Πρόωρη Σύνταξη 2020: Ανατροπή – 12 χρόνια νωρίτερα χιλιάδες εργαζόμενοι

Πρόωρη Σύνταξη 2020: Τεράστια αλλαγή για χιλιάδες εργαζόμενους καθώς μπορούν να συνταξιοδοτηθούν από 5 έως 12 χρόνια νωρίτερα!

Η δυνατότητα αυτή δίνεται στο πλαίσιο της μεταβατικής περιόδου για τις αλλαγές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, η οποία ξεκίνησε το 2015 και ολοκληρώνεται το 2022. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία φέτος μπορούν να κάνουν αίτηση όσοι και όσες συμπληρώνουν τα 62 χρόνια και έχουν 40 έτη ασφάλισης, εάν έχουν λιγότερα χρόνια ασφάλισης δικαιούνται μειωμένη σύνταξη.

Αίτηση για σύνταξη (το ύψος της οποίας δεν θα είναι υψηλό, λόγω του μικρού αριθμού ετών ασφάλισης) μπορούν να υποβάλλουν και όσοι συμπληρώνουν 15 έτη ασφάλισης.Όμως , υπό προϋποθέσεις και φέτος αρκετοί ασφαλισμένοι και ασφαλισμένες προλαβαίνουν να βγουν στη σύνταξη έως 12 χρόνια νωρίτερα από τα 67 έτη.

Μέσα σε αυτούς τους «τυχερούς» είναι και οι δημόσιοι υπάλληλοι που είχαν συμπληρώσει 25 έτη ασφάλισης έως το 2012 και μπορούν να φύγουν με μειωμένη σύνταξη ή με πλήρη, εάν συμπληρώσουν 35, 36, 37 έτη ασφάλισης.

Πρόωρη Σύνταξη 2020: Παραδείγματα

Δημόσιο:

