ΔΕΗ: Η εφαρμογή που επιστρέφει χρήματα στους λογαριασμούς ρεύματος

ΔΕΗ: Ευχάριστες εκπλήξεις για χιλιάδες καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς η ΔΕΗ και άλλες εταιρείες ηλεκτρισμού επιστρέφουν χρήματα μέσω λογαριασμών! Διαβάστε στο xristika.gr ποιοι είναι οι δικαιούχοι.

H ΔΕΔΔΗΕ ανάρτησε στην ιστοσελίδα του διαδικτυακή εφαρμογή για την ενημέρωση των οικιακών καταναλωτών που δικαιούνται επιστροφή χρημάτων στους λογαριασμούς τους μέσω του τέλους 1% που παρακρατείται από τα αιολικά πάρκα.

Όπως ενημέρωσε η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας, κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να χρησιμοποιήσει τον παρακάτω σύνδεσμο https://apps.deddie.gr/OnePerCentReturnsRES/pages/index.html, να συμπληρώσει τα στοιχεία της παροχής του και να μάθει αν είναι δικαιούχος έκπτωσης στο λογαριασμό του ρεύματος του.

H ανάρτηση αυτής της εφαρμογής από το ΔΕΔΔΗΕ ήταν ένα από τα τελευταία βήματα που απαιτούνται ακόμα για την πραγματική πίστωση της έκπτωσης στους δικαιούχους.

Η έκπτωση αυτή είναι ένα από τα οφέλη που προσφέρουν τα αιολικά πάρκα στις τοπικές κοινωνίες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το νόμο (ν. 3468/2006, άρ. 25) το 3% του τζίρου των αιολικών πάρκων παρακρατείται αυτόματα και αποδίδεται κατά προτεραιότητα υπέρ των κατοίκων των χωριών που φιλοξενούν τα αιολικά πάρκα. Το ειδικό αυτό τέλος 3% κατανέμεται ως εξής:

  • 1,7% στους ΟΤΑ εντός των οποίων λειτουργούν οι σταθμοί. Οι ΟΤΑ είναι υποχρεωμένοι να το χρησιμοποιούν για περιβαλλοντικές δράσεις, έργα τοπικής ανάπτυξης και κοινωνικής υποστήριξης
  • 1% στους οικιακούς καταναλωτές των τοπικών κοινοτήτων που φιλοξενούν τους σταθμούς για τη μείωση των λογαριασμών ρεύματος
    0,3% στο Πράσινο Ταμείο

Όπως τονίζει η ΕΛΕΤΑΕΝ, πρόκειται για σημαντικά ποσά που συμβάλλουν στην τόνωση της τοπικής οικονομίας. Πριν από δύο έτη περίπου, είχαν διανεμηθεί στους κατοίκους των χωριών μέσω των λογαριασμών ρεύματος 18 εκατομμύρια ευρώ, που αφορούσαν την παραγωγή έως το 2014.

Τo υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει ξεκινήσει την απόδοση του τέλους 1% στους καταναλωτές που αφορά την παραγωγή αιολικής ενέργειας της περιόδου 2015 – 2019 και έχει δημοσιοποιήσει τον κατάλογο με τα ποσά που θα αποδοθούν στους οικιακούς καταναλωτές ανά κοινότητα. Το συνολικό ποσό ξεπερνά τα 30 εκατομμύρια ευρώ και είναι άμεσα διαθέσιμο αφού έχει ήδη παρακρατηθεί από τα αιολικά πάρκα.

Σύμφωνα με τον κατάλογο, ορισμένες κοινότητες στη νότια Εύβοια, τη Ροδόπη, τη Σητεία, την Αργολίδα και τη Βοιωτία θα λάβουν ποσά που ξεπερνούν το μισό εκατομμύριο ή αγγίζουν ακόμα και το ένα εκατομμύριο ευρώ.

