Πρόγραμμα «Σπίτι μου»: Τέλος χρόνου για το πρόγραμμα «Σπίτι μου». Μέχρι την Παρασκευή οι αιτήσεις. Εως τώρα υποβλήθηκαν περισσότερες από 40.000 αιτήσεις, εκ των οποίων 23.875 έλαβαν προέγκριση και 9.378 προχώρησαν στο στάδιο της έγκρισης. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.
Tην Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 14:00 λήγει η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων για το στεγαστικό πρόγραμμα «Σπίτι μου» της ΔΥΠΑ.
Από την έναρξη του προγράμματος στις 3 Απριλίου 2023 μέχρι σήμερα υποβλήθηκαν περισσότερες από 40.000 αιτήσεις, εκ των οποίων 23.875 έλαβαν προέγκριση και 9.378 προχώρησαν στο στάδιο της έγκρισης, δηλαδή ξεκίνησε ο νομικός και τεχνικός έλεγχος του ακινήτου, δεσμεύοντας 742 εκατ. ευρώ από τον συνολικό προϋπολογισμό των 750 εκ. ευρώ της ΔΥΠΑ για το πρόγραμμα.
Το 60% των 9.378 εγκεκριμένων δανείων αφορούν νέα ζευγάρια, ενώ το 88% αφορά δικαιούχους με ετήσιο εισόδημα κάτω από 24.000 ευρώ.
Τα περισσότερα δάνεια έχουν εγκριθεί στην Περιφέρεια Αττικής (39%) και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (22%) και ακολουθούν οι Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης (7%), Θεσσαλίας (6%) και Δυτικής Ελλάδας (6%). Οι εγκρίσεις έχουν δεσμεύσει συνολικά 989,5 εκατ. ευρώ και ο μέσος όρος δανείου ανέρχεται σε 105.510 ευρώ. ‘
Υπενθυμίζεται ότι μέσω του προγράμματος «Σπίτι μου» νέοι ή νέα ζευγάρια 25-39 ετών – που δεν έχουν ακίνητο κατάλληλο για κατοικία και πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια – μπορούν να αποκτήσουν πρώτη κατοικία με μηνιαία δόση σημαντικά χαμηλότερη από εκείνη που αντιστοιχεί στα στεγαστικά δάνεια της αγοράς, καθώς το 75% του κεφαλαίου χορηγείται άτοκα από τη ΔΥΠΑ, ενώ για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους (και όσους αποκτήσουν αυτή την ιδιότητα) το δάνειο είναι άτοκο στο σύνολό του.
Το πρόγραμμα «Σπίτι Μου» υλοποιείται με την σύμπραξη της ΔΥΠΑ, της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ) και 10 συνεργαζόμενων τραπεζικών ιδρυμάτων της χώρας, τηρώντας από την έναρξη των αιτήσεων απόλυτη σειρά προτεραιότητας.
Επισημαίνεται ότι όσοι ενδιαφερόμενοι έχουν ήδη υποβάλει αίτηση και έχουν λάβει οικονομική προέγκριση από την τράπεζά τους, μπορούν, εφόσον δεν έχει εκπνεύσει η προβλεπόμενη προθεσμία των 60 ημερών, να προσκομίσουν τον μοναδικό αριθμό του ακινήτου που τους ενδιαφέρει και ακολούθως η τράπεζα να υποβάλει στην ΕΑΤ το αίτημά τους.
Ωστόσο, εφιστάται η προσοχή στους ενδιαφερομένους ότι για την πορεία αυτών των αιτήσεων θα τηρηθεί αντίστοιχη σειρά προτεραιότητας και η τελική ένταξη στο πρόγραμμα «Σπίτι Μου» θα πραγματοποιείται εφόσον ακυρωθούν προγενέστερες, ήδη ενταγμένες, αιτήσεις και αποδεσμευθούν πόροι.
Πρόγραμμα «Σπίτι μου»: Ποιες περιοχές είναι διαθέσιμες για αγορά σπιτιού – Πού υπάρχουν ευκαιρίες
Σπίτι μου: Ποιές περιοχές είναι διαθέσιμες για αγορά σπιτιού με το πρόγραμμα «Σπίτι μου». Τα πρωτεία στην Κυψέλη μηδαμινή διαθεσιμότητα στα βόρεια και νότια προάστια. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.
