Ποτά «μπόμπες»: «Με την Υπουργική Απόφαση για τη σφράγιση των εγκαταστάσεων αιθυλικής αλκοόλης, αλκοολούχων ποτών κ.ο.κ., και, κυρίως, με τη δημοσιοποίηση στοιχείων και τη δημόσια αποκάλυψη των παραβατών, πραγματοποιούμε ένα σημαντικό βήμα προς την πάταξη της παράνομης κατοχής και διακίνησης αλκοολούχων ποτών», αναφέρει ο Χάρης Θεοχάρης. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.
Το πλαίσιο άμεσης επιβολής κυρώσεων σε διαπιστωμένες περιπτώσεις λαθρεμπορίας αιθυλικής αλκοόλης ορίζεται Με απόφαση του Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Χάρη Θεοχάρη.
Εν προκειμένω, σε συνάρτηση με τη γενικότερη προσπάθεια της Κυβέρνησης για την αποτελεσματική πάταξη του λαθρεμπορίου αιθυλικής αλκοόλης και αλκοολούχων ποτών, με την απόφαση του κ. Θεοχάρη θεσμοθετούνται τα ακόλουθα:
1) Οι όροι, ο τρόπος, τα όργανα σφράγισης, καθώς και η διαδικασία σφράγισης/αποσφράγισης των εγκαταστάσεων του φυσικού ή νομικού προσώπου το οποίο κατέχει, παρασκευάζει, εμφιαλώνει ή διαθέτει αιθυλική αλκοόλη ή αλκοολούχα ποτά παραβιάζοντας τις σχετικές διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας.
2) Το πώς θα δημοσιοποιούνται τα στοιχεία των παραβατών, των παραβάσεων οι οποίες διαπιστώθηκαν, οι προσδιοριστικές λεπτομέρειες των εγκαταστάσεων, καθώς και το χρονικό διάστημα σφράγισής τους.
Πιο συγκεκριμένα, εφεξής καθιερώνεται η σφράγιση των εν λόγω εγκαταστάσεων για διάστημα 10 έως 30 ημέρες ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης. Κατά τη σφράγιση, στην κεντρική είσοδο της εκάστοτε εγκατάστασης τοποθετούνται ταινίες με το λογότυπο της Α.Α.Δ.Ε., καθώς και αυτοκόλλητες ετικέτες με τις ακόλουθες ενδείξεις (σε ελληνικά και αγγλικά): «ΚΛΕΙΣΤΟ ΛΟΓΩ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΑΣ/ΚΛΕΙΣΤΟ ΛΟΓΩ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΩΝ ΠΟΤΩΝ ΜΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ».
Επίσης, προβλέπεται η δημοσιοποίηση των στοιχείων των παραβατών, των παραβάσεων και των κυρώσεων, καθώς και του τρόπου, του χρόνου και του μέσου δημοσιοποίησης σε περιπτώσεις παραβάσεων των διατάξεων της τελωνειακής νομοθεσίας περί λαθρεμπορίας, όπως και των ενωσιακών και εθνικών διατάξεων που ισχύουν στον κλάδο παραγωγής και διακίνησης της αιθυλικής αλκοόλης, των αλκοολούχων ποτών και τροφίμων.
Τα δημοσιοποιούμενα στοιχεία των παραβατών, τα οποία θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα της Α.Α.Δ.Ε. και θα διατηρούνται επί ένα έτος, είναι τα ακόλουθα:
Ονοματεπώνυμο φυσικού προσώπου ή επωνυμία νομικού προσώπου, διακριτικός τίτλος επιχείρησης, διεύθυνση της εγκατάστασης, περιγραφή της παράβασης, αριθμός και ημερομηνία έκδοσης της απόφασης δημοσιοποίησης στοιχείων και το χρονικό διάστημα σφράγισης.
Σημειώνεται επίσης ότι η κατοχή, παρασκευή, εμφιάλωση ή διάθεση αιθυλικής αλκοόλης ή αλκοολούχων ποτών από την κατανάλωση των οποίων τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η δημόσια υγεία διαπιστώνεται, βάσει έκθεσης εξέτασης και σχετικής απόφασης του Ανωτάτου Χημικού Συμβουλίου.
Της απόφασης την οποίαν υπέγραψε ο Υφυπουργός κ. Χάρης Θεοχάρης, εκπροσωπώντας το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, προηγήθηκε εισήγηση εκ μέρους του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), κ. Γιώργου Πιτσιλή.