Περισσότερες λεπτομέρειες για το ειδικό τέλος 3% μπορεί να αναζητήσει κανείς στο ειδικό κεφάλαιο της πρωτοβουλίας ask4wind https://ask4wind.gr/society-myth01/

ΔΕΗ: Έρχονται αυξήσεις στους λογαριασμούς;

Τρόμος για χιλιάδες νοικοκυριά καθώς η εκτίναξη των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά φέρνει και αυξήσεις στα τιμολόγια!

Τρεις εβδομάδες μετά την εφαρμογή της νέας δομής οργάνωσης και λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (Target Model) και τις αυξημένες προσδοκίες της κυβέρνησης για εξορθολογισμό του ενεργειακού κόστους, το κόστος της ενέργειας έχει εκτιναχθεί για τους προμηθευτές ενέργειας στα 50 εκατομμύρια ευρώ.

Εξ αυτών το μεγαλύτερο κομμάτι λόγω του αυξημένου μεριδίου της επωμίζεται η ΔΕΗ, η οποία όμως κερδίζει και από τις τιμές στην χονδρεμπορική ως παραγωγός ενώ το μεγάλο «χαστούκι» επωμίζονται, οι μη καθετοποιημένοι όμιλοι, οι οποίοι πιέζουν για την λήψη άμεσων μέτρων. Σήμερα, στην κατηγορία αυτή ανήκει η πλειοψηφία των προμηθευτών ηλεκτρισμού αφού οι υπόλοιποι 4 ανήκουν στους καθετοποιημένους ομίλους δηλαδή διαθέτουν δικές τους μονάδες παραγωγής (ΔΕΗ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος, Elpedison).

Σύμφωνα, με τα επίσημα στοιχεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας από την ημερομηνία έναρξης του νέου μοντέλου, το κόστος της Αγοράς Επόμενης Ημέρας ανέρχεται στα 48,7 ευρώ η μεγαβατώρα.

Όμως η εκκαθάριση της αγοράς εξισορρόπησης, φόρτωσε τους λογαριασμούς προσαυξήσεων κατά 50 εκατομμύρια ευρώ και ουσιαστικά αυξάνει το κόστος της χονδρικής τιμής κατά περίπου 15-20ευρώ/ΜWh από 8 ευρώ /MWh κατά την πρώτη εβδομάδα. Πρόκειται για μία από τις 4 αγορές της νέας δομής της αγοράς ηλεκτρισμού (οι άλλες τρεις είναι η Προθεσμιακή Αγορά, η Αγορά της Επόμενης Μέρας και η Ενδοημερήσια Αγορά) που αναφέρεται στην εξασφάλιση Ισχύος Εξισορρόπησης. Στην αγορά αυτή, οι Συμμετέχοντες μπορούν να προσφέρουν εφεδρείες και ενέργεια εξισορρόπησης στον διαχειριστή του συστήματος (ΑΔΜΗΕ), βελτιώνοντας έτσι τη λειτουργία της αγοράς.

Οι ιδιώτες προμηθευτές ισχυρίζονται ότι ο σχεδιασμός μιας τέτοιας περίπλοκης αγοράς, δίνει χώρο στους μεγάλους καθετοποιημένους ομίλους να κάνουν «παιχνίδι» με τις μονάδες τους, εκμεταλλευόμενοι το πλεονέκτημα του μεγαλύτερου ποσοστού διείσδυσης στην παραγωγή σε σχέση με το μικρό ποσοστό διείσδυσης στην προμήθεια.

Από την άλλη πλευρά, η ελληνική αγορά είναι πολύ «ρηχή» αφού με τη λειτουργία λιγνιτικών μονάδων για τηλεθέρμανση και την υποχρεωτική λειτουργία των ΑΠΕ, ο χώρος που απομένει για να λειτουργήσει ο υγιής ανταγωνισμός είναι περιορισμένος.

Αυτό σε συνδυασμό με την συμπεριφορά των συμμετεχόντων, οδηγούν τις τιμές στα ύψη και αναγκάζουν τους προμηθευτές να αναπροσαρμόσουν τα τιμολόγια τους για να επιβιώσουν.

