Πρόωρες εκλογές 2024 στην Αθήνα και άλλες περιοχές – Η Βουλή αλλάζει εκτάκτως βουλευτές

Εκλογές 2024: Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις, καθώς φαίνεται ανοιχτό το σενάριο ακόμη και εθνικών εκλογών αλλά όχι σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Όλες οι πληροφορίες στο xristika.gr.

Οι εθνικές εκλογές είναι προγραμματισμένες να γίνουν το 2027, ωστόσο, οι πολιτικές εξελίξεις φαίνεται ότι μπορούν να φέρουν πρόωρες κάλπες στην Ελλάδα. Κάτι τέτοιο βέβαια, αν και είναι πιθανό σενάριο, είναι πάρα πολύ δύσκολο να επιβεβαιωθεί.

Τι συμβαίνει όμως;

Οι Σπαρτιάτες θα χάσουν τις έδρες τους στη Βουλή καθώς τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για εξαπάτηση εκλογέων και τώρα το Εκλογοδικείο θα κληθεί να αποφασίσει τι θα γίνει.

Το Σύνταγμα πάντως προβλέπει ότι θα πρέπει να γίνουν ξανά εκλογές στις περιφέρειες στις οποίες εκλέχθηκαν οι βουλευτές των Σπαρτιατών, μεταξύ αυτών και η Αττική και οι περισσότερες εκλογικές περιφέρειες της Αθήνας, όπως η Α’ Αθηνών.

Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να «μοιραστούν» οι έδρες της Βουλής, αναλογικά -ανάλογα με το ποσοστό- στα υπόλοιπα κόμματα. Δηλαδή, με βάση το ποσοστό που είχαν πάρει στις εκλογές του 2023.

Σε κάθε περίπτωση, ό,τι και αν γίνει τελικά, η Βουλή θα αλλάξει σύνθεση και οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες το ερχόμενο χρονικό διάστημα.

Πότε είναι οι ευρωεκλογές 2024 στην Ελλάδα

Οι ευρωεκλογές 2024 στην Ελλάδα θα διεξαχθούν την Κυριακή 9 Ιουνίου.

Τίθεται για πρώτη φορά η επιστολική ψήφος. Δηλαδή θα μπορέσουν να ψηφίσουν εξ αποστάσεως οι Έλληνες του εξωτερικού, χωρίς να στηθούν εκλογικά τμήματα σε διάφορες πόλεις.  Για τους εκλογείς που ζουν στην Ελλάδα δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν για να κάνουν χρήση της νέας δυνατότητας θα πρέπει να αναφέρει την αιτία που δεν μπορεί να μεταβεί στο εκλογικό κέντρο (π.χ, λόγοι υγείας, ηλικίας, εργασίας) ή δεν θα χρειάζεται αιτιολογία.

Ευρωεκλογές 2024: Πώς ψηφίζουμε – Με σταυρό και όχι λίστα

Σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ, όλες οι χώρες πρέπει να χρησιμοποιούν εκλογικά συστήματα που να εξασφαλίζουν αναλογική εκπροσώπηση, πράγμα που σημαίνει ότι ο αριθμός των εκλεγμένων μελών κάθε κόμματος εξαρτάται από το ποσοστό των ψήφων που έλαβε το κόμμα.

Στην Ελλάδα εφαρμόζεται η ψήφος με σταυρό προτίμησης, η οποία δίνει στους ψηφοφόρους την δυνατότητα να επιλέξουν συγκεκριμένους υποψήφιους.

Μπορούν να τεθούν μέχρι και τέσσερις (4) σταυροί προτίμησης. Οι υποψήφιοι που λαμβάνουν τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης εκλέγονται, εφόσον βέβαια το κόμμα τους έχει εξασφαλίσει τις αντίστοιχες έδρες.

Ευρωεκλογές 2024 – Ελλάδα: Οι εκλογικές περιφέρειες

Η ελληνική επικράτεια αποτελεί μία ενιαία εκλογική περιφέρεια για την εκλογή των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Τα πολιτικά κόμματα προτείνουν λοιπόν ενιαία ψηφοδέλτια για όλη τη χώρα.

Ευρωεκλογές 2024 – Ελλάδα: Ποιοι ψηφίζουν

Στην Ελλάδα, δικαίωμα ψήφου στις ευρωπαϊκές εκλογές έχουν όσοι:

 • Συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος των εκλογών (άρα οι γεννηθέντες ως τις 31/12/2007)
 • Είναι είτε Ελληνες πολίτες, είτε πολίτες κράτους μέλους της ΕΕ με μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα

Όσοι επιθυμούν να κάνουν χρήση της πρόσφατα θεσμοθετημένης δυνατότητας συμμετοχής στις εκλογές με επιστολική ψήφο θα πρέπει να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Υπουργείου Εσωτερικών έως τις 29 Απριλίου 2024.

Ευρωεκλογές 2024: Με ποια έγγραφα ψηφίζουμε

Πρέπει να έχετε μαζί σας την αστυνομική σας ταυτότητα ή διαβατήριο, ή άδεια οδήγησης ή βιβλιάριο ασφαλιστικού ταμείου για τον απαραίτητο έλεγχο. H αναγνώριση των εκλογέων μπορεί να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας.

