Βάσεις 2020

Βάσεις 2020: Στο… κόκκινο είναι η αγωνία χιλιάδων υποψηφίων καθώς αναμένουν την ανακοίνωση των φετινών Βάσεων Εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Αν και φέτος ίσχυσαν ιδιαίτερες συνθήκες, λόγω της πανδημίας που επέφερε την αναστολής της λειτουργίας των σχολικών μονάδων και την καθυστέρηση της έναρξης των Πανελλαδικών Εξετάσεων, η ανακοίνωση των βάσεων δεν φαίνεται να καθυστερήσει, σε σχέση με τις άλλες χρονιές.

Έτσι, μετά τις 20 Αυγούστου αναμένονται οι ανακοινώσεις των βάσεων, δίνοντας ένα τέλος στην αγωνία των υποψηφίων και των οικογενειών τους.

Επικρατέστερη ημερομηνία είναι η Παρασκευή 28 Αυγούστου.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ενδεχομένως να ανακοινωθούν την 1η Σεπτέμβρη.

Την ημερομηνία επηρεάζει και ο χρόνος ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των προκαταρκτικών εξετάσεων για τις σχολές του Στρατού, της Αστυνομίας και του Λιμενικού.

Βάσεις 2020: Οι τελευταίες εκτιμήσεις για ΓΕΛ – ΕΠΑΛ

Ιστορική… βουτιά προβλέπεται στις Βάσεις 2020 όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία αλλά και οι προβλέψεις των ειδικών. Διαβάστε στο xristika.gr τις εκτιμήσεις.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, εντυπωσιακή και μεγαλύτερη πτώση για τις βάσεις 2020 αναμένεται στις σχολές των επιστημών υγείας.

Υπενθυμίζουμε ότι πρόκειται για το επιστημονικό πεδίο όπου παραδοσιακά καταγράφονται οι υψηλότερες επιδόσεις.

Ενδεικτικά, η βάση της Ιατρικής Αθηνών εκτιμάται ότι θα κινηθεί πέριξ των 18.200 μονάδων με πτώση 500 μονάδων (πέρυσι ήταν 18.724 μονάδες).

Αντίθετα, η βάση της πλέον περιζήτητης σχολής μεταξύ των θετικών επιστημών – της Η/Υ του ΕΜΠ – εκτιμάται ότι θα κινηθεί πέριξ των 18.025 μονάδων (-289 από πέρυσι), ενώ της Νομικής Αθήνας θα μείνει στα ίδια επίπεδα: η εκτίμηση είναι για 18.050 μονάδες από 18.013 μονάδες πέρυσι.

Βέβαια, και φέτος οι βάσεις 2020 θα κινηθούν με πολλές ταχύτητες ανά βαθμολογική κλίμακα.

Χαρακτηριστικά, στις χαμηλές του 1ου πεδίου (ανθρωπιστικών σπουδών) εκτιμάται ότι θα υπάρξει πτώση έως και 800 μονάδες, του 2ου (θετικών σπουδών) έως 1.000 μονάδες, του 3ου (επιστήμες υγείας) έως 1.500 μονάδες, ενώ αντίθετα στις σχολές του 4ου (οικονομίας και πληροφορικής) θα υπάρξει άνοδος έως και 800 μονάδων.

«Η εκτίμηση της διαμόρφωσης των βάσεων 2020 έχει πολλές δυσκολίες», λέει στην «Καθημερινή» ο μαθηματικός-αναλυτής Στράτος Στρατηγάκης, με τη συνδρομή του οποίου η εφημερίδα επιχειρεί πρόβλεψη για την πορεία των βάσεων εισαγωγής σε 120 τμήματα ΑΕΙ.

«Η πρώτη δυσκολία είναι ο επιχειρούμενος περιορισμός των μετεγγραφών, που αναμένεται να επηρεάσει τον τρόπο που δηλώνουν τις σχολές στο μηχανογραφικό τους δελτίο οι υποψήφιοι, καθώς περιμένουμε να μειωθεί ο αριθμός των υποψηφίων που θα δηλώσουν σχολές εκτός της οικογενειακής εστίας. Η βάση μετεγγραφής που εισήχθη από το υπουργείο Παιδείας προκύπτει από τη βάση του τμήματος μείον 2.750 μόρια. Οι υποψήφιοι δεν γνωρίζουν, όμως, τη βάση του κάθε τμήματος κατά τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου και συνεπώς θα πρέπει να μαντέψουν, πράγμα εξαιρετικά δύσκολο. Αυτό αναμένεται να περιορίσει τις δηλώσεις σχολών στην περιφέρεια», τονίζει ο κ. Στρατηγάκης.