Πρόκειται, δε, περί μιας δέσμης μέτρων η οποία εισάγεται με Υπουργική Απόφαση προς άμεση εφαρμογή.
Με στόχο, αφ’ ενός την πάταξη του λαθρεμπορίου αιθυλικής αλκοόλης και αλκοολούχων ποτών, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αλλά και την εξυγίανση της αγοράς των αλκοολούχων ποτών.
Αφ’ ετέρου, η δημοσιοποίηση των στοιχείων των παραβατών συμβάλλει στην προστασία της δημόσιας υγείας και των συναλλασσόμενων καταναλωτών.
Ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Χάρης Θεοχάρης, υπογράμμισε την ιδιαίτερη σημασία της ως άνω απόφασης αναφέροντας ότι «στο Υπουργείο μας και ευρύτερα την Κυβέρνηση έχουμε την πεποίθηση ότι προχωρούμε σε μια τομή, ειδικά σε σχέση με το πώς ασκείται ο έλεγχος στον κλάδο παραγωγής και διακίνησης της αιθυλικής αλκοόλης στη χώρα μας.
Με την Υπουργική Απόφαση για τη σφράγιση των εγκαταστάσεων αιθυλικής αλκοόλης, αλκοολούχων ποτών κ.ο.κ., και, κυρίως, με τη δημοσιοποίηση στοιχείων και τη δημόσια αποκάλυψη των παραβατών, πραγματοποιούμε ένα σημαντικό βήμα προς την πάταξη της παράνομης κατοχής και διακίνησης αλκοολούχων ποτών, την αντιμετώπιση της λαθρεμπορίας και, εν τέλει, την προστασία του καταναλωτικού κοινού και του υγιούς ανταγωνισμού στην εγχώρια αγορά.
Η επιβολή της τάξης στον συγκεκριμένο κλάδο, όπως και στην αγορά γενικότερα, αποτελεί πάγια δέσμευση της Κυβέρνησής μας και υλοποιείται βάσει του προγράμματός μας, με αποφασιστικότητα».
Στα «μανταλάκια» όμως θα κρεμαστούν και τα ονόματα των επιχειρήσεων που για χάρη του κέρδους δεν διστάζουν να παίζουν με τη δημόσια υγεία, όπως τα ποτά – μπόμπες που σερβίρουν διάφορα νυχτομάγαζα. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.
H δημοσιοποίηση των ονομάτων των επιχειρήσεων που παραβίαζαν τους περιοριστικούς κανόνες για την αντιμετώπιση του COVID-9 φαίνεται πως ήταν μόνο η αρχή.
Κι αυτό διότι η κυβέρνηση, για να προασπίσει το υπέρτερο δημόσιο συμφέρον αλλά και για την προστασία της δημόσιας υγείας και της οικονομικής επιβίωσης εν καιρώ κρίσης, επιχειρεί πλέον αποφασιστικά να βάλει όρια στα δικαιώματα προστασίας προσωπικών ή επιχειρηματικών «απορρήτων», πίσω από τα οποία κρύβονται παραβάσεις επιχειρήσεων.
Επιχειρήσεις που αισχροκερδούν συστηματικά, παραπλανούν ή χρησιμοποιούν αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, θέτοντας σε κάποιες περιπτώσεις σε κίνδυνο ακόμη και την ανθρώπινη ζωή.
Η αρχή έγινε με τη διάταξη Γεωργιάδη για τις επιχειρήσεις που πιάνονται μέσα στην πληθωριστική «αναμπουμπούλα» να παραβιάζουν το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους που έχει τεθεί.
Μία διάταξη που μπορεί να θέτει στο προσκήνιο κυρίως σούπερ μάρκετ ή πρατήρια καυσίμων, που έχουν μπει στο επίκεντρο των ελεγκτικών μηχανισμών της ΔΙΜΕΑ, όμως αφορά το σύνολο της αγοράς, τη χονδρική και τη λιανική.
Ενας μοχλός πίεσης ουσιαστικά, που σε συνδυασμό με τα τσουχτερά πρόστιμα επιχειρεί να βάλει φρένο στη ροπή ορισμένων να εκμεταλλεύονται το γενικότερο κλίμα προχωρώντας σε αυξήσεις που τελικά δεν δικαιολογούνται.
Ήδη υπάρχουν οι πρώτες δημοσιοποιήσεις ονομάτων επιχειρήσεων, καθώς φαίνεται ότι στο υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων έχουν «δεθεί» δεκάδες περιπτώσεις κερδοσκοπίας που παραβιάζουν το πλαφόν.
