Επιχειρήσεις: Σε μια απόφαση που αναμένεται να φέρει αλυσιδωτές αντιδράσεις προχώρησε ο όμιλος Φουρλή καθώς αποφάσισε να κλείσει δεκάδες καταστήματα Intersport!
Η εταιρεία θα κλείσει μέσα στον Ιούνιο όλα τα καταστήματα που έχει στην Τουρκία, μειώνοντας στο μισό το σύνολο της αλυσίδας, «κόβοντας» εκατομμύρια από τον προϋπολογισμό.
Αυτό ανέφερε η διοίκηση του ομίλου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των αναλυτών με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου, η οποία δήλωσε ότι θα επανεξετάσει σε δεύτερο χρόνο τη βιωσιμότητα των υπολοίπων καταστημάτων Intersport αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για πλήρη αποεπένδυση σε ότι αφορά το συγκεκριμένο σήμα, ειδικά στην Τουρκία.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το capital.gr, ο όμιλος συνεχίζει τις επενδύσεις.
Για τη φετινή χρονιά έχει προϋπολογίσει ότι θα επενδύσει κεφάλαια 22-24 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία 4 νέων καταστημάτων Intersport και δύο ακόμη μίνι ΙΚΕΑ, εκ των οποίων το ένα στη Βουλγαρία και το δεύτερο στην Αθήνα.
Ωστόσο, τα δίκτυα αθλητικών της Intersport και της Athlete’s Foot στο α’ τρίμηνο εμφάνισαν πτώση πωλήσεων 11,9% αλλά αύξηση 9% στο εξωτερικό (Κύπρος, Ρουμανία, Βουλγαρία, Τουρκία).
Αποτέλεσμα το α’ τρίμηνο του 2021, ο όμιλος να εμφανίσει σε ενοποιημένο επίπεδο πτώση πωλήσεων 10,5%.
Επιχειρήσεις: Σάλος στην αγορά με τη ΦΑΓΕ
Σαν «βόμβα» έσκασε στην κορυφαία γαλακτοβιομηχανία της χώρας η είδηση για απολύσεις προσωπικού, την ώρα μάλιστα που η εταιρεία κατέγραφε θετικά αποτελέσματα. Τι συνέβη στη ΦΑΓΕ; Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.
Οι εργαζόμενοι πληρώνουν το μάρμαρο των άστοχων επενδυτικών κινήσεων της ΦΑΓΕ, η οποία ήταν από τις πρώτες ελληνικές επιχειρήσεις που εγκατέλειψαν τη χώρα το 2012 μεταφέροντας την έδρα της στο εξωτερικό.
Η διοίκηση προχώρησε σε πλήρη αναθεώρηση του επενδυτικού της σχεδιασμού μετά το αποτυχημένο εγχείρημα για κατασκευή εργοστασίου στο Λουξεμβούργο.
Η νέα μονάδα θα κατασκευαστεί σε άλλη χώρα της δυτικής Ευρώπης, ενώ έχει ήδη υπογράψει συμφωνίες με προμηθευτές και κατασκευαστές. Από τις συγκεκριμένες συμφωνίες απορρέουν υποχρεώσεις 27.100.000 ευρώ, οι οποίες καθίστανται πληρωτέες στα βάθος πενταετίας.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα οικονομικά στοιχεία της ΦΑΓΕ για το 1ο τρίμηνο του 2021, ο συνολικός αριθμός εργαζομένων του ομίλου, που διαθέτει παραγωγικές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, μειώθηκε κατά 43 εργαζομένους τους τρεις πρώτους μήνες του 2021 και διαμορφώθηκε στα 838 άτομα από 881 άτομα το αντίστοιχο διάστημα του 2020 και 1.079 που ήταν το πρώτο τρίμηνο του 2016.
Δηλαδή, μέσα σε μία πενταετία η γαλακτοβιομηχανία ΦΑΓΕ, που το 2012 μετέφερε την έδρα της στο Λουξεμβούργο, στο οποίο προσπάθησε ανεπιτυχώς να φτιάξει παραγωγική μονάδα, έχει μειώσει το προσωπικό της κατά 22,3%, τη στιγμή, μάλιστα, που οι πωλήσεις της το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς αυξήθηκαν κατά 2.800.000 ή 2,1%, στα 134.400.000 δολάρια.
Η συγκεκριμένη επίδοση οφείλεται στην αύξηση του όγκου πωλήσεων κατά 5% και στη θετική επίδραση κατά 3,8% στις πωλήσεις που είχε η εξασθένηση του δολαρίου έναντι του ευρώ και της βρετανικής λίρας.
Η αύξηση του όγκου πωλήσεων της ΦΑΓΕ στο πρώτο τρίμηνο του έτους αποδίδεται στην ανοδική πορεία που κατέγραψε στην Ελλάδα με +8,6% σε όγκο πωλήσεων, στην Ιταλία με +12,6% και στο Ηνωμένο Βασίλειο με +14,9%, αντισταθμίζοντας τις απώλειες κατά 0,9% στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ταυτόχρονα η αύξηση πωλήσεων σε αξία στην Ελλάδα κινήθηκε στα επίπεδα του 9,5%, στην Ιταλία στο 21,4% και στο Ηνωμένο Βασίλειο στο 21%. Στον αντίποδα, οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέγραψαν πτώση πωλήσεων κατά 8,5%.
