«Βόμβα»: Πουλήθηκε το ΜcArthurGlen στα Σπάτα – Αυτός είναι ο νέος ιδιοκτήτης του εκπτωτικού χωριού

ΜcArthurGlen: Στην πλήρη διαχείριση της Lamda Development περνά κι επισήμως το ‘’Designer Outlet Athens’’, με το ΜcArthurGlen να περνά στο παρελθόν. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Κάτω από την πλήρη διαχείριση της Lamda Development περνά και τυπικά το «Designer Outlet Athens» όπως μετονομάζεται το «McArthurGlen Designer Outlet Athens» στα Σπάτα, μετά το μεταβατικό στάδιο που ακολούθησε τη συμφωνία εξαγοράς του εκπτωτικού χωριού τον περασμένο Αύγουστο.

«Νέο όνομα, ίδια εμπειρία», είναι το σύνθημα για το εκπτωτικό χωριό των Σπάτων, το οποίο παρουσιάζει αυτή την στιγμή πληρότητα 95% και αντιπροσωπεύει ποσοστό 14% (21.200 τ.μ.) επί του συνόλου των εκμισθώσιμων χώρων στα εμπορικά κέντρα του ομίλου της Lamda Development (Τhe Mall Athens, Golden Hall στο Μαρούσι, Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη), με έναν συνολικό αριθμό επισκεπτών σε ετήσια βάση κοντά στα 4,2 εκατομμύρια.

Ο συνολικός τζίρος των καταστημάτων σε ετήσια βάση επίσης φτάνει στα πέριξ των 89 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης της Lamda Development η συνεισφορά του όσον αφορά τα ετησιοποιημένα έσοδα ενοικίων υπό συνθήκες πλήρους και κανονικής ετήσιας λειτουργίας (σ.σ. χωρίς τους περιορισμούς της πανδημίας που υπήρξαν τα προηγούμενα χρόνια) θα αφορά το 15% επί του συνόλου των ενοικίων.

Σημειωτέον η αξία του ακινήτου ανέρχεται σε 109 εκατ. ευρώ με βάση την τελευταία εκτίμηση που έχει πραγματοποιήσει η γνωστή εταιρεία συμβούλων ακινήτων Cushman & Wakefield Proprius.

Με την προσθήκη του Designer Outlet Athens, η συνολική αξία χαρτοφυλακίου των εμπορικών κέντρων του ομίλου στο τέλος του εννιαμήνου του 2022 για πρώτη φορά ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ, ενώ τώρα, υπό την πλήρη διαχείριση της Lamda το εκπτωτικό χωριό των Σπάτων θα συνεχίσει να προσφέρει εκπτώσεις έως 70% σε designer brands καθ’όλη τη διάρκεια του έτους, δίνοντας παράλληλα έμφαση και στο κομμάτι της εστίασης αλλά και των επιπλέον δραστηριοτήτων για όλη την οικογένεια.

Σημειωτέον ότι αυτή την περίοδο και εν όψει των γιορτών, όπου πραγματοποιείται παραδοσιακά και ο μεγαλύτερος τζίρος στα καταστήματα των εμπορικών κέντρων του ομίλου, τα μέχρι στιγμής μηνύματα τόσο σε επίπεδο επισκεψιμότητας όσο και (περισσότερο) σε επίπεδο τζίρων είναι θετικά.

H θετική πορεία του τζίρου των καταστημάτων έχει φανεί ήδη από το εννιάμηνο, όπου έστω κι αν η επισκεψιμότητα στα malls του ομίλου δεν είχε ανακάμψει στα προ πανδημίας επίπεδα, εντούτοις, σε επίπεδο τζίρων, ήδη από το γ’ τρίμηνο του 2022 καταγράφηκε αύξηση στο συνολικό κύκλο εργασιών των καταστημάτων κατά 6%.

Οι ρυθμοί μάλιστα της αύξησης είναι επιταχυνόμενοι, τάση που συνεχίστηκε και στο τρέχον, τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς, με την περίοδο των Χριστουγέννων να σημειώνεται παραδοσιακά το peak των τζίρων.