  • Ασφαλισμένεs μητέρες δημόσιοι υπάλληλοι με 25 έτη ασφάλισης και με ανήλικο Τέκνο μέχρι και το 2010, οι οποίες έχουν συμπληρώσει μέχρι τον Αύγουστο του 2015 το 50ο έτος της ηλικίας τους, μπορούν να αποχωρήσουν με πλήρη σύνταξη.
  • Υπάλληλοι τον Δημοσίου, μητέρες και πατέρες με 25 έτη ασφάλισηs και ανήλικο τέκνο μέχρι και το 2011, που συμπλήρωσαν τον Αύγουστο τον 2015 το 52ο έτος ηλικίας τους, μπορούν να αποχωρήσουν με πλήρη σύνταξη.
  • Μητέρες και πατέρες δημόσιοι υπάλληλοι με 25 έτη ασφάλισης και ανήλικο παιδί έωs 31 Δεκεμβρίου 2012, πού έχουν συμπληρώσει μέχρι τον Αύγουστο τον 2015 το 55ο έτος τηs ηλικίαs τουs, μπορούν να αποχωρήσουν με πλήρη σύνταξη.
  • Μητέρες εργαζόμενες στο Δημόσιο, τρίτεκνες και πολύτεκνες με 20 έτη ασφάλισηs μέχρι και το 2010 μπορουν να αποχωρήσουν με πλήρη σύνταξη.
  • Μητέρες και πατέρες, τρίτεκνοι – πολύτεκνοι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα με 20 έτη ασφάλισης και ανήλικο τέκνο μέχρι και το 2011, που συμπλήρωσαν έως τον Αύγουστο του 2015 το 52ο έτος της ηλικίας τους, μπορούν να αποχωρήσουν με πλήρη σύνταξη.
  • Μητέρες και πατέρες τρίτεκνοι – πολύτεκνοι στο Δημόσιο με 20ετία και ανήλικο μέχρι 31/12/2012 , που έχουν συμπληρώσει τον Αύγουστο 2015 τα 55 έτη της ηλικίας τους, μπορούν να αποχωρήσουν με πλήρη σύνταξη.
  • Ασφαλισμένοι στο Δημόσιο με 25 έτη ασφάλισης μέχρι το 2010 εφόσον έχουν συμπληρώσει αθροιστικά 35 έτη ασφάλισης και την ηλικία των 58 ετών μέχρι το 2019, μπορούν να αποχωρήσουν με τη συμπλήρωση του 60ου έτους , μέχρι το τέλος του 2020.
  • Ασφαλισμένοι στο δημόσιο με 25 έτη ασφάλισης μέχρι το 2011, εφόσον έχουν συμπληρώσει αθροιστικά 36 έτη ασφάλισης και τα 58 έτη τηs ηλικίας μέχρι το 2018, μπορούν να αποχωρήσουν με τη συμπλήρωση τον 60ού έτους, μέχρι το τέλους του 2020.
  • Ασφαλισμένοι στο Δημόσιο με 25ετία το 2012, εφόσον έχουν συμπληρώσει αθροιστικά 37ετία και 59 έτη ηλικίας μέχρι 31/12/2017, μπορούν να αποχωρήσουν το 2020 σε ηλικία 60 ετών και έξι μηνών με πλήρη σύνταξη.
  • Ασφαλισμένοι στο Δημόσιο με 25ετία το 2010, εφόσον έχουν συμπληρώσει αθροιστικά 37ετία και είναι 60 ετών και τριών μηνών, μπορούν φέτος να αποχωρήσουν με πλήρη σύνταξη.
  • Γυναίκες στο Δημόσιο με 25 έτη ασφάλισης έως το 2010, εφόσον έχουν συμπληρώσει το 55ο έτοs τηs ηλικίαs τους, μπορούν να αποχωρήσουν με μειωμένη σύνταξη (η σύνταξη θα είναι μειωμένη κατά 30% επί της εθνικής σύνταξης με «ποινή» 115 ευρώ.
  • Ασφαλισμένοι στο Δημόσιο με 25 έτη ασφάλισης έως το 2011 και με συμπληρωμένο το 56ο έτος της ηλικίας τους μπορούν να αποχωρήσουν με μειωμένη σύνταξη.
  • Ασφαλισμένοι στο Δημόσιο με 25ετία έως 31/12/2012 και 58 έτη ηλικίας μπορούν να αποχωρήσουν με μειωμένη σύνταξη.
  • Ασφαλισμένοι στο Δημόσιο με 25 έτη ασφάλισης και συμπληρωμένο το 620 έτος της ηλικίας τους, μπορούν να αποχωρήσουν με μειωμένη σύνταξη.

Πρόωρη Σύνταξη 2020: ΟΤΑ και ΒΑΕ

  1. Άνδρες υπάλληλοι οι οποίοι υπάγονται στο καθεστώς των ΒΑΕ στους ΟΤΑ με 15 έτη ασφάλισης, εκ των οποίων τα 12 έτη στην ασφάλιση των βαρέων μέχρι το 2012, που συμπλήρωσαν το 58ο έτος της ηλικίας τους, μπορούν να αποχωρήσουν με πλήρη
    σύνταξη.
  2. Άνδρες υπάλληλοι στο καθεστώς των ΒΑΕ στους ΟΤΑ με 15 έτη ασφάλισης, εκ των οποίων 12 έτη στα ΒΑΕ, που συμπλήρωσαν το 60ό έτος της ηλικίας τους μετά την 1η Ιανουαρίου τον 2013, μπορούν να αποχωρήσουν με πλήρη σύνταξη.

Πρόωρη Σύνταξη 2020: Πώς θα την πάρετε με ένα κλικ

Επανάσταση φέρνει ο ΕΦΚΑ από τις 21 Ιουνίου καθώς αναμένεται να εκδοθεί η πρώτη από μια σειρά ψηφιακών αποφάσεων συναξιοδότησης.

Από εδώ και στο εξής όλοι οι ασφαλισμένοι όλων των Ταμείων, παλαιοί και νέοι, θα πρέπει να υποβάλουν μόνον ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους για σύνταξη στην πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ ώστε η σύνταξή τους να απονέμεται σε μια μέρα.

