ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο θέρμανσης 2022: Ανατροπή στην τιμή την τελευταία στιγμή – Πόσο πωλείται

Πετρέλαιο θέρμανσης: Νέα δεδομένα στο «παρά πέντε» της έναρξης της διάθεσης για τον χειμώνα. Πόσο κάνει στην αγορά.

Καμία σταθερή πρόβλεψη δεν μπορεί να γίνει με το πετρέλαιο θέρμανσης αφού η τιμή του έπεσε ξανά και έχει μεγάλη διαφορά σε σχέση με τις εκτιμήσεις της αγοράς.

Η διάθεση ξεκινά την Παρασκευή και πλέον οι τιμές έχουν προσγειωθεί στα επίπεδα του 1,40 με 1,45 ευρώ ανά λίτρο. Η τιμή αυτή είναι βέβαια μετά την κρατική επιδότηση των 0,25 ευρώ το λίτρο, αλλά και πάλι είναι πιο χαμηλά από τις εκτιμήσεις που έκαναν λόγο ακόμα και για 1,55 ευρώ το λίτρο.

Όμως, το πετρέλαιο κίνησης (diesel) για οχήματα και ΙΧ, εκεί η τιμή κινείται σταθερά πάνω από εκείνη της αμόλυβδης βενζίνης. Μέσα στην εβδομάδα η τιμή έφτασε στα 2,053 ευρώ ανά λίτρο, δηλαδή υψηλότερα και από την απλή βενζίνη που κινείται στα 2,017 ευρώ/λίτρο.

Προβληματισμός για τις τιμές στα καύσιμα

Η κατανάλωση του ντίζελ κίνησης τον Σεπτέμβριο με βάση παράγοντες της αγοράς κινήθηκε ανοδικά σε σχέση με τον Αύγουστο με ώθηση από την επιδότηση, η οποία πλέον κόπηκε ανεβάζοντας την τιμή σε δυσθεώρητα ύψη. Αντίθετα πτωτικά κινήθηκε η κατανάλωση βενζίνης τον Σεπτέμβριο, όπως και τον Αύγουστο.

Ειδικότερα, τον Αύγουστο οι βενζίνες είχαν μείωση της τάξης του 4,2% ενώ το ντίζελ κίνησης είχε αύξηση της τάξης του 5,3%. Σε επίπεδο οκταμήνου η αγορά ήταν ανοδική σε σχέση με το 2021. Όλα τα καύσιμα κίνησης είχαν άνοδο 6,2% με το ντίζελ να έχει ένα +7,9% και τις βενζίνες στο +4,3%.

Η ανησυχία της αγοράς είναι για το πώς θα κινηθεί η κατανάλωση την ώρα που οι τιμές κινούνται σταθερά ανοδικά και με δεδομένο ότι η τουριστική κίνηση που δίνει μία ώθηση στη ζήτηση βαίνει προς το τέλος της.

Ο μεγάλος πονοκέφαλος της αγοράς είναι οι τιμές των καυσίμων, όπου τόσο η βενζίνη όσο και το ντίζελ είναι πάνω από το 2 ευρώ και χωρίς πλέον fuel pass για την ενίσχυση των οδηγών.

Με βάση το Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων του Υπουργείου Ανάπτυξης και τις τελευταίες τιμές που έχει αναρτήσει (10 Οκτωβρίου) η μέση τιμής της αμόλυβδης 95 οκτανίων διαμορφώθηκε στα 2,017 ευρώ ανά λίτρο. Η τιμή της αμόλυβδης 100 οκτανίων στα 2,212 ευρώ ανά λίτρο. Το ντίζελ κίνησης είναι στα 2,053 ευρώ ανά λίτρο και το υγραέριο κίνησης στα 0,991 ευρώ.

Η δε πορεία των διεθνών τιμών του πετρελαίου δεν δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης. Σημειώνεται ότι βασικοί υπουργοί του ΟΠΕΚ+ συμφώνησαν σε μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Η εν λόγω περικοπή είναι σαφώς ανώτερη από το 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα που είχε αναφερθεί το προηγούμενο διάστημα. Με αυτό τον τρόπο, τα μέλη του ΟΠΕΚ+ όχι μόνο υιοθέτησαν την πρόταση της Μόσχας για τη μείωση της παραγωγής, ώστε να κρατηθούν ψηλά οι τιμές, αλλά την ενίσχυσε κιόλας, καθώς η Ρωσία είχε εισηγηθεί τη μείωση κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα, ενώ η απόφαση που ελήφθη είναι για τα διπλάσια.

Επίδομα θέρμανσης: Κριτήρια και δικαιούχοι

Το σύστημα υπολογισμού του επιδόματος δεν αναμένεται να αλλάξει. Οι συντελεστές επιδότησης – οι λεγόμενες βαθμοημέρες – που έχουν καταρτιστεί ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες και το ψύχος της κάθε περιοχής θα παραμείνουν ως έχουν, με εξαίρεση όπου έχουν διαπιστωθεί λάθη και αυτά διορθωθούν.

