Ανακοινώθηκε: Έκτακτο «Δώρο Χριστουγέννων» συνταξιούχων 2023: Η ημερομηνία πληρωμής

Έκτακτο Δώρο Χριστουγέννων 2023: Οι συνταξιούχοι θα πάρουν ξανά γιορτινό «μποναμά», αλλά αυτή τη φορά, πολύ λιγότερα χρήματα από ότι τις προηγούμενες φορές.

«Κλείδωσε» και επίσημα το έκτακτο -και άτυπο- «Δώρο Χριστουγέννων 2023» για τους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά, όπως μοιράστηκε και την προηγούμενη φορά, τον περασμένο Μάρτιο.

Το μέτρο στήριξης, που αρχικά διαρρεόταν ότι θα φτάνει ξανά μέχρι τα 300 ευρώ, μετά υπήρχαν πληροφορίες ότι ακυρώνεται, και μετά ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό ότι θα είναι το ανώτερο 200 ευρώ, περιλαμβάνεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2024.

Το παράδοξο ωστόσο είναι ότι αναμένεται να πληρωθεί -έτσι όπως αναφέρεται μέσα στο προσχέδιο- μέσα στον προσεχή Δεκέμβριο και συγκεκριμένα πριν τα Χριστούγεννα. Με τα δεδομένα που έχουμε σήμερα το πιθανότερο είναι ότι θα πληρωθεί εντός της εβδομάδας 18-22 Δεκεμβρίου.

Συγκεκριμένα, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού επισημαίνεται ότι θα πληρωθούν πριν το τέλος του έτους 750.000 περίπου συνταξιούχοι με συντάξεις έως 1.600 ευρώ, που έχουν προσωπική διαφορά (άνω των 10 ευρώ), θα δοθεί στα τέλη Δεκεμβρίου 2023 έκτακτη οικονομική ενίσχυση από 100 έως 200 ευρώ. Το δημοσιονομικό κόστος εκτιμάται σε περίπου 107 εκατ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα:

 • όσοι λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων έως 700 ευρώ, θα δοθεί ενίσχυση 200 ευρώ,
 • όσοι λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων από 700,1 έως 1.100 ευρώ, θα δοθεί ενίσχυση 150 ευρώ,
 • όσοι λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων από 1.100,1 έως 1.600 ευρώ, θα δοθεί ενίσχυση 100 ευρώ.

Αυξήσεις συντάξεων: Τι ισχύει από το 2024

Οι συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις στα ποσά που θα λάβουν από 1/1/2024, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ως αποτέλεσμα της θετικής πορείας της ελληνικής οικονομίας. Η αύξηση υπολογίζεται πως θα κυμανθεί από 3% έως 3.5% καθώς είναι συνάρτηση του πληθωρισμού (που αναμένεται να κλείσει κοντά στο 4,5%) και της ανάπτυξης (που αναμένεται να κλείσει κοντά στο 2% με 3%).

Πέρσι η αύξηση των συντάξεων ήταν λίγο κάτω από 8%. Διαφορά στα χρήματα που λαμβάνουν, αναμένεται να δουν περίπου δυο εκατομμύρια συνταξιούχοι, ενώ αναμένεται και μία διορθωτική αύξηση ύψους 0,5% αναφορικά με την αύξηση συντάξεων του 2022.

Πληθωρισμός και ρυθμός ανάπτυξης θα καθορίσουν για μία ακόμη φορά το ύψος της αύξησης των κύριων συντάξεων για το 2024. Βάσει των εκτιμήσεων του οικονομικού επιτελείου, η αύξηση θα κινηθεί στο 3,5%.

 • Πληθωρισμός: 4,7%
 • Ανάπτυξη: 2,3%
 • Αύξηση: 3,5%

Όπως δήλωσε η εργατολόγος Μάρλεν Ασημακοπούλου : «Με δεδομένο ότι η μέση κύρια σύνταξη για τους ασφαλισμένους του ιδιωτικού τομέα είναι 674 ευρω, θα δουν αύξηση 23 ευρώ, δηλαδή θα πάρουν 698 ευρώ.

Για τους συνταξιούχους του δημοσίου όπου η μέση κύρια σύνταξη κυμαίνεται στα 933 ευρώ, η αύξηση θα είναι 28 ευρώ, με το τελικό ποσό να διαμορφώνεται μεικτά στα 961 ευρώ».

Αύξηση συντάξεων 2024 – Παραδείγματα με ποσά

 • Μέση κύρια σύνταξη δημοσίου 2023: 933,56 €
 • Προσαύξηση 3,5%: 27,99€
 • Κύρια σύνταξη 2024: 961€

Ανακοινώσεις αναμένονται και για όσους εξακολουθούν να έχουν προσωπική διαφορά. Τον περασμένο Μάρτιο το επίδομα δόθηκε σε 1.112.000 συνταξιούχους εξαιτίας της πήραν μηδενικές ή μικρές αυξήσεις και κυμαινόταν από 200 έως 300 ευρώ . Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου οικονομικών, το νέο επίδομα θα είναι χαμηλότερο.