Είναι υποχρεωτική η ψήφος στις ευρωεκλογές 2024;

Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική – πλην εξαιρέσεων, για όσους έχουν υπερβεί το 70ο έτος της ηλικίας τους και για τους εκλογείς που βρίσκονται στο εξωτερικό. Σημειώνεται ότι η υποχρεωτικότητα έχει προτρεπτικό χαρακτήρα.

Επιστολική ψήφος – Στο gov.gr η εγγραφή – Πού μπαίνετε

Οι εντός Ελλάδας εκλογείς εισέρχονται στην ηλεκτρονική εφαρμογή μέσω του συνδέσμου epistoliki.ypes.gov.gr και εγγράφονται στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου αποκλειστικά μέσω taxisnet κάνοντας χρήση των προσωπικών τους διαπιστευτηρίων.

Επιστολική ψήφος: Τα δικαιολογητικά για εγγραφή

Οι Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό μπορούν να εισέλθουν στην παραπάνω εφαρμογή και να εγγραφούν με έναν από τους παρακάτω τρόπους:

 • Μέσω taxisnet (εφόσον διαθέτουν διαπιστευτήρια εισόδου).
 • Υποβάλλοντας τα στοιχεία του ελληνικού τους διαβατηρίου και του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας συνδυαστικά.
 • Υποβάλλοντας τα στοιχεία του ελληνικού τους διαβατηρίου και του αριθμού δημοτολογίου συνδυαστικά.

Εναλλακτικά, οι εντός Ελλάδας εκλογείς μπορούν να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών, ενώ οι εκτός επικρατείας εκλογείς μπορούν να απευθύνονται στις αρμόδιες ελληνικές Προξενικές Αρχές (Γενικά Προξενεία, Προξενεία, Προξενικά Γραφεία Πρεσβειών).

Βήμα προς βήμα η διαδικασία εγγραφής για επιστολική ψήφο

1. Σύνδεση στην εφαρμογή

 • Οι εκλογείς συνδέονται στην εφαρμογή μέσω του συνδέσμου epistoliki.ypes.gov.gr. Στην αρχική σελίδα αναγράφονται οι βασικές ημερομηνίες που αφορούν την επόμενη εκλογική διαδικασία
 • Για την πιστοποίηση τους, οι εκλογείς κάνουν χρήση των προσωπικών διαπιστευτηρίων TaxisNet τους.
 • Εναλλακτικά, οι εκτός Ελλάδας εκλογείς μπορούν να εισέλθουν με συνδυασμό των στοιχείων του εν ισχύ ελληνικού τους διαβατηρίου και του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ή του αριθμού δημοτολογίου τους:
 • Οι εκλογείς μπορούν εναλλακτικά να απευθύνονται στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών εντός Ελλάδας ή στις διπλωματικές αρχές της Ελλάδας στο εξωτερικό για να εγγραφούν να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο, σε περίπτωση που αδυνατούν να συνδεθούν στην πλατφόρμα.

2. Διαδικασία εγγραφής για την επιστολική ψήφο

 • Με την είσοδό στην εφαρμογή, οι εκλογείς μπορούν να δουν τη λίστα των αιτήσεών τους σχετικά με την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος μέσω επιστολικής ψήφου. Κατά την πρώτη είσοδο, η λίστα αυτή θα είναι κενή:
 • Οι εκλογείς επιλέγουν «Εγγραφή» και συμπληρώνουν τα απαιτούμενα στοιχεία.

Αναλυτικότερα:

 • Εμφανίζονται προσυμπληρωμένα τα Προσωπικά Στοιχεία και Στοιχεία Βασικού Εκλογικού Καταλόγου των εκλογέων. Οι εκλογείς επιβεβαιώνουν την ορθότητα των στοιχείων και επιλέγουν «Επόμενο».

Σε περίπτωση που εντοπίσουν κάποιο λάθος, οι εκλογείς απευθύνονται στον οικείο Δήμο:

Οι εκλογείς συμπληρώνουν τα Στοιχεία Επικοινωνίας τους (email και κινητό τηλέφωνο) και επιλέγουν «Επιβεβαίωση» προκειμένου να λάβουν και να εισαγάγουν κωδικούς μίας χρήσης (OTP). Σε περίπτωση που οι εκλογείς δεν λάβουν OTP, μπορούν να επιλέξουν «Αποστολή ξανά»:

 • Οι εκλογείς συμπληρώνουν τη Διεύθυνση Διαμονής τους, εντός ή εκτός Ελλάδας. Αυτή δεν είναι απαραίτητα η διεύθυνση στην οποία επιθυμούν να τους αποσταλεί το εκλογικό υλικό:
 • Εν συνεχεία, δηλώνουν τη Διεύθυνση Αποστολής Εκλογικού Υλικού στην οποία επιθυμούν να λάβουν τον φάκελο επιστολικής ψήφου.
 • Αν αυτή η διεύθυνση είναι η ίδια με τη Διεύθυνση Διαμονής, οι εκλογείς μπορούν να επιλέξουν το αντίστοιχο πεδίο. Συμπληρώνουν επιπλέον τυχόν πρόσθετα στοιχεία για την παράδοση (π.χ. όνομα στο κουδούνι, όροφος).