Επιστρεπτέα προκαταβολή: Στο στόχαστρο της Εφορίας όσοι έλαβαν επιστρεπτέες. Ποιοι θα έχουν έκπτωση και πόσο. Οι οδηγίες της ΑΑΔΕ για όσους έχουν πάρει κρατικά δάνεια. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.
Περιθώριο μέχρι τις 16 Ιουλίου 2021 έχουν 600.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες που εντάχθηκαν σε έναν ή περισσότερους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής για να υποβάλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.
Η αρχική προθεσμία που έληγε στις 30 Ιουνίου παρατάθηκε με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών έως τις 16 Ιουλίου.
Σύμφωνα με τις οδηγίες της ΑΑΔΕ, απαιτείται να επισυναφθούν μέσω της ειδικής εφαρμογής «Υποβολή Δικαιολογητικών Επιστρεπτέων Προκαταβολών» τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
1. Υπεύθυνη δήλωση του λογιστή της επιχείρησης που να βεβαιώνει ότι η επιχείρηση την 1.12.2019 (ανάλογα με τη νομική μορφή και το είδος βιβλίων της επιχείρησης), σύμφωνα με τα αναγραφόμενα στο σημείο Α του Παραρτήματος Ι «Ορισμός Προβληματικής Επιχείρησης»:
είτε δεν είχε απωλέσει πάνω από το ήμισυ του εγγεγραμμένου της κεφαλαίου λόγω συσσωρευμένων ζημιών,
είτε δεν είχε απωλέσει πάνω από το ήμισυ του κεφαλαίου της, όπως εμφαίνεται στους λογαριασμούς της εταιρείας, λόγω συσσωρευμένων ζημιών.
Το ανωτέρω δεν απαιτείται στην περίπτωση ανεξάρτητων ατομικών επιχειρήσεων, καθώς και στην περίπτωση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.
Επιπλέον, εάν πρόκειται για μεγάλη επιχείρηση, να βεβαιώνει ότι τα τελευταία δύο έτη:
-ο δείκτης χρέους προς ίδια κεφάλαια της επιχείρησης δεν ήταν υψηλότερος του 7,5 και
-ο δείκτης κάλυψης χρηματοοικονομικών υποχρεώσεων της επιχείρησης (EBITDA interest coverage ratio) δεν ήταν κάτω του 1,0.
2. Πιστοποιητικό μη πτώχευσης, μη υποβολής αίτησης για πτώχευση, μη θέσης σε αναγκαστική διαχείριση και μη υποβολής αίτησης για θέση σε αναγκαστική διαχείριση.
Παράλληλα, το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να ενεργοποιηθούν οι κυβερνητικές αποφάσεις για έκπτωση φόρων και εισφορών σε όσες επιχειρήσεις και επαγγελματίες έλαβαν ενίσχυση μέσω των τριών πρώτων κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.
Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, επιχειρήσεις που το 2020 είδαν τον τζίρο τους να μειώνεται κατά τουλάχιστον 30% μπορούν:
Να πληρώσουν εφάπαξ εντός του 2021 το 50% της επιστρεπτέας που έλαβαν κερδίζοντας επιπλέον έκπτωση 15%.
Να λάβουν το 35% του συνολικού ποσού των Επιστρεπτέων 1 έως 3 ως πιστωτικό φέτος. Το ποσό αυτό θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πληρωμή μελλοντικών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Στην περίπτωση αυτή όμως θα πρέπει να αποπληρώσουν το 100% της ενίσχυσης που έλαβαν σε 60 μηνιαίες δόσεις από 31/1/2022.
