Lockdown: Ο ένας μετά τον άλλον οι επιστήμονες βάζουν στο τραπέζι το άνοιγμα δραστηριοτήτων – Καλοβλέπει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο έναρξης σχολείων και καταστημάτων την 1η Μαρτίου. Πότε σηκώνει ρολά η εστίαση. Δείτε στο xristika.gr όλες τις εξελίξεις.
Εξαιρετικά δύσκολα χαρακτηρίζονται τα δεδομένα της πανδημίας στην Ελλάδα, με τους επιστήμονες να αγωνιούν για τους αριθμούς που θα καταγραφούν την ερχόμενη εβδομάδα.
Το lockdown μέχρι στιγμής δεν έχει φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, καθώς τα κρούσματα είναι σταθερά πάνω από 1.000. Μόνο την ημέρα που χιόνισε στην Αθήνα κατέγραψαν εμφανή μείωση, προφανώς γιατί έγιναν λιγότερα τεστ λόγω του χιονιού.
Μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1, ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, τόνισε πως αν έρθει σταθεροποίηση των κρουσμάτων, τότε την 1η Μαρτίου θα ξεκινήσει το σταδιακό άνοιγμα των δραστηριοτήτων. «Θα ακολουθήσουμε τις οδηγίες των λοιμωξιολόγων για το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των σχολείων», είπε χαρακτηριστικά.
Το ενδεχόμενο από 1η Μαρτίου να ξανανοίξουν κάποιες δραστηριότητες άφησε ανοιχτό ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Όπως είπε, «μέσα στη βδομάδα θα δούμε μια σταθεροποίηση και μια μείωση των κρουσμάτων προς το τέλος της βδομάδας. Ενδεχομένως από 1η Μαρτίου να υπάρξει επαναλειτουργία κάποιων δραστηριοτήτων. Οι ΜΕΘ θα κρίνουν την άρση των μέτρων.»
Σχετικά με τις μετακινήσεις και τα ταξίδια, ο κ. Εξαδάκτυλος εξήγησε πως δεν έχουμε φτάσει στο σημείο αυτό της ανοσίας του πληθυσμού με το εμβόλιο, ώστε να αρχίσουν να επιτρέπονται οι μετακινήσεις των εμβολιασμένων από νομό σε νομό.
Ερωτηθείς για το Πάσχα, είπε ότι δεν θα είναι όπως πέρσι που δεν χτύπησαν οι καμπάνες, αλλά ούτε όπως πρόπερσι που τα ρεπορτάζ έδειχναν κοσμοπλημμύρες στις εκκλησίες. Κάπου ενδιάμεσα.
Από τα λεγόμενα λοιπόν του υπουργού Επικρατείας, συμπεραίνουμε πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να υπάρξει χαλάρωση των μέτρων από 1η Μαρτίου, ενώ και ορισμένοι επιστήμονες βλέπουμε πως προκρίνουν αυτό το ενδεχόμενο. Το άνοιγμα φυσικά δεν θα περιλαμβάνει άνοιγμα και της εστίασης, ωστόσο, είναι βέβαιο πως αν τα πράγματα πάνε καλά μέχρι τα μέσα Μαρτίου, το ζήτημα θα μπει στο τραπέζι των συζητήσεων και ίσως ανοίξουν από Απρίλιο.
Ωστόσο, υπάρχουν και οι φωνές που λένε ότι το άνοιγμα καφέ, μπαρ και εστιατορίων θα ήταν καταστροφικό και πως θα πρέπει να ανοίξουν τελευταία. Όπως εξήγησε ο Διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, κ. Καπραβέλος στον ΣΚΑΪ, «αυτή τη στιγμή δε μπορούμε να μιλάμε για χαλάρωση μέτρων», καθώς είναι ασφυκτική η πίεση στο σύστημα.
«Το εμβόλιο προφυλάσσει. Είναι το όπλο μας. Είναι αυτό που θα δώσει την πολυπόθητη ανοσία και την άμυνα απέναντι στον κορονοϊό», είπε ο Διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου σχετικά με τους εμβολιασμούς.
Όσο για την πορεία της πανδημίας, εκτίμησε πως: «Σύμφωνα με όλα τα επιστημονικά στοιχεία, η πανδημία τελειώνει τέλη Μαρτίου. Μέχρι τον Απρίλιο θα έχουμε και την ανοσία. Έχουμε δύο δύσκολους μήνες μπροστά μας».
Τέλος, ανέφερε ότι το lockdown, με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, πρέπει να διαρκέσει μέχρι τέλος Μαρτίου, αλλά όχι κατ’ ανάγκη με κλειστή την αγορά.
