Πάσχα στο χωριό: Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα. Τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν επιτρέπουν αδράνεια, ωστόσο, η κυβέρνηση φέρεται να σκοπεύει να τα ανοίξει όλα, πλην της εστίασης.
Προς άρση της απαγόρευσης μετακινήσεων από νομό σε νομό αλλά με τα self test στο χέρι. Τα σενάρια που έχουν πέσει στο «τραπέζι» για τους επόμενους τομείς που θα ανοίξουν στην αγορά και την κοινωνία. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.
Αισιόδοξα μηνύματα λαμβάνουν οι ειδικοί από τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών.
Αρκετοί κάνουν λόγο για την αρχή της πτωτικής πορείας της πανδημίας, καθώς βλέπουν μια ελαφριά υποχώρηση στα κρούσματα του κορονοϊού.
Προφανώς κι ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς μέχρι να απαλλαγούμε οριστικά από τον… βραχνά της πανδημίας, πλην όμως ο οδικός χάρτης που έχει χαραχθεί περνάει από τα εμβόλια και τα self test μπορεί να οδηγήσει σε ανοίγματα που θα δώσουν ανάσα, κοινωνικά και οικονομικά, στη χώρα.
Το θέμα είναι πως όσο υπάρχει έστω και υπόνοια βελτίωσης της κατάστασης, τόσο θα αυξάνονται οι συζητήσεις για άρση των περιοριστικών μέτρων, για πιθανό τέλος του lockdown και για την επιστροφή στην κανονικότητα. Το κυρίαρχο ερώτημα πλέον είναι αυτό που αφορά στο Πάσχα κι αν θα καταφέρουμε να το γιορτάσουμε στο χωριό!
Πάσχα στο χωριό: «50-50» – Τι θα ανοίξει στις 19 Απριλίου
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως αν υπάρξουν επαρκείς ποσότητες self test, σε συνδυασμό με τους εμβολιασμούς που υπολογίζεται να έχουν φτάσει στο 20% του πληθυσμού, δεν αποκλείεται να υπάρξει το πολυπόθητο «ναι» από την επιτροπή των ειδικών.
Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, πάντως, δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για αισιοδοξία αλλά τα πάντα θα ξεκαθαρίσουν την Τετάρτη 21 Απριλίου, στη συνεδρίαση που θα έχει η επιτροπή όπου και θα κληθεί να κάνει την τελική της εισήγηση και για το Πάσχα.
Από εκεί και πέρα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες που μεταδόθηκαν και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, είναι πολύ πιθανό από την ερχόμενη Δευτέρα (19.04), να υπάρξει σταδιακό άνοιγμα και άλλων τομέων.
Οι ειδικοί εμφανίζονται θετικοί στο ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε άνοιγμα στις 19 Απριλίου οι εξής τομείς:
-Εμπορικά Κέντρα
-Κέντρα Αισθητικής
-Φροντιστήρια (Για μαθητές Λυκείου και μόνο).
Πάσχα στο χωριό: Προς την κανονικότητα μέσα Μαΐου
Όπως είναι γνωστό, σύμφωνα και με δηλώσεις που έχει κάνει ακόμα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, η εστίαση – ένας βασικός τομέας που παραμένει για μήνες κλειστός και έχει πληγεί όσο κανείς άλλος – προσανατολίζεται να ανοίξει μετά το Πάσχα.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως αυτό θα συμβεί είτε στις 10 είτε στις 14 Μαΐου, μαζί με το επίσημο άνοιγμα του τουρισμού, το οποίο επί της ουσίας θα σηματοδοτήσει και το οριστικό τέλος του lockdown στη χώρα.
Αυτό σημαίνει πως θα επιτραπούν οι μετακινήσεις και στα καταστήματα, χωρίς sms και χωρίς να χρειάζεται να εφαρμοστούν click in shop και click away.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, στο πλάνο της κυβέρνησης υπάρχουν και άλλοι τομείς που μπορεί να ανοίξουν νωρίτερα.
Για την ακρίβεια την πρώτη εβδομάδα μετά το Πάσχα δεν αποκλείεται να ανοίξουν οι οργανωμένες παραλίες αλλά και σημαντικότεροι τομείς για την οικονομία και την κοινωνία.
Αναλυτικά:
-Ανοίγουν όλα τα σχολεία (Δημοτικά – Γυμνάσια)
-Εστίαση (Ερωτηματικό για 14 Μαΐου)
-Παιδότοποι
-Κτήματα για γάμους
Πάσχα στο χωριό: «Καμπανάκι» Σαρηγιάννη
Τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τις αποφάσεις για το Πάσχα έκρουσε μιλώντας στο Newsbomb.gr, o καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
«Αν κάνουμε Πάσχα στο χωριό τότε ίσως να υπάρξει παράταση του 3ου κύματος της πανδημίας ακόμα και μέχρι τον Ιούλιο και το λέω αυτό διότι ας μην γελιόμαστε, δεν μπορούμε να πάμε στα χωριά μας ώστε να δούμε τους συγγενείς μας και παράλληλα να είμαστε προσεκτικοί. Τα self test σίγουρα αποτελούν ένα όπλο αλλά το ποσοστό σιγουριάς ότι είμαστε αρνητικοί στο 57%. Από ‘κει και πέρα τα τεστ θα πρέπει να γίνονται ανά τρεις ημέρες για να είμαστε σίγουροι ότι παραμένουμε αρνητικοί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαρηγιάννης.
Επιπλέον τόνισε ότι είμαστε στην αρχή μιας πορείας αποκλιμάκωσης της πανδημίας πανελλαδικά και στην Αττική και σιγά – σιγά στη Θεσσαλονίκη αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι «θα πρέπει να ρίξουμε τις άμυνες, τα μέτρα προστασίας, τις μάσκες και τις αποστάσεις».
Παράλληλα τόνισε ότι θα πρέπει να μεγιστοποιήσουμε την εφαρμογή των self test. «Στα 250.000 self test που έγιναν το Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα βρέθηκαν περίπου 600 ασυμπτωματικοί δείχνει ότι οι πιθανότητες να κολλήσουν αυτοί οι άνθρωποι άλλους είναι πολύ μεγάλες», συμπλήρωσε.
Παράλληλα εξέφρασε τις ενστάσεις του για το άνοιγμα της εστίασης στον απόηχο των κορονοπάρτι και των μεγάλων συνωστισμών σε σημεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης λέγοντας ότι αυτά τα φαινόμενα θα αποτυπωθούν αργότερα στους αριθμούς των κρουσμάτων.
Πάσχα στο χωριό: Υπερόπλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας τα self-tests
Την ίδια ώρα, o ιατρός-ερευνητής Γιώργος Παυλάκης, χαρακτήρισε υπερόπλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας χαρακτήρισε τα self-tests, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να επεκταθεί η χρήση τους.
«Γυρνάμε σελίδα. Η γνώση είμαι δύναμη. Με τον αριθμό θετικών μαθητών και καθηγητών στην covid, έχουμε ανιχνευτές που μας λένε που είναι ο ιός. Έλεγα ότι αν θέλουμε να ανοίξουμε χρειαζόμαστε τεστ, τεστ που γίνονται και να υπάρχει η πλατφόρμα που θα λέει ακριβώς τι υπάρχει επί του εδάφους.
Είναι η γνώση που θα φέρει δύναμη.Περίπου 3 στους 1000 που πηγαίνουν στα σχολεία είναι θετικοί. Δεν είναι μόνο ότι το ξέρετε ως αριθμό, μπορείτε να τους απομονώσετε να κάτσουν καραντίνα και μπορούμε να χτυπήσουμε τον ιό εκεί που τον πονάει. Στους ανθρώπους που μολύνθηκαν πρόσφατα και μεταδίδουν τον ιό.
