Εστίαση

Εστίαση: Η μεγαλύτερη αγωνία όλων και φυσικά χιλιάδων εστιατόρων είναι το πότε θα ανοίξει ξανά η εστίαση. Δείτε στο xristika.gr ποια είναι η πιθανότερη ημερομηνία…

Δύο είναι μέχρι αυτή την ώρα τα επικρατέστερα σενάρια για το άνοιγμα των καφέ, των μπαρ και των εστιατορίων. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN ή θα ανοίξουν στις 15 Μαρτίου για να μην χαθεί η αργία της Καθαράς Δευτέρας ή λίγο πριν το Πάσχα.

Ήδη, η πίεση που έχουν υποστεί οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων εστίασης είναι ασφυκτική. Το 2020 είδαν το 50% του τζίρου τους να εξαφανίζεται. Από την εστίαση, τη χρονιά που πέρασε χάθηκαν 4 δισ. ευρώ και για κάθε μέρα lockdown χάνονται 600 εκατ. ευρώ.

Για το άνοιγμα του λιανεμπορίου αλλά και το γιατί λήφθηκε ξανά η απόφαση να κλείσει με το νέο lockdown μίλησε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης στο Open και τη Φαίη Μαυραγάνη. «Η απόφαση να ανοίξει το λιανεμπόριο ήταν απολύτως σωστή, σε όλη την Aττική είχαμε αύξηση που ξεπερνά το 57% σε σχέση με το περασμένο έτος μέσα σε 12 μέρες. Είναι μια πολύ σημαντική ανάσα, προλαβαίνουν να ξεστοκάρουν και τα καταστήματα στην υπόλοιπη Ελλάδα», ανέφερε.

Εστίαση: «Ανοίξτε μας, πνιγόμαστε»

Δραματική έκκληση στην κυβέρνηση να κάνει το μεγάλο βήμα και να δώσει το πράσινο φως για άνοιγμα και της εστίασης, απευθύνουν οι επαγγελματίες του κλάδου. Πότε θα ανοίξουν καφέ, μπαρ και εστιατόρια; Όπως τονίζουν χαρακτηριστικα οι επιχειρηματίες, η κατάσταση είναι τραγική. Δείτε στο xristika.gr τη αναφέρουν σε επιστολή προς τον πρωθυπουργό.

Ανοιχτή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη για τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο της εστίασης απέστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων.

«Τα λουκέτα είναι υπαρκτή πραγματικότητα πλέον και αυξάνονται καθημερινά» τονίζει η ΠΟΕΣΕ και προσθέτει: «Απαιτούμε άμεσα πρόγραμμα χρηματοδότησης του Κλάδου. Οι Επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις του Κλάδου είναι βαριά ασθενείς διασωληνωμένοι στην εντατική και ο γιατρός (κυβέρνηση) ανοιγοκλείνει το οξυγόνο και το μοιραίο είναι αναπόφευκτο. Ανοίξτε το οξυγόνο, πνιγόμαστε!!!!!» .

Οι θεσμικοί εκπρόσωποι το κλάδου άλλωστε ήδη από τις προηγούμενες μέρες είχαν κάνει γνωστό ότι τα πρώτα μαζικά οριστικά «λουκέτα» σε επιχειρήσεις, ακόμη και σε περιοχής που αποτελούν «στέκια» της εστίασης είναι γεγονός σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο στην Αττική, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΣΕ, Γιώργο Καββαθά, περίπου 40 επιχειρήσεις εστίασης έχουν κλείσει στην περιοχή του Κολωνακίου, σε Σκουφά, Τσακάλωφ, Βαλαωρίτου. Εικόνα εγκατάλειψης παρουσιάζουν και αρκετά καταστήματα στην περιοχή του Ψυρρή ενώ στο Γκάζι τουλάχιστον 10 μαγαζιά έχουν βάλει λουκέτο το τελευταίο διάστημα. Ανάλογη εικόνα παρουσιάζουν και αρκετά καταστήματα εστίασης στα Βόρεια Προάστια της πρωτεύουσας, όπως Αγία Παρασκευή, Κηφισιά, Χαλάνδρι, Χολαργό και Νέα Ερυθραία.

Αναφερόμενοι στο μέτρο της Επιστρεπτέας προκαταβολής, το οποίο όπως σημειώνει η ΠΟΕΣΕ «ήταν το μοναδικό χρηματοδοτικό εργαλείο ρευστότητας και ανακούφισης που λειτούργησε σαν σανίδα σωτηρίας και επιβίωσης για τους επαγγελματίες του κλάδου» τονίζουν:

«Το 40% των επιχειρήσεων αποκλείστηκε, το μέσο ποσό επιστρεπτέας είναι 4.900€ και η πλειονότητα των επιχειρήσεων θα εισπράξει από 2.000 – 4.000€, όταν οι πάγιες λειτουργικές ανάγκες της πιο μικρής επιχείρησης του Κλάδου ξεπερνούν τα 3.000€ μηνιαίως. Χωρίς μάλιστα σε αυτό το ποσό να συνυπολογίζουμε τις ανάγκες που έχει κάθε επαγγελματίας για να συντηρήσει την οικογένειά του».

Οι επιχειρηματίες της εστίασης τονίζουν ότι «για πολλοστή φορά επισημαίνουμε μια ζοφερή πραγματικότητα με την οποία αναμετρώνται καθημερινά δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες: Την μείωση του κύκλου εργασιών κατά 50% για τους μήνες λειτουργίας του 2020, τα περιοριστικά μέτρα στο ωράριο λειτουργίας που μείωσαν τον κύκλο εργασιών και τα τοπικά lockdown με τις ζημιές που προκάλεσαν στα ευαλλοίωτα προϊόντα δυσκολεύοντας ακόμη περισσότερο την ζωή μας και την ζωή των οικογενειών μας. Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι η σωρευτική δημιουργία ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων που έχει να λάβει τη μορφή χιονοστιβάδας ακόμη και για επιχειρήσεις υγιείς και σταθερά κερδοφόρες».

