Πότε θα γίνουν οι εκλογές 2023: Οι τρεις πιθανές ημερομηνίες

Εκλογές 2023: Στο κυβερνητικό στρατόπεδο αναζητείται εδώ και πολύ καιρό ο κατάλληλος χρόνος για την ημερομηνία της πρώτης κάλπης στις εκλογές 2023, με τους επιτελείς στο Μαξίμου να μελετούν τα υπέρ και τα κατά του κάθε σεναρίου και να υπολογίζουν βεβαίως και το ενδεχόμενο επαναληπτικών. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Πριν από όλα θα πρέπει να σημειώσουμε για τις εκλογές 2023 ότι «κλείδωσαν» οι ημερομηνίες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές γεγονός που δείχνει ότι στο κυβερνητικό επιτελείο υπάρχει η πρόθεση να τηρηθεί μια χρονική σταθερότητα μεταξύ των εθνικών και των αυτοδιοικητικών καλπών και συνεπώς μέσα στην Άνοιξη, αρχές καλοκαιριού θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι διπλές κάλπες των εθνικών εκλογών και να μεσολαβήσει ένα ήρεμο καλοκαίρι για τα μπάνια του λαού.

Χθες εξάλλου, στο υπουργικό συμβούλιο ανακοινώθηκαν και επίσημα οι ημερομηνίες των περιφερειακών – αυτοδιοικητικών εκλογών.

Στις 8 και 15 Οκτωβρίου 2023 πρόκειται να διεξαχθούν οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Αυτό ανακοινώθηκε χθες και επίσημα στο Υπουργικό Συμβούλιο από τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα.

Υπενθυμίζεται ότι πριν μερικές ημέρες ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα αλλά και όσα είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας για αλλαγή της ημερομηνίας των αυτοδιοικητικών εκλογών, είχε παραπέμψει στο σχετικό νόμο, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι: «Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στην ημερομηνία που ορίζεται από τον νόμο και η Κυβέρνηση δεν προτίθεται να αλλάξει αυτή την ημερομηνία».

Εκλογές 2023: Πάσχα και Πανελλαδικές

Ο γρίφος των εθνικών εκλογών δεν είναι εύκολος αφού την Άνοιξη μεσολαβεί βεβαίως το Πάσχα και οι Πανελλήνιες εξετάσεις και συνεπώς θα πρέπει να βρεθεί ο κατάλληλος χρόνος που να μην επηρεάσει ούτε τη ραστώνη του Πάσχα, ούτε την αγωνία των Εξετάσεων για γονείς και μαθητές.

Με τα μέχρι στιγμής ο Μάιος δείχνει να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες με την 21η και την 28η Μαΐου να είναι οι δύο Κυριακές που συζητούνται αρκετά.

Στην περίπτωση που επιλεγεί ο Μάιος και οδηγηθούμε σε δεύτερες κάλπες με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής τότε το πιθανότερο σενάριο είναι οι δεύτερες κάλπες να διεξαχθούν στις 2 ή 9 Ιουλίου.

Ημερομηνία που θα συμπέσει ακριβώς τέσσερα χρόνια μετά την εκλογική νίκη της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη το 2019, γεγονός που έχει ιδιαίτερη σημειολογία για την γαλάζια παράταξη.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι στο τραπέζι έχει πέσει και η πρώτη Κυριακή του Απριλίου καθώς όπως εκτιμούν αρκετοί οι δεύτερες κάλπες θα γίνουν τον Μάιο κι έτσι η όλη διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί πριν τις πανελλήνιες.

Ωστόσο και σε αυτό το σενάριο υπάρχει το πρόβλημα με το τριήμερο της 25ης Μαρτίου που θα έχει προηγηθεί.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, ο Ιούνιος μένει εκτός σχεδιασμών καθώς είναι μήνας πανελληνίων εξετάσεων και ο Απρίλιος θα αποφευχθεί λόγω μεγαλοβδομάδας…

Εκλογές 2023: Τα έξοδα των μετακινήσεων

Γαλάζια στελέχη εκτιμούν πως ο Απρίλιος είναι απαγορευτικός και λόγω των αυξημένων τιμών στα καύσιμα αφού οι ετεροδημότες δύσκολα θα μπορέσουν να μεταβούν δύο φορές μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα στην ιδιαίτερη τους πατρίδα με την βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης να βρίσκονται στα ύψη.