Να ξεκινήσουν να αποπληρώνουν σε 60 μηνιαίες δόσεις το 50% της ενίσχυσης που έλαβαν αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2022.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών:
- Στον πρώτο στον πρώτο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής ενισχύθηκαν 52.490 επαγγελματίες και επιχειρήσεις με το ποσό των 601,813 εκατ. ευρώ
- Στον δεύτερο κύκλο ενισχύθηκαν 89.732 επαγγελματίες και επιχειρήσεις με το ποσό των 1,259 δισ. ευρώ
- Στον τρίτο κύκλο ενισχύθηκαν 101.522 δικαιούχοι με το ποσό των 1,510 δισ. ευρώ
- Στον τέταρτο κύκλο οι ενισχύσεις έφθασαν στα 2,174 δισ. ευρώ για 447.041 επιχειρήσεις και επαγγελματίες
- Στον πέμπτο κύκλο το ύψος των ενισχύσεων ήταν 1,250 δισ. ευρώ για 361.505 επαγγελματίες και επιχειρήσεις
- Στον έκτο κύκλο το ύψος των ενισχύσεων ήταν 524,6 εκατ. ευρώ για 280.109 επαγγελματίες και επιχειρήσεις
- Στον έβδομο κύκλο το ύψος των ενισχύσεων ήταν 945,8 εκατ. ευρώ για 297.621 επαγγελματίες και επιχειρήσεις
Επιστρεπτέα προκαταβολή: Πώς… γέμισε τα κρατικά ταμεία
Μεγάλο μέρος των χρημάτων από τις επιστρεπτέες προκαταβολές χρησιμοποιήθηκαν από χιλιάδες φορολογούμενους για την κάλυψη των υποχρεώσεών τους.
Αυτό δείχνει η εισπραξιμότητα των φόρων κατά το τελευταίο διάστημα της πανδημίας και των τελευταίων περιοριστικών μέτρων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία οι πολίτες παρά τις δυσκολίες που έφερε η πανδημία έσπευσαν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, φτάνοντας την εισπραξιμότητα στο 91,31% τον Μάρτιο από 79,04% τον Φεβρουάριο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίδοση του Μαρτίου είναι πολύ κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο που κινείται στο 95%.
Όπως και να έχει το 91,31% του Μαρτίου θεωρείται ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα.
Η εισπραξιμότητα παραδοσιακά στην Ελλάδα είναι πολύ χαμηλότερη, με αποτέλεσμα διαχρονικά οι δανειστές να εκφράζουν τον προβληματισμό τους, καθώς θεωρούν αυτόν τον τομέα κομβικό για την επίτευξη των υψηλών στόχων στα πλεονάσματα.
Τα στοιχεία της φορολογικής διοίκησης για την εισπραξιμότητα των φόρων για το μήνα Μάρτιο δείχνουν τα εξής:
- Η συνολική εισπραξιμότητα των τεσσάρων πιο σημαντικών φόρων, δηλαδή του ΕΝΦΙΑ, του ΦΠΑ, του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων ανήλθε τον Μάρτιο στο 91,31% από 79,04% που ήταν τον Φεβρουάριο. Η συγκεκριμένη επίδοση είναι στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων ετών, ενώ για το σύνολο του πρώτου τριμήνου το ποσοστό αυτό διαμορφώνεται στο 80,19%.
- Η εισπραξιμότητα του ΦΠΑ χτύπησε «κόκκινο» τον Μάρτιο φθάνοντας το 91,75% που αποτελεί νέο ιστορικό υψηλό. Η ΑΑΔΕ εισέπραξε τα 492 εκατ. ευρώ από τα 536,268 εκατ. ευρώ του ΦΠΑ που βεβαιώθηκε. Τον Φεβρουάριο του 2021 όπου ο συνολικός οφειλόμενος ΦΠΑ ήταν πολύ μεγαλύτερος καθώς έφθανε τα 985 εκατ. ευρώ, το ποσοστό της εμπρόθεσμης πληρωμής υποχώρησε στο 83,04% με τις αντίστοιχες εισπράξεις να διαμορφώνονται στα 818 εκατ. ευρώ.
- Η εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ κατά τον Φεβρουάριο, τελευταίο μήνα είσπραξης του, διαμορφώθηκε στο 74,08%. Στα ταμεία εισέρρευσαν 308 εκατ. ευρώ έναντι 415,89 εκατ. ευρώ που είχαν βεβαιωθεί. Τον Μάρτιο οι εμπρόθεσμες πληρωμές από τους φόρους ακινήτων διαμορφώνουν ένα ποσοστό εισπραξιμότητας 83,51%.
