Ποια επιδότηση; Δείτε τι έρχεται σε λίγες μέρες στους λογαριασμούς της ΔΕΗ

Λογαριασμοί ρεύματος: Ποια επιδότηση και ποια αναδρομικά; Αυτό που θα έρθει γρηγορότερα, ειδικά σε όσους πληρώνουν την ηλεκτρική ενέργεια με τον μήνα, είναι ο επόμενος λογαριασμός ηλεκτρικής ενέργειας και θα είναι για… κλάματα! Όλες οι εκελίξεις στο xristika.gr.

Από τον Μάιο, εγκαινιάζεται το νέο σύστημα υπολογισμού επιδότησης ηλεκτρικής ενέργειας ο οποίος θα μας καλύψει και για τον Ιούνιο. Έχει δύο βασικές διαφορές σε σχέση με όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.

Πρώτον, επιδοτούνται και οι καταναλώσεις που ξεπερνούν τις 300 Kwh ανά μήνα ενώ για πρώτη φορά μέσα στο 2022 επιδοτούνται και οι δευτερεύουσες και εξοχικές κατοικίες.

Βέβαια, δεν ισχύει για όλους η ίδια επιδότηση. Τα εξοχικά επιδοτούνται λιγότερο από τις κύριες κατοικίες και αυτοί που έχουν μεγάλη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, επιδοτούνται λιγότερο από αυτούς που έχουν μικρή κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

Τι θα είναι οριζόντιο; Μόνο η επιβάρυνση από τη λεγόμενη «ρήτρα αναπροσαρμογής».

Τον Μάιο, οι καταναλώσεις ρεύματος είναι μειωμένες σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. Αυτό θα συμβάλλει στο να μειωθούν οι λογαριασμοί. Από εκεί και πέρα, όλα θα εξαρτηθούν από την κατανάλωση και τη χρήση του ακινήτου.

1. Κύρια κατοικία

Για κατανάλωση 150 κιλοβατωρών, ο τελικός λογαριασμός θα φτάσει στα 30,5 ευρώ μετά την επιδότηση η οποία θα ανέλθει στα 30,75 ευρώ και θα αντισταθμίσει σχεδόν ολόκληρη τη ρήτρα αναπροσαρμογής που θα διαμορφωθεί περίπου στα 36 ευρώ. Για 310 κιλοβατώρες, η χρέωση θα φτάσει στα 68,4 ευρώ και η κάθε κιλοβατώρα θα κοστίζει 0,22 ευρώ. Και αν η κατανάλωση ανέβει στις 500 κιλοβατώρες, η χρέωση θα ανέβει στα 0,25 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

2. Δευτερεύουσα κατοικία

Στις δευτερεύουσες κατοικίες, η επιδότηση είναι οριζόντια οπότε ο καταναλωτής θα πρέπει να γνωρίζει ότι αν η εταιρεία τον χρεώνει με περίπου 8 λεπτά για μια κιλοβατώρα ρεύματος, το τελικό κόστος θα διαμορφωθεί περίπου στα 30 λεπτά ανεξαρτήτως χρέωσης. Έτσι, οι 300 κιλοβατώρες θα κοστίζουν περίπου 91 ευρώ και οι 600 κιλοβατώρες περίπου 180 ευρώ μαζί με τον ΦΠΑ, τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις, το αντίτιμο που εισπράττει η εταιρεία και φυσικά τη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Λογαριασμοί ρεύματος: Έτσι θα πάρετε αποζημίωση 600 ευρώ από την ΔΕΗ

Και αποζημίωση και τέλος στη ρήτρα αναπροσαρμογής. Η πολιτεία επιστρέφει στον ατομικό τραπεζικό λογαριασμό κάθε ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή πρώτης κατοικίας το 60% όλων των πρόσθετων επιβαρύνσεων που έχει υποστεί, αναδρομικά από τον Δεκέμβριο έως και τον Μάιο. Όλες οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη στο xristika.gr.

Τον πυρήνα των μέτρων για τη μείωση των λογαριασμών ρεύματος ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης 5/5 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης αφορούν την υλοποίηση μιας νέας εθνικής πολιτικής για την στήριξη των καταναλωτών, η οποία επιταχύνεται από τη σφιχτή θηλιά που πνίγει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ειδικότερα, παρεμβάσεις σε τέσσερα πεδία ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων που στενάζουν υπό το βάρος των φουσκωμένων λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο ίδιος ανακοίνωσε τέσσερις παρεμβάσεις για τη στήριξη των πολιτών:

Η πολιτεία επιστρέφει στον ατομικό τραπεζικό λογαριασμό κάθε ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή πρώτης κατοικίας το 60% όλων των πρόσθετων επιβαρύνσεων που έχει υποστεί, αναδρομικά από τον Δεκέμβριο έως και τον Μάιο.

Το όριο της έκτακτης αυτής αποζημίωσης θα είναι τα 600 ευρώ και θα αφορά όλους τους συμπολίτες μας με ετήσιο εισόδημα έως και 45.000 ευρώ.

Ταυτόχρονα, για τον Μάιο και τον Ιούνιο θα καλύπτεται κατά 50% η όποια αύξηση στην κατανάλωση και πέραν των 300 KWh.

Ενώ, επιπλέον, η νέα έκπτωση θα αφορά και τις μη κύριες κατοικίες, και μάλιστα για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης.

Οι επιχειρήσεις παραγωγής ρεύματος θα κληθούν να καταβάλουν το δικό τους μέρισμα αλληλεγγύης στην κοινωνία, που δοκιμάζεται από την ακρίβεια.

Με βάση, λοιπόν, το τελικό πόρισμα της Ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, που αναμένεται τις αμέσως επόμενες μέρες, τα πρόσθετα συγκυριακά έσοδά τους θα φορολογηθούν με ένα ειδικό τέλος ύψους 90%.

Πρόκειται, άλλωστε, για ποσά τα οποία θα διατεθούν για να ανακουφίσουν ελληνικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Γιατί είναι ώρες δράσης της πολιτείας αλλά και ώρες ευθύνης όλων μας.

Ανεξάρτητα από τις ευρωπαϊκές αποφάσεις, η ελληνική κυβέρνηση, με δική της πρωτοβουλία, δρομολογεί από τον Ιούλιο ένα σύστημα που αποσυνδέει τις διεθνείς αυξήσεις του φυσικού αερίου από τους λογαριασμούς ρεύματος στη χώρα. Η διάρκεια αυτού του σχήματος θα έχει ορίζοντα έως και ένα χρόνο.

Με απλά λόγια, και με μία διπλή κρατική παρέμβαση τόσο στη χονδρική όσο και στη λιανική αγορά ενέργειας, θέτουμε ένα έμμεσο πλαφόν. Και, ταυτόχρονα, σταθεροποιούμε τις τιμές που φτάνουν στον καταναλωτή. Αναστέλλεται έτσι ουσιαστικά η ρήτρα αναπροσαρμογής. Και «κόβονται μαχαίρι» τα υπερέσοδα των εταιρειών ενέργειας.

Τις επόμενες εβδομάδες ξεκινά το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – αλλάζω συσκευή», που πριμοδοτεί γενναία την απόσυρση των παλιών, ενεργοβόρων κλιματιστικών και ψυγείων.

Ενώ το φθινόπωρο, παράλληλα με το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» των κατοικιών, δρομολογείται και το «Εξοικονομώ για Επιχειρήσεις». Ένα σχέδιο που θα επιτρέπει, μεταξύ άλλων, την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μονάδων στις στέγες των κτηρίων τους.