Διάγγελμα Μητσοτάκη: Κλειστά σχολεία – Καθολικό lockdown στην Αττική – Όλα τα μέτρα

Διάγγελμα Μητσοτάκη – Κλειστά σχολεία: Αναμένονται ανακοινώσεις εντός της ημέρας για το lockdown τύπου Μαρτίου – Το lockdown θα διαρκέσει έως την Κυριακή, 21 Φεβρουαρίου. Κλείνουν τα σχολεία.

Είναι οριστικό το lockdown στην Αττική έπειτα από εισήγηση των λοιμωξιολόγων, οι οποίοι με ψήφους 16 υπέρ και 8 λευκά αποφάσισαν μέτρα τύπου Μαρτίου για την Αττική.

Την πρόταση για lockdown τύπου Μαρτίου στην Αττική είχε ανακοινώσει δημόσια – με συνέντευξή του στο OPEN TV – ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Τα τρία στοιχεία που έκαναν τους λοιμωξιολόγους να εισηγηθούν το ολικό lockdown τύπου Μαρτίου είναι τα εξής:

Η αύξηση των εισαγωγών περιστατικών COVID 19 στα νοσοκομεία,

η αύξηση των ασθενών που χρειάζονται κρεβάτι στη ΜΕΘ,

η συνεχόμενη σημαντική πλέον αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική την τελευταία εβδομάδα.

Γι’ αυτό και μέσα στην ημέρα αναμένεται να ανακοινωθούν τα μέτρα του lockdown, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, κλειστά σχολεία και λιανεμπόριο.

Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες του ethnos.gr, αν δεν αλλάξει κάτι, το lockdown αναμένεται να εφαρμοστεί από την Πέμπτη και θα διαρκέσει (με τα τωρινά δεδομένα πάντα) έως την Κυριακή, 21 Φεβρουαρίου.

Lockdown με κλειστά σχολεία και κλειστό το λιανεμπόριο

Στο Μέγαρο Μαξίμου, συνεδρίασαν επί μία ώρα υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και συμμετείχαν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Μάλιστα, από το πρωί της Τρίτης 9 Φεβρουαρίου, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας δήλωσε -μιλώντας στο OPEN TV- ότι ο ίδιος θα προτείνει σκληρό lockdown τύπου Μαρτίου.

Κικίλιας: Σκληρό lockdown στην Αττική

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας ξεκαθάρισε ότι οι αναλύσεις που λαμβάνει από τις επιτροπές είναι τέτοιες που δείχνουν ότι η Ελλάδα μπαίνει στο τρίτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού και καθιστούν αναπόφευκτο το ολικό lockdown, πρωτίστως κι αμέσως στην Αττική.

Παραθέτοντας τα δεδομένα των τελευταίων ημερών, ο κ. Κικίλιας είπε ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν αφήνουν περιθώριο για αμφισβήτηση. «Σύμφωνα με το ΕΚΑΒ 6/2 είχαμε 231 διασωληνώσεις, στις 7/2 245 και στις 8/2 260.

Δηλαδή, 15 την ημέρα παραπάνω, οι 10 εξ αυτών στην Αττική, που σημαίνει ότι μια μονάδα ΜΕΘ την καταλαμβάνουμε σε μια μέρα» είπε ο υπουργός.

Πρόσθεσε δε, ότι «την περίοδο 24/1-3/1 είχαμε σημαντική κρουσμάτων αύξηση στις ηλικίες 0-9 και στα νοσοκομεία της Αττικής, έχουμε 71% κατειλημμένες ΜΕΘ, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε 62%.

Πλέον έχουμε σύνολο 1.899 νοσηλευόμενους με Covid-19, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε 1.594.

Δίνουμε μάχη με το χρόνο, μέχρι να εμβολιάσουμε το 70% του πληθυσμού.

Η εικόνα η δική μου, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ενδεχομένως αν και σήμερα τα στοιχεία είναι ίδια, θα χρειαστεί ένα πιο σύντομο, πιο σκληρό οριζόντιο μέτρο.

Ενα lockdown τύπου Μαρτίου που μπορεί να φέρει σύντομα αποτελέσματα και να μαζέψει την κατάσταση. Αυτό θα εισηγηθώ στην επιτροπή» ξεκαθάρισε ο Βασίλης Κικίλιας.

Δεδομένο θεωρείται το καθολικό lockdown, τύπου Μαρτίου, στην Αττική καθώς αυτό εισηγήθηκε η επιτροπή των λοιμωξιολόγων που συνεδρίασε εκτάκτως την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου.

Διάγγελμα Μητσοτάκη: Δύσκολη η κατάσταση και στη Θεσσαλονίκη

Εντονη ανησυχία σε ειδικούς και κυβέρνηση ωστόσο προκαλεί και η Θεσσαλονίκη καθώς και στην συμπρωτεύουσα υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού και τα επιδημιολογικά στοιχεία είναι επιβαρυμένα.

Στην επόμενη συνεδρίαση κυβέρνησης και λοιμωξιολόγων αναμένεται να συζητηθεί το ενδεχόμενο και η Θεσσαλονίκη να επιστρέψει σε lockdown τύπου Μαρτίου προκειμένου να περιοριστεί η αύξηση των κρουσμάτων και να μην φτάσει ξανά στα όριά του το ΕΣΥ.

Ετσι, όπως μετέδωσε η Σοφία Φασουλάκη στο OPEN TV είναι πολύ πιθανό και στη Θεσσαλονίκη να κλείσουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων, το λιανεμπόριο ενώ αναμένεται να εξεταστεί η ακριβής ώρα από την οποία θα ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας.