«Υπάρχει παραγωγός ενέργειας που βγάζει 1 εκατομμύριο την ημέρα» αναφέρει παράγοντας του κλάδου από τους ιδιώτες προμηθευτές, υποστηρίζοντας ότι σήμερα η αγορά του target model λειτουργεί χωρίς να υπάρχει κανένας μηχανισμός παρακολούθησης.

Οι εταιρείες του κλάδου, αναφέρουν ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, οι ανατιμήσεις στα τιμολόγια είναι μονόδρομος.

Εξάλλου, στους προμηθευτές δίνεται το δικαίωμα να αναπροσαρμόσουν τις τιμές τους, με βάση τους όρους που έχουν στα συμβόλαια με τους πελάτες τους μέσω της ρήτρας προσαρμογής.

Η ρήτρα αυτή ενεργοποιείται όταν η χονδρεμπορική τιμή ξεπεράσει ένα συγκεκριμένο εύρος τιμών εντός του οποίου υπολόγιζαν ότι θα αγόραζαν από τη χονδρεμπορική αγορά.

Παρόλο που η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ αλλά και όλοι οι αρμόδιοι φορείς (ΡΑΕ, ΕΒΙΚΕΝ κλπ) είχαν εναποθέσει όλες τις ελπίδες τους στο target model για τη μείωση του ενεργειακού κόστους, στελέχη της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, δηλώνουν πως η πορεία της αγοράς, επιβεβαιώνει τις προβλέψεις τους για άνοδο των τιμών με την έναρξη λειτουργίας του νέου μοντέλου στόχου.

Όπως αναφέρουν η έναρξη λειτουργίας του target model συνοδεύτηκε από σχετικά φυσιολογικές τιμές στην προημερήσια αγορά, την οποία σχεδίασε και λειτουργεί το Χρηματιστήριο Ενέργειας. Από την άλλη όμως το κόστος της νεότευκτης αγοράς εξισορρόπησης του ΑΔΜΗΕ εκτοξεύθηκε στα ύψη.

Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι ο τρόπος που σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε, η νέα αγορά ήταν βέβαιο ότι θα οδηγούσε σε αύξηση του συνολικού κόστους στην χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Όπως σημειώνουν, το νέο μοντέλο αγοράς έχει διακριτές τιμές για αυτές καθαυτές τις οικονομικές συναλλαγές των ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας από την μια και από την άλλη για τις ποσότητες που ζητάει ο ΑΔΜΗΕ για να κρατάει το Σύστημα παραγωγής- ζήτησης συνεχώς σε ισορροπία σε πραγματικό χρόνο.

Ενώ λοιπόν το ΕΧΕ, σχεδίασε και υλοποίησε σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές τις τρείς νέες αγορές, βασιζόμενο στην ελληνική πραγματικότητα, ο ΑΔΜΗΕ τελικά έφτιαξε μια αγορά που τόσο ο σχεδιασμός της όσο και η λειτουργία της αποδεικνύεται πολύ ακριβή.

Από το 2017 που η ΡΑΕ εξέδωσε τις κατευθυντήριες οδηγίες για την αγορά εξισορρόπησης και αποδέχθηκε ο ΑΔΜΗΕ, πέρασαν 3,5 χρόνια για να λειτουργήσει με απανωτές καθυστερήσεις. Το δε κόστος υλοποίησης της σχετικής πλατφόρμας έφτασε περίπου στο διπλάσιο του αρχικώς προϋπολογισθέντος, με τις αλλεπάλληλες αλλαγές και διορθώσεις που υποδείκνυε ο ΑΔΜΗΕ με την ΡΑΕ.

Την υλοποίησή της είχε αναλάβει η GE η οποία επικαλούμενη την τεχνογνωσία της επικράτησε των άλλων υποψήφιων αναδόχων ισχυριζόμενη ότι θα ολοκλήρωνε την πλατφόρμα σε ένα έτος. Τελικά όχι μόνο καθυστέρησε περίπου έναν χρόνο να παραδοθεί με συνεχείς αλλαγές, αλλά το σπουδαιότερο είναι ότι η λειτουργία της πέφτει σαν βαρίδι πάνω στον Έλληνα καταναλωτή.

Διαβάστε όλα τα νέα στο topics.gr