Μεγάλη ανατροπή: Πότε ανοίγουν καφέ, μπαρ και εστιατόρια

Εστιαση: Το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης. Ο κόσμος δεν είναι δυνατόν να κρατηθεί πλέον μέσα στο σπίτι. Πότε και πώς είναι δυνατόν να ανοίξουν καφέ, μπαρ και εστιατόρια. Όλα τα τελευταία δεδομένα στο xristika.gr.

Μπορεί η κυβέρνηση να αποφάσισε το άνοιγμα του λιανεμπορίου και να ετοιμάζεται πυρετωδώς για την επαναλειτουργία των σχολείων τη Δευτέρα 12 Απριλίου, ωστόσο, τα πράγματα δεν πηγαίνουν και τόσο καλά για τη χώρα μας.

Με τα κρούσματα στο… θεό και με τον εμβολιασμό να σκοντάφτει σε… λακκούβες και προβληματισμούς των πολιτών, το lockdown φαίνεται πως θα παραμείνει τουλάχιστον ένα μήνα ακόμα.

Τα μεγάλα ερωτήματα των πολιτών είναι δύο. Πρώτον, τι θα γίνει με τις μετακινήσεις το Πάσχα. Αν δηλαδή θα μπορέσουμε να γιορτάσουμε την Ανάσταση στα χωριά μας ή τελικά θα κάνουμε ακόμα ένα Πάσχα στα μπαλκόνια των πολυκατοικιών της Αθήνας.

Δεύτερο μεγάλο ερώτημα, πότε θα ανοίξει η εστίαση. Πότε επιτέλους θα μπορέσουμε να πιούμε έναν καφέ, ένα πότο σε καφετέριες και μπαρ.

Δυστυχώς, τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν επιτρέπουν… όνειρα. Με τα κρούσματα να κυμαίνονται μεταξύ 2.500 και 3.500, είναι προφανές πως οποιαδήποτε απόφαση για άνοιγμα της εστίασης είναι απαγορευτική.

Οι επιστήμονες φοβούνται πως αν ανοίξουν καφέ, μπαρ και εστιατόρια, οι «σκασμένοι» πολίτες θα βγουν μαζικά και θα συνωστίζονται σε μικρούς χώρους, χωρίς να υπολογίζουν τα μέτρα.

Βέβαια, υπάρχει και ο αντίλογος, που λέει ότι το μέτρο τόσο καιρό δεν έχει αποφέρει κανένα αποτέλεσμα, μιας και οι πολίτες μαζεύονται σε σπίτια και μάλιστα πάνω από 9-10 άτομα, ενώ και στις πλατείες, τα πάρκα και τις γειτονιές, ο κόσμος συγκεντρώνεται με έναν καφέ ή ένα ποτό στο χέρι. Μια απλή βόλτα στις γειτονιές της Αθήνας, όπου υπάρχουν καφέ και μπαρ για take away θα σας δώσει πλήρη εικόνα για τον τρόπο που οι πολίτες συμπεριφέρονται τώρα την Άνοιξη. Άρα, γιατί να μην ανοίξουν τα μαγαζιά και ο κόσμος να διασκορπίζεται παντού, αντί να είναι κλεισμένος σε… στενάκια που δίνουν ποτό μέχρι τις 21.00;

Και η αλήθεια είναι αυτή, ο κόσμος δεν μπορεί πια να κρατηθεί μέσα. Πέρασε όλο το χειμώνα κλεισμένος μέσα στο σπίτι, πώς να τον κρατήσεις μέσα και την Άνοιξη με τέτοιες λιακάδες και ζέστη; Και το τονίζουμε και πάλι, αν είχε πιάσει το μέτρο του περιορισμού, τότε θα λέγαμε εντάξει, ας κάνουμε λίγη ακόμα υπομονή. Όμως, τα μαγαζιά έκλεισαν με 500 κρούσματα και με το lockdown έφτασαν τις 3.000!

Ασφαλώς, κάπου υπάρχει λάθος. Ας το δουν και ας πάρουν όλοι τις κρίσιμες αποφάσεις που πρέπει να πάρουν . Ούτε ο κόσμος κρατιέται πλέον μέσα, ούτε οι επαγγελματίες αντέχουν με έξι μήνες κλειστά τα μαγαζιά. Σκεφτείτε το…

Ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του είπε πως η εστίαση θα ανοίξει μετά το Πάσχα, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει ενδεχόμενο αν τα κρούσματα σταθεροποιηθούν τις επόμενες δύο εβδομάδες κοντά στα 1.500, τότε υπάρχει περίπτωση να έχουμε τη μεγάλη ανατροπή και να ανοίξουν τα μπαρ και τα εστιατόρια.

Εστίαση: Πρώτα η πλήρης επαναλειτουργία του λιανεμπορίου και μετά η εστίαση, λέει ο Γεωργιάδης

Οι εισηγήσεις των ειδικών καθορίζουν τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης όσον αφορά το άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας, τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνις Γεωργιάδης, επισημαίνοντας ότι για το λόγο αυτό αποφασίστηκαν οικονομικά εργαλεία για τη στήριξη των επιχειρήσεων που θα μείνουν κλειστές και τον Απρίλιο.