Συμπερασματικά, το πιθανότερο σενάριο είναι να ανοίξουν τα σχολεία την 1η Μαρτίου, την επόμενη εβδομάδα τα καταστήματα με αυστηρούς περιορισμούς και αν τα πράγματα πάνε καλά από τις αρχές Απριλίου να πάμε και σε άνοιγμα της εστίασης. Όσο για το Πάσχα, θα είναι σίγουρα πιο χαλαρά τα πράγματα απ’ ότι πέρυσι, με τις μετακινήσεις εντούτοις, να μην είναι βέβαιο ότι θα επιτραπούν από νομό σε νομό.
Πιο ορατό από ποτέ μοιάζει πλέον το ενδεχόμενο να επιτραπεί η μετακίνηση εκτός νομού το Πάσχα, κάτι το οποίο ωστόσο θα κριθεί από την επιδημιολογική εικόνα που θα παρουσιάσει η πανδημία.
Ενδεχομένως να έχουμε την επαναφορά κάποιων δραστηριοτήτων από 1η Μαρτίου δήλωσε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο Αθ. Εξαδάκτυλος πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου εκτιμώντας παράλληλα πως το εάν αποδίδουν τα μέτρα κι αν έχουμε σταθεροποιηθεί θα φανεί από την 10η ημέρα επιβολής του αυστηρότερου lockdown, δηλαδή σε 3 ημέρες από σήμερα.
«Αισθάνομαι πως παράταση του lockdown επιθυμούν όλοι», είπε και πρόσθεσε πως παρόλα αυτά βλέποντας τι ισχύει σε περιοχές όπως η Πάτρα κι η Αχαία, όπου τα μέτρα είχαν επιβληθεί μια εβδομάδα νωρίτερα, βλέπουμε ότι σε αυτή την φάση του πανδημικού κύματος επιτυγχάνουμε να μην έχουμε διόγκωση οπότε θα πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι.
Ο πρόεδρος του πανελλήνιου ιατρικού συλλόγου, παραδέχτηκε ωστόσο πως εξίσου πιθανό είναι να χρειαστεί να γίνει μια επιπρόσθετη προσπάθεια από πλευράς μας, με παράταση του lockdown, όπως και να έχει, πράγμα που έχει γίνει ξανά και στο παρελθόν.
Επιπρόσθετα εκτίμησε πως πιθανό είναι να δούμε άνοιγμα καταστημάτων με εποχικά είδη το επόμενο διάστημα ενώ πρόσθεσε πως το πιθανότερο είναι πως φέτος το Πάσχα θα είμαστε πολύ πιο χαλαροί από άποψη μέτρων σε σχέση με πέρσι μην αποκλείοντας ακόμη και το ενδεχόμενο ανοίγματος των μετακινήσεων εκτός νομού.
Την εκτίμηση ότι εάν συνεχιστεί η καλή πορεία αντιμετώπισης της πανδημίας τότε την επόμενη εβδομάδα δε θα χρειαστεί συνέχιση του αυστηρού lockdown στην Αθήνα έκανε μέσω του ΣΚΑΪ η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Ματίνα Παγώνη. Εκτίμησε δε ότι μετά το Πάσχα, τέλος Ιουνίου, «τα πράγματα αλλάζουν».
«Η Αθήνα πρέπει να προσέξει πάρα πολύ» ήταν η αντίδραση του Νίκου Καπραβέλου, Διευθυντή Β’ ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, προειδοποιώντας για «σοκ και δέος» σε τυχόν πρόωρη άρση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων.
Οι δηλώσεις του κ. Καπραβέλου προκάλεσαν την αντίδραση της Ματίνας Παγώνη που ζήτησε να «μην φέρνουμε την καταστροφή».
«Η Αθήνα πρέπει να προσέξει πάρα πολύ… Οι υγειονομικοί δε θέλουμε να κλείσει η αγορά και οριζόντια μέτρα, αλλά μπροστά σε μια έκρηξη πανδημίας στην Αθήνα και σε ένα σοκ και δέος που θα δούμε, το ζήσαμε κι εμείς (στη Θεσσαλονίκη), θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί» προειδοποίησε ο Νίκος Καπραβέλος.
«Ζητήσαμε αναστολή όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, μας βοήθησε και ο καιρός σε αυτό. Εάν χρειαστεί προκειμένου να φθάσουμε σε ολικό λοκντάουν όπως η Αθήνα και Πάτρα πρέπει νομίζω σταδιακά να φροντίσουμε να μην έχουμε έκρηξη» είπε, τασσόμενος υπέρ αυστηρότερων μέτρων στη Θεσσαλονίκη.
«Έτσι όπως είναι τα πράγματα και με το ρυθμό των εμβολίων και με την ύφεση της πανδημίας που όλοι πιστεύουμε νομίζω ότι μετά το Πάσχα θα μιλάμε με τελείως διαφορετικούς όρους» δήλωσε πάντως.