Η ηλεκτρονική αίτηση συμπληρώνεται με 9 βήματα που τα παρουσιάζει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» μέσα από την πλατφόρμα του ΕΦΚΑ.

Οι δύο πρώτες κατηγορίες από τις οποίες ξεκινά η έκδοση ψηφιακής σύνταξης είναι οι αιτήσεις λόγω θανάτου όλων των Ταμείων και λόγω γήρατος από τον ΟΓΑ που καλύπτουν σχεδόν το 45% των νέων αιτήσεων.

Σταδιακά θα εκδίδονται ψηφιακά και οι συντάξεις γήρατος όπως και αναπηρίας από όλα τα Ταμεία, καθώς ο στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι να εκδίδεται αυθημερόν το 100% των συντάξεων μέχρι το τέλος του 2021.

Δυνατότητα υποβολής ηλεκτρονικής αίτησης έχουν οι ασφαλισμένοι που προέρχονται από το:

  • ΙΚΑ,
  • Ταμεία ΔΕΚΟ και Τραπεζών,
  • τον ΟΓΑ,
  • τον ΟΑΕΕ,
  • το ΝΑΤ,
  • το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ,
  • το ΕΤΑΑ
  • και το ΓΛΚ (ΔΗΜΟΣΙΟ).

Με την ηλεκτρονική υποβολή του αιτήματος αποδίδεται ηλεκτρονικός αριθμός πρωτοκόλλου που λαμβάνεται υπόψη στην επεξεργασία του συνταξιοδοτικού σας αιτήματος.

Η επεξεργασία του συνταξιοδοτικού σας αιτήματος θα ξεκινήσει με την κατάθεση των ελλειπόντων δικαιολογητικών στις αρμόδιες υπηρεσίες ΕΦΚΑ.

Είσοδος

Πριν τη συμπλήρωση της αίτησης οι ασφαλισμένοι μπαίνουν την ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) και επιλέγουν το πεδίο «Συνταξιούχοι-ηλεκτρονική αίτηση-είσοδος στην υπηρεσία με κωδικούς Taxis».

Μετά πηγαίνουν στην κατηγορία αίτησης συνταξιοδότησης που επιθυμούν να υποβάλλουν (γήρατος, θανάτου, αναπηρίας) και «κλικάρουν» την αντίστοιχη επιλογή. Με την επιλογή αυτή, εμφανίζεται η ηλεκτρονική φόρμα της αίτησης.

Πρόωρη Σύνταξη 2020: Βήμα – βήμα όλη η διαδικασία

Τα 9 βήματα για να συμπληρώσετε την ηλεκτρονική αίτηση συνταξιοδότησης στον ΕΦΚΑ είναι:

  • 1.Ατομικά στοιχεία. Συμπληρώστε οπωσδήποτε το πεδίο «Επιλέξτε τον τελευταίο φορέα ασφάλισης», και στη συνέχεια δείτε τα συμπληρωμένα στοιχεία σας, όπως έχουν καταχωρηθεί στο Μητρώο του ΕΦΚΑ και δεν επιδέχονται αλλαγή: ΑΜΚΑ – ΑΦΜ – Επώνυμο – Ονομα – Πατρώνυμο – Μητρώνυμο – Ημερ/νία Γέννησης – Επώνυμο κατά τη γέννηση – Τύπος εγγράφου – Αρ. Ταυτότητας/Διαβατηρίου – Εκδούσα αρχή – Δήμος – Οδός – Αριθμός – Τ.Κ. – Πόλη. Σε περίπτωση που εντοπιστεί λάθος σε κάποια από τα ανωτέρω στοιχεία, απαιτείται να γίνει διόρθωση και ο χρήστης οφείλει να απευθυνθεί σε οποιαδήποτε Υπηρεσία Μητρώου του ΕΦΚΑ. Τα πεδία που φέρουν τον αστερίσκο είναι υποχρεωτικά και απαιτείται η συμπλήρωση αυτών.

