Πότε αρχίζει το Dentist Pass: Πού κάνετε αίτηση – Δικαιούχοι και κριτήρια

Dentist Pass: Αίτηση για δωρεάν επίσκεψη στον οδοντίατρο μπορούν να κάνουν οι γονείς – δικαιούχοι του νέου επιδόματος που έβγαλε το υπουργείου Υγείας. Όλες οι πληροφορίες για το νέο πρόγραμμα.

Πήρε ΦΕΚ και ξεκινάει μέσα στον Μάιο το νέο πρόγραμμα ενίσχυσης, αυτή τη φορά για δωρεάν προληπτική οδοντιατρική φροντίδα. Ο λόγος για το Dentist Pass που θα καλύπτει δωρεάν επισκέψεις στον οδοντίατρο αλλά μόνο για παιδιά και συγκεκριμένα για τις ηλικίες 6-12 ετών.

Το πρόγραμμα «τρέχει» από το υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο της υλοποίησης του εμβληματικού Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης της Δημόσιας Υγείας «Σπύρος Δοξιάδης».

Επίσης, θα «τρέξει» και ένα ακόμα πρόγραμμα υγείας και πρόληψης που θα αφορά διατροφολόγους.

Τι είναι το Dentist Pass

Το πρόγραμμα δωρεάν προληπτικής οδοντιατρικής φροντίδας για παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών, που φέρει την υπογραφή του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, έχει διπλό στόχο: αφενός τη βελτίωση της στοματικής υγείας των ανηλίκων, αφετέρου την καλλιέργεια και την εμπέδωση της φιλοσοφίας της προληπτικής οδοντιατρικής στους γονείς.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, κατά κοινή παραδοχή, είναι πρωτοποριακό, αλλά ταυτόχρονα αναδεικνύει και το δραματικό κενό του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), που δεν αποζημιώνει καμία οδοντιατρική πράξη για τους ασφαλισμένους και τα προστατευόμενα μέλη τους. Αναγνωρίζοντας αυτό το κενό το υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, εξασφάλισε το απαραίτητο κονδύλι, στο πλαίσιο δράσεων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Πρόληψης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΑΙΤΗΣΗ ΜΠΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ.

Dentist Pass: Τι εξετάσεις αφορά

Συγκεκριμένα το πρόγραμμα θα αφορά τις παρακάτω εξετάσεις:

  • έλεγχο της στοματικής υγιεινής,
  • καθαρισμό και απομάκρυνση πλακών,
  • φθορίωση και εν γένει
  • παροχή οδηγιών για την στοματική υγιεινή των παιδιών.

Dentist Pass: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Ωφελούμενοι της ενίσχυσης Dentist Pass είναι τα παιδιά που έχουν γεννηθεί κατά τα ημερολογιακά έτη 2011 έως και 2016, διαμένουν νόμιμα στην ελληνική επικράτεια και διαθέτουν Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), είτε Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ).

Η ενίσχυση λαμβάνεται, για λογαριασμό του παιδιού, από ενήλικο φυσικό πρόσωπο το οποίο ασκεί τη γονική μέριμνα ή την επιμέλεια ή την επιτροπεία του ή του παρέχει την ασφαλιστική κάλυψη, ενεργώντας ως ο εκπρόσωπος του παιδιού για τους σκοπούς του παρόντος Προγράμματος.

Dentist Pass: Πού κάνετε αίτηση

Για να λάβετε την ενίσχυση θα πρέπει να υποβάλετε αίτηση στην Ηλεκτρονική Πλατφόρμα του Προγράμματος (Η.Π.Π.) στο gov.gr – ΕΨΠ και η αίτηση αυτή να εγκριθεί.

Την αίτηση θα την κάνετε με τους κωδικούς του taxisnet.

Σε διαφορετική περίπτωση η αίτηση γίνεται και στα ΚΕΠ.

Κάθε ψηφιακή χρεωστική κάρτα παραμένει σε ισχύ για έξι μήνες, επιπλέον του μήνα εντός του οποίου εκδόθηκε.

Τι περιλαμβάνει το Dentist Pass – Πώς χρησιμοποιείται

Το Dentist Pass θα περιλαμβάνει έλεγχο της στοματικής υγιεινής, καθαρισμό και απομάκρυνση πλακών, φθορίωση και συμβουλές για τη στοματική υγιεινή των παιδιών. Για την έκδοσή του ένας από τους δύο γονείς θα υποβάλει αίτηση για την έκδοση της κάρτας μέσω του gov.gr ή των ΚΕΠ στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος.

Η κάρτα μετά την έκδοσή της θα αποθηκεύεται στο ψηφιακό πορτοφόλι του κινητού του δικαιούχου γονέα και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα POS όλων των οδοντιατρείων. Κατά την επίσκεψη θα χρεώνεται η κάρτα και ο οδοντίατρος θα εισπράττει άμεσα τα χρήματα χωρίς υποβολές ή άλλες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Το ποσό που θα εισπράττουν οι οδοντίατροι για κάθε παιδί έχει οριστεί στα 40 ευρώ.

