Ποια φέτα; Αυτός είναι ο πραγματικός ελληνικός «χρυσός»

Βαμβάκι: Το ό,τι η χώρα μας είναι «προικισμένη» με γεωργικά πολύτιμα αγαθά το ξέραμε, ωστόσο το ελληνικό βαμβάκι ετοιμάζεται να… κατακτήσει τον πλανήτη! Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr

Το ενδιαφέρον της φημισμένης εταιρείας Lacoste να προμηθευτεί ελληνικό βαμβάκι αποκάλυψε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Σπήλιος Λιβανός, μιλώντας σήμερα στο 2ο Συνέδριο της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος στη Λάρισα. Είπε μάλιστα ότι υπάρχουν κι άλλες εταιρείες που ενδιαφέρονται για τον αποκαλούμενο «λευκό χρυσό» της ελληνικής γης (σύμφωνα με πληροφορίες, σ’ αυτούς συγκαταλέγεται και άλλη μια εταιρεία με σημαντική θέση στην παγκόσμια αγορά μόδας, η H&M).

Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, ο βασικός λόγος του ενδιαφέροντος παγκόσμιων κολοσσών της μόδας για το ελληνικό βαμβάκι, πέραν της ποιότητάς του, είναι το αυξανόμενο ενδιαφέρον των καταναλωτών παγκοσμίως για την κοινωνική διάσταση της παραγωγής του, δηλαδή για θέματα που έχουν σχέση με την καταναγκαστική εργασία και την παιδική εργασία, όπως αναφέρουν καταγγελίες για χώρες της Ασίας όπου επίσης παράγεται το προϊόν.

Ως εκ τούτου οι εταιρείες αναζητούν εναλλακτικές πηγές προμήθειας βάμβακος και μία απ’ αυτές είναι η Ελλάδα ως η μεγαλύτερη παραγωγός στην Ευρωπαϊκή Ένωση –καλύπτει το 80-85% της συνολικής παραγωγής της ΕΕ και το υπόλοιπο η Ισπανία.

Βαμβάκι :40 εκατ. ευρώ για πιστοποίηση

Το κλειδί για να προχωρήσουν οι συμφωνίες με τους κολοσσούς της μόδας είναι το γεγονός ότι το ελληνικό βαμβάκι είναι πιστοποιημένο με το ευρωπαϊκό σήμα AGRO 2, το οποίο είναι ισοδύναμο με το παγκόσμιο σήμα BCI.

Όπως ανακοίνωσε μάλιστα ο κ. Λιβανός, το Υπουργείο εξασφάλισε την ένταξη εντός του 2022 και χρηματοδότηση των δαπανών πιστοποίησης των παραγωγών βάμβακος με AGRO 2 στο Μέτρο 3.1 της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης ως φιλοπεριβαλλοντικής δράσης της Εθνικής Στρατηγικής με προϋπολογισμό 40 εκατομμυρίων ευρώ.

Βαμβάκι Χρηματοδότηση βαμβακιού και από το Ταμείο Ανάκαμψης

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έθεσε στόχο να αποκτήσει το ελληνικό βαμβάκι το δικό του brandname ώστε να ενισχύσει την αξία του στην ευρωπαϊκή και την διεθνή αγορά. Ανέδειξε μάλιστα την ευκαιρία που δημιουργούν το Ταμείο Ανάκαμψης και η νέα Κοινή Αγροτική πολιτική (ΚΑΠ ώστε, όπως είπε, «να διαμορφώσουμε ένα καινούργιο πλαίσιο για τις παγκόσμιες προοπτικές του ελληνικού βαμβακιού».

Για το βαμβάκι προβλέπεται έως το 2027 ειδική ενίσχυση από την νέα ΚΑΠ ύψους 183,9 εκατ. ευρώ ετησίως. H ειδική ενίσχυση χορηγείται με βάση την επιλέξιμη έκταση που καλλιεργείται με βαμβάκι από κάθε δικαιούχο. Η έκταση πρέπει να σπέρνεται με ποικιλίες εγκεκριμένες από το Κράτος Μέλος, να χρησιμοποιείται κατά τη σπορά σπόρος ελάχιστης ποσότητας ανά εκτάριο και να συγκομίζεται υπό κανονικές συνθήκες καλλιέργειας. Η ειδική αυτή ενίσχυση καταβάλλεται για βαμβάκι καθαρής, ανόθευτης και εμπορεύσιμης ποιότητας.