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι η κυβέρνηση θέλει από την Δευτέρα να ανοίξουν όλα τα καταστήματα και στις «κόκκινες» περιοχές, όμως αυτό θα εξαρτηθεί από την επιδημιολογική εικόνα και τις σχετικές εισηγήσεις των ειδικών. Θα πειθαρχήσουμε στις εισηγήσεις των ειδικών, είπε χαρακτηριστικά, ενώ εκτίμησε ότι η κατάσταση στα τέλη Απριλίου θα είναι πολύ καλύτερη.

Απέφυγε να δώσει ημερομηνία για το άνοιγμα της εστίασης, λέγοντας πως προτεραιότητα είναι να ανοίξει πλήρως το λιανεμπόριο και μετά η εστίαση.

Το άνοιγμα του τουρισμού είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της οικονομίας, τόνισε ο κ. Γεωργιάδης απαντώντας σχετικά με το ερώτημα γιατί δίνεται ημερομηνία για το άνοιγμα του τουρισμού και όχι για την εστίαση.

Σε ερώτηση για τα κέντρα αισθητικής είπε: «Χωρίς σύμφωνη γνώμη των ειδικών δεν μπορούμε να ανακοινώσουμε το άνοιγμα των επιχειρήσεων και πιο συγκεκριμένα των κέντρων αισθητικής».

Για τις λαϊκές αγορές, υπογράμμισε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν δίνει σε ιδιώτες τις λαϊκές, ενώ δεν κινδυνεύει καμία υπάρχουσα άδεια. «Φτάνει η κομματική σπέκουλα» είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Εστίαση: Τι είπε ο Μητσοτάκης

Την πρόβλεψη ότι η εστίαση θα ανοίξει μετά το Πάσχα κατέθεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.

«Δεν είμαι σε θέση να σας απαντήσω ακόμη», απάντησε ερωτηθείς για το Πάσχα, τονίζοντας ότι οι ειδικοί θα είναι αυτοί που θα καταθέσουν τη σχετική πρόταση. «Οι ειδικοί θα μας πουν τι μπορούμε να κάνουμε για το Πάσχα, ακόμα είναι πολύ νωρίς», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η εστίαση θα ανοίξει στους εξωτερικούς χώρους και μάλλον μετά το Πάσχα», εκτίμησε ο πρωθυπουργός για να προσθέσει: «Είναι πολύ καλύτερο να είμαστε έξω από μέσα. Ο καιρός είναι σύμμαχος. Η εστίαση έχει ένα πρόβλημα. Πρέπει να κατεβάσεις τη μάσκα όταν είναι να φας ή να πιείς».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι οι ειδικοί έδωσαν το «πράσινο φως» για το άνοιγμα των Λυκείων. Ωστόσο, αναφορικά με τις υπόλοιπες βαθμίδες ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλησε να προχωρήσει σε πρόβλεψη, λέγοντας ότι ο κορωνοϊός «μας έχει εκπλήξει». «Ο ιός μας έχει εκπλήξει και μας έχει αναγκάσει να προσαρμόσουμε τη στρατηγική μας βρισκόμαστε στη μέση μιας φουρτούνας», είπε.

Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα self test, γνωστοποιώντας ότι αμέσως μετά από μαθητές και εκπαιδευτικούς, προτεραιότητα έχουν οι εργαζόμενοι. «Πολύ σύντομα εντός 10 ημερών θα μπορούμε να ανοίξουμε τη διάθεσή τους σε όλο τον κόσμο, οι εργαζόμενοι είναι η δεύτερη κατηγορία», είπε.

Εστίαση: Περιμέναμε να έχει καλύτερα αποτελέσματα το lockdown

«Περιμέναμε ότι το lockdown θα είχε καλύτερα αποτελέσματα. Αν δεν το είχαμε επιβάλει, τα αποτελέσματα θα ήταν καταστροφικά. Δεν είχε αποτελεσματικότητα λόγω της μετάλλαξης, αλλά και της κούρασης του κόσμου. Στο πρώτο κύμα υπήρχε φόβος. Τώρα πολλοί θεωρούν ότι δεν τους αφορά. Ιδίως οι νέοι».

Ο κ. Μητσοτάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιτραπούν σύντομα οι διαδημοτικές μετακινήσεις και τις καθημερινές.

Ερωτηθείς πότε θα υπάρξει ανοσία, ο Πρωθυπουργός απάντησε: “Με βάση τις παραδόσεις των εμβολίων, θα έχουμε καταφέρει τον Ιούνιο να έχουμε εμβολιάσει με μία δόση ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Ελπίζουμε σε ένα “κανονικό” καλοκαίρι, και να έχει μειωθεί η πίεση στο σύστημα Υγείας. Περιμένουμε να ανοίξει η οικονομία και να μην ξανακλείσει”.

Επίσης, κάλεσε τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν: «Ξέρουμε πια ότι ο εμβολιασμός μειώνει δραματικά την πιθανότητα να κολλήσεις και αν κολλήσεις, μειώνει την πιθανότητα να διασωληνωθείς».