Νέα μέτρα για καφέ, μπαρ, εστιατόρια – Πότε και πώς θα ανοίξουν

Εστίαση: Οι κλάδοι του τουρισμού και της εστίασης είναι αυτοί που έχουν δεχτεί ίσως το ισχυρότερο πλήγμα από την επέλαση της πανδημίας. Ποια μέτρα λαμβάνει η κυβέρνηση για τη σωτηρία επιχειρηματιών και εργαζομένων; Πότε και πώς θα σηκώσουν και πάλι ρολά; Δείτε αναλυτικά στο xristika.gr.

Επέκταση του μέτρου απαλλαγής των επιχειρήσεων από την καταβολή ενοικίου και για τον Μάρτιο, διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ σε καφέ και αλκοολούχα ποτά έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2021, επέκταση του μειωμένου ΦΠΑ στις μεταφορές και σε άλλους κλάδους, όταν αυτοί επαναλειτουργήσουν, αλλά και στο τουριστικό πακέτο και μάλιστα ώς τον Δεκέμβριο, συνέχιση της αποζημίωσης των εργαζομένων από το κράτος μέσω του καθεστώτος της αναστολής σύμβασης εργασίας, ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνάντηση που είχε με επαγγελματίες της εστίασης.

Ο ίδιος επανέλαβε και το μέτρο κάλυψης παγίων δαπανών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την περασμένη άνοιξη, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει να εφαρμόζεται από τις αρχές Απριλίου, ενώ επεσήμανε την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών εισφορών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν και η συνάντηση έγινε με επαγγελματίες του κλάδου και όχι με εκπροσώπους των δευτεροβάθμιων και τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεών του, επιχειρείται αν μη τι άλλο η άμβλυνση της δυσαρέσκειας του κλάδου, ο οποίος διανύει τον τέταρτο μήνα αναστολής λειτουργίας. Εγινε μερικές ημέρες πριν από την κινητοποίηση που διοργανώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), συγκεκριμένα στις 10 Φεβρουαρίου, οπότε οι εστιάτορες θα παραδώσουν συμβολικά τα κλειδιά των επιχειρήσεών τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Εστίαση: Μειωμένος ΦΠΑ και μετά την πανδημία

Σε ό,τι αφορά την πλήρη απαλλαγή των επιχειρήσεων εστίασης από την καταβολή ενοικίου, αυτή ισχύει μέχρι τώρα για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο, ενώ ο μειωμένος ΦΠΑ ισχύει, σύμφωνα με όσα έχουν ήδη νομοθετηθεί, έως τις 30 Απριλίου 2021.

Ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνάντησης αναφέρθηκε και στα επίσημα στοιχεία για τον τζίρο της εστίασης το 2019 και το 2020, τα οποία δείχνουν ότι η κάμψη ήταν 35%, ή κατά 2,2 δισ. ευρώ (σ.σ. τα στοιχεία αφορούν τον δηλωθέντα στις φορολογικές αρχές τζίρο), τονίζοντας ότι η πολιτεία δαπάνησε 1,93 δισ. ευρώ για να στηρίξει τον κλάδο της εστίασης. Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να αναφερθεί και σε παραδείγματα στήριξης επιχειρήσεων εστίασης. «Οταν βρισκόμαστε μπροστά σε μία κρίση που έρχεται μία φορά τα 100 χρόνια, γι’ αυτό μιλάμε σήμερα, μία συρρίκνωση του ΑΕΠ παντού στην Ευρώπη της τάξεως του 9% με 10%, όλοι θα βγούμε λίγο λαβωμένοι. Το ερώτημα είναι να επιμερίσουμε δίκαια το κόστος της κρίσης και να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας όταν με το καλό ξαναπάρει μπροστά η οικονομία, αυτή η ανάπτυξη να αφορά όλους και να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες», τόνισε χαρακτηριστικά.

Στην ανάγκη να έχει μειωμένο ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο η Ελλάδα και μετά την κρίση, έτσι ώστε να είναι ανταγωνιστικός ο κλάδος, έναντι των υπολοίπων νοτιοευρωπαϊκών χωρών και της Τουρκίας, αναφέρθηκε ο γνωστός σεφ Λευτέρης Λαζάρου, ένας εκ των επαγγελματιών της εστίασης που συμμετείχε στη χθεσινή συνάντηση. Ο κ. Αθανάσιος Καραΐνδρος, ιδιοκτήτης εστιατορίου στην Ανω Γλυφάδα, πρότεινε από την πλευρά του να υπάρξει μακροχρόνια ρύθμιση για τις οφειλές, έτσι ώστε να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να κάνουν δυναμική επανεκκίνηση.

Στη συνάντηση πήραν ακόμη μέρος από τον κλάδο της εστίασης οι κ. Κυριακή Οικονόμου και Καλλιόπη Καβαλλέρου και οι κ. Κ. Μπρέλλας, Γ. Μητράκος, Ι. Βουλγαράκης και Π. Μακρής. Από την κυβέρνηση συμμετείχαν ακόμη ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Ακης Σκέρτσος και μέσω τηλεδιάσκεψης οι υπουργοί Οικονομικών και Ανάπτυξης, κ. Σταϊκούρας και Γεωργιάδης.

