Πότε επιστρέφει ο Χειμώνας: Τι λένε οι μετεωρολόγοι – Ο καιρός το τριήμερο των Φώτων

Καιρός: Αλλάζουν συνεχώς τα δεδομένα και οι προγνώσεις. Δισταγμός για σταθερή πρόβλεψη και αναμονή για το πότε τελικά επιστρέφει ο χειμώνας, μετά τις παρατεταμένες Αλκυονίδες μέρες.

Ο Δεκέμβριος του 2022 ήταν ένας από τους θερμότερους στην ιστορία και στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, με τον καιρό να μας χαρίζει ανοιξιάτικες μέρες μέσα στις γιορτές, αλλά και αρκετά ευρώ που γλιτώσαμε για θέρμανση. Πότε όμως επιστρέφει το σκηνικό του καιρού στα φυσιολογικά για την εποχή.

Τα βουνά «στέρεψαν» από χιόνι με τα χιονοδρομικά να μην ανοίγουν τις πίστες μέσα στις γιορτές, ενώ οι παραλίες γέμισαν, συνθέτοντας ένα πρωτόγνωρο σκηνικό που ανησυχεί τους ειδικούς για την κλιματική αλλαγή.

Τα πράγματα, όμως, αλλάζουν σιγά – σιγά, αφού πλησιάζει επιτέλους ο κανονικός χειμώνας με το κρύο και τα χιόνια.

Το ερώτημα είναι όμως πότε; Πριν ή μετά το τριήμερο των Θεοφανίων;

Πότε χειμωνιάζει επιτέλους

Όπως ανέφεραν χθες, μιλώντας στην ΕΡΤ ο Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών και καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας, Χρήστος Ζερεφός και ο Διευθυντής Ερευνών της Υπηρεσίας meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, από το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου το σκηνικού του καιρού αλλάζει.

Προς το παρόν, μέχρι και την Κυριακή, 8 Ιανουαρίου οι καιρικές συνθήκες θα παραμείνουν απαράλλεχτες, με τον υδράργυρο να αγγίζει και τους 20 βαθμούς Κελσίου σε πολλές περιοχές. Από το δεύτερο δεκαήμερο έρχεται η αλλαγή και ίσως τα χιόνια.

«Πιθανώς το δεύτερο δεκαήμερο να έχουμε μια αλλαγή», ανέφερε ο κ. Λαγουβάρδος και συνέχισε λέγοντας πως «η εκτίμησή μου είναι ότι επειδή έχουμε μπροστά μας δύο χειμωνιάτικους μήνες, θα έχουμε και ψυχρές εισβολές, θα έχουμε και χιόνια. Τα θέλουμε στα βουνά, όχι μόνο για τα χιονοδρομικά αλλά για το υδατικό ισοζύγιο. Θα ήταν απίθανο να μη δούμε κάποιο κρύο, αλλά τουλάχιστον δεν φαίνεται αυτό μέσα στο πρώτο δεκαήμερο, πιθανόν μέσα στο δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου».

Ο κ. Ζερεφός σημείωσε στη συνέχεια ότι η αποσταθεροποίηση του κλίματος είναι παγκόσμιο φαινόμενο. «Έχουμε χάσει προς το παρόν το ένα τρίτο του χειμώνα, του κρύου. Αυτά τα ακραία φαινόμενα συμβαίνουν και σε άλλες χώρες. Δεν συμβαίνουν μόνο σε εμάς… Ξέρουμε ότι αυτή η ανωμαλία που βλέπουμε την τελευταία δεκαετία θα συνεχίσει και μάλιστα θα είναι και χειρότερα τα πράγματα, ιδίως μετά το 2050 έτσι όπως δείχνουν όλοι οι υπολογισμοί όλων των μοντέλων σε όλη τη γη».