Ο ιός πηγαίνει και στα σχολεία και από εκεί πηγαίνει σε άλλα σπίτια. Αυτό είναι το πρόβλημα όταν ανοίγουν τα σχολεία σε εποχή που η επιδημία βράζει. Τώρα ξέρουμε τα νούμερα», σχολίασε για την επαναλειτουργία των λυκείων ο ιατρός – ερευνητής στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τον γιατρό τα self-tests είναι υπερόπλο. «Έχουμε υπέροχους ανιχνευτές που μας λένε τι γίνεται στα σχολεία. Αυτό καταρχάς μπορούμε να το επεκτείνουμε και στα ανοιχτά καταστήματα. Έτσι θα ξέρουμε ότι οι εργαζόμενοι είναι ασφαλείς».
Εντούτοις, τόνισε όπως τόνισε ο ίδιος μιλώντας στο Mega, τα self-tests από μόνα τους δεν αρκούν και ότι πρέπει να συνοδεύονται από ιχνηλάτηση και καραντίνα.
«Τώρα είμαστε στην κορυφή του επιδημικού κύματος. Στην πιο επικίνδυνη περίπτωση για να ξεφύγει το κύμα και να δούμε Πορτογαλία. Καθώς μιλάμε οι γιατροί υποφέρουν στα νοσοκομεία, που είναι γεμάτα. Υπάρχει πολεμική ατμόσφαιρα στα νοσοκομεία. Θα ανέβουν και άλλο οι διασωληνωμένοι, δυστυχώς. Έρχονται δύσκολες εβδομάδες. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το υπερόπλο των self – test. Είναι ένα εργαλείο που μας δείχνει που είναι ο ιός» πρόσθεσε.
Αναφορικά με Πάσχα και το αν θα μπορέσει ο κόσμος να πάει στα χωριά του ήταν ξεκάθαρος. «Αφήστε το Πάσχα. Είναι τόσο μακριά μας. Ας εφαρμόσουμε αυτό το εργαλείο (σ.σ. self-tests) που έχουμε. Επικεντρωνόμαστε στο να κάνουμε μερικές μέρες διακοπούλες και δεν επικεντρωνόμαστε στον πόλεμο. Το Πάσχα είναι μακριά».
Σε ότι αφορά στην εστίαση, έκανε λόγο ότι ορθά θα ανοίξει μετά το Πάσχα, καθώς «είναι σημαντικό να μην κάνουμε απρόσεκτες κινήσεις στην κορυφή του επιδημικού κύματος».
Τέλος, είπε πώς το lockdown στην Ελλάδα δούλεψε καλύτερα από πολλές ευρωπαϊκές χώρες
Πάσχα στο χωριό: Βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας
Για το άνοιγμα των σχολείων με δύο self test την εβδομάδα για μαθητές και καθηγητές, μίλησε στον ΑΝΤ1, η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού.
Η κ. Λινού έκανε λόγο για βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας από τα κρούσματα που δηλώθηκαν στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, τονίζοντας παράλληλα αν η μεθοδολογία των κατοίκων τεστ δεν έχει ψευδώς αρνητικά.
Επεσήμανε ότι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί που βρέθηκαν θετικοί να μην κινδυνέψουν να γίνουν αντικείμενο ρατσισμού.
Σε ερώτηση αν θα μπορούσαν τα self-tests να αποτελέσουν έναν οδηγό για τo σταδιακό άνοιγμα της Εστίασης, αλλά και των μετατακινήσεων από νομό σε νομό, η κ. Λινού πρότεινε στο υπουργείο Παιδείας να πάρει ένα τυχαίο δείγμα από τα παιδιά που δήλωσαν αρνητικά και να επαναλάβει με μοριακό τεστ για να επιβεβαιωθεί ότι τα self test είναι αξιόπιστα.