Εστίαση: Πότε ανοίγουν καφέ, μπαρ, εστιατόρια

Εκρηκτικό είναι το κλίμα που επικρατεί στις τάξεις των επιχειρηματιών της εστίασης, με την απογοήτευση και την αγωνία για το μέλλον να έχει δικαιολογημένα κυριεύσει τους επαγγελματίες του κλάδου.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν επιτρέπουν οποιαδήποτε συζήτηση για άνοιγμα καφετεριών, μπαρ και εστιατορίων, με τις πληροφορίες μάλιστα να αναφέρουν ότι οι λοιμωξιολόγοι ούτε καν δέχονται να βάλουν στην ατζέντα το συγκεκριμένο ζήτημα.

Η κατάσταση ωστόσο για τους επιχειρηματίες έχει φτάσει στο απροχώρητο, με τις υποχρεώσεις να τρέχουν και τη βοήθεια από την κυβέρνηση να είναι ελάχιστη, την ώρα που οι εργαζόμενοι προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με το επίδομα της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Εστίαση: Λουκέτα ακόμα και σε «πλούσιες» περιοχές της Αθήνας

Δυστυχώς, όσο οι λοιμωξιολόγοι δεν βάζουν στο τραπέζι το άνοιγμα της εστίασης, το «λουκέτο» πλησιάζει όλο και περισσότερο το τραπέζι των καταστηματαρχών. Είναι γεγονός ότι ακόμα και σε περιοχές όπως το Κολωνάκι, το Ψυχικό, το Χαλάνδρι και η Κηφισιά, πολλοί επιχειρηματίες δεν άντεξαν την ασφυκτική πίεση και επέλεξαν να κλείσουν τα καταστήματά τους.

Μετά και τις «εμπρηστικές» δηλώσεις Άδωνι περί παράδοσης των κλειδιών των καταστημάτων στο Μέγαρο Μαξίμου, οι επιχειρηματίες του κλάδου της εστίασης είναι στα… κάγκελα. Το ερώτημα βέβαια είναι πότε σκοπεύει η κυβέρνηση να ανοίξει τα καφέ, τα μπαρ και τα εστιατόρια. Κατ’ αρχάς Απόκριες τις ξεχνάμε, όπως επίσης ξεχνάμε και το Πάσχα.

«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ανοίξει η εστίαση το Πάσχα», δηλώνουν κατηγορηματικά κυβερνητικές πηγές, τοποθετώντας το άνοιγμα της εστίασης μετά τις 10 Μαΐου και μάλιστα με αυστηρά μέτρα. Πώς θα αντέξουν οι εργαζόμενοι και οι επιχειρηματίες; ο κ. Γεωργιάδης προανήγγειλε ότι ο 6ος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής θα ξεκινήσει νωρίτερα και συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο, αντί για τον Μάρτιο, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί.

«Στην εστίαση και τον Μάρτιο το ενοίκιό θα είναι στο μηδέν, και μειωμένο ΦΠΑ θα έχει για μεγαλύτερο διάστημα έως τον Σεπτέμβριο, και η επιστρεπτέα προκαταβολή 6 θα αρχίσει τον Φεβρουάριο αντί για τον Μάρτιο. Με το νέο μέτρο της πληρωμής του 80%, αφορολόγητο και ακατάσχετο, τώρα που θα γίνει η πληρωμή από το υπουργείο Οικονομικών, θα δουν οι άνθρωποι αυτοί σοβαρά χρήματα στους λογαριασμούς τους», ανέφερε ο ίδιος.

Επιπλέον, για την επιδότηση των παγίων δαπανών, ο υπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για τις λεπτομέρειες του νομοσχεδίου. «Σε συνεργασία με τις ευρωπαϊκές αρχές ανέβηκε το όριο του de minimis, δηλαδή της δυνατότητας απευθείας κρατικής ενισχύσεως σε επιχειρήσεις», υπογράμμισε.

Τέλος, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι τα μέτρα ελήφθησαν για να μπει φρένο στη διασπορά του ιού και πρόσθεσε ότι βρισκόμαστε στο τέλος της πανδημίας. «Αντιλαμβανόμαστε την πολύ μεγάλη κόπωση που υπάρχει, γιατί είναι πολλοί πια οι μήνες που έχει κρατήσει αυτή η προσπάθεια, αλλά θέλω να στείλω ένα μήνυμα αισιοδοξίας.

Είμαστε στο τέλος της διαδρομής. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι με την πρόοδο του εμβολιασμού και την έξοδό μας από τον χειμώνα είμαστε στο τελευταίο δίμηνο αυτής της πολύ μεγάλης προσπάθειας. Είναι σημαντικό τώρα να μην τιναχτούν όλα στον αέρα. Γι’ αυτό κι ελήφθησαν τα μέτρα, όμως ήταν απαραίτητα για να ανασχεθεί το τρίτο κύμα», κατέληξε.

Διαβάστε όλα τα νέα στο topics.gr