Πώς και γιατί η μετάλλαξη Δέλτα απειλεί με κατάρρευση όλο το σύστημα

Τράπεζες: Μπροστά σε έναν κίνδυνο που δεν είχαν φανταστεί ποτέ έχουν έρθει οι τράπεζες όλου του πλανήτη καθώς η μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού απειλεί να τινάξει το τραπεζικό σύστημα!

Η εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα έχει θέσει νέες προκλήσεις στις οικονομίες εν μέσω του πολυαναμενόμενου re-opening, όπως σημειώνει η UBS σε νέα έκθεσή της όπου εξετάζει το κατά πόσον μπορεί αυτή η νέα έξαρση της πανδημίας να “χτυπήσει” τις ευρωπαϊκές τράπεζες οδηγώντας σε αύξηση των NPLs, δηλαδή των κόκκινων δανείων.

Όπως καταλήγει, το νέο αυτό κύμα δεν “αρκεί” για να οδηγήσει σε εκτόξευση των κόκκινων δανείων στην Ευρώπη, ενώ υπογραμμίζει τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα στο μέτωπο της μείωσης των NPLs, η οποία και ξεχωρίζει ανάμεσα στις χώρες της ευρωπεριφέρειας.

Πιο αναλυτικά, όπως επισημαίνει η ελβετική τράπεζα, οι αντοχές των συστημάτων υγείας αποτελούν κρίσιμη παράμετρο η οποία και θα καθορίσει τελικά το εάν οι χώρες παγκοσμίως συνεχίζουν να “ανοίγουν” ή θα επιστρέψουν σε αυστηρούς περιορισμούς κινητικότητας.

Όπως επισημαίνει η ελβετική τράπεζα, τα σημερινά στοιχεία δείχνουν ότι τα εμβόλια λειτουργούν σε ό,τι αφορά τον περιορισμό των εισαγωγών στα νοσοκομεία και να προστατεύσουν τα υγειονομικά συστήματα.. Οι χώρες όπου άνω του 40% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον 1 δόση εμβολίου έχουν πολύ χαμηλά επίπεδα ασθενών στα νοσοκομεία, και στο 1-10% των χειρότερων επιπέδων που σημειώθηκαν στην Ιταλία το 2020 και στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ισπανία φέτος, κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Πορτογαλία, η Κύπρος και το Ισραήλ μπορούν να θεωρηθούν ως παγκόσμια σημεία αναφοράς, για τη συνεχιζόμενη αποτελεσματικότητα των εμβολίων στην προστασία της χωρητικότητας νοσοκομείων.

Η UBS τονίζει πως 877 δισ. ευρώ εταιρικού χρέους της ΕΕ και των νοικοκυριών τέθηκαν σε αναστολή τόκων ή πληρωμών από την έναρξη της πανδημίας, αλλά μόνο 203 δισ. ευρώ παραμένουν σε αυτήν την κατάσταση (τα οποία και θα μηδενιστούν έως το τέλος του έτους).

Επιπλέον, όπως τονίζεται, υπάρχουν δύο πολύ καλά νέα για τις ευρωπαϊκές τράπεζες αλλά και για τους επενδυτές.

Πρώτον, οι περισσότερες εταιρείες και τα νοικοκυριά έχουν βγει από το καθεστώς των μορατορίων.

Δεύτερον, το μερίδιο των τραπεζικών δανείων της ΕΕ που εξακολουθεί να βρίσκεται σε κατάσταση αναστολής πληρωμών είναι μικρό, μόλις στο 1,1%.

Η Γερμανία (0,1%), η Ολλανδία (0,1%) και η Γαλλία (0,3%) έχουν εξαιρετικά χαμηλά μερίδια στις διακοπές πληρωμής, ενώ η Ελλάδα (1,1%) και η Ισπανία (1,9%) κατατάσσονται στην καλύτερη θέση στην περιφέρεια της ΕΕ.

Στις χώρες που έχουν μείνει πίσω σε αυτό το μέτωπο συμπεριλαμβάνονται η Πορτογαλία (13,8%) και η Ιταλία (3,6%), όπου το μεγαλύτερο ποσοστό των εταιρικών δανείων δεν έχουν ακόμη αρχίσει να επιστρέφουν στην κανονικότητα σε ό,τι αφορά τις πληρωμές τόκων και κεφαλαίου.

Στις περισσότερες χώρες, ο μη χρηματοοικονομικός κλάδος έχει χειρότερες επιδόσεις σε σχέση με τα νοικοκυριά, σε ό,τι αφορά την έξοδο από τα μορατόρια.

Τα χειρότερα αποτελέσματα μάλιστα έχουν η Πορτογαλία και η Ιταλία, όπου το 19,9% και το 13,4% αντίστοιχα των τραπεζικών δανείων των εταιρειών εκτός χρηματοοικονομικού κλάδου βρίσκονται ακόμα σε μορατόρια.

Τράπεζες: Αυξάνονται τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια!

Τα NPLs κινούνται σε υψηλότερα επίπεδα στο περιβάλλον των οφειλετών που επηρεάζονται έντονα από την πανδημία. Σε ό,τι αφορά τα δάνεια που βρίσκονται ακόμη σε αναστολή πληρωμής, τα NPLs στο α’ τρίμηνο του 2021 αυξήθηκαν στο 3,9% (+ 0,6% σε τριμηνιαία βάση).