Με το δεδομένο ότι η συνολική επισκεψιμότητα παραμένει με αρνητικό πρόσημο έναντι της περιόδου προ πανδημίας, το 2019, η αύξηση στους τζίρους αποδίδεται στην αύξηση της μέσης δαπάνης ανά επισκέπτη (+39% το γ’ τρίμηνο με βάση τα επίσημα στοιχεία) με το επιπλέον δεδομένο ότι πλέον, σε αυτή τη συγκυρία, ο βασικός λόγος επίσκεψης στα εμπορικά κέντρα είναι οι αγορές προϊόντων.

McArthurGlen: Γίνεται ο Έλληνας αυτοκράτορας ο Λάτσης

Δυναμική είσοδος της Latsco Shipping στον τομέα των Very Large Crude Carrier. Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί την επιστροφή της Latsco Shipping στον τομέα των πολύ μεγάλων δεξαμενόπλοιων. Ολα τα πλοία θα είναι υπό ελληνική σημαία. Οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Τέσσερα νεότευκτα δεξαμενόπλοια τύπου VLCC, τα οποία κατασκευάστηκαν στα ναυπηγεία της Hyundai Heavy Industries στη Νότιο Κορέα, θα προσθέσει στο στόλο της η Latsco Shipping Ltd μέσα στο 2022, σηματοδοτώντας την επιστροφή της στον τομέα των πολύ μεγάλων δεξαμενόπλοιων. Η κατασκευή των VLCCs ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2021.

Η τελετή ονοματοδοσίας των δύο πρώτων πλοίων, «ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΤΣΗΣ» και «ΕΡΙΕΤΤΑ ΛΑΤΣΗ», έγινε την περασμένη Δευτέρα, 30 Μαΐου στα ναυπηγεία της Hyundai Heavy Industries με αναδόχους την Πρέσβη της Ελλάδας στη Δημοκρατία της Κορέας, κυρία Αικατερίνη Λούπα και την κυρία Han, σύζυγο του CEO του ναυπηγείου.

Τα άλλα δύο θα έχουν παραδοθεί μέχρι τον Οκτώβριο φέτος. Όλα θα είναι υπό ελληνική σημαία.

O επικεφαλής της Latsco, κ. Πάρις Κασιδόκωστας-Λάτσης, με την ευκαιρία του γεγονότος δήλωσε:

«Πρόκειται για μία πολύ σημαντική και συγκινητική στιγμή για την οικογένειά μου αλλά και για τη Latsco. Τα καινούρια πλοία αποτελούν τη ναυαρχίδα του στόλου μας, ο οποίος μεγεθύνεται και εκσυγχρονίζεται με ταχείς ρυθμούς. Θέλω να ευχαριστήσω και να συγχαρώ το προσωπικό της εταιρείας, που συνέβαλε στην ολοκλήρωση του εγχειρήματος».

Τα δεξαμενόπλοια «ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΤΣΗΣ» και «ΕΡΙΕΤΤΑ ΛΑΤΣΗ» έχουν μήκος 330 μέτρα και πλάτος 60 μέτρα. Η μεταφορική τους ικανότητα είναι 341.000 m3.

Οι προδιαγραφές συμμορφώνονται με τους πλέον αυστηρούς περιβαλλοντικούς κανονισμούς και διαθέτουν συστήματα τελευταίας τεχνολογίας, με γνώμονα την μέγιστη προστασία του περιβάλλοντος και την βέλτιστη εξοικονόμηση ενέργειας.

Η δυνατότητα παρακολούθησης της λειτουργίας των συστημάτων του πλοίου εκ του μακρόθεν, από το γραφείο, σε συνδυασμό με τη διαρκή αξιολόγηση της συνολικής κατάστασης και επιχειρησιακής ετοιμότητας, μέσω ψηφιακού εξοπλισμού και τεχνολογίας τηλεμετρίας υψηλής ακρίβειας, ενισχύει περαιτέρω την βέλτιστη ενεργειακή διαχείριση και προστασία του περιβάλλοντος.

Με την προσθήκη των τεσσάρων νέων VLCC’s δεξαμενοπλοίων και την ολοκλήρωση του ναυπηγικού προγράμματος για το 2022, ο συνολικός στόλος της Latsco αυξάνεται σε 39 πλοία, έναντι των 11 που κατείχε προ εννέα ετών, όταν ο κ. Πάρις Κασιδόκωστας-Λάτσης ανέλαβε την διεύθυνσή της. Εξ αυτών, τα 11 είναι δεξαμενόπλοια τύπου MR, τα 5 είναι δεξαμενόπλοια LR2, 9 είναι LPG και 2 είναι LNG.