Εστίαση: Ποιοι… θησαύρισαν στην καραντίνα!

Τον αυξημένο βαθμό ενδιαφέροντος που δίνει ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας στην αγορά του κρέατος, στους επαγγελματίες του κλάδου αλλά και στη δυναμική του οργανισμού, τόσο στο εγχώριο όσο και στο βαλκανικό επιχειρηματικό περιβάλλον, αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΚΑΑ, Απόστολος Αποστολάκος κατά την διάρκεια του ηλεκτρονικού συνεδρίου «Meat & Dairy Day».

Σύμφωνα με σημερινή ανάρτηση του ΟΚΑΑ στην ηλεκτρονική σελίδα του, η ταυτόχρονη ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που διακρίνουν τη συγκεκριμένη αγορά, αλλά και το πλαίσιο που χαράσσει ο οργανισμός για την περαιτέρω ανάπτυξη και ενίσχυση των εργασιών του κλάδου αποτέλεσαν τη βάση της ομιλίας του διευθύνοντος συμβούλου, στην πρόσφατη ημερίδα.

Ο κ. Αποστολάκος ανέφερε πως ο δεσμός του καταναλωτικού κοινού με τους επαγγελματίες του κρέατος είναι εξόχως ισχυρή, ενώ χαρακτηριστικά τόνισε πως το κρεοπωλείο στη χώρα μας αποτελεί το δεύτερο πιο επισκεπτόμενο σημείο λιανικής πώλησης, καθώς ο μέσος Έλληνας καταναλωτής επισκέπτεται κατά μέσο όρο 3 φορές την εβδομάδα το κρεοπωλείο.

Μάλιστα, όπως υπογράμμισε ο ίδιος, κατά τη διάρκεια των δύο «κυμάτων» της πανδημίας του κορονοϊού, η αγορά αντέδρασε ισόρροπα, με τα μεγέθη να κινούνται περίπου στα ίδια επίπεδα με τα αντίστοιχα περυσινά. «Όσο για τις τιμές, κι αυτές κινήθηκαν σε ικανοποιητικό πλαίσιο, και σε ορισμένες περιπτώσεις πιο μειωμένες σε σχέση με το περυσινό χρονικό διάστημα», δήλωσε ο κ. Αποστολάκος.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι η έλευση της πανδημίας στη χώρα μας επέβαλε σημαντικές αλλαγές -μεταξύ άλλων- και στις καταναλωτικές συνήθειες του κοινού, οι οποίες με τη σειρά τους επέφεραν ανάλογες μεταβολές και στο επίπεδο των προμηθευτών και επαγγελματιών του κλάδου.

«Από εκεί που η προσοχή περιστρεφόταν σε συντριπτικό βαθμό γύρω από το food service, η πανδημία τους ανάγκασε να στραφούν τόσο στον τομέα της προμήθειας λιανεμπορικών αλυσίδων και μεμονωμένων σημείων όσο και στους τελικούς πελάτες. Κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να αναζητούν σταθερότητα, ταχύτητα, αξιοπιστία, συνέχεια, απρόσκοπτη τροφοδοσία, συνδυασμένα με ποιότητα, ασφάλεια και τηρώντας τα υγειονομικά στάνταρντ.

Τα ανωτέρω έφεραν τον Οργανισμό Κεντρικών Αγορών και Αλιείας ΑΕ στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της αγοράς, εξαιτίας του κομβικού του ρόλου στη διατροφική επάρκεια και τροφοδοσία του μεγαλύτερου τμήματος του πληθυσμού της χώρας μας. Από την πρώτη στιγμή λάβαμε και έκτοτε εφαρμόζουμε ιδιαίτερα αυστηρά προστατευτικά μέτρα αναφορικά με την πανδημία του COVID-19, ενώ πραγματοποιούμε ενδελεχείς απολυμάνσεις των εγκαταστάσεών μας σε εβδομαδιαία βάση.

Κατ’ αυτό τον τρόπο αποφεύγουμε προβληματικές καταστάσεις για την αδιατάρακτη συνέχιση της λειτουργίας των εγκαταστάσεών μας, διασφαλίζοντας την υγεία των συνεργατών, εργαζομένων και συναλλασσομένων στους χώρους μας», τόνισε με έμφαση ο κ. Αποστολάκος. Παράλληλα, ο οργανισμός αναπτύσσει ψηφιακές πλατφόρμες παραγγελειοληψίας, που επιτρέπουν την υπέρβαση καταστάσεων, όπως για παράδειγμα οι περιπτώσεις του lockdown στα δύο πανδημικά κύματα, με την ταυτόχρονη αδιάλειπτη λειτουργία του συνόλου των δομών του.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΚΑΑ ανέφερε πως ο οργανισμός έχει οργανωθεί -πλέον- σε απόλυτα επαγγελματικό πλαίσιο σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του, σε σημείο τέτοιο ώστε αντίστοιχοι οργανισμοί γειτονικών χωρών της Βαλκανικής να έχουν έρθει σε επαφή με την διοίκησή του προκειμένου να εμπλουτίσουν το γνωστικό τους πεδίο, αξιοποιώντας το υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας και την πρακτική του.

Διαβάστε όλα τα νέα στο topics.gr