Δεν αποκλείεται όσο θα πλησιάζουμε προς τις εκλογές να αυξηθεί ο αριθμός των ετεροδημοτών που έχει δικαίωμα να ψηφίσει στα ειδικά εκλογικά κέντρα που δημιουργούνται κοντά στον τόπο διαμονής τους, προκειμένου οι πολίτες να μπορέσουν να περιορίσουν τα έξοδα τους και να προσέλθουν και στις κάλπες και στις δύο αναμετρήσεις.

Συμπερασματικά οι προς εξέταση ημερομηνίες είναι συνολικά τρεις:

-Σενάριο 1ο : Κυριακή 9 Απριλίου 2023 με επαναληπτικές 7 Μαίου

Ένα από τα σενάρια που εξετάζεται με αρκετές πιθανότητες είναι οι εκλογές της απλής αναλογικής να διεξαχθούν την Κυριακή των Βαΐων, δηλαδή τη δεύτερη Κυριακή του Απριλίου στις 9 του μηνός, ακριβώς μια εβδομάδα πριν από το φετινό Πάσχα, προκειμένου να λειτουργήσει ως «κίνητρο» για να μεταβούν οι ετεροδημότες στους τόπους καταγωγής τους. Στην περίπτωση αυτή οι κάλπη των δεύτερων εκλογών προσδιορίζεται για τις 7 Μαΐου.

-Σενάριο 2ο: Κυριακή 2 Απριλίου 2023 με επαναληπτικές 30 Απριλίου

Εδώ θα έχει προηγηθεί το Σαββατοκύριακο της 25ης Μαρτίου και θα είναι δύσκολο οι ετεροδημότες να ξαναφύγουν το πρώτο ΣΚ ξανά για τα χωριά και τους τόπους καταγωγής τους.

-Σενάριο 3ο: Κυριακή 21 Μαΐου με επαναληπτικές 25 Ιουνίου

Βεβαίως υπάρχει και το σενάριο για κάλπες στις 21 Μαΐου (Κωνσταντίνου και Ελένης) και κατά ορισμένους κύκλους είναι το επικρατέστερο, καθώς σ’ αυτή την περίπτωση θα υπάρχει κυριολεκτικά εξάντληση της τετραετίας ωστόσο στην περίπτωση αυτή οι δεύτερες εκλογές θα διεξαχθούν στα μέσα προς τέλη Ιουνίου (18 ή 25), δηλαδή μέσα στην τουριστική περίοδο, αφού το σενάριο να φτάσουν οι δεύτερες κάλπες 2 ή 9 Ιουλίου θα δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα στην τουριστική σεζόν.

Εκλογές 2023: Ο αστάθμητος παράγοντας Ερντογάν

Αξίζει πάντως να σημειώσουμε ότι ένα από τα θέματα που απασχολούν την ελληνική κυβέρνηση γύρω από τη διενέργεια εθνικών εκλογών είναι βεβαίως και οι δύσκολες για τον Ερντογάν εκλογές στην Τουρκία.

Όπως διαφαίνεται με τα σημερινά δεδομένα τα πράγματα σε πολιτικό επίπεδο είναι αρκετά δύσκολα για τον Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει τα εθνικά θέματα προκειμένου να μεταβάλλει τους σε βάρος του δημοσκοπικούς συσχετισμούς. Μια λοιπόν από τις μεταβλητές που θα επηρεάσουν τον χρόνο των εκλογών στην Ελλάδα θα είναι και ο χρόνος που θα στήσει τελικώς ο Ταγίπ Ερντογάν τις δικές του κάλπες.

Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να αποφύγει μια μακρά περίοδο ακυβερνησίας πριν τις τουρκικές εκλογές, υπό τον φόβο μιας ισχυρής προβοκάτσιας από την πλευρά των γειτόνων.

Άλλωστε δεν είναι διόλου τυχαίο ότι και τα Ίμια το 1996 είχαν γίνει σε περίοδο πολιτικής ρευστότητας. ο χρόνος των ελληνικών εκλογών δεν μπορεί να είναι πολύ μακρινός από αυτόν των τουρκικών εκλογών.

Ένας Ερντογάν που βαίνει προς ήττα θα είναι απρόβλεπτος και αδίστακτος για οποιοδήποτε ατύχημα που θα περιπλέξει ακόμα περισσότερο τα πράγματα.

Τα σενάρια που εξετάζονται είναι οι ελληνικές εκλογές να γίνουν ή ταυτόχρονα ή μετά τις τουρκικές για να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο. Καθοριστικός παράγοντας θα είναι βεβαίως το οποιοδήποτε παράθυρο διαλόγου ή αν η ρητορική της έντασης θα κλιμακωθεί ακόμα περισσότερο.