Επιχειρήσεις: Δύσκολες ώρες για μεγάλη ελληνική εταιρεία
Σε αδιέξοδο έχει φτάσει πασίγνωστη εταιρεία τεχνολογίας με αποτέλεσμα το μέλλον της να είναι αβέβαιο, προκαλώντας ανησυχία στην αγορά.
Σε κατάσταση πλήρους αδιεξόδου κινδυνεύουν να βρεθούν οι ομολογιούχοι της MLS, αφενός, λόγω της απουσίας οποιασδήποτε πρότασης από τη διοίκηση της εταιρείας και αφετέρου, εξαιτίας των δύσκαμπτων όρων των ομολογιακών εκδόσεων, που αποτελούν τροχοπέδη για την επιτάχυνση των όποιων διαδικασιών αντιμετώπισης του προβλήματος.
Όλοι πάντως παραδέχονται πως τα δεδομένα είναι πλέον πολύ δύσκολα, καθώς από τον περασμένο Ιούλιο μέχρι σήμερα:
- Πρώτον, σε κανένα από τα τρία ομόλογα δεν επιτεύχθηκε η απαιτούμενη απαρτία του 66,7%, έτσι ώστε να μπορεί είτε να καταγγελθούν οι εκδόσεις από τους ομολογιούχους (και τα ποσά να γίνουν άμεσα απαιτητά), είτε να εγκρίνουν οι ομολογιούχοι τις όποιες προτάσεις της διοίκησης.
Μάλιστα, στην πρόσφατη διαδικτυακή Γ.Σ. του Ομολόγου 2, η απαρτία ήταν μόλις 39%, πολύ χαμηλότερη από το απαιτούμενο 50% για να ξεκινήσει η συνέλευση και πόσο μάλλον από το 66,7% προκειμένου να μπορούν να ληφθούν σοβαρές αποφάσεις για την «επόμενη μέρα».
Είναι ιδιαίτερα αμφίβολο επίσης το αν θα επιτευχθεί η απαιτούμενη απαρτία και στην επαναληπτική Γ.Σ. της 26ης Μαΐου, οπότε σε μια τέτοια περίπτωση, οι νομικοί της υπόθεσης θα κληθούν να αναζητήσουν… διέξοδο στα αδιέξοδα.
- Και δεύτερον, όλο αυτό το χρονικό διάστημα η διοίκηση της ΜLS δεν έχει καταθέσει στους ομολογιούχους οποιαδήποτε επίσημη πρόταση για την ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος.
Αντίθετα, μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, τα έσοδα της εταιρείας είναι οριακά, οι ζημίες πολύ μεγάλες, οι απομειώσεις τεράστιες και η ρευστότητά της μηδενική. Επιπλέον, όσο περνάει ο χρόνος τόσο η κατάσταση επιδεινώνεται.
Παράγοντες της αγοράς τονίζουν στο euro2day.gr πως η διοίκηση θα έπρεπε να είχε κινηθεί με πολύ πιο ταχείς ρυθμούς και πως από τον Σεπτέμβριο του 2019, όταν είχε φανεί το πρόβλημα, έως και σήμερα, δεν έχει υποβάλει ούτε μία πρόταση προς τους ομολογιούχους για τη διευθέτηση του θέματος.
Σε ό,τι δε αφορά το μέλλον, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, η διοίκηση της εταιρείας θα πρέπει να βιαστεί να προχωρήσει σε πρόταση προς τους ομολογιούχους, με ένα πρώτο κρίσιμο χρονικό όριο να είναι αυτό του προσεχούς Ιουλίου.
Και αυτό γιατί τότε λήγει το πρώτο ομόλογο, οπότε οι αντιδράσεις των συγκεκριμένων ομολογιούχων πολύ πιθανόν να οξυνθούν.
Με βάση το συγκεκριμένο σκεπτικό, στις δύο άλλες εκδόσεις -επί του παρόντος και για σημαντικό ακόμη χρονικό διάστημα- θα οφείλονται μόνο οι τόκοι, άρα είναι περιορισμένο το αντικείμενο για το οποίο κάποιος ομολογιούχος θα μπορούσε να ακολουθήσει μόνος του τη δικαστική οδό.
Στην περίπτωση, όμως, του 1ου ομολόγου, από τα μέσα Ιουλίου θα οφείλεται πέρα από τους τόκους και το κεφάλαιο.
Άρα, αν δεν έχουμε απτές εξελίξεις μέχρι τότε, είναι αρκετά πιθανό να δούμε κλιμάκωση των αντιδράσεων από την πλευρά των ομολογιούχων εναντίον της εταιρείας.
Έτσι, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, αν υπάρχει ενδιαφερόμενος στρατηγικός επενδυτής που προτίθεται να αποκτήσει την ΜLS, καλύπτοντας αύξηση κεφαλαίου και ρυθμίζοντας -μέσω κουρέματος υποχρεώσεων- τα χρέη προς τους ομολογιούχους, το σχετικό deal θα πρέπει να κλείσει σύντομα και μάλιστα πριν από τη λήξη του πρώτου ομολόγου τον προσεχή Ιούλιο, γιατί από εκεί και πέρα τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο.