Πότε ανοίγει η εστίαση: Επιτέλους, πλησιάζει η στιγμή που θα πιούμε και πάλι καφέ και ποτέ εκτός σπιτιού. Τι ανακοίνωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης και η απάντηση της Πελώνη. Σε οριακό σημείο τα οικονομικά των επιχειρήσεων. Δείτε στο xristika.gr όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
Με τα καταστήματά τους να παραμένουν κλειστά από τον περασμένο Νοέμβριο οι επιχειρηματίες της εστίασης ελπίζουν πλέον για το άνοιγμα του κλάδου τον Απρίλιο, έστω και με τη λειτουργία μόνο των εξωτερικών χώρων, ενώ θεωρούν ορόσημο τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε τη Δευτέρα η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη απαντώντας σε ερώτηση του insider.gr «μέσα στον Απρίλιο δύναται να ανοίξει και η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους».
Από την πλευρά του και ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε ότι το Πάσχα είναι μια πιθανή περίοδος ώστε να ανοίξει η εστίαση, σε εξωτερικούς χώρους.
Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων τόνισε πως το ξεκλείδωμα της οικονομικής δραστηριότητας είναι κοντά, με δεδομένο πως οι εμβολιασμοί προχωρούν με ικανοποιητικό ρυθμό και τις επόμενες εβδομάδες θα αυξηθούν μετά την απόφαση για χορήγηση του εμβολίου της Astra Zeneca και στις ηλικίες κάτω των 65.
Αναφερόμενος στις αντοχές της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως η ύφεση της τάξης του 8,5% πέρυσι καταδεικνύει πως παρά την πανδημία, το ΑΕΠ άντεξε και δεν επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις για διψήφιο ποσοστό πτώσης.
«Το ζητούμενο είναι οι επιχειρήσεις του κλάδου είναι να λειτουργήσουν και στους εσωτερικούς χώρους καθώς δεν έχουν όλες τη δυνατότητα να βγάλουν τραπέζια έξω.
Ωστόσο ελπίζουμε να κυλήσουν όλα ομαλά και να ανοίξουμε έστω και με αυτές τις προϋποθέσεις μέσα στον Απρίλιο που οι καιρικές συνθήκες θα επιτρέπουν τη λειτουργία μας στους εξωτερικούς χώρους» σχολιάζει στο insider.gr, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργος Καββαθάς.
Τονίζει επίσης τη σημασία που έχει όπως και για τους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας η εστίαση να λειτουργήσει τις ημέρες του Πάσχα, εκτιμώντας ότι έστω και υπό περιορισμούς οι πολίτες θα επισκεφθούν τα καταστήματά τους, δίνοντας «ανάσα» στις επιχειρήσεις.
«Ειδικά για τις ταβέρνες και τα εστιατόρια η Μεγάλη Εβδομάδα με τα νηστίσιμα και οι εορταστικές μέρες του Πάσχα είναι πολύ σημαντικές και ειδικά φέτος έπειτα από τόσο καιρό που είμαστε κλειστά, ελπίζουμε να δουλέψουμε» επισημαίνει ο κ. Καββαθάς.
H επαναλειτουργία της εστίασης ωστόσο, ακόμη κι όταν δοθεί το πράσινο φως μόνο εύκολη δεν είναι για έναν από τους πιο βαριά πληττόμενους κλάδους της πανδημίας. «Η πραγματική εικόνα θα φανεί, όταν επαναλειτουργήσουν τα καταστήματα», τονίζουν στελέχη του κλάδου που μετρούν καθημερινά νέα λουκέτα ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα για το 40% των επιχειρήσεων είναι ήδη μηδενικά.
Οι επιχειρηματίες έπειτα από τόσους μήνες σε αναστολή και με συσσωρευμένες τις υποχρεώσεις, θα κληθούν να καλύψουν πάγια έξοδα καθώς και να γεμίσουν με νέες προμήθειες τα καταστήματά τους.
Σύμφωνα με τον κ. Καββαθά, αυτή τη στιγμή για να επαναλειτουργήσει μία μικρή επιχείρηση απαιτείται ένα κόστος που ξεκινά από 2.000 ευρώ καθώς πρέπει να γεμίσει ψυγεία και ράφια με φρέσκα προϊόντα.
Επιπλέον, θεωρείται δεδομένο ότι το άνοιγμα της εστίασης θα γίνει με αυστηρούς κανόνες όσον αφορά στη χωρητικότητα, τις αποστάσεις των τραπεζιών και τα άτομα ανά τραπέζι. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και με ανοιχτά καταστήματα, οι επιχειρήσεις οι οποίες θα λειτουργούν μόνο στους εξωτερικούς χώρους θα έχουν απώλειες στα έσοδά τους.
Με βάση τα παραπάνω οι επιχειρηματίες ζητούν η στήριξη του κλάδου από την Πολιτεία να συνεχιστεί και μετά το άνοιγμα των καταστημάτων, με τον υπουργό Ανάπτυξης πάντως να έχει ήδη προαναγγείλει νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ το επόμενο διάστημα, εστιασμένο αποκλειστικά στην εστίαση.