Μεγάλη αύξηση παρουσιάζει το ιικό φορτίο των λυμάτων του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης στην έρευνα που διεξάγει διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ανάλυση των δειγμάτων που ελήφθησαν την Παρασκευή 5 και την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου, μετά τον περιβαλλοντικό εξορθολογισμό των μετρήσεων, σε σύγκριση με τις μετρήσεις της 1ης και 3ης Φεβρουαρίου, δείχνει 100% αύξηση της συγκέντρωσης του SARS-CoV-2 στα αστικά υγρά απόβλητα.

Το ποσοστό της συγκέντρωσης του ιικού φορτίου ανιχνεύεται σε επίπεδα αντίστοιχα της 20ης Οκτωβρίου, αλλά χαμηλότερα της συγκέντρωσης των τελευταίων ημερών του Οκτωβρίου, όταν είχε ξεκινήσει μία εκθετική αύξησή της, το φθινόπωρο.

«Διαπιστώνεται διπλασιασμός του ιικού φορτίου και μία συνεχής αύξηση της συγκέντρωσής του στα λύματα από τις αρχές του μήνα, η οποία παραμένει έντονα ανησυχητική και εφιστά την προσοχή όλων μας, καθώς, αν σταδιακά ενταθεί, θα δημιουργήσει ασφυκτικές καταστάσεις στο σύστημα υγείας και στην καθημερινότητα των πολιτών», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.

Πρόσθεσε, δε, ότι «ο εντοπισμός κρουσμάτων μεταλλαγμένων – πολύ πιο μεταδοτικών στελεχών του SARS-CoV-2, σε συνδυασμό με φαινόμενα συνωστισμού που παρατηρήθηκαν το τελευταίο διάστημα, μπορεί να ερμηνεύσει τις έντονα αυξητικές τάσεις διασποράς του ιού στην κοινότητα,

Είναι πλέον και στην ατομική ευθύνη του καθενός, το να μην οδηγηθούμε σε μία εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, αλλά να αποφύγουμε μία επανάληψη όσων βιώσαμε τον περασμένο Νοέμβρη και γι’ αυτό «η απαρέγκλιτη τήρηση των μέτρων, είναι ο μόνος τρόπος, ο μόνος δρόμος».

Υπενθυμίζεται ότι οι μετρήσεις της 27ης Ιανουαρίου, 29ης Ιανουαρίου και 1ης Φεβρουαρίου είχαν δείξει αύξηση στο ιικο φορτίο των λυμάτων της τάξης του 50%, που στις επόμενες μετρήσεις παγιώθηκε με τάσεις σταθεροποίησης.

«Υπάρχει σημαντική διαφοροποίηση της τάσης με βάση τις προηγούμενες μετρήσεις. Ο διπλασιασμός που καταγράφεται είναι πέρα από οποιαδήποτε πειραματική αβεβαιότητα, δεν ξεπερνά τα όποια όρια σφάλματος», δήλωσε από την πλευρά του ο καθηγητής Χημείας του ΑΠΘ, Θοδωρής Καραπάντσιος.

Κορονοϊός: 750 κρούσματα σε Αττική, 174 σε Θεσσαλονίκη – Η κατανομή

Η κατανομή των κρουσμάτων κορονοϊού σε όλη τη χώρα – Πόσα εντοπίστηκαν στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη

Τα 1.526 κρούσματα κορονοϊού που εντοπίστηκαν την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων τα 750 στην Αττική, οδήγησαν λοιμωξιολόγους και κυβέρνηση στην απόφαση να επιβληθεί lockdown, τύπου Μαρτίου στην πρωτεύουσα.

Παράλληλα, ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η κατάσταση και στη Θεσσαλονίκη, η οποία τις τελευταίες ώρες κατέγραψε 174 νέα κρούσματα κορονοϊού.

Στην Αχαΐα τα κρούσματα των τελευταίων 24 ωρών είναι 97. Αναλυτικά η κατανομή σε όλη τη χώρα:

84 κρούσματα στην Π.Ε. Ανατολικής Αττικής

109 κρούσματα στην Π.Ε. Βόρειου Τομέα Αθηνών

108 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικού Τομέα Αθηνών

38 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικής Αττικής

206 κρούσματα στην Π.Ε. Κεντρικού Τομέα Αθηνών

84 κρούσματα στην Π.Ε. Νοτίου Τομέα Αθηνών

102 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς

19 κρούσματα στην Π.Ε. Νήσων

174 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

5 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

13 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Αρτας

97 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

21 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Γρεβενών

4 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

87 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου

13 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

11 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

18 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

3 κρούσματα στην Π.Ε. Θάσου

6 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας

17 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

7 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου

5 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Καρπάθου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Καστοριάς

3 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

8 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

19 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

28 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου

3 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

2 κρούσματα στην Π.Ε. Λευκάδας

11 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Μήλου

3 κρούσματα στην Π.Ε. Μυκόνου

6 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

7 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

9 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας

15 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρόδου

5 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

1 κρούσμα στην Π.Ε. Σύρου

15 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

7 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Φλώρινας

29 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

6 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα κορονοϊού

Σήμερα ανακοινώθηκαν 1526 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορονοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 166067, εκ των οποίων 51.9% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 6061 (3.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 52913 (61.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

277 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. 200 (72.2%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 85.2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1176 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 20 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 6017 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3534 (58.7%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.