Αντίθετα αλλαγές υπάρχουν στα νέα εισοδηματικά κριτήρια τα οποία διαμορφώνονται:

  • Άγαμος: 16.000ευρώ
  • Έγγαμος: 24.000ευρώ
  • Οικογένεια με ένα τέκνο: 27.000 ευρώ
  • Οικογένεια με δυο τέκνα: 30.000 ευρώ
  • Οικογένεια με τρία τέκνα: 33.000 ευρώ

Επίδομα θέρμανσης: Ο υπολογισμός

Το ποσό που θα προκύπτει από τον παραπάνω πολλαπλασιασμό θα προσαυξάνεται κατά 20% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου.

Το επίδομα για κάθε δικαιούχο θα υπολογίζεται με πολλαπλασιασμό του βασικού ποσού των 350 ευρώ με τον συντελεστή επιδότησης, 0,12 έως 1,62 που έχει καθοριστεί για τον οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία του.

Με βάση αυτό τον υπολογισμό ένας άγαμος θα πρέπει να περιμένει επίδομα από 100 ευρώ έως και 567 ευρώ, ανάλογα με την περιοχή που κατοικεί. Αντίστοιχο το ποσό για τον έγγαμο με ένα ανήλικο παιδί θα κλιμακώνεται από 120 ευρώ έως 680 ευρώ κ.ο.κ.

Επίδομα θέρμανσης: Παραδείγματα για Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Πειραιά

Αθήνα

  • Άγαμος – έγγαμος χωρίς παιδιά: Επίδομα 150 ευρώ (δωρεάν 110 λίτρα)
  • Έγγαμος με δύο παιδιά: Επίδομα 211 ευρώ (δωρεάν 156 λίτρα)
  • Νέος δικαιούχος: Επίδομα 422 ευρώ (Δωρεάν 312 λίτρα)

Θεσσαλονίκη

  • Άγαμος – έγγαμος χωρίς παιδιά: Επίδομα 249 ευρώ (δωρεάν 184 λίτρα)
  • Έγγαμος με δύο παιδιά: Επίδομα 348 ευρώ (δωρεάν 258 λίτρα)
  • Νέος δικαιούχος: Επίδομα 696 ευρώ (Δωρεάν 516 λίτρα)

Πειραιάς

  • Άγαμος – έγγαμος χωρίς παιδιά: Επίδομα 115,50 ευρώ (δωρεάν 85,5 λίτρα)
  • Έγγαμος με δύο παιδιά: Επίδομα 168 ευρώ (δωρεάν 124,5 λίτρα)
  • Νέος δικαιούχος: Επίδομα 336 ευρώ (Δωρεάν 249 λίτρα)

Μέχρι πότε διαρκεί η επιδότηση πετρελαίου 0,25 ευρώ

Όλοι οι καταναλωτές πετρελαίου θέρμανσης θα αγοράζουν τουλάχιστον έως το τέλος του έτους το πετρέλαιο φθηνότερα, σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Από την έναρξη διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022 το πετρέλαιο θέρμανσης θα πωλείται φθηνότερα κατά 25 λεπτά (20 λεπτά + ΦΠΑ) το λίτρο μετά την κρατική επιδότησης στην αντλία. Στο τέλος Δεκεμβρίου και ανάλογα με τις τιμές του πετρελαίου που θα επικρατούν στην αγορά θα αποφασιστεί η παράταση του μέτρου το 2023.

Διπλό επίδομα θέρμανσης – Οι δικαιούχοι

Στην περίπτωση δικαιούχων που καταναλώσουν, για πρώτη φορά φέτος, πετρέλαιο ή υγραέριο ή άλλες μορφές καυσίμων, πλην φυσικού αερίου, το ανωτέρω ποσά διπλασιάζονται. Αυτό αποτελεί κίνητρο για τη μετάβαση σε εναλλακτικές μορφές καυσίμου από το φυσικό αέριο.

Όπως είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης κατά την εξειδίκευση των μέτρων στήριξης για τον φετινό χειμώνα:

«Το βασικότερο κίνητρο για τη μετάβαση είναι το γεγονός ότι για τους νέους δικαιούχους, δηλαδή γι’ αυτούς που κατά κύριο λόγο θερμαίνονταν με ηλεκτρισμό και θα μεταβούν σε άλλο καύσιμο, πλην του φυσικού αερίου, δίνουμε μια επιδότηση διπλάσια, αυξημένη κατά 100%. Δηλαδή, γι’ αυτούς το επίδομα, αντί για 350 ευρώ πολλαπλασιαζόμενο σε βαθμοημέρες, θα είναι 700 ευρώ πολλαπλασιαζόμενο σε βαθμοημέρες».

ΑΘΗΝΑ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ

Recent Posts

Συνεχίζει αήττητος ο Παναθηναϊκός: 68-61 τον Ολυμπιακό

Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…

6 έτη ago

Λοταρία αποδείξεων: Δείτε ΕΔΩ αν κερδίσατε τα 1.000 ευρώ (TAXISnet και www.aade.gr)

aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…

6 έτη ago

Νίμιτς: Κατάλληλη στιγμή για λύση στο Σκοπιανό

"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…

6 έτη ago

Μητροπολίτης Μεσσηνίας κατά Ιερώνυμου: Όχι στα συλλαλητήρια

Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…

6 έτη ago

Νεκρός ο επιβάτης που έπεσε από το Blue Star Naxos

Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…

6 έτη ago

Ανασφάλιστα οχήματα: Έρχονται πρόστιμα έως 250 ευρώ

Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…

6 έτη ago