  • 2.Ασφαλιστική κατάσταση. Κάνετε «κλικ» στο βελάκι για να επιλέξετε το Ταμείο ή τα Ταμεία που ασφαλιστήκατε. Συμπληρώστε τα πεδία για τον χρόνο ή τις ημέρες ασφάλισης και το διάστημα ασφάλισης. Καταχωρήστε τυχόν συνυπολογισμό πλασματικού χρόνου επιλέγοντας «ναι» ή «όχι» πατώντας στο βελάκι. Αν έχετε απόφαση αναγνώρισης με εξαγορά, την καταχωρείτε στο σχετικό πεδίο. Αυτό χρησιμεύει στον συνυπολογισμό πληρωμένου με εισφορές χρόνου ασφάλισης που αυξάνει την ανταποδοτική σύνταξη.

  • 2.1.1) Εργασιακή κατάσταση. Ζητούνται πληροφορίες για το αν εργάζεστε, για την έδρα επαγγέλματος, την τυχόν διακοπή δραστηριότητας, το αν έχετε κάνει προσυνταξιοδοτικό αίτημα και άλλες πληροφορίες που βοηθούν στο να υπάρχουν όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία που θα διευκολύνουν την επεξεργασία της αίτησης.

  • 2.2) Πλασματικοί χρόνοι-αναγνωριζόμενοι χρόνοι. Θα σημειώσετε το τετραγωνάκι με τους χρόνους που θέλετε να συνυπολογιστούν στην ασφάλιση ή και στη σύνταξη. Οι χρόνοι ανεργίας, ασθένειας είναι δωρεάν και συνυπολογίζονται για τη θεμελίωση (σύνολο ετών ασφάλισης). Οι υπόλοιποι χρόνοι (στρατιωτική θητεία, τέκνων, σπουδών κ.λπ.) είναι με εξαγορά και συνυπολογίζονται για να βγει μεγαλύτερο ποσοστό αναπλήρωσης στα έτη ασφάλισης για μεγαλύτερη σύνταξη. Αφού επιλέξετε τους πλασματικούς χρόνους, συμπληρώνετε τα πεδία αν έχετε κάνει αίτηση ή αν έχετε πάρει απόφαση αναγνώρισης.

  • 3) Συντάξεις. Εφόσον είστε συνταξιούχος ασφαλιστικού φορέα Ελλάδος ή εξωτερικού ή εκκρεμεί η συνταξιοδότησή σας, συμπληρώστε τα κατάλληλα πεδία. Αν είχατε υποβάλει αίτηση για συνταξιοδότηση σε φορέα που εντάχθηκε στον ΕΦΚΑ ή στο Δημόσιο, η οποία απορρίφθηκε, συμπληρώστε τον αρμόδιο ασφαλιστικό φορέα. Αν λάβατε στο παρελθόν σύνταξη, η οποία διακόπηκε, συμπληρώστε παραπλεύρως τον αρμόδιο ασφαλιστικό φορέα ή το Δημόσιο και για το ΙΚΑ ΕΤΑΜ το αρμόδιο υποκατάστημα. Αν δικαιούσθε κύρια σύνταξη από άλλον ασφαλιστικό φορέα ή από το Δημόσιο πρέπει να επιλέξετε τον αντίστοιχο φορέα.

  • 4) Ειδικές πληροφορίες. Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 2 του Ν. 4499/2017, χορηγείται προσωρινή σύνταξη μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης συνταξιοδότησης. Εάν έχετε τις νόμιμες προϋποθέσεις χορήγησής της από τον ΕΦΚΑ, συμπληρώστε τη σχετική Υπεύθυνη Δήλωση. Με την επιλογή «Ναι» θα ανοίξουν τα πεδία που θα συμπληρωθούν με το ύψος του μισθού ώστε να υπολογιστεί το ύψος της προσωρινής σύνταξης. Με επιλογή «Οχι» θα βγει απευθείας η οριστική σύνταξη. Συνίσταται η χρήση της προσωρινής ώστε να βγει άμεσα. Αλλωστε η ηλεκτρονική αίτηση διασφαλίζει ότι τα στοιχεία θα είναι έτοιμα για να υπολογιστεί και η οριστική πιο μετά όταν όλες οι συντάξεις θα είναι ψηφιακές. Στο ίδιο πεδίο σας ζητούνται πληροφορίες για το αν έχετε οφειλές, αν έχετε βαρέα κ.λπ. που καθορίζουν το καθεστώς της συνταξιοδότησης.