Πλέον ο αριθμός όσων εξακολουθούν να έχουν προσωπική διαφορά έχει μειωθεί, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που την μηδένισαν και θα λάβουν κανονικά την νέα αύξηση. (περιμένω στοιχεία αλλά αν δεν έρθουν εγκαίρως.

Συνταξιούχοι: Αλλαγές στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης

Προωθείται η μείωση του ποσοστού παρακράτησης της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης η οποία χρηματοδοτεί το λογαριασμό ΑΚΑΓΕ (Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών) στο οποίο υπολογίζεται ότι έχουν συγκεντρωθεί περί τα 30 δισ. ευρώ.

Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης επιβλήθηκε 2010 καταβάλλεται (στον λογαριασμό του ΑΚΑΓΕ) με σκοπό την κάλυψη ελλειμμάτων των κλάδων κύριας σύνταξης φορέων κοινωνικής ασφάλισης. Η εν λόγω εισφορά επιβάλλεται σε συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ  κλιμακωτά και κυμαίνεται από 3% έως 14%.

Μείωση της «ποινής» για εργαζόμενους συνταξιούχους

Νέα διάταξη για τους εργαζόμενους συνταξιούχους θα μπει σε ισχύ από το νέο έτος, ενώ η ειδική εισφορά που θα αντικαταστήσει τη – σημερινή – μείωση της σύνταξης κατά 30%, εκτιμάται ότι θα κυμαίνεται από 10% έως 15% επι των αμοιβών τις οποίες θα λαμβάνει ο συνταξιούχος από την εργασία του.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα αποφάσεις έχει οριστικοποιηθεί ότι το «πέναλτι» – μείον 30% της σύνταξης – θα καταργηθεί. Αντ’ αυτού, θα επιβληθεί μια ειδική εισφορά, που θα κρατείται από το πρόσθετο εισόδημα που θα έχει ο συνταξιούχος μέσω της απασχόλησής του.

Το ύψος της εισφοράς δεν θα οδηγεί σε παρακράτηση μεγαλύτερη από αυτήν που ισχύσει σήμερα, μέσω της μειωμένης σύνταξης (δηλαδή του 30%). Αυτό θα επιτευχθεί με την θέσπιση ανώτατου ορίου το οποίο δεν θα ξεπερνά η παρακράτηση της εισφοράς, οποιοδήποτε και αν είναι το εισόδημα του εργαζόμενου συνταξιούχου.

Αντιστοίχως, το επικρατέστερο σενάριο των αλλαγών για τους ελεύθερους επαγγελματίες προβλέπει παρακράτηση ίση με το 50% της ασφαλιστικής κλάσης που έχουν επιλέξει.

Συνταξιούχοι: Απαλλαγή από τη συμμετοχή στα φάρμακα

Ένα επιπλέον μέτρο στήριξης των συνταξιούχων είναι η μονιμοποίηση της πλήρους απαλλαγής των πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη φαρμακευτική δαπάνη. Η παρέμβαση έχει να κάνει με την κατάργηση της συμμετοχής στα φάρμακα για όσους συνταξιούχους έπαιρναν ΕΚΑΣ έως το 2020. Για το θέμα έχει δεσμευτεί προσωπικά ο πρωθυπουργός. Δεδομένου ότι το μέτρο αφορά σε ηλικιωμένους που όταν ελάμβαναν το βοήθημα  πλήρωναν συμμετοχή 15% στα φάρμακά τους, το μόνιμο όφελος μπορεί να ανέρχεται ετησίως σε αρκετές εκατοντάδες ευρώ.

Συντάξεις Νοεμβρίου 2023: Οι ημερομηνίες πληρωμής

Αλλαγή στις ημερομηνίες πληρωμής των μηνιαίων κύριων και επικουρικών συντάξεων ΕΦΚΑ θα ισχύει και αυτόν τον μήνα.

Ειδικότερα, η διάταξη αυτή έχει ως εξής:

Ημερομηνίες καταβολής μηνιαίων κύριων συντάξεων ΕΦΚΑ:

 • Ως ημερομηνία καταβολής των μηναίων κύριων συντάξεων του ΕΦΚΑ ορίζεται:
 • Για τους μισθωτούς η προτελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα
 • Για τους μη μισθωτούς η τέταρτη τελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα

Στις 26 Οκτωβρίου θα καταβληθούν οι συντάξεις Νοεμβρίου ανεξαρτήτου ΑΜΚΑ. Συγκεκριμένα: -Οι συνταξιούχοι των ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΔΕΗ θα πληρωθούν την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου και η κατάθεση θα γίνει το απόγευμα Τετάρτης. -Οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ, των τραπεζών, του ΟΤΕ και του Δημοσίου, η πληρωμή θα είναι στις 30 Οκτωβρίου αλλά η κατάθεση θα γίνει από την Παρασκευή.