Το πρόγραμμα «Σπίτι μου» αφορά νέους ανθρώπους, ηλικίας 25 έως 29 ετών για την αγορά πρώτης κατοικίας αξίας έως 150.000 ευρώ με ευνοϊκό τραπεζικό δανεισμό.
Οι περισσότεροι δικαιούχοι αναζητούν σπίτια άνω των 75 τετραγωνικών με δύο υπνοδωμάτια είπε στην ΕΡΤ ο μεσίτης Θέμης Μπάκας.
Το πρόγραμμα δανεισμού έχει όριο τις 150.000 ευρώ για σπίτι άνω της 15ετίας κι έχει διευρυμένα κριτήρια ένταξης.
Το μικρότερο ποσοστό διαθεσιμότητας ακινήτων που πληρούν τα κριτήρια του προγράμματος εφέτος είναι στους Αμπελόκηπους με 3,2% και το μεγαλύτερο στην Κυψέλη με 33,7%.
Η συνολική διαθεσιμότητα στο κέντρο της Αθήνας, από 36,6% που ήταν τον Σεπτέμβριο του 2022 έπεσε στο 28,18% τον Ιούλιο του 2023.
Σήμερα οι περιοχές που διαθέτουν υψηλή διαθεσιμότητα σχετικών ακινήτων είναι τα Πατήσια, ο Κολωνός, ο Άγιος Παντελεήμονας, η πλατεία Αττικής και η πλατεία Αμερικής, είπε.
Στα δυτικά προάστεια, η διαθεσιμότητα από 33,2% που ήταν τον Σεπτέμβριο του 2022 έπεσε τον Ιούλιο του 2023 στο 21,43%. Μεγαλύτερο ποσοστό διαθεσιμότητας σήμερα υπάρχει στο Ίλιον.
Η διαθεσιμότητα στον Πειραιά, από 28,5% που ήταν τον Σεπτέμβριο του 2022 έπεσε στο 15,62% τον Ιούλιο του 2023. Μεγαλύτερη διαθεσιμότητα υπάρχει ακόμα στην Παλαιά Κοκκινιά.
Στα βόρεια και στα νότια προάστεια η υπάρχουσα διαθεσιμότητα είναι από ελάχιστη έως μηδαμινή.
Πρόγραμμα «Σπίτι μου»: Και άλλη τεράστια αλλαγή – Ισχύουν νέα κριτήρια ακινήτου
Σπίτι μου: Από αλλαγή σε αλλαγή το δημοφιλές πρόγραμμα στέγασης για νέους από 25 έως 39 ετών. Πέρα από τα εισοδηματικά κριτήρια, άλλαξαν και τα κριτήρια ακινήτου. Όλες οι νέες πληροφορίες στο xristika.gr.
Το πρόγραμμα «Σπίτι μου» προχωρά κανονικά μέχρι το τέλος του έτους, ενώ σημαντικές αλλαγές που ανακοινώθηκαν σε συνδυασμό με τον διπλασιασμό των κονδυλίων που ήρθε και επίσημα, «ανοίγουν» τον δρόμο για αίτηση στην τράπεζα σε περισσότερους δικαιούχους.
Αρχικά, ο προϋπολογισμός του προγράμματος διπλασιάζεται κατά 375 εκατομμύρια ευρώ, δίνοντας την ευκαιρία σε ακόμα 5.000 δυνητικούς δικαιούχους που πληρούν τα νέα κριτήρια, να αναζητήσουν μία ευκαιρία για να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι με ιδιαίτερα χαμηλό επιτόκιο.
Παράλληλα, άλλαξαν οι περιορισμοί στα εισοδηματικά κριτήρια, ενώ άλλαξε και το κριτήριο της ηλικίας του ακινήτου που περιόριζε σημαντικά τις ήδη ελάχιστες επιλογές ανεύρεσης διαμερίσματος, ειδικά στην Αθήνα.