  • 5) Οικογενειακή κατάσταση. Συμπληρώστε τα πεδία για σύζυγο, σύμβιο/α, άγαμα/σπουδάζοντα/ανίκανα τέκνα και άγαμο/-η ανάπηρο/-η αδελφό/-ή και πατήστε εισαγωγή στοιχείων. Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν μέλη, τότε δηλώστε μόνο την οικογενειακή κατάσταση χωρίς εισαγωγή στοιχείων. ΠΡΟΣΟΧΗ. Συμπληρώστε αν έχετε μέλος που συνταξιοδοτείται ή εργάζεται ή επιδοτείται.

  • 6 – 7) Λοιπές πληροφορίες-αιτήματα και υποχρεώσεις ασφαλισμένου. Καταχωρήστε οτιδήποτε έχει να κάνει με την αίτηση. Για παράδειγμα «παρακαλώ να μου χορηγήσετε κύρια σύνταξη εξ ιδίου δικαιώματος (λόγω γήρατος) με τις ευνοϊκότερες διατάξεις που ισχύουν στην περίπτωσή μου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχω δηλώσει με την αίτηση αυτή». Είναι υποχρεωτικό και πρέπει να μπει επίσης το e-mail του αιτούντος ώστε να υπάρχει η ηλεκτρονική διεύθυνση επικοινωνίας με τον ΕΦΚΑ. Στις υποχρεώσεις δηλώνετε ότι «Αναλαμβάνω την υποχρέωση να ειδοποιήσω αμέσως εγγράφως κάθε αρμόδια υπηρεσία του ΕΦΚΑ στην περίπτωση που, α) αναλάβω εργασία στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό ως μισθωτός ή αυτοαπασχολούμενος, ελεύθερος επαγγελματίας ή με οποιαδήποτε επαγγελματική ιδιότητα στο Δημόσιο, ευρύτερο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα, β) λάβω σύνταξη στο μέλλον από οποιονδήποτε φορέα στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό γ) μεταβληθεί η οικογενειακή ή και ασφαλιστική κατάστασή μου. Επίσης δηλώνετε ότι λάβατε γνώση για τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να κατατεθούν για να βγει η σύνταξη.

  • 8 – 9) Ολοκλήρωση αίτησης, έλεγχος και επιλογή προσωρινής ή οριστικής αποθήκευσης. Μπορείτε να αποθηκεύσετε προσωρινά την αίτηση πατώντας το εικονίδιο της προσωρινής αποθήκευσης. Η προσωρινά αποθηκευμένη αίτηση επιδέχεται διορθώσεις – τροποποιήσεις, ως προς τα συμπληρωμένα πεδία, όσες φορές το επιθυμείτε. Η οριστικά αποθηκευμένη αίτηση υποβάλλεται μία φορά και δεν τροποποιείται. Στο εικονίδιο της αναζήτησης (αρχή αίτησης) θα βρείτε την προσωρινή ή οριστική αίτηση. Εάν διαπιστώσετε ότι έχετε συμπληρώσει λάθος την οριστική σας αίτηση, πρέπει να συμπληρώσετε και να υποβάλετε νέα αίτηση. Σε αυτή την περίπτωση, σας εφιστούμε την προσοχή, να ζητήσετε την ενεργοποίηση της σωστής αίτησης στην αρμόδια υπηρεσία, με την προσκόμιση των δικαιολογητικών σας.

Διαβάστε όλα τα νέα στο topics.gr