Εκλογές 2023: Περιοδείες

Οπως κάνει όλο και συχνότερα το τελευταίο διάστημα, ο πρωθυπουργός στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας θα πραγματοποιήσει περιοδεία στην περιφέρεια, επιλέγοντας την Ηπειρο, όπου θα μεταβεί για τις εκδηλώσεις που θα γίνουν εκεί με την ευκαιρία της επετείου του «Επους του ’40» στο Καλπάκι και στα Ιωάννινα.

Η επόμενη περιοδεία του θα είναι στη Δυτική Μακεδονία τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου, ενώ, όπως μεταδίδουν πηγές από το επιτελείο του, στις προθέσεις του είναι να πραγματοποιεί μια περιοδεία ανά δεκαπενθήμερο στην Περιφέρεια, ενώ στο ενδιάμεσο θα επισκέπτεται μία από τις περιοχές του Λεκανοπεδίου Αττικής.

Στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι, σύμφωνα με τους συνεργάτες του, να αναδείξει το έργο που πραγματοποίησε η κυβέρνησή του σε όλους τους τομείς παρά τις μεγάλες δυσκολίες με τις οποίες ήρθε αντιμέτωπη. «Οι πολίτες αναγνωρίζουν την προσπάθεια που καταβάλλεται, όπως και την πλήρη απουσία αξιόπιστων εναλλακτικών προτάσεων και γι’ αυτό σε όλες τις μετρήσεις η Ν.Δ. κρατάει αλώβητο, αν δεν διευρύνει κιόλας, το προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ», υποστηρίζουν.

Ταυτόχρονα, ακολουθώντας και τις τάσεις των δημοσκοπήσεων που δείχνουν ότι το ενδιαφέρον των πολιτών εστιάζεται στην ακρίβεια, στην ασφάλεια και στα Ελληνοτουρκικά, το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου σχεδιάζει να δώσει έμφαση στα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για την αναχαίτιση των επιπτώσεων από την παγκόσμια ενεργειακή κρίση.

Εκλογές 2023: Το φυσικό αέριο

Ο πρωθυπουργός επέστρεψε την περασμένη Παρασκευή απολύτως ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. που ασχολήθηκε με τα ενεργειακά και, όπως ο ίδιος είπε, κατέληξε σε μια επί της αρχής συμφωνία, η οποία ουσιαστικά δίνει τη δυνατότητα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προχωρήσει σε ένα σύνολο παρεμβάσεων προκειμένου να κρατηθούν πιο χαμηλά οι τιμές του φυσικού αερίου.

Εξήγησε ότι μία από τις παρεμβάσεις είναι η δυνατότητα επιβολής «πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου σε επίπεδο δείκτη TTF», κάτι που ο ίδιος ήταν από τους πρώτους ηγέτες που είχαν θέσει στον δημόσιο διάλογο ως ευρωπαϊκή προτεραιότητα.

Μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στο οποίο κάμφθηκαν οι αντιρρήσεις που προέβαλλε μέχρι πρότινος το Βερολίνο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «η ευθύνη περνάει πλέον στους υπουργούς Ενέργειας, οι οποίοι θα πρέπει να εξειδικεύσουν τις σχετικές προτάσεις, έτσι ώστε να πάρουν τον υποχρεωτικό χαρακτήρα που απαιτείται προκειμένου να γίνουν πράξη».

Ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος περισσότερο προς το εσωτερικό ακροατήριο, επανέλαβε με έμφαση ότι άσχετα από τις παρεμβάσεις που θα γίνουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η κυβέρνησή του «στήριζε, στηρίζει και θα εξακολουθεί να στηρίζει τους Ελληνες καταναλωτές, τα ελληνικά νοικοκυριά, τις ελληνικές επιχειρήσεις, απέναντι στην έκρηξη των τιμών ενέργειας».

Παρατήρησε, όμως, με νόημα ότι είναι τελείως διαφορετικό να έχουμε τιμές φυσικού αερίου στα 200 ή 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα και άλλο να έχουμε τιμές στα 110-112 ευρώ, όπως διαμορφώνεται αυτές τις μέρες η τιμή που υποχώρησε επειδή «οι αγορές διαπίστωσαν ότι είμαστε σοβαροί ως προς την απειλή μας να επιβάλουμε -εφόσον αυτό χρειαστεί- ένα είδος πλαφόν στο φυσικό αέριο».