Σημαντική προϋπόθεση για τη δημοσιοποίηση του ονόματος της επιχείρησης σε αυτή την περίπτωση είναι είτε το πρόστιμο που θα επιβληθεί από τον υπουργό Ανάπτυξης να υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ, κάτι που επί της ουσίας συνιστά «εκτεταμένη κερδοσκοπία», είτε η επιχείρηση να είναι υπότροπη ανεξαρτήτως ύψους προστίμου.
Μάλιστα το μέτρο της δημοσιοποίησης ονομάτων επιχειρήσεων -μαζί με την επιβολή τσουχτερών προστίμων- πλέον θα επεκταθεί και στις περιπτώσεις αθέμιτων και παράνομων εμπορικών πρακτικών, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο για την προστασία του καταναλωτή, το οποίο υπερψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία από τη Βουλή την Τετάρτη 18 Μαΐου.
Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη, σε περίπτωση υποθέσεων αυτής της φύσεως θα δημοσιοποιούνται τα στοιχεία των επιχειρήσεων, είτε από το υπουργείο, είτε από τον ΕΦΕΤ (σε περίπτωση που η παράβαση αφορά τρόφιμο), είτε έπειτα από σχετικό αίτημα δικαστηρίου στο οποίο μπορεί να έχει προσφύγει πελάτης ή συνεργάτης της εν λόγω επιχείρησης!
Στα «μανταλάκια» όμως θα κρεμαστούν και τα ονόματα των επιχειρήσεων που για χάρη του κέρδους δεν διστάζουν να παίζουν με τη δημόσια υγεία, όπως τα ποτά-μπόμπες που σερβίρουν διάφορα νυχτομάγαζα.
Με ειδική διάταξη που προωθείται για να ψηφιστεί στη Βουλή, θα βγαίνουν στη φόρα τα ονόματα των παραβατών και για νοθεία στα ποτά. Με το σκεπτικό ότι πέρα από το θέμα της προστασίας των προσωπικών και επαγγελματικών δεδομένων των παρανόμων, προέχει η προστασία όλων των καταναλωτών, αλλά και του υγιούς ανταγωνισμού που δυσφημείται και πλήττεται όταν μένει η ρετσινιά σε μια περιοχή ή σε έναν κλάδο εις βάρος των υπολοίπων.
Η σταγόνα που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει ήταν η αποκάλυψη το περασμένο Σάββατο και μετά από έρευνες των τελωνειακών αρχών, για το νυχτερινό κέντρο διασκέδασης στο Γκάζι, στην ταράτσα του οποίου γινόταν εκτεταμένη νοθεία των ποτών που σέρβιρε τους πελάτες του στο εσωτερικό του καταστήματος.
Στο υπουργείο Οικονομικών και στο γραφείο του υπουργού Χρήστου Σταϊκούρα έπεσε σαν βόμβα η απάντηση στελεχών του ελεγκτικού μηχανισμού πως η νομοθεσία δεν επιτρέπει την ανακοίνωση από τις Αρχές των στοιχείων της επιχείρησης που πιάστηκε επ’ αυτοφώρω να αλλοιώνει τα ποτά που καταναλώνουν οι πελάτες της.
Στο συγκεκριμένο ζήτημα, η επιμονή της ηγεσίας για να δημοσιοποιηθούν όλα τα στοιχεία ήταν μεγάλη, όχι τόσο για λόγους διαπόμπευσης των κακών επιχειρηματιών, όσο για να ενημερωθούν όλοι οι θαμώνες του συγκεκριμένου κέντρου ότι μπορεί να κατανάλωσαν ποτά που μπορεί να προκάλεσαν ή να προκαλέσουν βλάβη στην υγεία τους.
Με βάση το καθεστώς για την προστασία των «δεδομένων» της επιχείρησης, αν κάποιοι πελάτες (και νεαρά παιδιά) πέρασαν μια «δύσκολη νύχτα» ή κατέληξαν έως και στο νοσοκομείο μετά από επίσκεψη στο συγκεκριμένο νυχτερινό μαγαζί, δεν είχαν το δικαίωμα να γνωρίζουν από τις επίσημες ελεγκτικές αρχές ότι ο κίνδυνος που έζησαν μπορεί να οφείλεται στην κακή ποιότητα ποτών, η οποία δεν ανταποκρίνεται σε αυτήν για την οποία πλήρωσαν, και πως δεν ευθύνονται οι ίδιοι που τάχα κατανάλωσαν υπερβολικές ποσότητες.
Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…
aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…
"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…
Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…
Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…
Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…