- Η εισπραξιμότητα του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων διαμορφώθηκε σε 65,98% από 69,23% τον Φεβρουάριο τελευταίος μήνας πληρωμής των 8 δόσεων.
Σε ό,τι αφορά στον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων, η εισπραξιμότητα 96,45% από 87,26% τον Φεβρουάριο που είναι το υψηλότερο επίπεδο τουλάχιστον της τελευταίας 5ετίας.
Επιστρεπτέα προκαταβολή: Πάρτε τώρα έως 100.000 ευρώ επιδότηση – Η μεγάλη ευκαιρία
Ποιοι είναι οι δικαιούχοι και ποιες οι προϋποθέσεις. Πώς θα μοιραστούν σε όλη τη χώρα τα 330 εκατομμύρια ευρώ. Τα 280 εκατομμύρια πάνε για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και 50 εκατ. για μεγάλες επιχειρήσεις. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.
Ξεκινά την Παρασκευή 14 Μαΐου η νέα δράση «Επιδότηση Κεφαλαίου Κίνησης σε Επιχειρήσεις Εστίασης για Προμήθεια Πρώτων Υλών».
Όλες οι σχετικές πληροφορίες για την επιδότηση των επιχειρήσεων και για το πώς θα δοθούν τα 330 εκατ. ευρώ στην εστίαση, έχουν δημοσιευτεί στην ηλεκτρονική σελίδα για το ΕΣΠΑ του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Επιδοτούνται αιτήσεις μέχρι 100.000 ευρώ σε κάθε επιχείρηση με διακριτό ΑΦΜ ως συνολική μη επιστρεπτέα επιχορήγηση υπό μορφή κεφαλαίου κίνησης που δύναται να ανέλθει κατά μέγιστο σε ποσοστό 7% του ετησίου κύκλου εργασιών έτους 2019.
Στις επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών εντός του 2019 ή εντός του 2020 δίνεται συνολική μη επιστρεπτέα ενίσχυση υπό μορφή Κεφαλαίου Κίνησης που δύναται να ανέλθει κατά μέγιστο σε ποσοστό 7% του ανηγμένου κύκλου εργασιών του έτους έναρξης εργασιών (2019 ή 2020).
Η δράση στοχεύει στην επιχορήγηση μεγάλων επιχειρήσεων του κλάδου της εστίασης για τη στήριξη μετά την επανεκκίνηση της λειτουργίας τους, υπό το καθεστώς της πανδημίας της νόσου COVID-19, με την προμήθεια πρώτων υλών απαραίτητων για τη λειτουργία τους.
Ο προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται στα 330 εκατομμύρια ευρώ για το σύνολο των περιφερειών της χώρας, τα οποία κατανέμονται σε 280 εκατομμύρια ευρώ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και 50 εκατομμύρια ευρώ για μεγάλες επιχειρήσεις.
Το ποσό αυτό δύναται να αυξηθεί ώστε να καλύψει το σύνολο των θετικά αξιολογημένων αιτήσεων χρηματοδότησης.
Δικαιούχοι της δράσης είναι επιχειρήσεις εστίασης, ανεξάρτητα από τη νομική τους μορφή, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε τουλάχιστον έναν από τους ακόλουθους ΚΑΔ:
– 56.10: Δραστηριότητες υπηρεσιών εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης,
– 56.21: Δραστηριότητες υπηρεσιών τροφοδοσίας για εκδηλώσεις,
– 56.29.20: Άλλες υπηρεσίες εστίασης,
– 56.30: Δραστηριότητες παροχής ποτών.
Η ημερομηνία έναρξης της ηλεκτρονικής υποβολής είναι Παρασκευή 14 Μαΐου και ώρα 10:00.
Διαβάστε ολόκληρη την προκήρυξη ΕΔΩ
Η αίτηση χρηματοδότησης θα υποβληθεί ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) www.ependyseis.gr/mis.