«Η κατάστασή μας είναι απόλυτα ελεγχόμενη (στις ΜΕΘ), επειδή βιώσαμε μια πολύ δύσκολη φάση, μετράμε πολύ τα λόγια μας. Η μάχη της πανδημίας θα δοθεί στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, στο σπάσιμο της αλυσίδας της διασποράς» σημείωσε ο κ. Καπραβέλος.
«Είναι απόλυτα ελεγχόμενος ο ρυθμός εισόδου στα νοσοκομεία μας. Οι ΜΕΘ δεν πιέζονται τόσο στο νοσοκομείο, η Β’ ΜΕΘ έχει δοθεί για άλλα περιστατικά» πρόσθεσε.
«Μας ανησυχεί το ιικό φορτίο, η μεγάλη αύξηση έξω θυμίζει εποχές Οκτωβρίου, αλλά έχουμε αισιοδοξία ότι η φυσική ανοσία, οι εμβολιασμοί και τα μέτρα, είναι δυνατό να αποτρέψουν έκρηξη πανδημίας» σημείωσε ο Νίκος Καπραβέλος.
Όπως τόνισε, «προσπαθούμε να μην κλείσει η Θεσσαλονίκη να σπάσουμε την αλυσίδα της διασποράς έξω από τα νοσοκομεία. Η αλυσίδα της διασποράς πρέπει να σπάσει, αν δεν σπάσει φοβόμαστε ότι θα έχουμε κάτι αντίστοιχο όχι τόσο σε μεγάλη ένταση όχι απόλυτα λοκντάουν χρειάζονται στοχευόμενα μετρά. Η εμπειρία μας είναι αμείλικτη, δεν μπορούμε να ρισκάρουμε. Το Οκτωβρίου το ιικό φορτίο μεταφράστηκε σε έκρηξη της πανδημίας. Από τη στιγμή που βλέπουμε αύξηση μετά τα Φώτα 345%, και την τελευταία εβδομάδα 75%, για εμάς είναι καμπανάκι ισχυρό, να σπάσει άμεσα η αλυσίδα διασποράς».
Παγώνη: «Μην φέρνουμε την καταστροφή κάθε μέρα»
«Αν συνεχίσουμε αυτή την εβδομάδα και την άλλη εβδομάδα τις πρώτες μέρες αξιολογηθούν οι παράμετροι, και δούμε ότι τα πράγματα είναι καλά, νομίζω ότι δε θα πρέπει να προχωρήσουμε σε επόμενη εβδομάδα, γιατί έχει κόστος και οικονομικό, και για τα παιδιά στα σχολεία, και για όλους μας γενικά. Υπάρχει φοβερή ψυχολογική πίεση και ασθενείς no COVID που πρέπει οπωσδήποτε να εξυπηρετηθούν να τρέξουν τα χειρουργεία για να μπορέσουν κι αυτοί να προχωρήσουν να γίνουν διαγνώσεις και να κάνουν τις νοσηλείες» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Παγώνη.
«Στόχος οι εμβολιασμοί. Όσο γρηγορότερα τόσο καλύτερα με 60% εμβολιασμών μέχρι τέλος Ιουνίου για να μπορούν να κινηθούν από κει και τα πράγματα μέσα στο καλοκαίρι να μειωθούν τα μέτρα και να αλλάξει η ζωή όλων μας» σημείωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.
«Όσο μειώνουμε το ιικό φορτίο, όσο μειώνεται η έξαρση του ιού τόσο μειώνονται οι μεταλλάξεις. Γι’ αυτό ο στόχος είναι τα εμβόλια. Μείωση του ιού σημαίνει μείωση των μεταλλάξεων. Αρχές Μαρτίου έρχεται της Moderna προχώρησε στην πρώτη φάση και τελειώνει της Johnson & Johnson, είναι πολύ πιο εύκολο και μπορούμε να προχωρήσουμε. Μη φέρνουμε την καταστροφή κάθε μέρα. Το Πάσχα θα γίνει (άνοιγμα) με μέτρο, μετά το Πάσχα, τέλος Ιουνίου, τα πράγματα αλλάζουν» τόνισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.
Η Αττική βρίσκεται σε καθεστώς ολικού lockdown μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου και φυσικά και η απαγόρευση εκτός νομού δεν είναι ελεύθερη.
Το αυστηρό lockdown περιλαμβάνει περιορισμό μετακίνησης από νομό σε νομό. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς προβλέπονται 8 προϋποθέσεις για μετακινήσεις εκτός του νομού.
Οι 8 προϋποθέσεις για μετακινήσεις εκτός νομού είναι οι εξής:
Μετακίνηση από νομό σε νομό: Τι θα ισχύει για τις μετακινήσεις
Έως τις 28 Φεβρουαρίου θα ισχύουν τα εξής μέτρα:
Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…
aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…
"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…
Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…
Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…
Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…