Στεγαστικό δάνειο: Την ώρα που οι τιμές των ενοικίων έχουν εκτοξευτεί σε όλη την Ελλάδα, οι συστημικές τράπεζες της χώρας ανοίγουν τη στρόφιγγα των δανείων δίνοντας στεγαστικό δάνειο με ευνοϊκούς όρου. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Με βασικό μήνυμα “στεγαστικό δάνειο αντί για ενοίκιο” στις νέες καμπάνιες, οι τράπεζες αξιοποιούν μια ευνοϊκή συγκυρία που αφήνει όλες τις πλευρές ικανοποιημένες. Σε αυτό το μοτίβο κινούνται οι νέες καμπάνιες από Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς και σύντομα αναμένεται της Εθνικής Τράπεζας. Έτσι, ικανοποιείται μια ζήτηση για αγορά κατοικιών, αυξάνουν τα κέρδη από το επιτοκιακό περιθώριο, μειώνουν τον κίνδυνο λόγω των εξασφαλίσεων (ακίνητα) και διατηρούν τις ανοδικές τάσεις στην κτηματαγορά, όπου επενδύουν και οι ίδιες.

Η κρίση της περασμένης δεκαετίας ανέστειλε την κατασκευαστική και οικοδομική δραστηριότητα, με ένα πλεονάζον απόθεμα ακινήτων, που οδήγησε τις τιμές σε πτώση κατά 40% μέχρι τα τέλη του 2017.

Το χαμηλό επίπεδο τιμών, σε συνδυασμό με τη σταδιακή σταθεροποίηση της οικονομίας, αναζωπύρωσε τη ζήτηση, η οποία μέχρι σήμερα έχει καλύψει σχεδόν τις μισές απώλειες, αφού οι τιμές κατοικιών έχουν αυξηθεί κατά 20%.

Από την περίοδο της κρίσης, η πτώση των εισοδημάτων, η αβεβαιότητα και το αδιάθετο απόθεμα ακόμα και νέων κατοικιών προκάλεσαν στροφή και άνοδο στις τιμές των ενοικίων.

Η σταδιακή σταθεροποίηση της οικονομίας και η άνοδος των ενοικίων προκάλεσαν από το 2018 μια νέα τάση, η οποία εκδηλώθηκε αρχικά με μικρή ζήτηση για αγορές ακινήτων τόσο νέων (μέχρι 5ετίας) όσο και παλαιότερων (άνω της 5ετίας).

Η ζήτηση αυτή συνοδεύτηκε με μικρές εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων περίπου 200-250 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Καθώς μεγάλωνε η ζήτηση για αγορές κατοικιών, απορροφώντας την προσφορά χωρίς ιδιαίτερη νέα κατασκευαστική δραστηριότητα, οι τιμές των ενοικίων συνέχιζαν να αυξάνονται.

Φτάνουμε στο 2019, οπότε η προτίμηση απόκτησης κατοικίας σε σχέση με το ενοίκιο γίνεται πλέον η κεντρική τάση.

Οι νέες εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων ξεπερνούν τα 350 εκατ. ευρώ, με τη ζήτηση πλέον να αποκτά ετήσιους ρυθμούς 30%-40%. Το 2020 εκταμιεύθηκαν στεγαστικά δάνεια 600 εκατ. ευρώ, ενώ το 2021 αναμένεται να κλείσει με νέες εκταμιεύσεις 800 εκατ. ευρώ και το 2022 με 1,25 δισ. ευρώ.

Στεγαστικό δάνειο: Real estate

Η τάση αυτή αποτυπώνεται και με τις επενδύσεις στην αγορά κατοικιών και την ευρύτερη κτηματαγορά.

Μόνο κατά το πανδημικό έτος 2020 και μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2021 οι επενδύσεις στην αγορά κατοικίας ανήλθαν σε 600 εκατ. ευρώ, ενώ επιπλέον 1 δισ. ευρώ εισέρευσαν ως άμεσες ξένες επενδύσεις στο ελληνικό real estate συνολικότερα.

Δηλαδή, εντός 18 μηνών οι εισροές επενδύσεων έφτασαν τα 1,6 δισ. ευρώ, με τις τιμές να αυξάνονται με ρυθμούς 4%-5% τον χρόνο. Πρόκειται για έναν ρυθμό που, σύμφωνα με τις μελέτες των τραπεζών, πρόκειται να διατηρηθεί τα επόμενα χρόνια, τουλάχιστον μέχρι το 2027-2030, οπότε οι εμπορικές αξίες θα φτάσουν το επίπεδο της λεγόμενης “δίκαιης αποτίμησης”.