Συγκεκριμένα οι αλλαγές που ισχύουν:
Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών, ο προϋπολογισμός του προγράμματος «Σπίτι μου» διπλασιάζεται κατά 375 εκατ. ευρώ προκειμένου να εγκριθούν επιπλέον 5.000 δάνεια ενώ τίθενται σε εφαρμογή δύο αλλαγές για το σύνολο όλων των πολιτών που έχουν υποβάλει αίτηση ένταξης σε αυτό. Αναλυτικά προβλέπεται:
- Το εισοδηματικό κριτήριο
Για να καλυφθεί το εισοδηματικό κριτήριο δεν θα είναι πλέον απαραίτητο να έχει δηλωθεί εισόδημα 10.000 ευρώ, αλλά θα μπορεί να προσμετρηθεί και το τεκμαρτό εισόδημα στον υπολογισμό. Για παράδειγμα, εάν νέος πολίτης είχε μισθό 5.000 ευρώ από την εργασία του και τεκμαρτό εισόδημα 5.000 ευρώ από παραχώρηση κατοικίας ή από κατοχή αυτοκινήτου, τότε θα μπορεί να λάβει μέρος στο «Σπίτι μου».
- Η ηλικία του ακινήτου
Υπενθυμίζεται πως αρχικά οι συμμετέχοντες του προγράμματος μπορούσαν να αγοράσουν σπίτι τουλάχιστον 15 ετών ωστόσο με τη νέα προτεινόμενη ρύθμιση διευκρινίζεται πως τα 15 έτη υπολογίζονται από τον χρόνο έκδοσης της άδειας και όχι από τον χρόνο αποπεράτωσης της κατασκευής. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι δικαιούχοι του προγράμματος μπορούν να αποκτήσουν σπίτι και νεότερο από 15 ετών. Το ακίνητο που αποκτάται βρίσκεται εντός οικιστικής περιοχής.
Η «βόμβα» στα εισοδηματικά κριτήρια, περιλαμβάνει πιο αναλυτικά τις εξής τρεις αλλαγές:
- Τροποποιούνται τα εισοδηματικά κριτήρια ως εξής: Για την κάλυψη του εισοδηματικού κριτηρίου δεν θα απαιτείται πλέον να έχει δηλωθεί εισόδημα 10.000 ευρώ, αλλά θα μπορεί να προσμετράται και το τεκμαρτό εισόδημα στον υπολογισμό. Για παράδειγμα, ένας νέος που είχε 5.000 ευρώ εισόδημα από εργασία και τεκμαρτό εισόδημα 5.000 ευρώ από παραχώρηση κατοικίας ή από κατοχή αυτοκινήτου, θα μπορεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα.
- Απαγορεύεται οι δικαιούχοι να νοικιάζουν την κατοικία που θα αποκτήσουν μέσω του προγράμματος της ΔΥΠΑ.
- Για την ηλικία του ακινήτου αρχικά αναφερόταν ότι θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 15 έτη, αλλά με τη νέα προτεινόμενη ρύθμιση διευκρινίζεται ότι τα 15 έτη υπολογίζονται από τον χρόνο έκδοσης της άδειας και όχι από τον χρόνο αποπεράτωσης της κατασκευής.
Πρόγραμμα «Σπίτι μου»: Πώς κάνετε αίτηση
Το υπουργείο Εργασίας έχει ανοίξει μία ειδική πλατφόρμα στο gov.gr, όπου υπάρχουν παραδείγματα για τα δάνεια που θα χορηγούνται από τις τράπεζες, όπως και τα επιτόκιά τους.
Υπενθυμίζεται ότι η αίτηση από τους ενδιαφερόμενους θα γίνεται σε τράπεζα της επιλογής τους, η οποία θα κάνει τους απαραίτητους ελέγχους και μετά ο φάκελος θα πηγαίνει στη ΔΥΠΑ η οποία και θα καλύψει το 75% της δανειοδότησης για να βγουν χαμηλά τα επιτόκια.
Μόλις επιλέξουν την τράπεζα που θα κάνουν την αίτηση, οι δικαιούχοι θα πρέπει να πάνε με τα εξής δικαιολογητικά:
- Ταυτότητα
- Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης (που δεν έχει εκδοθεί νωρίτερα από 1 μήνα πριν την αίτηση).
- Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων, του τελευταίου φορολογικού έτους.
- Δήλωση στοιχείων ακινήτου (Ε9) του τελευταίου έτους και Πιστοποιητικό Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) του τελευταίου έτους.
- Υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (Α’ 75), με την οποία ο αιτών βεβαιώνει ότι τα στοιχεία που δηλώνονται είναι αληθή και πλήρη, τα δικαιολογητικά γνήσια και ότι έχει λάβει γνώση των όρων του Προγράμματος τους οποίους αποδέχεται πλήρως.