Πότε ανοίγει η εστίαση: «Ξαφνικός θάνατος»
Τραγική είναι η κατάσταση στο κλάδο της εστίασης, με χιλιάδες επιχειρηματίες να αγωνιούν για το μέλλον των επιχειρήσεών τους μετά το λουκέτο μηνών, λόγω κορονοϊού. Πλέον, ο κίνδυνος να κατεβάσουν οριστικά ρολά, είναι πιο ορατός από ποτέ. Δείτε στο xristika.gr όλες τις εξελίξεις.
Αντιμέτωπες με το οριστικό «λουκέτο» βρίσκονται άμεσα, εντός δηλαδή του επόμενου τριμήνου, το 10,8% των επιχειρήσεων εστίασης, ενώ αντίστοιχο κίνδυνο μες στο επόμενο εξάμηνο εκτιμούν ότι αντιμετωπίζει το 44,6% των επιχειρήσεων του κλάδου.
Εάν αναλογιστεί κανείς ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) στον κλάδο δραστηριοποιούνται περί τις 80.000 επιχειρήσεις, εάν δεν αλλάξει κάτι δραματικά το αμέσως επόμενο διάστημα, μπορεί στις αρχές του καλοκαιριού να δούμε πάνω από 8.000 «λουκέτα» σε ταβέρνες, καφέ, μπαρ.
Ο κλάδος της εστίασης βρίσκεται ήδη στον πέμπτο μήνα αναστολής λειτουργίας με κρατική εντολή με την έξοδο από το τούνελ να είναι ακόμη πολύ μακριά.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η εστίαση δεν αναμένεται να επαναλειτουργήσει πριν από το Πάσχα και δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι η αναστολή λειτουργίας αναμένεται να διαρκέσει έως τον Ιούνιο.
Ωστόσο, οι επιχειρήσεις του κλάδου και ειδικά όσες δεν έχουν τη δυνατότητα να έχουν έστω μερική δραστηριότητα μέσω των υπηρεσιών delivery ή/και take away, έχουν ελάχιστα ταμειακά διαθέσιμα και ταυτόχρονα συσσωρευμένα πολλά χρέη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) το 43,24% των επιχειρήσεων εστίασης δεν έχουν ταμειακά διαθέσιμα, το 8,11% έχει ταμειακά διαθέσιμα που επαρκούν για λιγότερο από ένα μήνα, για το 14,19% φτάνουν τα χρήματα για έναν μήνα ακόμη και το 16,22% έχει ταμειακά διαθέσιμα για δύο μήνες ακόμη.
Την ίδια ώρα υπολογίζεται ότι το 75,38% των επιχειρήσεων του κλάδου της εστίασης έχουν αναστείλει συμβάσεις εργασίας.
Τούτο σημαίνει ότι περίπου 200.000 εργαζόμενοι του κλάδου βρίσκονται σε αναστολή εργασίας, θέσεις που χαρακτηρίζονται πλέον από μεγάλη επισφάλεια.
Σύμφωνα με την ΠΟΕΣΕ υπάρχει κίνδυνος απότομης αύξησης της ανεργίας εάν οι επιχειρήσεις που τελούν σε αναστολή ή υπολειτουργούν και έχουν αναστείλει συμβάσεις εργασίας προχωρήσουν σε εκτεταμένες απολύσεις εάν αρθούν ή δεν επεκταθούν τα μέτρα προστασίας.
Αυτό θα είναι αποτέλεσμα είτε διακοπής της επιχειρηματικής δραστηριότητας, είτε υπό το βάρος των συσσωρευμένων υποχρεώσεων και της μειωμένης ζήτησης δεδομένου ότι η επαναφορά στην οικονομική και κοινωνική κανονικότητα δεν θα γίνει αυτόματα αλλά σταδιακά.
Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι η ΠΟΕΣΕ θα στηρίξει αγωγές που πρόκειται να κάνουν επιχειρηματίες με πρωτοβουλία άλλων συλλογικών οργάνων του κλάδου.
Πότε ανοίγει η εστίαση: «Ανοίξτε μας, πνιγόμαστε»
Ανοιχτή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη για τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο της εστίασης απέστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων.
«Τα λουκέτα είναι υπαρκτή πραγματικότητα πλέον και αυξάνονται καθημερινά» τονίζει η ΠΟΕΣΕ και προσθέτει: «Απαιτούμε άμεσα πρόγραμμα χρηματοδότησης του Κλάδου. Οι Επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις του Κλάδου είναι βαριά ασθενείς διασωληνωμένοι στην εντατική και ο γιατρός (κυβέρνηση) ανοιγοκλείνει το οξυγόνο και το μοιραίο είναι αναπόφευκτο. Ανοίξτε το οξυγόνο, πνιγόμαστε!!!!!» .
Οι θεσμικοί εκπρόσωποι το κλάδου άλλωστε ήδη από τις προηγούμενες μέρες είχαν κάνει γνωστό ότι τα πρώτα μαζικά οριστικά «λουκέτα» σε επιχειρήσεις, ακόμη και σε περιοχής που αποτελούν «στέκια» της εστίασης είναι γεγονός σε ολόκληρη την Ελλάδα.