Δηλαδή τα μοντέλα των τραπεζών βλέπουν ότι οι τρέχουσες εμπορικές τιμές και μέχρι το 2027 θα παραμένουν σε χαμηλότερα επίπεδα από το λεγόμενο “fair value”.

Στεγαστικό δάνειο: Νέες κατασκευές, πλειστηριασμοί

Ωστόσο, από το 2023 πιστεύουν ότι θα υπάρξουν πιέσεις στις τιμές από νέα κατασκευαστική δραστηριότητα και από τους πλειστηριασμούς.

Όμως οι πιέσεις αυτές θα αντισταθμιστούν από τον μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και την άνοδο του διαθέσιμου εισοδήματος. Ακόμα, περιμένουν μεγάλες εισροές επενδυτικών κεφαλαίων, λόγω Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και λόγω αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας σε επενδύσιμη βαθμίδα.

Η σταθεροποίηση και η άνοδος των τιμών στην αγορά ακινήτων ευνοεί τις τράπεζες με δύο τρόπους. Από τη μία πλευρά μειώνεται το κόστος κινδύνου από τις εξασφαλίσεις δανείων (στεγαστικά και επιχειρηματικά).

Οι αποτιμήσεις των ακινήτων αυξάνονται και παράλληλα οι εξασφαλίσεις αυτές γίνονται ευκολότερα ρευστοποιήσιμες (ή αξιοποιήσιμες με άλλους τρόπους, όπως ενοικίαση ή δημιουργία χαρτοφυλακίων ακινήτων). Από την άλλη πλευρά, αυξάνονται οι αποδόσεις από τις δικές τους επενδύσεις στο real estate κυρίως μέσω επενδυτικών-εμπορικών ακινήτων.

Στεγαστικό δάνειο: Επενδυτικά χαρτοφυλάκια

Η αξιοποίηση 6.000 επενδυτικών ακινήτων ύψους 2,5 δισ. ευρώ από τη Eurobank, η νέα στρατηγική συμμαχία της Alpha Bank μέσω του σχήματος Skyline και του Project Terra της Τράπεζας Πειραιώς είναι ενδεικτικές.

Οι επενδύσεις από τα ακίνητα της Eurobank έφεραν 18 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο από τα 103 εκατ. ευρώ κερδών από τις εγχώριες δραστηριότητες της τράπεζας, ενώ τα ενοίκια σε ετησιοποιημένη βάση εκτιμώνται σε 89 εκατ. Από το Skyline η Alpha Bank προβλέπει άμεσα κεφαλαιακά κέρδη 0,4 δισ. ευρώ και ενίσχυση της κερδοφορίας από τη συμμετοχή στην κοινοπραξία που θα δημιουργηθεί με ξένο επενδυτή.

Στο νέο σχήμα που θα δημιουργηθεί με την είσοδο επενδυτή στην Alpha Αστικά Ακίνητα η Alpha Bank θα εισφέρει επιπλέον ακίνητα αξίας 0,5 δισ. ευρώ και θα διατηρήσει μειοψηφικό πακέτο. Το αποτέλεσμα του ντιλ αναμένεται στο πρώτο εξάμηνο του 2022 και θα δημιουργήσει μια επενδυτική πλατφόρμα που θα εστιάζει σε εμπορικά ακίνητα, γραφεία και χώρους logistics.

Το σχέδιο της Πειραιώς με την κωδική ονομασία “Terra” βρίσκεται σε αρχικό στάδιο και περιλαμβάνει την αξιοποίηση χαρτοφυλακίου ακινήτων που έχουν περιέλθει στην ιδιοκτησία της από αγορές, πλειστηριασμούς, ιδιόχρηση και αλλαγή χρήσης κ.λπ., συνολικής αξίας 3 δισ. ευρώ. Σε πρώτη φάση πρόκειται να αξιοποιηθεί ένα μέρος του χαρτοφυλακίου ακινήτων της, το οποίο αποτιμάται γύρω στο 1 δισ. ευρώ.

Στεγαστικό δάνειο: Το προφίλ των νέων δανειοληπτών

Σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό των προγραμμάτων, καταρχήν λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος ηλικίας, που είναι αρκετά μικρότερος σε σχέση με εκείνον προηγούμενων δεκαετιών, αλλά και το συντηρητικότερο προφίλ.

Πάνω από τους μισούς δανειολήπτες για απόκτηση κατοικίας ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών, με το τμήμα 25-35 ετών να αποτελεί σχεδόν το 15%-20%.

Το ποσοστό χρηματοδότησης κυμαίνεται γύρω στο 60% με 65%, απέχοντας αρκετά από τα ποσοστά του 100% ή 120% άλλων δεκαετιών.

Το μέσο ποσό εκταμίευσης κυμαίνεται γύρω στα 80.000 με 100.000 ευρώ, ενώ η αξία του ακινήτου γύρω στα 160.000 με 190.000 ευρώ. Τα μέσα τετραγωνικά μέτρα διαμορφώνονται λίγο πιο κάτω από τα 100.

Η μέση διάρκεια δανείου είναι μικρότερη των 15 ετών.

Προτιμούν επιτόκια σταθερού επιτοκίου για όλη τη διάρκεια ή προγράμματα που δίνουν τη δυνατότητα εκκίνησης με κυμαινόμενο και στη συνέχεια αλλαγή σε σταθερό χωρίς κόστος.

Η νέα γενιά δανειοληπτών στα στεγαστικά είναι πιο συνεπής στις υποχρεώσεις και προτιμούν την αποπληρωμή μέρους ή όλου του χρέους με την πρώτη ευκαιρία. Το ποσοστό εγκρίσεων φτάνει το 80%.

Στεγαστικό δάνειο: Ενδιαφέρεσαι; Όλα όσα πρέπει να ξέρει

Στη συγκεκριμένη πλατφόρμα θα βρεις χρήσιμα εργαλεία για να καταλήξεις στο πιο συμφέρον για εσένα δάνειο.

Τα εργαλεία αυτά είναι:

– Υπολογισμός Δανείου

Με το συγκεκριμένο εργαλείο μπορείς να υπολογίσεις το ανώτατο ποσό χρηματοδότησης που μπορείς να πάρεις από τις τράπεζες βάσει την οικονομικής σου δυνατότητας. Ο υπολογισμός δανείου αφορά την αγορά ή ανέγερση σπιτιού, την ανακαίνιση ή επισκευή του, καθώς και πράσινες λύσεις για να εξοικονομήσεις όχι μόνο χρήματα, αλλά και ενέργεια.

– Υπολογισμός Δόσης

Για τις ίδιες ενέργειες (αγορά-ανέγερση, ανακαίνιση-επισκευή & πράσινες λύσεις), θα βρεις και υπολογιστή δόσης. Με αυτό το εργαλείο μπορείς να υπολογίσεις τη μηνιαία δόση που θα κληθείς να πληρώνεις με βάση το ποσό που θες να δανειστείς, το επιτόκιο και τη χρονική διάρκεια του δανείου.

– Σύγκριση Στεγαστικών Δανείων

Το τρίτο εργαλείο είναι και αυτό που σου δίνει μια πιο πλήρη εικόνα του τι υπάρχει στην αγορά, με βάση τις δικές σου προτιμήσεις. Βάζοντας το ποσό δανεισμού, τη διάρκεια και την αξία του ακινήτου σου παρουσιάζει το σύνολο των διαθέσιμων στεγαστικών δανείων για να διαλέξεις αυτό που σου ταιριάζει περισσότερο.

Μπορείς να επιλέξεις αν το επιτόκιο θέλεις να είναι σταθερό ή κυμαινόμενο. Έχει επίσης τη δυνατότητα να επιλέξεις στη σελίδα των αποτελεσμάτων να βλέπεις συγκεκριμένες τράπεζες που σε ενδιαφέρουν.

Δεν μπορείς να αποφασίσεις ποιο στεγαστικό δάνειο είναι το καλύτερο για σένα;

Ένας εξειδικευμένος σύμβουλος θα σου βρει το κατάλληλο στεγαστικό δάνειο για τις ανάγκες σου.

Η διαδικασία είναι πολύ απλή και ολοκληρώνεται σε μόλις 3 βήματα:

1. Μπαίνεις στη σελίδα για τα στεγαστικά δάνεια

2. Κάνεις κλικ τη φόρμα επικοινωνίας

3. Συμπληρώνεις ονοματεπώνυμο, email & τηλέφωνο επικοινωνίας

Μόλις συμπληρώσεις τα στοιχεία σου στη φόρμα, θα επικοινωνήσει μαζί σου ένας εξειδικευμένος σύμβουλος με τη βοήθεια του οποίου θα μπορέσεις να διαμορφώσεις το επιτόκιο, το ποσό και τη διάρκεια του δανείου.

Επίσης, θα σου εξηγήσει αναλυτικά όχι μόνο τι επιλογές στεγαστικού δανείου έχεις, αλλά και ποια είναι η διαδικασία της δανειοδότησης. Πολύ σημαντικό: η υπηρεσία σου παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ!

Στεγαστικό δάνειο: Αγορά ή ενοικίαση;

Τελικά συμφέρει η αγορά ή η ενοικίαση σπιτιού; Ιδού το μεγάλο ερώτημα το οποίο βασανίζει χιλιάδες πολίτες. Γιατί έχει πάρει φωτιά η ζήτηση και πού κυμαίνονται οι τιμές; Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Σημαντική αύξηση σημειώθηκε στη ζήτηση ακινήτων προς αγορά και ενοικίαση σε όλη τη χώρα τους τέσσερις πρώτους μήνες του 2021 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020, αλλά και του 2019, σύμφωνα με τον δείκτη ζήτησης SDI, ο οποίος διαμορφώνεται από τον όγκο αναζητήσεων του Spitogatos (www.spitogatos.gr).

Μετά από την πτώση που παρατηρήθηκε το 2020 σε σχέση με το 2019 της τάξης του -8,3% στη ζήτηση ακινήτων προς ενοικίαση και -2,2% για ακίνητα προς πώληση, το 2021 η ζήτηση για ακίνητα προς πώληση σε όλη την επικράτεια εκτοξεύθηκε κατά 61% ενώ η ζήτηση ακινήτων προς ενοικίαση αυξήθηκε κατά 30,5%.

Όπως αναφέρεται στην ανάλυση, παρόμοια αυξητική τάση σημειώθηκε και στην Αττική, με τη ζήτηση των ακινήτων προς πώληση να αυξάνεται σημαντικά κατά 65,2% το πρώτο τετράμηνο του 2021 σε σχέση με το 2020, ενώ αύξηση 28,2% παρατηρήθηκε στη ζήτηση ακινήτων προς ενοικίαση. Αξιοσημείωτο είναι ότι αυτή η αύξηση στη ζήτηση ακινήτων στην Αττική διαδέχθηκε την μείωση -5,2% στη ζήτηση ακινήτων προς ενοικίαση και -7,5% στη ζήτηση ακινήτων προς πώληση η οποία είχε καταγραφεί το πρώτο τετράμηνο του 2020.

Στη Θεσσαλονίκη, η ζήτηση ακινήτων προς πώληση το πρώτο τετράμηνο του 2021 αυξήθηκε σημαντικά κατά 43,8% σε σχέση με την ίδια χρονική περίοδο το 2020 όπου υπήρξε μείωση -8,5% στη ζήτηση ακινήτων προς πώληση.

Σε ό,τι αφορά στα ακίνητα προς ενοικίαση στη Θεσσαλονίκη, παρατηρείται αύξηση 21,5% σε σχέση με την ίδια περίοδο την προηγούμενη χρονιά, όπου είχε σημειωθεί μείωση -14,8%.

Στεγαστικό δάνειο: Με συμφέρει;

Τελικά συμφέρει το ενοίκιο ή μήπως τα χρήματα πάνε σε βαρέλι δίχως πάτο; Μήπως να πάρεις ένα στεγαστικό δάνειο; Αλλά πότε και πως θα το αποπληρώσεις; Το xristika.gr σας δίνει απαντήσεις σε όλες σας τις απορίες.

Θέλεις να κάνεις το μεγάλο βήμα να αγοράσεις σπίτι, αλλά αναρωτιέσαι αν δικαιούσαι στεγαστικό δάνειο; Διάβασε όλες τις βασικές πληροφορίες.

Η διαδικασία απόκτησης του δανείου μπορεί να γίνει αρκετά περίπλοκη και χρονοβόρα. Εάν δεν είσαι καλά ενημερωμένος ενδέχεται να πέσεις σε πολλές παγίδες και να πάρεις λανθασμένες αποφάσεις επιλέγοντας, για παράδειγμα, ένα υψηλό επιτόκιο.

