηρήσιμη και επαναλαμβανόμενη για το 2022 κατά το μεγαλύτερο μέρος της.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός και το υπουργείο Οικονομικών δεν χρειάζεται να περιμένουν έως τις 4 Δεκεμβρίου για τα νεότερα στοιχεία για τους ρυθμούς ανάπτυξης στο γ’ τρίμηνο, αφού μέχρι τότε θα έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί πολλοί δείκτες για την πραγματική οικονομία.

Μια θετική εξέλιξη για την πορεία του ΑΕΠ, πάντως, φέρνει πολύ πιο κοντά:

  1. Αναστολή εισφοράς αλληλεγγύης και στο Δημόσιο: Έως τώρα στην κυβέρνηση αποφεύγουν να μιλήσουν για το αν θα καταργηθεί το 2023 και στον δημόσιο τομέα. Όχι όμως επειδή είναι μακρινό ή θέλουν να εξαιρέσουν και πάλι το Δημόσιο, αλλά διότι ψάχνουν στέρεο έδαφος για να εξαγγείλουν την απαλλαγή άμεσα των μισθών του Δημοσίου από τον Ιανουάριο του 2022 κιόλας – ή και ως μποναμά ενδεχομένως στη μισθοδοσία, στα τέλη Δεκεμβρίου του 2021. Η κυβέρνηση ψάχνει δημοσιονομικό χώρο 300-500 εκατ. ευρώ. Οι ανακοινώσεις σε αυτή την περίπτωση θα συνοδεύουν το τελικό σχέδιο του Προϋπολογισμού και ως μόνο εμπόδιο φαντάζουν οι ενστάσεις των Ευρωπαίων. Το ελληνικό αντεπιχείρημα θα είναι ότι από τη διανομή της ανάπτυξης δεν μπορούν να εξαιρεθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι (ή και οι συνταξιούχοι). Μετά από χρόνια θα δουν έτσι μια μισθολογική βελτίωση όσοι λαμβάνουν πάνω από 1.000 ευρώ τον μήνα.
  2. Αυξήσεις μισθών βάσει καθηκόντων και αποδοτικότητας: Το μέτρο στηρίζεται στην αξιολόγηση και παρακολούθηση του έργου των δημοσίων υπαλλήλων. Προωθείται προς τα τέλη του έτους, αλλά απαιτεί σημαντική τεχνική προετοιμασία. Οι θεσμοί επί της αρχής το αποδέχονται, διότι οι αυξήσεις θα δοθούν στοχευμένα και προωθούνται η αξιολόγηση και η μεταρρύθμιση στο μισθολόγιο. Δεν κρύβουν άλλωστε ότι προκρίνουν και για τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα το μισθολογικό μοντέλο που εφαρμόζεται ήδη στην ΑΑΔΕ – δηλαδή σε εφοριακούς, τελωνειακούς και λοιπά στελέχη της ανεξάρτητης αρχής.

Η ανταμοιβή θα είναι ένα είδος μπόνους προϋπολογισμού. Θα δίνεται δηλαδή από τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό του κάθε οργανισμού (και όχι από το υπουργείο Οικονομικών) στα στελέχη του, σύμφωνα με την αξιολόγηση απόδοσης.

Το μέτρο θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε 6.000 εργαζομένους, με ιδιαίτερη έμφαση στις τεχνικές υπηρεσίες των δήμων, μόλις ολοκληρωθεί το σχετικό θεσμικό πλαίσιο.

Η απόδοση του μπόνους επίδοσης μπαίνει σε τελείως νέα βάση, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα του παρελθόντος.

Όταν δηλαδή ένα ειδικό επίδομα για συγκεκριμένες υποχρεώσεις υπαλλήλων ενός υπουργείου κατέληγε -μέσω προσφυγών στα διοικητικά δικαστήρια- σε οριζόντια εισοδηματική ενίσχυση για όλο το Δημόσιο.

Η παρέμβαση που θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης θα συνοδεύεται από συνεχή αξιολόγηση των υπαλλήλων και το μπόνους θα αποδίδεται μετά την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων που θα καθορίζονται σε κάθε δημόσιο οργανισμό.

Η ανταμοιβή δεν είναι απαραίτητο να είναι χρηματική (αν πάντως είναι, θα είναι συμβατή με το ενιαίο μισθολόγιο), αλλά μπορεί να έχει τη μορφή προαγωγής ή και μετεκπαίδευσης σε κάποιο αντικείμενο.

Προηγουμένως, το υπουργείο Εσωτερικών θα πρέπει να έχει συστήσει ένα θεσμικό πλαίσιο για την αξιολόγηση της απόδοσης των υπαλλήλων σε όλες τις υπηρεσίες, με συγκεκριμένη διαδικασία ελέγχου και κλιμάκωσης του μπόνους ενός εκάστου υπαλλήλου, ανάλογα με τον στόχο που θα έχει τεθεί στο τμήμα.

Ακόμη, το μοντέλο ΑΑΔΕ πλεονεκτεί διότι οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να λαμβάνουν τις αποδοχές του ενιαίου μισθολογίου βάσει αρχαιότητας και εκπαιδευτικού επιπέδου, ενώ διατηρείται κατά περίπτωση η καταβολή της οικογενειακής παροχής, του επιδόματος παραμεθορίου και του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας.

-Νέος κατάλογος βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, που δεν συνεπάγεται μόνο μισθολογικές ενέσεις και επιδόματα στις ειδικότητες που θα ενταχθούν, αλλά και ενισχυμένα ασφαλιστικά δικαιώματα. Οι τελικές ανακοινώσεις θα γίνουν με Κοινή Υπουργική Απόφαση μετά την παράδοση του πορίσματος της επιτροπής.

Αγκάθι εξακολουθεί να είναι πάντως ο κλάδος των υγειονομικών, καθώς τυχόν ένταξή τους μπορεί να οδηγήσει σε κύμα συνταξιοδότησης και αποψίλωση του ΕΣΥ από έμπειρα στελέχη.