Μία άλλη δυσκολία είναι ότι άλλαξαν οι αντιστοιχίες των σχολών που χωρίστηκαν σε παλαιές και νέες με συνέπεια τον περιορισμό των μετακινήσεων, που θα επιφέρει αλλαγές στον τρόπο δήλωσης των τμημάτων, που επίσης δεν μπορεί να υπολογιστεί.

Υπάρχει ακόμη η οικονομική κατάσταση της κάθε οικογένειας, που μπορεί να επιδεινώθηκε με την κρίση του κορωνοϊού και να αναγκάσει τους γονείς να μην επιτρέψουν στα παιδιά τους να δηλώσουν σχολές «εκτός». Ολα αυτά δεν είναι μετρήσιμα μεγέθη και συνεπώς δεν μπορούν να συνυπολογισθούν. Χορήγηση βεβαιώσεων συμμετοχής στις Πανελλαδικές (ΓΕΛ-ΕΠΑΛ) 2020 Ενα νέο στοιχείο είναι, σύμφωνα με τον κ. Στρατηγάκη, πως «έχουμε μια μετακίνηση υποψηφίων προς τις σπουδές οικονομίας και πληροφορικής, που θεωρούνται από τους υποψηφίους πιο εύκολος δρόμος προς το πανεπιστήμιο. Αυτό έχει συνέπεια την αύξηση των βάσεων στο 4ο πεδίο. Αντίστοιχα έχουμε μείωση των υποψηφίων στο 2ο πεδίο, με αποτέλεσμα όσοι έμειναν στο 2ο πεδίο να περνούν όλοι».

Φέτος παρατηρήθηκαν επίσης υψηλές βαθμολογίες στις εξετάσεις των υποψηφίων των επαγγελματικών λυκείων.

Αυτό αποδίδεται στη μεταπήδηση των μαθητών από τα γενικά προς τα επαγγελματικά λύκεια, διότι αυξήθηκε το ποσοστό των θέσεων επί του συνόλου που διεκδικούν οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ, με βάση ρύθμιση του τέως υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Γαβρόγλου.

Συνολικά, περίπου 100.000 υποψήφιοι θα διεκδικήσουν μία από τις 77.970 θέσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Οι βάσεις εισαγωγής αναμένεται να ανακοινωθούν το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου.

Βάσεις 2020: Πού θα κυμανθούν οι πιο δημοφιλείς σχολές

Μεγάλη καθίζηση θα έχουν ακόμα και οι παραδοσιακά «βαριές» σχολές στις φετινές Βάσεις Εισαγωγής.

Οι μήνες που προηγήθηκαν αλλά και το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ που εφαρμόζεται σε μια εξεταστική χρονιά-«σφήνα», καθώς οι βασικές του αρχές (κατάργηση συντελεστών βαρύτητας, επιλογή από ένα πεδίο κ.λπ.) θα ισχύσουν μόνο εφέτος, οδήγησαν σε παράδοξα διαφορετικών τύπων και «βαθμών».

Στα παραπάνω να προσθέσουμε μια κάθοδο των βάσεων που μπορεί να φθάσει τα 600 μόρια στις Ιατρικές Σχολές της χώρας (ειδικά της περιφέρειας).

Ετσι, όπως εξηγεί στο «Βήμα» ο εκπαιδευτικός και αναλυτής των στοιχείων των βάσεων Γιώργος Χατζητέγας, στα αριθμητικά παράδοξα της χρονιάς που διανύουμε ανήκει το ότι οι βάσεις όλων των Σχολών θα είναι εφέτος πολλαπλάσιες του 25, δηλαδή θα τελειώνουν ή σε 100 ή σε 25 ή σε 50 ή σε 75 μόρια. Αυτού του είδους οι «διακεκριμένες τιμές» θα οδηγήσουν όμως σε ισοψηφία μορίων πολλών υποψηφίων. Κατ’ επέκταση, αναμένεται ένας νέος ή νέα να πιάνει τη βάση μιας σχολής χωρίς ωστόσο να εισάγεται σε αυτήν…

Κι αυτό ακριβώς γιατί εκατοντάδες υποψήφιοι θα βρεθούν να έχουν τα ίδια μόρια αλλά θα νιώθουν αδικημένοι που θα μπουν στην επόμενη επιλογή τους λόγω της έλλειψης συντελεστών βαρύτητας, η οποία θα φέρει πολλούς μαθητές με τα ίδια μόρια.