Βαμβάκι: Σε Τουρκία – Αίγυπτο τα 2/3 του ελληνικού βαμβακιού

Η Ελλάδα παράγει τα τελευταία χρόνια περί τις 300-330 χιλιάδες τόνους εκκοκκισμένου βαμβακιού, εκ των οποίων περί τις 20.000 τόνους αξιοποιούνται στην ελληνική κλωστοϋφαντουργία και οι υπόλοιπες εξάγονται. Περίπου το μισό ελληνικό βαμβάκι – και περισσότερο κατά περιόδους – κατευθύνεται στην Τουρκία, που αποτελεί παραδοσιακά την καλύτερη αγορά, ενώ άλλο 1/5 στην Αίγυπτο, που αποτελεί την δεύτερη καλύτερη αγορά. Το υπόλοιπο εξάγεται στις χώρες της Ασίας, όπου και τα εργοστάσια παραγωγής των περισσότερων εταιρειών ένδυσης.

Βαμβάκι: Και η Diesel… ψηφίζει ελληνικά!

Με «έξυπνο» βαμβάκι, που παράγεται αειφορικά στη Νάουσα από την ελληνική νηματουργία Βαρβαρέσσος, θα ράβονται εφεξής τα t-shirts της Diesel. Η κορυφαία ιταλική εταιρεία ένδυσης επέλεξε το προϊόν «Supreme Green Cotton» για τα μπλουζάκια των σειρών Green Label, NightCrush και Malign.

Το «Supreme Green Cotton» είναι μια συλλογή «έξυπνων» νημάτων εξαιρετικής ποιότητας της Βαρβαρέσσος, η οποία ανέπτυξε ένα καινοτόμο και κοινωνικά υπεύθυνο σύστημα, με προδιαγραφές που τηρούνται αυστηρά από τον σπόρο, στην παραγωγή και στη μεταποίηση. Πρόκειται για μια παγκόσμια πρωτοπορία στην ένδυση, ένα ποιοτικό και σύγχρονο εθνικό προϊόν, που παράγεται αειφορικά στην Ελλάδα.

Η νηματουργία Βαρβαρέσσος χρησιμοποιεί ένα προηγμένο, σύστημα δορυφορικής άρδευσης στάγδην στα χωράφια, που επιτρέπει εξοικονόμηση έως και 40% στη χρήση νερού. Το σύστημα διαθέτει μια προσαρμοσμένη εφαρμογή που συνδέεται μέσω δορυφορικών και μετεωρολογικών σταθμών σε επιλεγμένα χωράφια, ώστε οι αγρότες να μπορούν να παρακολουθούν τα χωράφια σε πραγματικό χρόνο.

Το σύστημα αξιοποιεί τεχνολογία Internet of Things, προειδοποιώντας τους παραγωγούς πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να ποτίσουν τα χωράφια τους, για να διασφαλίσουν ότι τα φυτά έχουν την υψηλότερη απόδοση με βιώσιμο τρόπο.

Το τελικό έτοιμο προϊόν απολαμβάνει ήδη μεγάλης αναγνωρισιμότητας, επιτυγχάνοντας εξαγωγές που φτάνουν στο 95% της παραγωγής στην Κεντρική Ευρώπη. Αυτή την καινοτομία επιβραβεύει η Diesel, η οποία αποφάσισε να αξιοποιήσει την ελληνική πρώτη ύλη για τις κορυφαίες σειρές της.

Για το project «Supreme Green Cotton» η Βαρβαρέσσος έχει ενώσει τις δυνάμεις ελληνικών επιχειρήσεων σε όλο το φάσμα της παραγωγικής και εφοδιαστικής, δημιουργώντας ένα μοναδικό για τα ευρωπαϊκά δεδομένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Το project βασίζεται σε έναν συνδυασμό από οικολογικά, κοινωνικά κριτήρια βιωσιμότητας, εφαρμόζοντας smart tools, με τα οποία ψηφιοποιήθηκαν οι παραγωγικές διαδικασίες όλης της εφοδιαστικής αλυσίδας με 100% διαφανή και ιχνηλάσιμο τρόπο.

Στη βάση της πρωτοβουλίας Supreme Green Cotton, εξειδικευμένες ομάδες καλλιεργητών παράγουν με βάση ένα πρωτόκολλο ειδικών προδιαγραφών αειφορίας, ένα υψηλής ποιότητας βαμβάκι, με εξειδικευμένες πρακτικές γεωργίας ακριβείας. Στη συνέχεια, αυτό το ειδικό αειφόρο βαμβάκι μεταποιείται από πιστοποιημένους συνεργάτες κατά τη διαδρομή όλης της παραγωγικής αλυσίδας, όπως είναι τα εκκοκκιστήρια, το νηματουργείο μας, τα πλεκτήρια, τα υφαντήρια, τα βαφεία και οι κατασκευαστές ενδυμάτων, σε τελικό προϊόν ένδυσης.

Τα έξυπνα νήματα, που κατασκευάζονται στην Ελλάδα, έχουν πιστοποιηθεί από την Oeko-Tex, η οποία διασφαλίζει τη διαφάνεια και την ιχνηλασιμότητα, καθώς και από την STeP by Oeko-Tex.