Πετρέλαιο κίνησης: Μπρος-πίσω για επιδότηση στην τιμή – Νέα εξέλιξη

Πετρέλαιο κίνησης: Η τιμή άλλαξε το σχέδιο της κυβέρνησης. Τι θα γίνει τελικά με την επιδότηση στο ντίζελ στα πρατήρια βενζίνης.

Νέα οριζόντια επιδότηση στο diesel κίνησης έρχεται το αμέσως επόμενο διάστημα, καθώς η ραγδαία αύξηση στην τιμή που «ζαλίζει» τους οδηγούς, θα φέρει μεγαλύτερα βάρη στην τσέπη τους. Ή ίσως και όχι…

Ένας ακόμα σημαντικός λόγος που ξεκίνησε η συζήτηση για επιστροφή της επιδότησης είναι γιατί τα επαγγελματικά οχήματα κινούνται με πετρέλαιο. Έτσι, μοιραία, εάν δεν υπάρξει παρέμβαση άμεσα, το αυξημένο κόστος μετακίνησης θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη αύξηση των τιμών των καταναλωτικών προϊόντων και ειδών διατροφής.

Ο στόχος και οι προσπάθειες των αρμοδίων παραμένει να συγκρατηθούν οι τιμές, προτού φτάσουν στην τσέπη των καταναλωτών. Όλα κρίνονται ωστόσο τις επόμενες μέρες και εξαρτώνται από το πού θα φτάσουν τελικά οι τιμές του diesel μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου.

Μετά τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, από το βήμα της Βουλής, απαντώντας στην ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα για την ακρίβεια, ήρθε η «σφραγίδα» και του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστα Σκρέκα, το Σαββατοκύριακο.

Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε πως ήταν λάθος ο υπολογισμός για το πετρέλαιο κίνησης και είπε χαρακτηριστικά ότι «μετράμε τις δυνατότητες μας και θα δούμε αν μπορούμε να εξαγγείλουμε κάτι και για το diesel κίνησης».

Όπως δήλωσε ο Κώστας Σκρέκας, η τιμή πετρελαίου θέρμανσης ξεκινάει στο 1,31 ενώ για πετρέλαιο κίνησης, «παρακολουθούμε την κατάσταση και μόλις χρειαστεί θα παρέμβουμε. Θα ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό. Θα εξαρτηθεί από τις διεθνείς τιμές πετρελαίου».

Υπενθυμίζεται πως το τέλος της επιδότησης στην αντλία για το πετρέλαιο κίνησης, που είχε ύψος 0,25 ευρώ και η στροφή στην επιδότηση μόνο του πετρελαίου θέρμανσης, έφερε ραγδαία αύξηση της τιμής του diesel κίνησης. Τις τελευταίες μέρες έχει ξεπεράσει την αμόλυβδη και έχει φτάσει, αν όχι ξεπεράσει τα 2 ευρώ το λίτρο.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης έκανε λόγο για πιθανό ακόμα και Fuel Pass 3, όμως έσπευσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου να βάλει «πάγο» στα καλά νέα για τους οδηγούς αλλά και τους καταναλωτές. Είπε χαρακτηριστικά:

«Δεν αναμένονται αποφάσεις τις επόμενες ημέρες για το πετρέλαιο κίνησης. Παρατηρούμε έξαρση των τιμών, η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι δεν αντιδρά σπασμωδικά αλλά στο σωστό χρόνο και έχοντας αξιολογήσει τον δημοσιονομικό χώρο κάνει παρεμβάσεις προκειμένου να έχουν τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα».

Πετρέλαιο θέρμανσης: Οι δικαιούχοι για επίδομα

Η κρατική στήριξη για τα νοικοκυριά που θα χρησιμοποιήσουν πετρέλαιο θέρμανσης για να ζεσταθούν το χειμώνα είναι τριπλή:

Επιδότηση στην αντλία: Από τις 14 Οκτωβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022 το πετρέλαιο θέρμανσης θα πωλείται φθηνότερα κατά 25 λεπτά (20 λεπτά + ΦΠΑ)  το λίτρο λόγω της κρατικής επιδότησης στην αντλία. Στο τέλος Δεκεμβρίου και ανάλογα με τις τιμές του πετρελαίου που θα επικρατούν στην αγορά θα αποφασιστεί η παράταση του μέτρου το 2023.

Παλαιοί δικαιούχοι: Τα νοικοκυριά που ζεσταίνονται με πετρέλαιο θέρμανσης και έλαβαν και πέρυσι επίδομα θέρμανσης θα εισπράξουν φέτος μεγαλύτερο επίδομα θέρμανσης λόγω της αύξησης από 300 σε 350 ευρώ της βάσης υπολογισμού του επιδόματος. Για παράδειγμα νοικοκυριό με δύο παιδιά που διαμένει μόνιμα στη Φλώρινα θα λάβει φέτος επίδομα ύψους 578 ευρώ από 496 ευρώ πέρυσι. Το κατώτερο και ανώτερο ποσό του επιδόματος θα καθοριστεί με την ΚΥΑ.

Νέοι δικαιούχοι: Όλοι οι νέοι δικαιούχοι θα λάβουν διπλάσιο επίδομα. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται τόσο τα νοικοκυριά που δικαιούνται για πρώτη φορά επίδομα θέρμανσης λόγω διεύρυνσης των εισοδηματικών ορίων όσο και εκείνα που θα χρησιμοποιήσουν για πρώτη φορά ως πηγή θέρμανσης το πετρέλαιο.  Για παράδειγμα οικογένεια με δύο παιδιά η οποία κατοικεί σε διαμέρισμα στην Αθήνα πέρυσι για τη θέρμανση με φυσικό αέριο έλαβε επίδομα 180,6 ευρώ. Φέτος εάν βάλει αντί για φυσικό αέριο, πετρέλαιο  θα λάβει διπλό αυξημένο επίδομα το οποίο φτάνει τα 421,4 ευρώ.

Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια καθορίζονται ως εξής:

 • Εισοδηματικά όρια: Το όριο εισοδήματος ανέρχεται σε 16.000 ευρώ για τον άγαμο και σε 24.000 ευρώ για το έγγαμο ποσό που προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για  κάθε προστατευόμενο παιδί.
 • Αμετάβλητα παραμένουν τα περιουσιακά κριτήρια στα 180.000 ευρώ αξία ακίνητης περιουσίας για τον άγαμο και 300.000 ευρώ αξία ακίνητης περιουσίας για τους έγγαμους.

Επίδομα θέρμανσης: Πόσα χρήματα θα πάρετε

Υπενθυμίζεται ότι και οι δικαιούχοι έχουν αυξηθεί αλλά και το κονδύλι που θα διαθέσει η κυβέρνηση.

Δείτε παρακάτω, παραδείγματα, για το πόσα λεφτά ακριβώς θα πάρουν οι δικαιούχοι:

Επίδομα θέρμανσης: Πόσα χρήματα δικαιούστε στην Αθήνα

 • Άγαμος – έγγαμος χωρίς παιδιά: Επίδομα 150 ευρώ (δωρεάν 110 λίτρα)
 • Έγγαμος με δύο παιδιά: Επίδομα 211 ευρώ (δωρεάν 156 λίτρα)
 • Νέος δικαιούχος: Επίδομα 422 ευρώ (Δωρεάν 312 λίτρα)

Επίδομα θέρμανσης: Πόσα λεφτά θα πάρετε στη Θεσσαλονίκη

 • Άγαμος – έγγαμος χωρίς παιδιά: Επίδομα 249 ευρώ (δωρεάν 184 λίτρα)
 • Έγγαμος με δύο παιδιά: Επίδομα 348 ευρώ (δωρεάν 258 λίτρα)
 • Νέος δικαιούχος: Επίδομα 696 ευρώ (Δωρεάν 516 λίτρα)

«Ψίχουλα» για πετρέλαιο θέρμανσης στον Πειραιά

 1. Άγαμος – έγγαμος χωρίς παιδιά: Επίδομα 115,50 ευρώ (δωρεάν 85,5 λίτρα)
 2. Έγγαμος με δύο παιδιά: Επίδομα 168 ευρώ (δωρεάν 124,5 λίτρα)
 3. Νέος δικαιούχος: Επίδομα 336 ευρώ (Δωρεάν 249 λίτρα)

Νέος δικαιούχος ορίζεται όποιος πέρυσι δεν είχε κάνει αίτηση ή δεν είχε λάβει επιδότηση πετρελαίου θέρμανσης γιατί δεν τηρούσε τα κριτήρια, ή είχε λάβει επίδομα για άλλη μορφή θέρμανσης, δηλαδή π.χ. για φυσικό αέριο ή καυσόξυλα.

Εδώ η αίτηση για το επίδομα θέρμανσης

Η πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ θα δεχτεί και φέτος την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους.

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε είναι τα εξής:

 • Είσοδος στην πλατφόρμα
 • Εκδήλωση ενδιαφέροντος
 • Επιλέγω αν διαμένω σε μονοκατοικία ή πολυκατοικία
 • Επιλέγω αν είμαι ιδιοκτήτης ή ένοικος οπότε συμπληρώνω τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη
 • Επιλέγω είδος καυσίμου
 • Συμπληρώνω τον Αριθμό παροχής ρεύματος
 • Επιλέγω οικισμό
 • Συμπληρώνω τα τ.μ. της κατοικίας
 • Συμπληρώνω τον IBAN στο myAADE

Φυσικό αέριο: Η επιδότηση

Η παρέμβαση για τη στήριξη των 700.000 νοικοκυριών που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο ανακοινώθηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου 2022 από τον υπουργό Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα.

Πιο αναλυτικά, τον Οκτώβριο υπάρχει οριζόντια επιδότηση 90 ευρώ ανα μεγαβατώρα για όλους τους οικιακούς καταναλωτές. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, πως για το σύνολο της κατανάλωσης, θα απορροφηθεί το 50% της αύξησης. Η επιδότηση δίνεται ανεξαρτήτως κριτηρίων, είτε εισοδηματικών, είτε αν πρόκειται για κύρια κατοικία ή όχι.

Για τα επαγγελματικά τιμολόγια, η επιδότηση θα είναι 40 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα.

Ο υπουργός είπε επίσης, ότι θα υπάρχει ένα τέλος ύψους 10 ευρώ ανά θερμική mwh που θα επιβληθεί στις εταιρείες Ηλεκτροπαραγωγής για τις ποσότητες του Φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Τα έσοδα από το ειδικό τέλος θα κατευθύνονται στο ταμείο ενεργειακής μετάβασης και θα έχουν ως στόχο την:

 • Υποστήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των αυξημένων τιμών του φυσικού αερίου
 • Υποστήριξη επενδύσεων σε εναλλακτικά καύσιμα, όπως το βιομεθάνιο και το πράσινο υδρογόνο
 • Υποστήριξη τροποποιήσεων και επεκτάσεων υποδομής του συστήματος φυσικού αερίου που είναι απαραίτητες για την αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου και την ενίσχυση της δυνατότητας εισαγωγών από άλλες πηγές.