Σε ό,τι αφορά τα δάνεια που έχουν βγει από την αναστολή πληρωμής, τα NPLs αυξήθηκαν στο 4,5% (+ 0,5%) στο α’ τρίμηνο.

Οι δυο αυτές κατηγορίες όμως αποτελούν μόνο το 4,6% των συνολικών δανείων στην Ε.Ε. Για τα δάνεια που δεν μπήκαν ποτέ σε καθεστώς αναστολής τα NPLs στο α’ τρίμηνο μειώθηκαν στο 2,4% (μείωση 0,1%).

Έτσι, όπως υπογραμμίζεται, τα συνολικά NPLs τραπεζών στο α’ τρίμηνο του έτους μειώθηκαν στο 2,5% (-0,1%).

Όπως τονίζει η UBS, δεν υπάρχει “μετάδοση” στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά τα NPLs από τους κλάδους που επηρεάζονται έντονα από την πανδημία προς τους οφειλέτες που δεν επηρεάζονται από την COVID, ενώ η ρευστότητα του ιδιωτικού τομέα διευκολύνει την πώληση υφιστάμενων NPLs στην περιφέρεια της ΕΕ, ιδιαίτερα στην Ελλάδα και την Ιταλία.

Η πτώση των NPLs στους κλάδους της μεταποίησης, των ακινήτων και στο χονδρικό / λιανικό εμπόριο αντισταθμίζει εύκολα τα αυξανόμενα NPLs στους κλάδους των τουριστικών καταλυμάτων, των υπηρεσιών εστίασης, των τεχνών, της ψυχαγωγίας και της αναψυχής.

‘Όπως καταλήγει η UBS, η αύξηση των κρουσμάτων COVID δεν θα είναι αρκετή για να αυξήσει σημαντικά τα NPLs των τραπεζών της ΕΕ.

Για να καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα η ελβετική τράπεζα χρησιμοποίησε τις εξής παραδοχές:

1) Ότι τα NPLs από τα δάνεια σε μορατόρια θα αυξηθούν σε επίπεδα ρεκόρ του 6,8% (από 3,9-4,5% σήμερα), και

2) εάν υποτεθεί ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω μείωση των NPLs για τα δάνεια που δεν μπήκαν σε μορατόρια, τα συνολικά NPL θα αυξηθούν μόνο από 2,5% σε 2,7%.

Αν δεν εμφανιστεί μια μετάλλαξη της COVID που θα πιέσει τα συστήματα υγείας και τι αντοχές των νοσοκομείων, φαίνεται ότι τα αυξανόμενα κρούσματα από τη μετάλλαξη Δέλτα δεν αναμένεται να “χτυπήσουν” τις ευρωπαϊκές τράπεζες, όπως τονίζει η UBS.

Τράπεζες: Και τα ATM… άφαντα!

Την ώρα που οι τράπεζες ψάχνουν λύση ενάντια στη μετάλλαξη Δέλτα, οι καταναλωτές αναζητούν… ATM!

Μυστήριο καλύπτει την εξαφάνιση (!) των ΑΤΜ από πολλές περιοχές της χώρας, με τις τράπεζες να τα αφαιρούν προκαλώντας πολλά προβλήματα στους πολίτες. Διαβάστε στο xristika.gr τι έχει συμβεί…

Ολόκληρες περιοχές δεν έχουν ούτε ATM, με αποτέλεσμα πολίτες να υποβάλλονται σε μεγάλη ταλαιπωρία.

Εν μέσω πανδημίας αναγκάζονται να κάνουν χιλιόμετρα για ανάληψη μετρητών ή να διεκπεραιώσουν άλλες τραπεζικές υποθέσεις τους.

Για τις τελευταίες περιπτώσεις μάλιστα, παρατηρούνται ουρές έξω από εναπομείναντα υποκαταστήματα, παρά τις προσπάθειες που γίνονται για ηλεκτρονικά ραντεβού, κάτι που στην πράξη δύσκολα εφαρμόζεται ιδίως όσον αφορά άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που δεν έχουν πρόσβαση σε ψηφιακές υπηρεσίες.

Οι αντιδράσεις ειδικά στην επαρχία παίρνουν ήδη τη μορφή συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας έξω από τα τραπεζικά καταστήματα ενώ σε όλες τις περιπτώσεις οδηγούν στην κινητοποίηση των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και τοπικών βουλευτών όλων των πολιτικών κομμάτων, προκειμένου να αποφευχθούν τα λουκέτα που θα οδηγήσουν σε περαιτέρω μαρασμό.

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες οι τράπεζες, ειδικά για την έλλειψη ΑΤΜ, προβάλλουν ως επιχείρημα για την αργή επέκταση του δικτύου, τους αυξημένους κινδύνους ασφαλείας (επιθέσεις κλπ).

Από την πλευρά τους βέβαια συνδικαλιστές -εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι οι τράπεζες δεν θέλουν να επωμιστούν το κόστος λειτουργίας των νέων ΑΤΜ (ενοίκια, χρηματαποστολές κλπ)

Σε όλα αυτά, υπενθυμίζεται, ότι όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, ο συνολικός αριθμός του προσωπικού των τραπεζών (συστημικών και μη) έπεσε στα τέλη του 2020 σε 33.121, από 37.734 που ήταν στα τέλη του 2019.

Άρα, μέσα σε ένα χρόνο είδαν την έξοδο 4.613 τραπεζοϋπάλληλοι (ποσοστιαία μείωση 12,2%).