McArthurGlen: Συμφωνία – «χρυσάφι» για Fourlis και Λάτση

Ένα μεγάλο εμπορικό θα κατέχει ο όμιλος Fourlis στο νέο πάρκο του Ελληνικού που ετοιμάζεται. Τι προβλέπει η συμφωνία με τη Lamda Development του Λάτση. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Έπεσαν οι υπογραφές μεταξύ της Lamda Development και του ομίλου Fourlis για την ανάπτυξη εμπορικού πάρκου λιανικής (“Retail Park”) συνολικής επιφάνειας 30.000 τ.μ., εντός του Ελληνικού.

Το εμπορικό πάρκο που θα αναπτύξει ο όμιλος Fourlis θα αποτελεί μια σύνθεση από καταστήματα μεγάλης επιφάνειας (“Big Boxes”) και η συνολική επένδυση υπολογίζεται σε 55 εκατ. ευρώ.

Το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν οι δύο πλευρές προβλέπει την απόκτηση από την Fourlis διηρημένων ιδιοκτησιών και του αντίστοιχου ποσοστού συνιδιοκτησίας επί μέρους του οικοδομικού τετραγώνου εντός του οποίου θα αναπτυχθεί το εμπορικό κέντρο, με σκοπό το σχεδιασμό και τη δημιουργία του Retail Park. Το εμπορικό πάρκο θα ανεγερθεί εντός της επένδυσης στο Ελληνικό επί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης, δίπλα στο εμπορικό κέντρο της Lamda.

Η αγορά της γης και η ανάπτυξη του retail park θα γίνει μέσω της Trade Estates, της εταιρείας του ομίλου Fourlis που δραστηριοποιείται στα ακίνητα.

H ΑΕΕΑΠ, που έχει μηδενικό δανεισμό και διαθέτει χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας άνω των 100 εκατ. ευρώ “θα ενεργοποιηθεί μέσα στο καλοκαίρι και θα είναι σε θέση να εκτελέσει το έργο ανάπτυξης της ενισχύοντας την κερδοφορία του ομίλου”, είχε αναφέρει προ ημερών η διοίκηση του ομίλου Fourlis.

Στο Retail Park, θα φιλοξενηθούν τα σήματα που αναπτύσσει ο όμιλος Fourlis, όπως κατάστημα ΙΚΕΑ και Intersport, αλλά και καταστήματα άλλων γνωστών brands από τον χώρο της ένδυσης, των ηλεκτρικών – ηλεκτρονικών ειδών, παιγνιδιών, σούπερ μάρκετ, κ.λπ., κατά το μοντέλο των Retail Park που έχει αναπτύξει ο όμιλος Fourlis και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Μέχρι στιγμής πάντως, όπως αναφέρουν πηγές του ομίλου, δεν έχει κλείσει κάποια συμφωνία. Άλλωστε μόλις χθες ανακοινώθηκε το μνημόνιο συνεργασίας με την Lamda για την ανάπτυξη του Retail Park η κατασκευή του οποίου αναμένεται να ολοκληρωθεί στην πρώτη πενταετή φάση υλοποίησης της επένδυσης στο Ελληνικό.

Εν τω μεταξύ σε ότι αφορά τα σχέδια για την επένδυση στο Ελληνικό, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου αναμένεται να παρουσιαστούν από τη Lamda Development τα αρχιτεκτονικά σχέδια του πρώτου οικιστικού πύργου, ενώ σε ότι αφορά στη Μαρίνα του Αγίου Κοσμά με 337 θέσεις ελλιμενισμού προβλέπεται και η εμπορική ανάπτυξη της με χώρους εστίασης και εμπορίου.

Ο πύργος κατοικιών θα αναπτυχθεί από τη Lamda Development, για τον δεύτερο πύργο μεικτής χρήσης (γραφεία και ξενοδοχείο) έχει κατατεθεί δεσμευτική προσφορά ενώ για τη δημιουργία 5άστερου ξενοδοχείου και μέρους των παραθεριστικών κατοικιών, η Lamda έχει συνάψει joint venture με την ΤΕΜΕΣ.