Αρχικά, τα κριτήρια που καθορίζουν αν πληροίς τις προϋποθέσεις για να αποκτήσεις δάνειο είναι το εισόδημά σου, η πιστοληπτική σου ικανότητα και η αξία εξασφάλισης. Θα πρέπει το εισόδημά σου να είναι επαρκές και οι δανειακές σου υποχρεώσεις να είναι ενήμερες εάν είσαι κάτοχος και άλλων δανείων.

Το ποσό της χρηματοδότησης δε μπορεί να ξεπερνά το 80% της αξίας του ακινήτου και εξαρτάται από τους όρους του δανείου, όπως αν το δάνειο αφορά την απόκτηση πρώτης κατοικίας, τις εγγυήσεις και εξασφαλίσεις και τη διάρκεια αποπληρωμής.

Η διάρκεια αποπληρωμής του δανείου καθορίζεται από τη δόση που μπορείς να αποπληρώνεις κάθε μήνα και το είδος του επιτοκίου. Στη λήξη του δανείου η ηλικία του πρωτοοφειλέτη δεν πρέπει να ξεπερνά το 75ο έτος, κριτήριο το οποίο μπορεί να μεταβληθεί από τράπεζα σε τράπεζα.

Το επιτόκιο του δανείου μπορεί να είναι σταθερό ή κυμαινόμενο. Το πρώτο παραμένει αμετάβλητο για συμφωνημένο χρονικό διάστημα, ενώ το δεύτερο ορίζεται με βάση το επιτόκιο αναφοράς Euribor πλέον ενός περιθωρίου (spread), το οποίο παραμένει σταθερό σε όλη τη διάρκεια του δανείου. Το ύψος του επιτοκίου διαφέρει ανάλογα με τον δανειοδότη, το προφίλ του δανειολήπτη, το ποσό του δανείου και το ποσοστό χρηματοδότησης.

Οι τράπεζες δίνουν την επιλογή συνδυασμού σταθερού και κυμαινόμενου επιτοκίου. Για παράδειγμα, ένα πακέτο στεγαστικού δανείου μπορεί να είναι σταθερό για 3,5 ή 10 χρόνια που μετά μετατρέπεται σε κυμαινόμενο για την υπόλοιπη διάρκεια του δανείου.

Το πραγματικό κόστος δανεισμού διαμορφώνεται και από “κρυφά” κόστη, όπως συμβατικοί τόκοι και οι τόκοι υπερημερίας, και τα έξοδα και οι λοιπές δαπάνες. Επιπλέον, στην επιλογή του πακέτου στεγαστικού δανείου θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και η δυνατότητα πρόωρης μερικής ή ολικής αποπληρωμής, η δυνατότητα ευελιξίας σε περίπτωση αλλαγής της οικονομικής κατάστασης, οι ασφαλιστικές καλύψεις και η δυνατότητα τοκοπληρωμής ή περιόδου χάριτος.

Συνήθως τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου του δανειολήπτη, φωτοτυπία 2 τελευταίων εκκαθαριστικών φόρου εισοδήματος, φωτοτυπία πρόσφατης βεβαίωσης αποδοχών για τους μισθωτούς και φωτοτυπία των 2 τελευταίων Ε3 για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Σχετικά με το ακίνητο εξασφάλισης, απαιτούνται ο τίτλος ιδιοκτησίας, η άδεια οικοδομής, το τοπογραφικό διάγραμμα και οι κατόψεις.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το ύψος του δανείου και των επιτοκίων αλλά και οι όροι με τους οποίους λαμβάνεται ένα στεγαστικό δάνειο μεταβάλλονται από τράπεζα σε τράπεζα και από δανειολήπτη σε δανειολήπτη. Για να αποφασίσει κανείς τι στεγαστικό δάνειο μπορεί να πάρει, καλό θα ήταν να συμβουλευτεί έναν χρηματοοικονομικό σύμβουλο ή έναν σύμβουλο δανείων για να επιλέξει τις πιο συμφέρουσες παραμέτρους για τον ίδιο. Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να χρησιμοποιήσει μια συμβουλευτική εταιρεία ως διαμεσολαβητή χωρίς καμία άμεση ή έμμεση επιβάρυνση για τον δανειολήπτη, ώστε να διευκολύνει τη διαδικασία αίτησης του δανείου και να επιτύχει την πιο συμφέρουσα λύση χρηματοδότησης