Βήμα-βήμα η αίτηση για Dentist Pass

Μετά την υποβολή της, κάθε αίτηση ελέγχεται ως προς την πληρότητα και επιλεξιμότητά της μέσω αυτόματων ή μη διασταυρώσεων. Στην περίπτωση που ο έλεγχος αποβεί αρνητικός, η αίτηση απορρίπτεται, ο δε δικαιούχος έχει το δικαίωμα υποβολής αιτήματος επανεξέτασης.

Σε περίπτωση που ο έλεγχος της αίτησης αποβεί θετικός, η Κ.τ.Π. Μ.Α.Ε. διαβιβάζει εγκριτική απόφαση στο πιστωτικό ίδρυμα ή τον χρηματοπιστωτικό οργανισμό, τηρουμένων των κατάλληλων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων, το όνομα, το επώνυμο, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τον αριθμό κινητού τηλεφώνου του αιτούντος, για τον σκοπό της έκδοσης της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και της πίστωσης του ποσού της οικονομικής ενίσχυσης σε αυτήν, και εμβάζει αμελλητί στο πιστωτικό ίδρυμα ή τον χρηματοπιστωτικό οργανισμό το χρηματικό ποσό που αντιστοιχεί στον δικαιούχο.

Εκδίδεται μία κάρτα ανά αίτηση στην οποία πιστώνεται ποσό που αντιστοιχεί στην ενίσχυση για έναν ή περισσότερους ωφελούμενους του κάθε δικαιούχου.

Ακολούθως, το πιστωτικό ίδρυμα ή ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός ενημερώνει τον αιτούντα για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει για την ενεργοποίηση της κάρτας και την πίστωση του χρηματικού ποσού, αποστέλλοντας:

  • γραπτό μήνυμα (sms) στον αριθμό κινητού τηλεφώνου που έχει δηλώσει ο αιτών στην ειδική εφαρμογή, με ενσωματωμένες οδηγίες και
  • μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στην ηλεκτρονική διεύθυνση που έχει δηλώσει ο αιτών στην ειδική εφαρμογή με ενσωματωμένο σύνδεσμο για την ενεργοποίηση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας. Μετά την είσοδο στον ανωτέρω σύνδεσμο, ο αιτών δημιουργεί προσωπικό κωδικό πρόσβασης (password) και λαμβάνει κωδικό επιβεβαίωσης, με νέο γραπτό μήνυμα (sms), προκειμένου να ενεργοποιήσει την ψηφιακή χρεωστική κάρτα του δικαιούχου.

Η ψηφιακή χρεωστική κάρτα αποθηκεύεται στο ψηφιακό πορτοφόλι του κινητού του αιτούντος και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα POS όλων των οδοντιατρείων, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο άρθρο 6της παρούσας.

Έρχεται και δωρεάν διαιτολόγος – Ποιοι θα έχουν free pass

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας θα αναζητηθούν στο σύνολο των γιατρών (δημοσίου και ιδιωτικού τομέα) που δραστηριοποιούνται στον νευραλγικό τομέα της πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Σημαντική λεπτομέρεια είναι ότι για τον σκοπό αυτό δρομολογείται ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα γίνεται στους γιατρούς σχετικά με το πως να προσεγγίζουν ασθενείς όταν θίγουν αυτό το ευαίσθητο αυτό ζήτημα, πώς να αξιολογούν το κίνδυνο και πως να καθοδηγούν τους ανθρώπους αυτούς να αλλάξουν γενικότερα συμπεριφορές στην καθημερινότητά τους.

Έτσι και ακολουθώντας το επιτυχημένο μοντέλο του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά» θα δημιουργηθεί ειδική ιστοσελίδα για τους συμβεβλημένους διαιτολόγους – διατροφολόγους με τον θεράποντα ιατρό να ξεκλειδώνει τα δωρεάν ραντεβού εκδίδοντας σχετικό παραπεμπτικό. Το κράτος θα καλύπτει το κόστος για μία σειρά συνεδριών που θα μπορούν να γίνονται είτε δια δώσης είτε με τηλεδιάσκεψη.

Επιπρόσθετα, το ίδιο το σχέδιο προβλέπει και την πρόσβαση των πολιτών σε δωρεάν φαρμακοθεραπεία. Σε αυτή την περίπτωση όμως θα ισχύουν αυστηρά κριτήρια. Αναλυτικά, η φαρμακευτική παρέμβαση θα αφορά με Δείκτη Μάζας Σώματος άνω του 40- δείκτης που ορίζει τη νοσογόνο παχυσαρκία και συνδέεται από σοβαρά σύνοδα νοσήματα (χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, υπνική άπνοια, στεφανιαία νόσο κ.α.).