«Έτσι πήγε το κρύο στην Αμερική, ενώ στην Ευρώπη ήρθε ζέστη και η ζέστη παραμένει, αλλά βέβαια όχι για πολύ, τουλάχιστον στη χώρα μας. Αυτοί οι θερμοί χειμώνες που έχουμε τα τελευταία 20-30 χρόνια είναι οι θερμότεροι σε όλη τη μακρά χρονοσειρά που διαθέτει η χώρα μας. Λοιπόν, τώρα αυτό θα φύγει. Έφυγε ήδη από την Αμερική και αρχίζει να μεταφέρεται», συνέχισε ο κ. Ζερεφός.

Σάκης Αρναούτογλου: Εναρμόνιση του καιρού μετά τις 11-13 Ιανουαρίου

Από τα μέσα Ιανουαρίου και μετά είχε εκτιμήσει ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ3 ότι θα αλλάξει ο καιρός και τα «εναρμονιστεί» με το ημερολόγιο, δηλαδή με τον χειμώνα. Έγραψε στο Facebook χαρακτηριστικά:

«Η φετινή Πρωτοχρονιά θα πρόκειται ίσως για τη θερμότερη έναρξη ενός νέου έτους που έχει καταγραφεί ποτέ στη μετεο ιστορία της Ευρώπης! Σύμφωνα και με τελευταία στοιχεία του Ευρωπαϊκού Μοντέλου ECMWF αλλά και των υπολοιπων παγκόσμιων προγνωστικών μοντέλων, το σύνολο των χωρών της Ευρώπης βαδίζει τις επόμενες ημέρες σε μια νέα θερμή εισβολή, η οποία και θα αποτελειώσει σταδιακά την όποια εναπομείνασα χιονοκάλυψη ακόμα και κοντά στα 2000 μέτρα στα περισσότερα χιονοδρομικά της! Για τις περισσότερες χώρες της γηραιάς ηπείρου θα πρόκειται λοιπόν, κατά πάσα πιθανότητα για τη θερμότερη έναρξη ενός νέου έτους που έχει καταγραφεί ποτέ στη μετεο ιστορία της! Μια αλλαγή στην όλη αυτή κατάσταση και εναρμόνιση του καιρού με το ημερολόγιο “ψιθυρίζουν” κάποια μακροπρόθεσμα στοιχεία για το σύνολο της Ευρώπης συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας για μετά τις 11-13 του Γενάρη!!!»

Λέκκας: Πιθανή μια πολική βόμβα και στην Ελλάδα

«Ακόμα δεν έχουμε μπει σε πλήρη αποσταθεροποίηση. Βλέπουμε γεγονότα τα οποία αφορούν το παγκόσμιο γίγνεσθαι και επίπεδο και φαινόμενα τα οποία αφορούν περιοχές, ολόκληρες ηπείρους, ακόμα και κράτη. Αυτά είναι πρωτοφανή και έχουν να εμφανιστούν, όπως προαναφέρθηκε, τουλάχιστον εκατό χρόνια. Θεωρούμε ότι είναι το έναυσμα ουσιαστικά της κλιματικής κρίσης» ανέφερε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Γεωλογίας και διαχείρισης φυσικών καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, κληθείς να σχολιάσει τις ακραίες συνθήκες και τον φονικό χιονιά στις ΗΠΑ.

Μάλιστα, σημείωσε, πως δεν είναι απίθανο να έρθει και μια «πολική βόμβα» στη χώρα μας. Είπε χαρακτηριστικά:

«Βλέπουμε μία πλήρη αναστροφή της κατάστασης. Τώρα που θα έπρεπε να υπάρχει χειμώνας υπάρχει σχεδόν καλοκαιρία και αυτό το δούμε και να εξελίσσεται στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα με αντίθετα φαινόμενα».

Η πρόγνωση της ΕΜΥ για τα Φώτα 2023

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 06-01-2023 (ΘΕΟΦΑΝΙΑ)

Στο Ιόνιο και τη νότια νησιωτική χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με πιθανότητα τοπικών βροχών. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Τις πρωινές και βραδινές ώρες η ορατότητα στα ηπειρωτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 και πρόσκαιρα στα νότια πελάγη τοπικά 5 μποφόρ. Από το βράδυ θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 07-01-2023

Στα δυτικά, στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα προβλέπονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 και στα πελάγη τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.