Για παράδειγμα, υπάρχει η πιθανότητα σε μια Ιατρική Σχολή της περιφέρειας η βάση να είναι 17.925 μόρια και να ισοβαθμούν 10 υποψήφιοι, εκ των οποίων θα προκριθεί ο ένας, με κριτήριο τους βαθμούς στα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας (της Βιολογίας ή της Χημείας σε αυτή την περίπτωση).

Επανέρχεται έτσι με ένα ιδιότυπο τρόπο και εφέτος η «εξουσία» των μαθημάτων βαρύτητας σε κάθε πεδίο, παρότι δεν θα έχουν συντελεστές βαρύτητας. Τα μαθήματα βαρύτητας είναι τα Αρχαία Ελληνικά και η Ιστορία στο πρώτο επιστημονικό πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών, τα Μαθηματικά και η Φυσική στο δεύτερο των Θετικών Επιστημών, η Βιολογία και η Χημεία στο τρίτο των Επιστημών Υγείας και τα Μαθηματικά και η Οικονομία στο τέταρτο των Οικονομικών Επιστημών.

«Εφόσον εφέτος δεν υπάρχουν συντελεστές βαρύτητας, τα μόρια των υποψηφίων παίρνουν συγκεκριμένες τιμές και δεν καλύπτουν όλο των φάσμα των μορίων από 1.000 ως 20.000 μόρια» λέει ο εκπαιδευτικός Γιάννης Ζαμπέλης. «Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές ισοβαθμίες μεταξύ των υποψηφίων. Το υπουργείο βέβαια στην πορεία εξέδωσε κανόνες για την εισαγωγή στο τμήμα σε μια τέτοια περίπτωση ώστε να μην εκτοξευτούν οι υπεράριθμοι λόγω ισοβαθμίας. Αυτό όμως παράλληλα θα δώσει το «δικαίωμα» σε πολλά παιδιά να λένε πως έπιασαν τη βάση μιας σχολής αλλά παρ’ όλα αυτά εισάγονται στην επόμενη σχολή που είχαν δηλώσει» αναφέρει.

Βάσεις 2020: Τι ισχύει για όσους διακρίθηκαν σε διαγωνισμούς

Τις προϋποθέσεις, με βάση τις οποίες θα έχουν τη δυνατότητα μαθητές του λυκείου που διακρίθηκαν σε διεθνείς επιστημονικούς διαγωνισμούς να εισαχθούν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση από το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος (2020-21), διευκρίνισε το υπουργείο Παιδείας.

Ειδικότερα, με βάση τον πρόσφατα ψηφισθέν νόμο (4692/2020), προβλέπεται η εγγραφή εφ’ όσον κατά τη διάρκεια φοίτησης σε ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ ο μαθητής έχει διακριθεί στη Βαλκανική, την Ευρωπαϊκή ή τη Διεθνή Ολυμπιάδα Μαθηματικών, Πληροφορικής ή Ρομποτικής, Φυσικής, Χημείας, Βιολογίας ή Οικονομικών και του έχει απονεμηθεί πρώτο, δεύτερο ή τρίτο βραβείο (χρυσό, αργυρό ή χάλκινο μετάλλιο) ή έχει διακριθεί στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό για Νέους Επιστήμονες (EUCYS), την Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών (EUSO), με την απονομή σε αυτούς του πρώτου, δεύτερου ή τρίτου βραβείου, είτε έχει διακριθεί στην Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Μαθηματικών Κοριτσιών (EGMO) με την απονομή σε αυτές του πρώτου, δεύτερου ή τρίτου βραβείου.

Επιπλέον, προϋπόθεση για την εγγραφή των κατόχων απολυτηρίου ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, σύμφωνα με το υπουργείο, είναι η επίτευξη μέσου όρου βαθμών στα μαθήματα που εξετάστηκαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις τουλάχιστον ίσου με το μισό του μέγιστου.

Τα παραπάνω θα ισχύουν από το ακαδημαϊκό έτος 2020-21 και αφορούν τους κατόχους απολυτηρίου ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ, που εκδίδεται από το σχολικό έτος 2019-20 και εφεξής.

Διαβάστε επίσης:

Εκτιμήσεις Βάσεις 2020: Σε ποιες σχολές αναμένεται πτώση και σε ποιες άνοδος

Εκτιμήσεις Βάσεων 2020: Τι λένε Στρατηγάκης, Κάτσικας, Χατζητέγας

Διαβάστε όλα τα νέα στο topics.gr


Ευρωπαϊκό χωρίς Έλληνες δεν γίνεται! Καθημερινές Euro προσφορές, πρωτότυπα στοιχήματα & EuroNovileague με 2.020.000€* *Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις